FOLLOWER

19 Oktober 2017

Jom Beristighfar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Jom Beristighfar


Kita ini, hidupnya terlalu banyak dengan kesibukan dunia hinggakan ada ketikanya terabai urusan akhirat.  Jom ambil kesempatan yang ada ini untuk mendapatkan keampunan Allah atas kekhilafan kita.

Hari ke ๐Ÿ’• 28 MUHARAM 1439



Tidak ada orang yang merasa cukup dari taubat kepada Allah dan memohon ampun dari dosa...Bahkan, setiap orang senantiasa memerlukannya

Jom beristighfar...


Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk entri ini, Jom beristighfar.

17 Oktober 2017

Alexa Traffic Rank 17 Oktober 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Alexa Traffic Rank 17 Oktober 2017


Alhamdulillah, nampaknya ada peningkatan dalam kedudukan rank Alexa Traffic.

Alexa Rank 17 Oktober 2017
Alexa Rank 17 Oktober 2017

Rank: 9,684.708
Link in: 9

Maklumat rank terdahulu di SINI

Perlu lebih gigih dan berusaha lagi untuk memberi penambahkan berterusan kepada blog ini.

Terima kasih atas sokongan anda semua yang sudi membaca entri ini, Alexa Traffic Rank 17 Oktober 2017

DBP ANJUR SAYEMBARA MENCIPTA LAGU PUISI REMAJA 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



DBP ANJUR SAYEMBARA MENCIPTA LAGU PUISI REMAJA 2017


Dewan Bahasa dan Pustaka mengumumkan Sayembara Mencipta Lagu Puisi Remaja 2017  kini dibuka untuk penyertaan.  Antara matlamat sayembara ini adalah untuk memberi ruang dan peluang kepada remaja /  karyawan muda untuk mengetengahkan bakat dan hasil karya mereka dalam bidang penciptaan puisi dan lagu puisi yang tinggi nilai sasteranya.

SAYEMBARA MENCIPTA LAGU PUISI REMAJA 2017

SAYEMBARA MENCIPTA LAGU PUISI REMAJA 2017


Sayembara ini terbuka kepada warganegara Malaysia berumur 18 – 24 tahun.  Lagu yang dipertandingkan hendaklah disampaikan secara berkumpulan dengan bilangan ahli tidak kurang daripada dua (2) orang dan tidak lebih daripada lima (5) orang.  Puisi atau Sajak hendaklah bertemakan kasih sayang, ketuhanan serta kemanusiaan dan sesuai untuk  dihayati oleh golongan remaja.  Sajak yang hendak dilagukan dan dipertanding-kan hendaklah karya baru ciptaan sendiri/ ahli kumpulan atau ciptaan orang lain (bukan ahli kumpulan) yang belum pernah tersiar atau diterbitkan. 

JADUAL PERTANDINGAN

Latihan Teknikal / Raptai Penuh
Tarikh
:
14  November 2017 (Rabu)
Masa
:
2.30 petang – 10.30 malam
Tempat
:
Auditorium DBP,  K.Lumpur.
                    Peringkat Separuh Akhir
Tarikh
:
15  November 2017 (Khamis)
Masa
:
8.30 – 10.30 malam
Tempat
:
Auditorium DBP,  K.Lumpur.
                    Peringkat Akhir
Tarikh
:
16  November 2017 (Jumaat)
Masa
:
8.30 – 10.30 malam
Tempat
:
Auditorium DBP,  K.Lumpur.

Peluang keemasan kepada para remaja yang berminat dalam bidang penulisn puisi.  Mana-mana remaja yang ada bakat terpendam inilah masa yang sesuai untuk mencuba dan menampilkan bakat. Belakang parang diasah lagikan tajam inikan pula bakat menulis.

Sebarang pertanyaan, sila hubungi:
Puan Zaiton Hussin, 03-21479205
atau   Encik Muhamad Rafiq Abdul Rahman, 03-21479207

atau boleh saja layari laman sesawang DBP untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas.

Selamat berpuisi!  

Terima kasih atas keperihatinan DBP ANJUR SAYEMBARA MENCIPTA LAGU PUISI REMAJA 2017


First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤


Hari yang ceria ini, jom kita raikan dengan menyertai giveaway dari rakan blogger.  First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤ diberi nama pada giveaway ini.  Menawarkan hadiah hebat berupa  facial foam, toner, lotion, hair mask, facemask, liquid powder, dan macam-macam lagi yang dimasukkan dalam satu kotak.  



First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤

First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤


Untung sungguh siapa yang terpilih kelak.  Seperti biasa juga motif utama menyertai giveaway ini bukanlah hadiahnya (poyo jer kan ๐Ÿ˜) .  Sebab kenyataan macam nilah yang selalunya akan sudah lama tidak terpilih sebagai pemenang... dush dush dush ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ

Korang janganlah takut pulak nak join.  Akak memang suka join giveaway terutama bila idea menulis tak berapa nak menjadi... jadi bila ada peluang dan ruang giveaway ni kira penyelamat akak lah menarik trafik dari korang semua... heheheh

Giveaway tamat pada 20 Oktober 2017.... ada berapa hari lagi?

Jomlah kita meriahkan giveaway nie.  Klik banner di atas untuk turut serta dalam  First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤



Kunci Kebahagiaan Dunia dan Akhirat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Kunci Kebahagiaan Dunia dan Akhirat



Kunci Kebahagiaan
Kunci Kebahagiaan

Kebaikan dunia dan akhirat ada pada 5 hal:

  1. Kekayaan jiwa
  2. Menahan diri dari mengganggu orang lain
  3. Penghasilan yang halal
  4. Pakaian ketaqwaan
  5. Percaya kepada Allah Azza wa Jalla dalam semua keadaan
(Al-Imam Muhammad Idris asy-Syafi'iy)

Semoga bermanfaat.

Terima kasih kerana membaca entri ini, Kunci Kebahagiaan Dunia dan Akhirat


16 Oktober 2017

Berhenti menulis kerana hati tak gembira?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Berhenti menulis kerana hati tak gembira?


Tidak juga.
SZ tidak berhenti menulis
Tetapi SZ mengumpul semangat untuk menulis
Semangat ni kadang-kadang tidak berapa stabil
Terutama mood tidak berapa nak okey
Nak tulis mengenai mood pun kena ada cara dan gaya yang betul
Silap tulis dan salah pula pemahaman orang
Walaupun kita tulis dengan nada yang betul... pada pandangan kita




Hati tidak gembira?
Positifkan minda
Kita tidak dapat tukar perasaan yang tidak gembira itu
Kerana kita manusia biasa
Tetapi kita boleh fikirkan yang positif atas apa yang berlaku yang menyebabkan hati kita tidak gembira

Setiap apa yang berlaku ada atas kehendakNya
Biarpun kita tidak pernah meminta
Tetapi itu semua lumrah
Kita mampu mengelak tetapi kudrat kita terbatas kerana pemikiran kita
Justeru jadikan apa yang yang berlaku sebagai pengajaran

Tidak semestinya yang berlaku pada orang lain itu tidak berlaku kepada kita.
Hanya cara dan masa saja yang berbeza mengikut keupayaan dan kemampuan kita.

In shaa Allah saya okey... cuma ambil masa untuk stabilkan emosi dan perasaan.
Sehingga kini masih lagi pasrah dan berserah kepadaNya.
Kerana setiap penyakit itu ada penawarnya.

Terima kasih kerana sudi membaca coretan ini, Berhenti menulis kerana hati tidak gembira?

14 Oktober 2017

Agama Itu Nasihat

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Agama Itu Nasihat




ุจุณู… ุงู„ู„ู‡ ุงู„ุฑุญู…ู† ุงู„ุฑุญูŠู…☔☔

PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

ุนَู†ْ ุฃَุจِูŠ ุฑُู‚َูŠَّุฉَ ุชَู…ِูŠْู… ุงู„ุฏَّุงุฑِูŠ ุฑَุถِูŠَ ุงู„ู„ู‡ُ ุนَู†ْู‡ُ ุฃَู†َّ ุงู„ู†َّุจِูŠَّ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„ู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ ู‚َุงู„َ : ุงู„ุฏِّูŠْู†ُ ุงู„ู†َّุตِูŠْุญَุฉُ . ู‚ُู„ْู†َุง ู„ِู…َู†ْ ؟ ู‚َุงู„َ : ู„ِู„َّู‡ِ ูˆَู„ِูƒِุชَุงุจِู‡ِ ูˆَู„ِุฑَุณُูˆْู„ِู‡ِ ูˆَู„ุฃَุฆِู…َّุฉِ ุงู„ْู…ُุณْู„ِู…ِูŠْู†َ ูˆَุนَุงู…َّุชِู‡ِู…ْ

Dari Abu Ruqayyah Tamim Ad-Daary RA, bahwasanya Nabi SAW bersabda, “Agama itu nasihat”. Kami pun bertanya, “Untuk siapa (nasihat itu)?”. Baginda menjawab, “Nasihat itu adalah untuk Allah, kitab-Nya, Rasul-Nya, Imam-imam kaum muslimin dan seluruh muslimin (rakyatnya)”. (HR. Muslim No: 50) Status: Hadis Sahih

Pengajaran:

1. ๐ŸŒฑAgama ini terletak pada nasihat menasihati kerana dengan nasihat akan menjadikan seseorang menunaikan hak-hak Allah, hak al-Quran, hak Rasul, hak pemimpin dan rakyat.

2. ๐ŸŒฑIbnu Mubarak pernah ditanya : Amal apakah yang paling utama? Beliau menjawab: Memberi nasihat kerana Allah.

3. ๐ŸŒฑNasihat untuk Allah bermaksud beriman kepada Allah dengan mentauhidkan Allah, menunaikan hak-hak Allah sama ada hak yang wajib mahupun yang sunat. Ikhlas dalam beramal, menjauhi maksiat dan berjihad dijalanNya.

4. ๐ŸŒฑNasihat untuk kitab-Nya bermaksud menunaikan hak Al-Quran: hak untuk dipelajari, dibaca, dijadikan sebagai petunjuk dan hidayah dengan membenarkan beritanya dan melaksanakan perintahnya.

5. ๐ŸŒฑNasihat untuk Rasul bermaksud dengan cara membenarkan ajarannya, mengimani semua yang dibawa, mencintai dan mencontohi akhlaknya, berselawat serta menghidupkan sunnahnya, mentaati perintah dan larangannya, melawan para musuhnya, membela para pengikutnya, menghormati hak-haknya, memuliakannya, mengikuti seruannya juga menyebarluaskan sunahnya.

6. ๐ŸŒฑNasihat untuk imam kaum muslimin dengan cara menolong dan mentaati pemimpin dan pemerintah dalam perkara kebenaran dan keadilan, patuh kepada mereka dalam urusan kebaikan, menegur dan mengingati mereka dikala mereka lalai dari kewajipan dengan penuh hikmah. Jangan biarkan pemimpin berterusan dalam kemurkaan Allah.

7. ๐ŸŒฑNasihat untuk kaum Muslimin dengan memberikan bimbingan kepada mereka apa yang dapat memberikan kebaikan dalam urusan dunia dan akhirat, memimpin mereka, memberikan bantuan kepada mereka, menutup aib dan cacat mereka, menghindarkan diri dari hal-hal yang membahayakan dan mengusahakan kebaikan bagi mereka, menyuruh mereka berbuat makruf dan mencegah mereka berbuat kemungkaran. Mengasihi mereka, memuliakan yang tua dan menyayangi yang muda, memberikan nasihat kepada mereka, menjauhi kebencian dan kedengkian, melindungi harta dan kehormatan mereka baik dengan ucapan mahupun perbuatan.

*๐ŸŒฟSemoga agama menjadi penasihat dan peringatan kepada kita untuk saling nasihat menasihati, ingat mengingati agar menjadi Muslim yang menunaikan hak Allah, hak al-Quran, hak Rasul, hak pemimpin dan rakyat.๐ŸŒฟ*

#Semarak Ukhuwah Memacu Perubahan#
#Malaysia Menuju Negara Rahmah#
Pertubuhan IKRAM Malaysia Negeri Johor

๐ŸŒฑ๐ŸŒบ๐ŸŒฑ๐ŸŒบ๐ŸŒฑ๐ŸŒบ๐ŸŒฑ๐ŸŒบ๐ŸŒฑ๐ŸŒบ

posted from Bloggeroid

13 Oktober 2017

Salam Jumaat Penghulu Segala Hari

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Salam Jumaat Penghulu Segala Hari

Semoga Jumaat ini membawa keberkatan dan kemurnian hingga Jumaat akan datang.



posted from Bloggeroid

10 Oktober 2017

30 PERINTAH ALLAH SWT DALAM AL QUR'AN UNTUK KEHIDUPAN MANUSIA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


30 PERINTAH ALLAH SWT DALAM AL QUR'AN UNTUK KEHIDUPAN MANUSIA



Dalam kehidupan kita seharian tidak lari dari melaksanakan amanah dan perintah.  Dalam banyak-banyak perintah terdapat perintah yang wajib kita patuhi.  Bukan pilihan antara hendak atau tidak antara perlu atau tidak tetapi wajib buat dan laksanakan.  Justeru tulisan ini adalah disalin semula untuk peringatan diri sendiri dan untuk perkongsian bersama pembaca yang sudi singgah.




1. Jangan berkata kasar (QS 3 – Ali Imran : 159)

2. Tahanlah amarah (QS 3 – Ali Imran : 134)

3. Berbaiklah kepada orang lain (QS 4 – An Nisaa’ : 36)

4. Jangan sombong dan arogan (QS 7 – Al A’raaf : 13)

5. Maafkanlah kesalahan orang lain (QS 7 – Al A’raaf : 199)

6. Berbicaralah dengan nada halus dan bersopan (QS 20 – Thaahaa : 44)

7. Rendahkanlah suaramu (QS 31 - Luqman : 19)

8. Jangan mengejek orang lain (QS 49 – Al Hujuraat : 11)

9. Berbaktilah pada orang tua (ibu bapa)  (QS 17 – Al Israa’ : 23)

10. Jangan mengeluarkan kata yang tidak menghormati orang tua ( ibu bapa) (QS 17 – Al Israa’ : 23)

11. Jangan memasuki kamar peribadi ibu bapa tanpa izin (QS 24 – An Nuur : 58)

12. Catatlah hutang-hutangmu (QS 2 – Al Baqarah : 282)

13. Jangan mengikuti orang secara membabi buta (QS 2 – Al Baqarah : 170)

14. Berikanlah perpanjangan waktu bila orang yang berhutang kepadamu dalam kesempitan (QS 2 – Al Baqarah : 280)

15. Jangan makan riba’/membungakan wang (QS 2 – Al Baqarah : 275)

16. Jangan melakukan penyuapan ( rasuah)(QS 2 – Al Baqarah : 188)

17. Jangan ingkar atau melanggar janji (QS 2 – Al Baqarah : 177)

18. Jagalah kepercayaan orang lain kepadamu (QS 2 – Al Baqarah : 283)

19. Jangan campur adukan kebenaran dengan kebohongan (QS 2 – Al Baqarah : 42)

20. Berlakulah adil terhadap semua orang (QS 4 – An Nisaa’ : 58)

21. Tegakkanlah keadilan dengan tegas (QS 4 – An Nisaa’ : 135)

22. Harta yang meninggal harus dibagikan kepada anggota keluarga (QS 4 – An Nisaa’ : 7)

23. Wanita memiliki hak waris (QS 4 – An Nisaa’ : 7)

24. Jangan memakan harta para anak yatim (QS 4 – An Nisaa’ : 10)

25. Lindungi anak yatim (QS 2 – Al Baqarah : 220)

26. Jangan memboroskan harta dengan semena-mena (QS 4 – An Nisaa’ : 29)

27. Damaikanlah orang yang berselisih (QS 49 – Al Hujuraat : 9)

28. Hindari prasangka buruk (QS 49 – Al Hujuraat : 12)

29. Jangan memata-matai atau memfitnah orang (QS 2 – Al Baqarah : 283)

30. Jangan memata-matai atau memfitnah orang (QS 49 – Al Hujuraat : 12)


Nota:  Semoga peringatan ini dapat dilaksanakan.

Terima kasih atas kesudian membaca entri ini, 30 PERINTAH ALLAH SWT DALAM AL QUR'AN UNTUK KEHIDUPAN MANUSIA

Hari yang cuak hati tidak cukup kental

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hari yang cuak hati tidak cukup kental


Entah bagaimana nak dimulakan rasa hati ini.
Hari ini tidak seperti hari-hari yang lalu
Tidak juga seperti hari-hari yang lepas
Ya benar, mana mungkin setiap hari adalah hari yang sama
Setiap hari itu ada bedanya... hanya kita rasakan sama bila dia sentiasa di depan mata kita




Baru hari ini... atau sudah lama
Dirasakan hati ini tidak cukup kental
Biarpun mampu dijerit serata alam
Namun hati ini tidak bisa mendengar jeritan itu
Jeritan di dalam hati ini... tenggelam di dasar
Kelu... lesu...resah...

Tunggulah...

Be My Lucky Followers By Seindahcerita

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Be My Lucky Followers By Seindahcerita




Syarat-syarat



  1. Follow Blog seindahcerita , Aisya Ismail, Shafyqah Azahar, Mama Aiman,          Cinta Itu Indah, Shikin Razali
  2. Follow IG nieylanadia , aisyaismy, byaisyaismail, shfyqhazhr, nafiz_forever, syamimi8088
  3. Like Page | SEINDAHCERITA  NIEYLBEAUTYSHOP Starlavenderluna's Journal Of Life  
  4. Buat satu entry bertajuk "Be My Lucky Followers By Seindahcerita
  5. Copy banner dan link kan semula ke entri ini.
  6. Publish dan tinggalkan komen anda di ruangan komen entri ini sahaja.
  7. Pemenang di pilih secara Random.org
  8. Hadiah
    1. Wang Tunai RM20x1 pemenang
    2. Wang Tunai RM10x8 pemenang
    3. Pakej Print Gambar + Random Stuff  x 1 pemenang


Klik banner di atas untuk turut serta.

Jom meriahkan Be My Lucky Followers By Seindahcerita.

szi๐Ÿ’


Selamat Pagi Selasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Selamat Pagi Selasa 



Pagi di Permatang Pauh

Semoga pagi ini membawa kesejahteraan sehingga ke malamnya bersama keberkatan dan kebahagiaan.



9 Oktober 2017

Dunia akan mencari orang yang berusaha

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Dunia akan mencari orang yang berusaha





“Dunia akan mencari orang yang berusaha lari meninggalkannya.
Apabila dunia berhasil meraihnya nescaya ia akan melukainya.
Dan seandainya pencari dunia berhasil meraihnya [dunia] nescaya dunia akan membinasakan dirinya.”

(Syeikh Abu Sulaiman Ad-Darani Rahimahullah)


Nota:
Bagaimana nak lari dari dunia selagi kita masih bernafas di muka bumi ini?
Sukarnya hendak dimengertikan...

Segmen Bloglist Akhir Tahun 2017 oleh HASRULHASSAN.COM

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Bloglist Akhir Tahun 2017 oleh HASRULHASSAN.COM


Wow!  Segmen paling best bagi penghujung tahun 2017.  Mana tidaknya segmen ini dianjurkan oleh SEO Blogger atau Papa Blogger melalui blognya Hasrulhassan.com.  Satu segmen yang dinanti-nantikan.  Sebelum ni dah beberapa segmen dari papa blogger yang SZ telah terlepas bilaman mood berblogging nun kedaung.  Kalau dah rezeki kan... tidak ke mana. 

Woi... jangan nak sengih-sengih sangat.  Hasrulhassan.com cari 30 blog jer untuk join segmen ni. Pat-patnya sapa cepat dia yang punya.  Harap-harapnya blog ni sempat lah masuk dalam senarai 30 blog yang paling bertuah untuk hujung tahun 2017 nih. ๐Ÿ˜Ž

Korang nak tahu ada apa dengan segmen ni kena klik banner kat bawah nih... cepat taw!

Biar Tahu Dengan Ilmu - HASRULHASSAN.COM

Segmen Bloglist Akhir Tahun 2017 oleh HasrulHassan.com



Harapan SZ untuk segmen ini pastinya tinggi menggunung.  Antaranya dapat masuk dalam senarai blog akhir tahun 2017 di blog Hasrulhassan.com

Tetapi apakah blog SZ akan berjaya mencapai harapan yang menggunung itu.  Nampak dah ramai rakan blogger yang join.  Tinggal blog SZ jer yang belum sempat lagi... macam-macam hal. 
Ni satu hal lagi.

Biar lewat asal buat, jangan tak buat tetapi dok merungut... ๐Ÿ˜‰

Terima kasihlah kat korang yang sudi membaca entri ini, Segmen Bloglist Akhir Tahun 2017 oleh HASRULHASSAN.COM

8 Oktober 2017

Hadiah Yang Terbaik!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hadiah yang terbaik!





HADIAH YANG TERBAIK

Hadiah tidak semestinya sesuatu yang berupakan wang ringgit atau harta benda. Banyak cara untuk kita menghadiahkan sesuatu kepada orang tersayang tanpa perlu membelanjakan wang:

1. Hadiah terbaik untuk seorang sahabat adalah doa.

2. Hadiah terbaik untuk seorang musuh adalah kemaafan.

3. Hadiah terbaik untuk seorang guru adalah kejayaan.

4. Hadiah terbaik untuk murid adalah tauladan.

5. Hadiah terbaik untuk sebuah kehidupan adalah kasih sayang.

6. Hadiah terbaik untuk sebuah kematian adalah al-Fatihah.

7. Hadiah terbaik untuk ibu bapa adalah kebaktian.

8. Hadiah terbaik untuk isteri adalah penghargaan.

9. Hadiah terbaik untuk suami adalah kesetiaan.

10. Hadiah terbaik untuk anak adalah pendidikan.

11. Hadiah terbaik untuk diri sendiri adalah kejujuran.

12. Hadiah terbaik untuk orang yang tak dikenali adalah senyuman.

13. Hadiah terbaik untuk Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam adalah selawat.

14. Hadiah terbaik untuk ALLAH Subhanahu Wa Ta'ala adalah ketaqwaan.

Sentiasalah bermurah hati untuk menghadiahkan sesuatu kepada insan sekeliling kita kerana pemberian anda hari ini adalah ganjaran untuk hari esok.

@quotephotovideo ๐Ÿ‰๐Ÿ‰๐Ÿ‰
posted from Bloggeroid

7 Oktober 2017

Apabila bantuan menjadi tidak ikhlas

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Apabila bantuan menjadi tidak ikhlas


Tiada siapa pun yang tahu adakah bantuan yang diterimanya itu diberi secara ikhlas atau tidak. Hanya yang memberinya sahaja yang tahu.

Tetapi sejauh mana pula pemberi bantuan tu tahu bahawa bantuan yang diberikan itu ikhlas atau tidak.  Hanya hatinya saja yang tahu.  Bila mana bantuan itu diberikan tanpa paksaan walaupun ianya kerana tugas yang diamanahkan. 



Hidup kita beginilah ada ketikanya kita rasa dah ikhlas memberi kerana tugas.  Ada ketikanya kita sanggup memberi lebih dari yang diminta kerana hendak menggirangkan pelanggan. 

Namun, kita akan cepat terluka atas tersentuh hati bila bantuan yang kita berikan secara ' ikhlas' tadi tidak dihargai.  Bukan kerana tiada penghargaan tetapi bila kita rasa dah bagi lebih tetapi masih tidak cukup memuaskan hati pelanggan.

Muhasabah diri:  
Kita sebenarnya tidak cukup ikhlas bila kita mudah terasa hati atau naik angin bila pemberian itu tidak dihargai pelanggan.  Jadi, koreksi hati dan jiwa... adakah kita sudah cukup ikhlas dalam melaksanakan amanah tugas.


Terima kasih kerana membaca entri ini,  Apabila bantuan menjadi tidak ikhlas
szi ๐Ÿ’”

GIVEAWAY REFRESH BLOG

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


GIVEAWAY REFRESH BLOG


Apa lagi yang hendak digambarkan perasaan ini bila dapat peluang join giveaway.  Terutamanya bila ada banyak peluang untuk mereka ayat sokongan yang panjang lebar.  Ayat sokongan kepada rakan blogger dan secara tidak langsung untuk menarik perhatian mr. google.

Penyertaan dalam GIVEAWAY REFRESH BLOG adalah sebagai tanda sokongan kepada penganjurnya yang katanya telah lama tidak menganjurkan giveaway.  Jadi kita yang tidak berapa mahir dalam penganjuran giveaway ini ambil saja peluang yang ada untuk menyertainya.


Bunga Angkasa nyanyian Ali dari kumpulan Terra Rossa


Indah sinar sang suria

Merdu irama sang bayu
Tiada seindah wajahmu
Tiada semerdu suara mu

Lembut bayu membelai
Merdu burung berlagu
Tiada selembut belaianmu
Tiada semerdu kau berlagu

Keindahan wajahmu jadi sumber ilhamku
Suara mu yang merdu menghiburkan hatiku

Bertambah cahaya hidupku
Kau janji bersumpah setia
Walaupun ribut melanda kan bersama

Selagi masih ada sinaran mentari
Selagi ada getar di jiwaku
Kan ku korban jiwa raga
Demi cinta untukmu bunga angkasa



Kodah kenapa tiba-tiba letak lirik lagu pulak nih?
Kalau nak tahu klik banner di bawah untuk info 

 GIVEAWAY REFRESH BLOG

GIVEAWAY REFRESH BLOG



Giveaway ini tamat pada 20 Oktober 2017.

Jom ramai-ramai kita meriahkan giveaway ini... mana tau boleh refresh apa yang dah telupa ... hehehe

szi๐Ÿ˜


Hidup ini ibarat roda

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hidup ini ibarat roda

Bukanlah yang dimaksudkan tetapi hidup kita bukanlah sentiasa di tahap yang sama. Seperti roda yang berpusing ada ketika di atas dan di dasar. Bila bunganya sudah haus perlu ditukar agar perjalanan tidak terganggu.





Terkadang kita berada di atas, terkadang kita berada di bawah.

Kerana roda itu sifatnya sentiasa berputar. Berputar dan terus berputar.

Begitulah hidup kita sebagai manusia. Ada pasang surutnya. Ada ketika hidup kita senang, lapang, namun ada ketika hidup kita sukar, sulit.

ALLAH Subhanahu Wa Ta'ala sentiasa menguji kita.

Itulah kehidupan. Dicorakkan dengan pelbagai onak duri juga hilai tawa.

Kita sebagai hambaNya mestilah berlapang dada dengan segala musibah yang menimpa diri dan sentiasa mengingatiNya bukan hanya ketika dilanda badai bahkan ketika kita dilimpahi Nikmat olehNya.

Bicara ini juga diungkapkan buat diri yang seakan alpa dengan Nikmat yang dikurniakanNya.

Astaghfirullahal'azimmm.

Buat Diri Ini Yang Lalai
Alhamdulillah
Muhasabah Diri

@quotephotovideo ๐Ÿ’œ๐Ÿ’œ๐Ÿ’œ

posted from Bloggeroid

6 Oktober 2017

Mudahnya terasa hati kerana hati itu selalu lupa

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Mudahnya terasa hati kerana hati itu selalu lupa



Mungkin boleh patah
tapi bukan kayu,
Kadang keras
tapi bukan batu,
Hancur kadang jadi kepingan.

Itu lah Hati.


@hatikuhatimu๐Ÿƒ๐Ÿ’•

posted from Bloggeroid

Kulit buah yang buruk atau sikap kita yang buruk?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Kulit buah yang buruk atau sikap kita yang buruk?


Kita seringkali memandang kepada kulit luar.
Tetapi kita tidak perlu rasa bersalah kerana pada pandangan kita manusia normal begitulah
Apa yang kita nampak pada zahirnya akan memberi kesan kepada pemikiran kita.
Namun kita ada akal untuk berfikir dan menapis serta mentafsirkan apa yang kita nampak itu dengan sesuatu yang positif.
Terpulang kepada kebijaksanaan akal kita dalam membuat penilaian dan tafsiran.

Gambar hiasan dari Koleksi Peribadi.

Kulit buah yang buruk membuatkan kita memandang rendah kepada kemanisan sebenar isi buah di dalamnya.
Begitulah ujian.
Dalamnya terselit kekuatan.
@quotephotovideo ๐ŸŠ๐ŸŠ๐ŸŠ

Semoga kita mampu berfikir dengan cara yang lebih baik dan positif dalam meningkatkan kualiti pemikiran dan akal kita.

Terima kasih kerana membaca entri  ini, Kulit buah yang buruk atau sikap kita yang buruk?

szi๐Ÿ˜Œ

Segmen Paling Mudah Menang Hadiah Misteri!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Segmen Paling Mudah Menang Hadiah Misteri!


Segmen paling mudah.  

Nak join? Jom klik banner di bawah untuk info.

Segmen Paling Mudah Menang Hadiah Misteri!


Nampaknya segmen ini belum ada tarikh tutup. 

Jadi sementara masih ada peluang jom ramai-ramai kita join Segmen Paling Mudah Menang Hadiah Misteri!

szi๐Ÿ’–

Giveaway Paling Gedik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Paling Gedik


Jom kita menggedik pula dengan giveaway ini.  Gedik tak per lapi jangan getik jer ๐Ÿ˜‰
Macam-macam nama boleh diletakkan.  Terpulang kepada kreativiti penulisnya.


Giveaway Paling Gedik

Giveaway Paling Gedik


Giveaway Paling Gedik ini setakat ini belum ada tarikh tamatnya... Gedik kan? ๐Ÿ˜

Klik jer banner gedik kat atas tu untuk sama-sama menggedik .

Ater sementara belum tutup moh leghah menggedik dengan Giveaway Paling Gedik.

szi ๐Ÿ’ž


Giveaway Suka Hati Lah by E'in

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Suka Hati Lah by E'in



Dan... saat paling bahagia ketika berblogging adalah join giveaway. Ada banyak manfaat.
Melalui penyertaan giveaway kita dapat idea untuk menulis blog, mendapat rakan blogger baru, dapat link dari blog baru dan dapat hadiah juga... ikut rezeki memasing lah yer.

Jom tengok ada apa dengan Giveaway Suka Hati Lah by E'in

Giveaway Suka Hati Lah by E'in

Giveaway Suka Hati Lah by E'in


Syarat penyertaan mudah sangat.  Klik banner di atas untuk info seterusnya.

Giveaway ini tamat pada 23 Oktober 2017.

Jom rakan-rakan semua, kita support dan ramaikan penyertaa dalam Giveaway Suka Hati Lah by E'in.

szi๐Ÿ’ž

Lama tidak menulis kerana merajuk?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Lama tidak menulis kerana merajuk?


Sejak kebelakan ini, minat menulis tidak berapa nak hadir.  Hadir separuh jalan lalu berhenti.  Tengok blog pun seperti kosong.  Lama tidak menulis bukan kerana merajuk tetapi kerana mood nak menulis tidak berapa nak datang... Idea ada tetapi tidak dapat masa yang sesuai untuk dikembangkan. kadang-kadang idea itu terbantut kerana masa tidak mengizinkan.  Ini agaknya yang dikatakan bukan blogger sejati.

Koleksi peribadi

Suatu ketika dulu, ketika blog ini mula-mula diwujudkan... banyak sangat idea.  Pantang ada isu... terus saja buka blog dan tulis.  Ada saja yang dijadikan bahan tulisan.

Sekarang tak berkesempatan berbuat demikian.  Tetapi sedang mencuba kembali mengasah bakat itu supaya tidak terus pudar di telan usia.


Terima kasih kepada awak semua yang sudi berkunjung ke blog ini, meninggalkan jejak dan membaca entri ini Lama tidak menulis kerana merajuk?

๐Ÿ’

1 Oktober 2017

Amalan Sunat pada Hari Asyura

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Amalan Sunat pada Hari Asyura

Alhamdulillah hari ini hari pertama bulan Oktober 2017. Berkebetulan pula hari ini merupakan hari ke-10 pada bulan Muharram 1439. Juga dikenali dengan Hari Asyura.

Jom kita tengok apakah amalan Sunat yang boleh dilakukan pada hari ini. Jika tidak semua pasti ada satu atau dua yang kita buat.



Antara amalan yang digalakkan pada Hari Asyura untuk kita amalkan termasuklah:

* Melakukan sembahyang sunat
* Berpuasa sunat
* Menghubungkan silaturrahim
* Bersedekah
* Membersihkan diri (mandi sunat)
* Memakai celak (bagi lelaki)
* Menziarahi orang-orang alim
* Menziarahi orang-orang sakit
* Menyapu kepala anak-anak yatim
* Meluaskan makanan kepada ahli keluarga
* Memotong kuku
* Membaca surah al-Ikhlas sebanyak 1000 kali

Melalui hadith yang diriwayatkan daripada Abdullah ibn Amru ibn al-As RA berkata, Rasulullah SAW bersabda:

"Sesiapa yang berpuasa pada Hari Asyura, maka seolah-olah dia berpuasa setahun dan sesiapa yang bersedekah pada Hari Asyura, seolah-olah dia bersedekah selama setahun."

Selain berpuasa pada Hari Asyura, umat Islam juga digalakkan juga berpuasa sehari sebelum hari Asyura iaitu hari Tasu'a (hari kesembilan).

Bahkan kita juga digalakkan berpuasa 3 hari iaitu pada Hari Asyura, sehari sebelum Asyura dan selepasnya sebagaimana yang dinaskan oleh Imam Syafi'e RA di dalam kitab al-Umm dan al-Imla.

Dalam hadith yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad RA, Rasulullah SAW bersabda:

"Berpuasalah kamu pada Hari Asyura dan hendaklah kamu membezakannya dengan orang Yahudi, berpuasalah kamu sebelumnya (Hari Asyura) sehari dan selepasnya sehari."

Malah Allah SWT juga memberi ganjaran yang amat besar bagi orang yang memperluaskan makanan ke atas ahli keluarganya pada Hari Asyura.

Melalui hadith yang diriwayatkan daripada Jabir RA, beliau berkata, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:

"Sesiapa yang meluaskan makanan ke atas diri dan keluarganya pada Hari Asyura, maka diperluaskan oleh Allah rezekinya sepanjang tahun tersebut."

Petikan dari kitab Amalan Awal Muharram dan Hari Asyura yang dikeluarkan oleh Dato' Hj Muhammad Fuad bin Kamaludin.

Selamat beramal pada Hari Asyura. Moga sedikit amal kita mendapat pandangan dan rahmat Allah hendaknya. Aminnn...

@quotephotovideo ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

posted from Bloggeroid

30 September 2017

Renungan tentang solat kita

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Renungan tentang solat kita

Sekali lagi saya berkongsi catatan dari pembacaan di channel Telegram.




๐ŸŒผApabila engkau anggap solat itu hanya sebagai kewajiban, maka kau akan terburu-buru mengerjakan nya & tak akan menikmati hadirnya Allah saat kau mengerjakannya.

๐ŸŒผAnggaplah solat itu pertemuan yang kau nanti dengan Tuhanmu...Allahuakbar.

๐ŸŒผAnggaplah solat itu sebagai cara terbaik kau bercerita dengan Allah...Allahuakbar.

๐ŸŒผAnggaplah solat itu sebagai masa terbaik untuk kau mengadu segala keluh kesah dengan Allah SWT...Allahuakbar.

๐ŸŒผBayangkan ketika *"Azan berkumandang,"* Allah melambai-lambai kepadamu untuk mengajak kau lebih dekat denganNya ...Allahuakbar.

๐ŸŒผBayangkan ketika kau *"Takbir,"* Allah melihatmu, Allah tersenyum untukmu dan Allah berbangga dengan mu...Allahuakbar

๐ŸŒผBayangkanlah ketika *"Rukuk,"* Allah menampung badanmu hingga kau tak terjatuh, hingga kau merasakan damai dalam sentuhan-Nya...Allahuakbar

๐ŸŒผBayangkan ketika *"Sujud,"* Allah mengalas kepalamu. Lalu Dia berbisik lembut di kedua-dua telingamu: "Aku mencintaimu wahai hamba-Ku."...Allahuakbar

๐ŸŒผBayangkan ketika kau *"Duduk di antara 2 sujud,"* Allah berdiri gagah di depanmu, lalu mengatakan: "Aku tak akan diam apabila orang mengusik mu."...Allahuakbar

๐ŸŒผBayangkan ketika kau memberi *"Salam"*, Allah menjawabnya, lalu kau jadi manusia berhati bersih... Subhanallah.

๐ŸŒผMasya Allah.. sungguh nikmat solat yang kita lakukan.

Allahumma, saksikanlah......

Ingatan dan muhasabah buat diriku sendiri, saudara-saudaraku dan sahabat-sahabatku. Kita insan biasa yang sering terleka dek urusan dunia yang sentiasa menghambat kita dan kita pula sentiasa mengejarnya๐Ÿ˜Š


Sumber: @quotephotovideo ๐Ÿ•Œ๐Ÿ•Œ๐Ÿ•Œ

posted from Bloggeroid

Semoga kita selalu bersyukur

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Semoga kita selalu bersyukur




Semoga kita selalu BERSYUKUR apa yang kita miliki

Dan jangan pernah berhenti utk terus BERJUANG dalam hidup

Hidup adalah Perjuangan untuk HIDUP yang lebih TINGGI Disisi-NYA

Sumber @quotephotovideo ๐Ÿƒ๐Ÿƒ๐Ÿƒ

Terima kasih

posted from Bloggeroid

28 September 2017

Jadilah cahaya, angin dan sahabat sejati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Jadilah cahaya, angin dan sahabat sejati


Kita dewasa dengan istilah guru ibarat lilin yang rela membakar dirinya sendiri untuk menerangi hidup orang lain.  Apa kata kali ini kita biasakan diri kita dengan menjadi cahaya dan angin.  Seperti mutiara kata berikut:


Jadilah cahaya, angin dan sahabat sejati

Jadilah cahaya, angin dan sahabat sejati


Jadilah cahaya, walaupun tak tersentuh tapi selalu menerangi.  Jadilah angin, walaupun tak nampak, tapi selalu memberi kesejukan.  Jadilah sahabat sejati, walaupun tak bersama menjalani hari, tapi selalu menjaga hati.


Tiba-tiba pula terasa seperti banyak hendak ditulis mengenai cahaya, angin dan sahabat.  Tetapi bimbang andai maksud tidak kesampaian... lalu dibiarkan dulu cahaya angin dan sahabat itu berlalu pergi... Andai ada ruang waktu kembali semula menerangi alam.

szi ๐Ÿ’–


Pemenang Segmen Bloglist Ombak Bergigi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pemenang Segmen Bloglist Ombak Bergigi


Alhamdulillah, kali ini blog SZ telah terpilih antara pemenang segmen bloglist anjuran Ombak Bergigi.  Agak lewat sikit SZ keluarkan entri penghargaan ini.  Atas apapun alasannya, ucapan terima kasih dirakamkan kepada owner Ombak Bergigi atas pemilihan ini.  Juga tahniah kepada semua rakan blogger yang telah terpilih.

Pemenang Segmen Bloglist Ombak Bergigi

Pemenang Segmen Bloglist Ombak Bergigi

Seperti yang dijanjikan, blog SZ akan berada dalam bloglist Om untuk bulan Oct & Nov.  

Entri penyertaan di SINI

Entri pengumuman pemenang di SANA 


Terima kasih. ๐Ÿ˜

Giveaway Comel By Syahirah Valiant

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Comel By Syahirah Valiant


Sambung semula dengan entri dengan sesi sokongan kepada rakan blogger.  Kali ini entri mengenai Giveaway Comel By Syahirah Valiant.  

Hadiah yang ditawarkan untuk giveaway ini comel-comel belaka.  Nak Tahu?  Jom klik banner di bawah.
Giveaway Comel By Syahirah Valiant

Giveaway Comel By Syahirah Valiant

SYARAT-SYARAT SIMPLE

1. Follow blog Syahirah Valiant
2. Follow Instagram Nurul & Pick Me Lifestyle
3. Like Fb Page Syahirah Valiant Dot Com
4. Klik SINI


Giveaway ini akan tamat pada 9 Oktober 2017.

Jom kawan-kawan semua kita support Giveaway Comel By Syahirah Valiant


๐Ÿ’


Mencari Ketenangan?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mencari Ketenangan?




Siapa yang tidak menemui ketenangan pada zikir, solat dan membaca al-quran dia tidak akan dapat menemuinya pada apa jua perkara lain.  (Imam Hasan Al-Basri)


Terima kasih, 
๐Ÿ’–

27 September 2017

Kehadiran mereka di sini ada sebabnya

Assalamualaikum dan salam sejahtera



Kehadiran mereka di sini ada sebabnya

Semoga kita kenal siapa diri kita dan mengapa kita jadi begini...




Allah hadirkan seseorang mesti ada sebabnya...

Jika Allah mempertemukan kita dengan seseorang yang membuat kita tersenyum, saat itu Allah mengajarkan kepada kita rasa SYUKUR.

Jika Allah hadirkan seseorang yang menghadiahkan kita air mata, itu bererti Allah mendidik kita untuk SABAR,

Jika kita tak pernah mengusik kehidupan seseorang tapi dia melukai kita, saat itu Allah mendidik kita untuk KUAT.

Jika tanpa sebab seseorang hadir menghina kita, saat itu Allah mendidik kita untuk REDHA dan memacu diri ke arah lebih baik.

Muhasabah Diri

Sumber : @quotephotovideo ๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’

posted from Bloggeroid

Selamat pagi Rabu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Selamat pagi Rabu

In Shaa Allah semoga sentiasa sihat dan cergas sepanjang hari ini untuk terus berbakti kepada agama bangsa dan negara.




Terima kasih kerana sudi membaca blog saya ;-)

posted from Bloggeroid

Misteri Murah Rezeki Kini Terbongkar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Misteri Murah Rezeki Kini Terbongkar


Tak perlu kata orang lain, penulis ini sendiri juga sentiasa impikan rezeki yang murah, halal lagi baik. Semuanya untuk kemaslahatan dan kelansungan hidup sementara menuju jalan ke hujung sana. Dalam menelurusi kehidupan ini pastinya kita memerlukan sokongan dan bantuan dari segala sumber, ada yang kita rasakan terlalu sukar.  Tetapi tahukah kita untuk mendapat rezeki yang murah, halal lagi baik itu bukanlan satu kesukaran yang sangat misteri.  Ianya bukanlah misteri sangat hingga semua orang terpaksa mencari-cari hingga sanggup melakukan apa saja.

Gambar Hiasan

Nak murah rezeki, ilmu senang masuk & ibadah diterima setiap hari?


Amal doa yang Nabi ๏ทบ ajar ni setiap kali lepas solat subuh.

ุงَู„ู„َّู‡ُู…َّ ุฅِู†ِّูŠْ ุฃَุณْุฃَู„ُูƒَ ุนِู„ْู…ًุง ู†َุงูِุนًุง، ูˆَุฑِุฒْู‚ًุง ุทَูŠِّุจًุง، ูˆَุนَู…َู„ุงً ู…ُุชَู‚َุจَّู„ุงً

Allahumma inni as aluka 'ilman nafi'aa, Wa rizqan toyyiba, wa 'amalan mutaqabala.

Ertinya:

“Ya Allah, sungguh aku memohon kepada-Mu ilmu yang bermanfaat (bagi diriku dan orang lain), rezeki yang baik dan amal yang diterima (di sisi-Mu dan mendapatkan ganjaran yang baik).”

[HR. Ibnu Majah no. 925 dan Ahmad 6: 305, 322]

Sumber:  @kitabdoa ๐Ÿ“š๐Ÿ“š๐Ÿ“š


Terima kasih, Misteri Murah Rezeki Kini Terbongkar.


๐Ÿ’

26 September 2017

Alexa Traffic Rank Blog Salatul Zarida

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Alexa Traffic Rank Blog Salatul Zarida 


Sudah bertahun tidak bermain entri atay keywords dengan Aleza Traffic Rank.  Kali terakhir menulis mengenai Alexa Traffic Rank ada pada bulan Februari 2016 ketika bersama blog yangbaik.  Setelah nama blog ditukar, entri ini merupakan entri pertama mengenai Alexa Traffic Rank.  Perasaannya berbaur antara suka dan teruja atau blurr.  Beberapa kali percubaan membuat entri mengenai Alexa Traffic Rank gagal dan hinggalah hari ini baru berjaya.

Okey... berikut adalah traffic alexa untuk hari ini.

Rank: 13,420,870
Link in: 9
Maklumat rank terdahulu di SINI


Sedikit info mengenai Alexa Traffic Rank


A rough estimate of this site's popularity.
The rank is calculated using a combination of average daily visitors to this site and pageviews on this site over the past 3 months. The site with the highest combination of visitors and pageviews is ranked #1. 
Updated Daily

Kejayaan hari ini sesuatu yang amat bermakna buat SZ kerana kelihatannya kedudukan blog salatulzarida di persada global telah meningkat semenjak bertukar nama beberapa bulan yang lepas. Peningkatan ini gagal dikenalpasti kerana SZ bukanlah orang yang bijak dalam hal berkaitan SEO atau traffic tetapi buat-buat pandai jer...๐Ÿ˜‰


Terima kasih, ini antara perkembangan  Alexa Traffic Rank Blog Salatul Zarida