FOLLOWER

15 Disember 2017

Jumaat Terakhir di Bulan Rabiul Awal

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Jumaat Terakhir di Bulan Rabiul Awal


Selamat Pagi dan Salam Jumaat Penghulu segala hari.  Semoga Jumaat hari ini terus membawa keberkatan dan rahmat dalam hidup kita.  Semoga kita dikurniakan kesejahteraan dan kebahagian hidup disamping tugas harian dan terus berbuat baik kepada sekalian makhluk di muka bumi ini. Semoga setiap pekerjaan kita mendapat pahala dan kebaikan kepada semua orang.  In shaa Allah dengan niat yang baik akan hadir bersama keberkatan.  Setiap hari yang datang adalah hari yang berharga.  Semoga kita senantiasa berada dalam rahmat, taufik dan hidayahNya







๐ŸŒน Mulakan hari dan perjalanan hidup kita dengan selawat. Jadikan hari ini lebih baik daripada semalam.

๐ŸŒน Orang yang paling bahagia itu. Bukan sebab punya segalanya yang dicinta. Bukan sebab semata punya orang yang setia mencinta.

๐ŸŒน Bukan sebab semata punya ramai orang yang memuji dan mendekatinya.

๐ŸŒน Tapi orang yang paling bahagia itu. Bila dia selalu genggam erat dan sedari, ada ALLAH yang selalu sudi mencintainya.

๐ŸŒน Walau dia tidak punya apa-apa. Sedikit yang ada disyukuri, apa yang tiada, disabari.

๐ŸŒน Kerana dia tahu, Tuhannya jauh lebih hebat menyayangi. Berdasarkan iman dan takwa yang bersemi di hati.


Terima kasih kerana membaca entri Jumaat terakhir di bulan Rabiul Awal.

14 Disember 2017

Dunia ini bukan tempat berebut

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Dunia ini bukan tempat berebut


Selamat pagi semua.  Ya, dunia ini bukan tempat berebut.  Apa pun yang tidak memuaskan hati kita jangan sampai kita menyusahkan orang lain.

Ambil iktibar agar kesusahan orang itu tidak melanda kita.  Dek kerana hendak berebut kuasa nan seciput... hingga menyusahkan diri sendiri tanpa disedari.

Tidak salah rasanya terima saja hakikat itu dan hadapinya dengan tenang, selagi ia tidak mengganggu kerja dan ibadah kita kepada Allah.

Hidup ini untuk mengumpul bekal ke sana.




Gunakanlah dunia ini untuk engkau semakin dekat dengan Allah.
Bukan untuk kau semakin dekat dengan dunia.  
Dunia ini sementara,
Akhirat itu selama-lamanya.

**In shaa Allah, syurga itu idaman kita.

Ya Allah, ampuni dosa kedua ibu bapa kami 
dan dosa-dosa kami yang telah lalu dan akan datang.


Terima kasih kerana membaca entri yang agak emosianal sikit pagi ini.  Sekadar peringatan buat diri, Dunia ini bukan tempat berebut.




13 Disember 2017

First Giveaway and Pyka Birthday Giveaway

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


First Giveaway and Pyka Birthday Giveaway


Sekali lagi join giveaway.  Setiap hari akan ada saja giveaway yang dijumpai.  Paling best bila jumpa giveaway yang dianjurkan rakan blogger yang baru bertapak dalam dunia blogging.  Ada yang bagi simple task.  Tak kurang juga yang bagi task panjang berjela... huhuhu... kalau yang macam ni memang la ikut mood nak join sebabnya banyak sangat task.

Eh... siapa nak susah, kan? Semuanya nak mudah ada yang dah mudah nak mudah lagi.  Tapi tak der sampai nak mudahkan diri sendiri hingga menyusahkan orang lain.  Let it go jer dengan benda-benda yang kita tak suka.

Apa ek...  yang sebenarnya SZ nak cerita giveaway ni tak adalah susah sangat mudah jer... buat entri ikut kefahaman kita.

First Giveaway and Pyka Birthday Giveaway

First Giveaway and Pyka Birthday Giveaway


Giveaway ini pertama kali dianjurkan oleh blogger Pyka sempena dengan birthdaynya yang ke-20 pada awal tahun 2018.  Happy birthday in advance my dear Pyka ๐Ÿ’–

Nak menambahbaik blog?  Oleh kerana baru saja berjumpa dengan blog ini, tak banyak yang dapat dicadang.  Pada pandangan awal, tulisan mungkin boleh dibesarkan sikit dan kalau dapat dikurangkan sedikit widget mungkin nampak selesa.  Itu sekadar pandangan semuanya ikut keselesaan pengunjung dan pemiliknya.

Apa lagi, ayuh rakan blogger semua, kita meriahkan giveaway ini.  Klik banner di atas untuk detail penuh.

Giveaway ini dijangka tamat pada 14/1/2018.


Terima kasih semua atas sokongan untuk entri ini, First Giveaway and Pyka Birthday Giveaway


Hidup dengan bahagia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Hidup dengan bahagia


Selamat pagi semuanya.  Alhamdulillah, masih berpeluang menjalani hidup dengan penuh kebaikan dan kegembiraan.  Biarpun hari ini hari Rabu yang lazimnya dikenali dengan Wordless Wednesday atau Hari Tanpa Kata, di kalangan rakan-rakan blogger.  Namun, Sz hendak juga berkata-kata di blog pada hari ini... Tiba-tiba pula ada idea nak menulis kan... hahahah

Tak menulis rasa seperti tidak lengkap.  Jadi, kita menulis bila rasa perlu dan tidak perlu menulis bila rasa tiada apa yang hendak ditulis... gitew ke?



Jom kita jalani hidup ini dengan penuh kegembiraaan.
Jangan sesekali kita bandingkan hidup kita dengan hidup orang lain.
Kerana apa yang kita nampak itu tidak sama dengan apa yang dialami oleh orang lain.
Kerana langkah dan cara hidup kita adalah berbeza dan tidak serupa.
Namun kita masih di landasan hidup yang betul kan?

Percayalah hidup ini adalah perjalanan dan bukan pertandingan.
Pertandingan yang diada-adakan itu juga kadang-kadang kita nampak tidak adil.

Justeru... tetaplah kita jalani hidup kita dengan bahagianya dan tetaplah menjadi baik hingga ke akhir hayat.  Terutamanya buat baik kepada ahli keluarga dan kaum kerabat kita.


Terima kasih atas kesudian singgah baca entri ini, Hidup dengan bahagia.

12 Disember 2017

Cara mengatasi perasaan yang lemau dan galau

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Cara mengatasi perasaan yang lemau dan galau


Semoga hari ini dan hari esok adalah hari yang terbaik dan penuh dengan kebahagiaan.  Kita sentiasa mengharapkan yang terbaik dalam setiap langkah hidup kita.  Namun segala halangan atau rintangan yang terjadi janganlah dianggap sebagai penghalang untuk kita hidup bahagia.  ๐Ÿ˜Š

Hari ini, tiba-tiba saja rasa down sangat-sangat.  Akak sedang cari punca satu persatu... tetapi tidak ketemu jawapan yang pasti.  Adakah kerana pagi tadi tak dapat sarapan tosei dan teh tarik?  Tak kan lah kan... apa-apa pun yang kita makan asal ianya halal itu sudah cukup baik.  Esok masih ada untuk dapatkan tosei idaman... In shaa Allah.

Okey, selesai satu perkara.  Punca makan ke punca apa nih.  Tetapi selepas saja menulis punca pertama tadi... perasaan lemau itu mula menghilang... Yes! dah dapat satu punca.



"Dan aku menyerahkan urusanku kepada Allah.  
Sesungguhnya Allah Maha Melihat akan hamba-hambaNya"
(Surah Al Mu'min, ayat 44)


Seterusnya, tengahari tadi... buka email. Dapat makluman dari affiliate, permohonan akak untuk renew tak diluluskan.  Antara sebab yang diberi adalah kerana niche blog akak tidak sama dengan niche affiliate tu... penyedia perkhidmatan penginapan.  Betul lah tu, blog akak ni mana ada buat cerita pasal pelancongan atau penginapan.  Memang tak pernah pun, sebab akak tak sempat melancong jauh-jauh.  Tambahan pula bila anak-anak masih kecil.  Huish... alasan tak masuk akal langsung.

Dalam usia macam ni, nak handle anak-anak yang sedang membesar memang meletihkan.  Pagi kita tegur, mereka okey kejap, petang satgi buat hal semula.  Adeh, memang lah tak sempat nak fikir melancong ke mana-mana.  Paling jauh pun melancong balik ke kampung... lebih kurang 1 jam perjalanan.

Dan, nak dipendekkan cerita, mood lemau ni tak usah dilayan sangat.  Serahkan segala urusan itu kepada Allah.  Kita laksanakan yang terbaik dan sehabis baik.  Selebihnya tawakkal dan berdoa agar setiap urusan itu adalah pada landasan yang betul.

Itulah antara cara mengatasi perasaan yang lemau dan galau.  Tulis saja apa yang rasa seperti tidak lengkap.  Tetapi jangan sampai memburukkan orang lain. Kerana apa yang berlaku itu ada hikmahnya yang tersendiri.  Kita gunakan akal untuk mentafsirkan dengan cara yang terbaik.

Akhir kata, terima kasih atas kesudian membaca entri ini, Cara mengatasi perasaan yang lemau dan galau.

๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–

Segmen Bloglist By Kaella

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Segmen Bloglist By Kaella

Wah wah wah... kali ni buat entri untuk join segmen bloglist pula.  Menariknya dengan segmen ini adalah semua blogger yang join akan dapat masuk ke bloglist.  Untung wei, jarang-jarang dapat peluang macam ni.

Apa yang istimewanya dengan segmen bloglist nie?  Jom kita usha... klik banner di bawah untuk maklumat lanjut.


Segmen Bloglist By Kaella

Segmen Bloglist By Kaella

Tarikh tutup segmen pada 20 Disember 2017.  Masih ada masa lagi... ketika entri ini diterbitkan. 

Apa yang menarik blog Kaella?  Baru kenal dan masih banyak lagi yang belum dibelek2.  Jadi, untuk pandangan pertama secara peribadi nampak okey dengan latarbelakang putih... sebab akak pun suka putih.  Nak komen lebih-lebih pun akak tak pandai sebab blog sendiri pun tak ketahuan lagi.

Apa pun selamat bersegmen kepada semua.

Jom rakan-rakan semua kita meriahkan Segmen Bloglist By Kaella

Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!



Alangkah senangnya dalam hati bila ada giveaway yang siap ada coding html.  Salin dan Tampal dan edit sikit2 mana yang tak serasi.   Huhuhu.  Ramai dah rakan blogger yang pandai buat coding nih. Tinggal ahkak jer yang tak pandai2 lagi... Dah belajar tapi tak praktikkan... terus lah lupa.

Eh eh eh... celoteh panjang pula. Jom kita tengok ada ada dengan giveaway ini.  Khabarnya hadiah yang ditawarkan semuanya cun-cun.  Rugi korang tak join neh.

 Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

 Hai awak, blogger yang hebat tu ~
Kami adik beradik Ema & Lisa dari lubukseni.com Actually buat giveaway ni sempena meraikan follower blog. Kami nak bagi 5 HADIAH MENARIK yang pastinya limited edition. Nak tahu apa hadiahnya? Ahjom tengok entry giveaway ni.


sejuksedap lawa cara moden

SEJUK SEDAP ialah sabun daripada bedak sejuk. Diuli, digolek & dilambung sampai jadi sabun, menggunakan 10 bahan semulajadi. Sejuk di muka & sedap bila digunakan. Nak tahu lebih lanjut, ahjomm kita skodeng pebenda la sabun ni [tekan sini]

Eh, ada lagi! 
Follow @SEJUKSEDAP , lebih 470 testimoni letops pom². Ema sendiri guna, sebab tu teruja sangadd nak kongsi manfaatnya.  Tengok muka sendiri pun jatuh chenta. 

sejuksedap lawa cara moden

Dulu, nenek moyang amalkan terapi bedak sejuk nak jaga kulit. Mujur bedak dah tukar ke sabun. Makanya, Sabun Bedak Sejuk SS lebih mudah, cepat & berkesan. Sesuai untuk supermom & busymama melayan petua moden untuk menjaga kulit luaran. 

Krim Awet Muda WD pelik sikit. Calit kat nadi, tapi kesannya sampai ke muka. Uols patut cuba kalau ada masalah kulit disebabkan hormon dan toksin. Krim ni dapat merawat kulit dari dalaman, sedar² wajah makin berseri, memancarr bak bintang kejora.



Okke la, tu aje bebelan. Panjang berjela, nanti tertido plakk membacanya. Hihi. Apepun, semoga uols dipermudahkan urusan & hepi selalu. Aminn. 


TQ sudi join " Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn! ". Hadiah boleh tengok kat entry asal, memang gojes leleh. Moga uols antara 5 peserta bertuah.

** Jom kawan-kawan semua join giveaway cun nieh.

Terima kasih atas sokongan awak semua untuk entri ini,  Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mystery Giveaway by www.myafarisha.com


Entri giveaway lagi.  Jom kita tengok ada apa dengan giveaway ini.


Klik banner untuk join

Cara penyertaan:

  • Mesti menetap dalam Malaysia
  • Boleh pilih untuk join di blog atau di instagram atau kedua-duanya. Tapi, Mya akan pilih salah satu kalau nama terpilih untuk dua-dua penyertaan.
  • Untuk penyertaan blog, 
    • Mesti follow blog Mya dan instagram Mya
    • Like page Mya *untuk memudahkan komunikasi*
    • Buat entri dengan tajuk "Mystery Giveaway by www.myafarisha.com".
    • Copy and paste code yang diberikan di bawah ni dan publish.
    • Tinggalkan link entri dalam bahagian komen.
  • Untuk penyertaan instagram, boleh rujuk di post ini.
Hadiah:
  • Mystery box bernilai RM100 untuk setiap pemenang.
Tempoh:
  • Bermula 8 Disember 2017 sehingga 8 Januari 2018

** Jom kita ramai-ramai meriahkan giveaway ini.  Jangan lupa klik banner di atas.

Terima kasih atas sokongan untuk entri ini, Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Luasnya Rahmat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Luasnya Rahmat

Selamat pagi semua.  Seperti biasanya setiap pagi dimulakan dengan Bismillah dan kesyukuran ke hadratNya atas kurniaan yang tidak terhingga.... iaitu nikmat hidup dan bernafas.  Semoga di kesempatan ini dapatlah kita mengaut rahmatNya untuk bekalan di sana kelak.

Luasnya Rahmat Allah.  Tatkala Allah menciptakan seluruh makhluk, Allah tuliskan di dalam kitabNya, yang kitab itu berada di sisi-Nya di atas Arsy, yang isinya adalah:  Sesungguhnya rahmat-Ku mengalahkan kemurkaan-Ku.  (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)



Sentiasa memohon keampunan dan rahmat Ilahi agar kita dikembalikan dalam keadaan Allah mengampunkan dosa dan memandang kita dengan redha.


** Sentiasa berdoa dan mengharapkan keampunan Allah.  Semoga RahmatNya memenuhi ruang hidup.


Terima kasih kerana membaca entri ini, Luasnya Rahmat.

11 Disember 2017

GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE


Cermin-cermin di dinding... siapa yang paling rajin update blog?

Hah... kau ingat nak keluar ke muka ahkak gojes ni?  Idak le kot... maleh bebenor update blog.

Mengkala mai ada giveaway pun maleh jugak... tapi digagahkan juga buat entri sebabnya hadiah untuk giveawy ni lumayan!!!

Meh korang jengok ada apa dengan giveaway ini.  Ahkak takder idea nak tulih panjang lebar, jadi layan jer entri copy paste separuh jalan nih. ehh


GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE
GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE

Tarikh Tamat : 30 Disember 2017

Klik banner di atas untuk keterangan lanjut mengenai giveaway.


Hadiah yang ditawarkan, antaranya seperti berikut.

- 1 x Jam Tangan by Roxalynne (@roxa.shoppe)

- 2 x Raudah Shawl by Hana Norisa Boutique (@hnorisaboutique)


- 2 x Cookies (Random Flavor) by Monster Cookies (@monstercookiesmbz)



- 1 x Organic Trio Oil Body Lotion & 3 sachet Maxim Coffee from Korea by Blogger SiqahIqa (@haqisfila)

dan....

- 2 x Mysterious Gifts by Blogger AinieNKA (@lady_channa) & 1 more by me (Ct Roxalynna NH - @roxalynne.collection)


Jom ramai-ramai kita rebut hadiah lumayan sambil jemput link organik dari rakan peserta yang join giveaway.

Terima kasih atas perhatian semua.

Selamat Pagi Yang Indah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Selamat Pagi Yang Indah





Ya Allah
Bila pagi ini ada tersimpan rasa benci,
ubahlah menjadi kasih sayang.
Bila hati kami kotor,
sucikanlah.
Bila hati kami terluka,
sembuhkanlah.
Dan ubahlah kesedihan
sesiapan pun yang membaca doa ini menjadi kebahagiaan.

Aamiin.

**Selamat Pagi Yang Indah.

10 Disember 2017

Mutiara kata | Bersyukur

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Mutiara kata | Bersyukur



Laluilah kehidupan ini 
Dengan hati yang syukur
Lapang dan tenang...
Redhalah atas setiap nikmat 
Dan ujian yang dihidangkan...




"Hendaklah kamu bersyukur
Sesungguhnya bersyukur
akan menambah kenikmatan dari Allah"
(Hadis Riwayat At-Thabrani)


**Bersyukur dengan apa yang ada

9 Disember 2017

Mutiara Kata | Berhentilah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Mutiara kata |  Berhentilah






Berhentilah menyalahkan orang lain
walaupun memang ia bersalah,
namun ajaklah ia dan berilah dia
kesempatan untuk memperbaiki kesalahannya.

-Habib Muhammad Al-Bagir Bin Alwy Bin Yahya-


**Kita juga tidak sunyi dari buat salah ๐Ÿ˜”


Terima kasih dan Berhentilah menyalahkan orang
szi

Masjid Al Aqsa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Masjid Al Aqsa




Aku bertanya, "Wahai Rasulullah,
Masjid manakah yang pertama kali dibangun?"
Beliau menjawab, "Masjidil Haram"
Aku bertanya lagi, "Kemudian (masjid) mana?"
Beliau menjawab, "Kemudian Masjidil Aqsha"
Aku bertanya lagi, "Berapa jarak antara keduanya?"
Beliau menjawab, "Empat puluh tahun.
Kemudian dimanapun sholat
menjumpai mu setelah itu, maka shalatlah,
kerana keutamaan ada padanya".
Dan, dalam riwayat lainnya, "Dimanapun shalat padanya".
Dan dalam riwayat lainnya, "Dimanapun shalat menjumpaimu,
maka shalatlah, kerana ia adalah masjid"
(Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


** Shalat itu tiang agama.  Semoga Al Aqsa sentiasa dalam perlindungan Allah.




8 Disember 2017

Mutiara Kata | Kecantikan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mutiara kata | Kecantikan





Kecantikan yang abadi
terletak pada keelokkan adab
dan ketinggian ilmu seseorang,
bukan terletak pada wajah
dan pakaiannya ๐Ÿฆ‹( Hamka)


**Jaga tingkahlaku dan budipekerti


Terima kasih.

Pemenang SPM Fever Giveaway

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pemenang SPM Fever Giveaway



Alhamdulillah.  sekali lagi blog SZ termasuk dalam senarai Pemenang SPM Fever Giveaway.  Rezeki blog pada hari Jumaat.  Terima kasih kepada Abam Kie dan rakan-rakan blogger yang menjadi penganjur bersama SPM Fever Giveaway.  Untuk rekod, SPM Fever Giveaway berlangsung sepanjang musim peperiksaan SPM yang lepas. Wah! memang untung jadi blogger nih, untuk apa juga acara dan isu semasa akan ada saja rakan blogger yang buat contest, segmen atau giveaway.

Tiba-tiba pula tiada idea nak berceloteh panjang...




Link penyertaan DI SINI.

Link pengumuman di blog Abam Kie... di SINI.


Tahniah kepada semua rakan blogger yang telah turut sama memeriahkan giveaway terutama kepada rakan blogger yang telah turut sama terpilih dalam senarai pemenang.


Terima kasih juga kepada anda semua atas doa dan sudi baca entri ini, Pemenang SPM Fever Giveaway.
szi ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Jom Selawat Banyak-banyak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Jom Selawat Banyak-banyak


Alhamdulillah, Jumaat datang lagi.  Kesyukuran sepenuhnya atas nikmat yang diberikan.  Nikmat bernafas dan meneruskan hidup sehari lagi.

Hari ini, Jumaat yang Barakah, Penghulu Segala Hari.
Jom kejar kesempatan ini Sementara diberi peluang

Gunalah setiap hela nafas Yang dikurniakan Untuk mengingati ALLAH
Dan titipkan selawat buat Junjungan NABI MUHAMMAD SAW

Semoga kita semua Dirahmati Nya


Rasulullah shallallahu'alaihi wa sallam bersabda,
"Barangsiapa yang bershalawat kepadaku sekali, maka Alllah akan bershalawat kepada sepuluh kali" (Hadis Riwayat Muslim)

"Perbanyaklah shalawat kepadaku pada setiap Jumaat.  Kerana shalawat umatku akan diperlihatkan padaku pada setiap Jumaat.  Barangsiapa yang banyak bershalawat kepadaku, dialah yang paling dekat denganku pada hari kiamat nanti" (Hadis riwayat Baihaqi dalam sunan Al Kubro)


@quotephotovideo ๐Ÿ•Œ๐Ÿ•Œ๐Ÿ•Œ


Terima kasih kerana membaca entri ini, Jom selawat banyak-banyak.
szi๐Ÿ’š๐Ÿ’š๐Ÿ’š

Kebaikan 2 dalam 1

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kebaikan 2 dalam 1


Apa juga yang kita lakukan pastinya kita ingin yang terbaik.  

Terbaik buat diri kita dan terbaik buat orang yang kita sayang

Terbaik juga buat orang sekeliling kita.





Apabila membasuh pinggan, kita aka memiliki dua benda:

Pertama, pinggan itu bersih
Kedua, tangan kita pun bersih.

Begitu jugalah dalam diri kehidupan kita, tatkala kita mengajak orang lain ke arah kebaikan, kita sebenarnya membersihkan diri kita pada masa yang sama.

(Imam Hassan al-Banna)


** Serampang dua mata.

Terima kasih kerana membaca entri ini, Kebaikan 2 dalam 1.
szi ๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–

7 Disember 2017

Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi


Telah beberapa kali mendapat undangan untuk menyertai giveaway ini.  Tetapi mungkin juga belum dapat ilham maka tertangguh juga.  Dan kini, curi masa sekejap untuk selusuri semula entri giveaway.... baru ada hati nak join ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž  Maaf bukan tidak sudi tetapi mencari idea dan masa yang sesuai untuk buat entri.  Maklumlah entri ownernya dalam bahasa Inggeris sepenuhnya.  Akak SZ ni kurang sikit BI... tapi demi menghargai persahabatan di alam maya akak join juga giveaway ini tetapi entri akak dalam BM... ✌✌✌

Okey akak tak nak celoteh panjang lagi ... jom kita tengok ada apa dengan Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi

Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi

Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi


Giveaway dijangka berakhir pada 20 Disember 2017.  So... masih ada masa lagi.

Nak join Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi ?  Klik banner di atas.

Jom rakan-rakan blogger seMalaysia... kita meriahkan giveaway ini.  Semoga giveaway ini bertambah meriah.


Terima kasih atas sokongan semua untuk entri ini, Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi.

szi ๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–

Giveaway Bulan Cinta by Dilah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Bulan Cinta by Dilah


Alhamdulillah, masih berkesempatan menyertai giveaway.  Giveaway kali ini bertajuk Giveaway Bulan Cinta by Dilah.  Macam best jer kan... beruntung bila ada rakan blogger yang sambut annirversary bulan Disember.  Untunglah kita sebab bila dia buat giveaway kita join saja.  Sebagai menghargai usahanya dan meraikan ulangtahun juga ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Macam syok sendiri jer intro untuk entri ini kan... hehehe

Okey... sebelum korang bosan dengan celoteh akak jom kita tengok ada ada dengan Giveaway Bulan Cinta by Dilah.


Giveaway Bulan Cinta by Dilah

Giveaway Bulan Cinta by Dilah


Klik banner di atas untuk turut serta memeriahkan bulan cinta.

Giveaway Bulan Cinta by Dilah dijadualkan tamat pada 31 Disember 2017.

Berikut adalah hadia Giveaway Bulan Cinta by Dilah:

>> 2 org x G&H PROTECT+ Deodorant & Anti-Perspirant Roll-On (100ml) <<  [Deodorant ini boleh tahan 6 bulan ke 10 bulan tau.. sangat menjimatkan]

>> 2 org x Survenir << [Ole-ole dari percutian]

So, apa lagi. Bukanlah hadiah sebagai rebut tetapi persahabatan dan sokongan yang penting.  Tetapi kalau dah rezeki nak dapat hadiah... nak kata apa kita terima saja. hahahaha.

Jom ramai-ramai kita meriahkan giveaway ini.


Terima kasih atas sokongan semua untuk entri ini, Giveaway Bulan Cinta by Dilah.
szi ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

PEMENANG CONTEST POLICYSTREET BY EMAS PUTIH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


PEMENANG CONTEST POLICYSTREET BY EMAS PUTIH



Alhamdulillah.  Syukur dan terima kasih tidak terhingga kepada penganjur CONTEST MENANG WANG TUNAI RM1100 BY PH X EMAS PUTIH.  Penyertaan blog SZ dalam contest ini biarpun tidak seberapa tetapi mendapat perhatian dari pihak penganjur.  Entri penyertaan untuk contest ini bukan sekadar 'salin dan tanpal' tetapi perlu juga dibuat olahan mengikut kreativiti peserta.  Dengan sedikit pengetahuan yang tidak seberapa SZ cuba olah sedikit mengikut apa yang terlintas semasa entri berkenaan diterap.

Pada peringkat awalnya, dapat masuk dalam senarai peserta adalah sudah memadai kerana entri SZ untuk contest ini tidaklah sehebat entri peserta-peserta lain.  Namun, memang tipulah kalau tiada cita-cita nak jadi pemenang hanya kerana entri yang tidak seberapa kita perlu pasrah dengan usaha yang telah kita lakukan.

Antara senarai peserta contest

Link entri penyertaan DI SINI
Link pengumuman pemenang contest DI SINI



Senarai pemenang contest

Akhir kata, terima kasih kepada UZU @ Emas Putih atas penganjuran contest ini.  Paling tidak SZ dapat mengenali lebih dekat siapa Prof Hariz.  Sebetulnya menjadi inspirasi atas kegigihan beliau dalam dunia pemasaran atas talian.  Semangat beliau sewajarnya menjadi ikut kepada ramai blogger muda.  Tahniah juga kepada rakan blogger yang telah turut terpilih sebagai pemenang.  Rezeki tidak pernah salah alamat.


Terima kasih kepada semua atas ucapan penghargaan dan kesudian singgah baca entri ini, PEMENANG CONTEST POLICYSTREET BY EMAS PUTIH

szi ๐Ÿ’ž๐Ÿ’ž๐Ÿ’ž

Apa khabar hari ini?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Apa khabar hari ini?


Hari ini, Khamis 7 Disember 2017 bersamaan dengan 18 Rabiulawal 1439.  Alhamdulillah pagi ini masih berpeluang meneruskan titipan untuk pembaca blog ini.



Apa Khabar?

Apa Khabar?



Apa khabar Iman mu hari ini?

Apa khabar ibadah mu hari ini?

Apa khabar hafalan al-quran mu hari ini?

Apa khabar hati mu hari ini?

In shaa Allah, semuanya baik-baik sahaja dan semakin baik serta bertambah baik dari semalam.


Terima kasih kera singgah baca titipan entri ini, Apa khabar hari ini?

szi ๐Ÿ’›๐Ÿ’›๐Ÿ’›

6 Disember 2017

[PROMOTION] ASIA INNOVATION SHOW COMPETITION 2018

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



[PROMOTION] ASIA INNOVATION SHOW COMPETITION 2018


Sebagai sokongan kepada aktiviti inovasi khususnya anjuran Universiti tersohor ini.  Berikut adalah maklumat berkaitan ASIA INNOVATION SHOW COMPETITION 2018.



ASIA INNOVATION SHOW COMPETITION 2018



Early Bird Fee & Registration Deadline:  15th February 2018    
Normal Fee & Registration Deadline:  15th  March 2018   
Competition Event:
 27th - 29th April 2018

Venue:
GURNEY PARAGON, PENANG

Categories:


This event calls for local and international participation.
  

For more info please visit: 


Terima kasih atas perhatian yang diberikan kepada entri ini, [PROMOTION] ASIA INNOVATION SHOW COMPETITION 2018
szi

Apa lagi yang boleh dibekalkan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Apa lagi yang boleh dibekalkan


Berkali-kali juga entri sebegini dikeluarkan.  Dan entah berapa kali jugalah topik sebegini sering bersiaran.  Selagi ada hayat ini... selagi itulah juga peringatan itu terus dijadikan bekal buat peringatan diri yang kerdil ini... semoga terus kukuh dan sebati dalam diri.

Moga Allah tabahkan hati, kuatkan iman, tinggikan kesabaran dalam menghadapi ujian dengan manusia dan semuanyaa ๐Ÿ˜Š❤️




HIDUP tidak lain adalah sebuah harapan, kerana itu jalani hidup dengan penuh harapan dan cinta.

Hidup berkawan dengan ajal, kerana itu jalani hidup dengan penuh perjuangan dan kesabaran.


Terima kasih atas kesabaran dalam meneruskan pembacaan bersama entri ini, Apa lagi yang boleh dibekalkan

Doa setiap pagi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Doa setiap pagi


Alhamdulillah...

Allah masih membangunkan kita pada hari ini...

Kita masih boleh bernafas,

Mari kita manfaatkan waktu kita ini buat yang baik-baik.

Semoga hidup kita bermanfaat untuk orang banyak.

Aamiin Ya Rabbal'alamiin.



Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkanku setelah mematikanku, dan kepadaNya-lah kami akan dibangkitkan (dikumpulkan).

Aamiin.


Terima kasih kerana membaca entri ini, Doa setiap pagi.



4 Disember 2017

Selamat Pagi Hari Yang Baru

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Selamat Pagi Hari Yang Baru


Hari ini, hari ke 15 RABIUL AWAL 1439.

Hidup Matiku...Hanya untuk Allah.

Ramai yang fikirkan hidup berbanding mati hingga terlupa untuk mencari bekal untuk hidup selepas mati... hinggakan yang menulis ini juga sering begitu.  Nauzubillah.

Hari Baru...dipenuhi dengan semangat baru.



Barangsiapa yang tak dapat menjaga hatinya, 
nescaya dia tak akan dapat menjaga lidahnya.
(Imam Al-Ghazali)


@quotephotovideo ❤️❤️❤️


Terima kasih di atas kesempatan yang diberikan untuk entri ini, Selamat Pagi Hari Yang Baru.
szi

3 Disember 2017

Selamat Pagi Ahad.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Selamat Pagi Ahad 


Selamat Berhujung Minggu.

In shaa ALLAH doa kita dimakbulkan.

In shaa ALLAH murah rezeki kita hari ini dan mendapat rahmat serta keberkatan.




Ya Allah
Mulakanlah hari kami dengan kebaikan
Pertengahan hari kami dengan ketenangan
Akhiri hari kami dengan kejayaan

Aamiin.


Terima kasih di atas kesudian singgah blog ini pada hari minggu anda dan Selamat Pagi Ahad.
szi




1 Disember 2017

RINGKASAN BIODATA NABI MUHAMMAD S.A.W

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



RINGKASAN BIODATA NABI MUHAMMAD S.A.W 


Selamat menyambut Maulidur Rasul.  Bersempena dengan hari yang penuh sejarah jom kita perbanyakkan selawat kepada Baginda Nabi Sallallahu Alaihi.



๐ŸŒธ BIODATA NABI MUHAMMAD S.A.W ๐Ÿ’•


๐ŸŒธNama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.

๐ŸŒธTarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan  20 April 571 Masehi (dikenali sebagai   Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Kaabah).

๐ŸŒธTempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.

๐ŸŒธNama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.

๐ŸŒธNama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.

๐ŸŒธPengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa   Rasulullah SAW).

๐ŸŒธIbu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).

๐ŸŒธIbu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali Halimah As-Saadiah.  Suaminya bernama Abu Kabsyah).


SEPANJANG USIA NABI


๐ŸŒธ USIA 5 TAHUN

๐Ÿ’•Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.

๐ŸŒธ USIA 6 TAHUN

๐Ÿ’•Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa ' (sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah). Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muttalib.

๐ŸŒธ USIA 8 TAHUN

๐Ÿ’•Datuknya, Abdul Muttalib pula meninggal dunia. Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

๐ŸŒธ USIA 9 TAHUN  (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).

๐Ÿ’•Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan.  · Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

๐ŸŒธ USIA 20 TAHUN

๐Ÿ’•Terlibat dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ' Sirah ' , jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.  Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul ' ; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah.

๐ŸŒธ USIA 25 TAHUN

๐Ÿ’•Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.  Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah.  Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.  Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

๐ŸŒธ USIA 35 TAHUN

๐Ÿ’•Banjir besar melanda Mekah dan meruntuhkan dinding Ka’abah.
๐Ÿ’•Pembinaan semula Ka’abah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Mekah.
๐Ÿ’•Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ‘Hajarul-Aswad’ ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

๐ŸŒธ USIA 40 TAHUN

๐Ÿ’•Menerima wahyu di gua Hira ' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

๐ŸŒธ USIA 53 TAHUN

๐Ÿ’•Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq.   Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.




๐ŸŒธ USIA 63 TAHUN

๐Ÿ’•Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi.

๐ŸŒธ ANAK-ANAK RASULULLAH SAW


๐Ÿ’•Qasim
๐Ÿ’•Abdullah
๐Ÿ’•Ibrahim
๐Ÿ’•Zainab
๐Ÿ’•Ruqaiyah
๐Ÿ’•Ummi Kalthum
๐Ÿ’•Fatimah Al-Zahra '

๐ŸŒธ ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW


๐Ÿ’•Khadijah Binti Khuwailid.
๐Ÿ’•Saudah Binti Zam'ah.
๐Ÿ’•Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar).
๐Ÿ’•Hafsah binti ' Umar (anak Saidina ' Umar bin Al-Khattab).
๐Ÿ’•Ummi Habibah Binti Abu Sufyan.
๐Ÿ’•Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah).
๐Ÿ’•Zainab Binti Jahsy.
๐Ÿ’•Maimunah Binti Harith.
๐Ÿ’•Safiyah Binti Huyai bin Akhtab.
๐Ÿ’•Zainab Binti Khuzaimah (digelar ' Ummu Al-Masakin ' ; Ibu Orang Miskin).

Kredit cerita dan gambar kepada @quotephotovideo



Terima kasih sudi membaca semula entri ini Ringkasan Biodata Nabi Muhammad S.A.W
szi๐Ÿ’–๐Ÿ’–

30 November 2017

Alhamdulillah | Muhasabah Diri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Alhamdulillah |  Muhasabah Diri





Kita menangis kerana kita berjalan tanpa alas kaki.

Namun akhirnya kita akan berhenti menangis saat melihat manusia lain tanpa kedua kaki.

Alhamdulillah.

Jadikanlah ucapan "Alhamdulillah" itu satu amalan.

Kerna ia akan menjadi baja buat menyuburkan hati yang gersang.

In sha ALLAH.

Alhamdulillah | Muhasabah Diri

Ingatan di waktu pagi dan petang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Ingatan di waktu pagi dan petang


Selamat pagi kepada pembaca semua.  Semoga hari ini lebih baik dari semalam serta ingatan kepada Tuhan juga terus kekal.




"Wahai Muhammad, ingatlah nama Tuhanmu pagi dan petang" (Surah Al-Insaan, 76)


Terima kasih kerana terus setia dengan blog ini dan sudi membaca entri ringkas ini, Ingatan di waktu pagi dan petang.

szi๐Ÿ’

29 November 2017

KEM MODISI 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


KEM MODISI 2017


CUTI SEKOLAH SUDAH PUN TIBA?? ๐Ÿ˜ฑ
MASIH MENCARI PENGISIAN TERBAIK BUAT ANAK-ANAK?? ๐Ÿค”๐Ÿ˜Š

Istimewa buat para ibu ayah hebat. Kami daripada *Abi Saif Academy* tampil dengan program menarik dan padat dgn pengisian iaitu KEM MODISI 2017





๐Ÿ“Œ Butiran program adalah seperti berikut :

๐Ÿ“† Tarikh : *7-9 DISEMBER 2017*
๐Ÿ”– Hari : *KHAMIS - SABTU*
⏰ Masa pendaftaran : *2.30PTG*
๐Ÿก Tempat : *KOTA BHARU, KELANTAN*

Best ke? Apa keistimewaan program?Mesti soalan ni bermain di fikiran kan?he๐Ÿ˜

In shaa Allah ini 'ramuan' dan tawaran kami utk *KM 17*๐Ÿ˜Ž
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
๐Ÿ“ŒImam Muda
๐Ÿ“Œ Fiqh wanita
๐Ÿ“Œ Pendidikan *Hak/Maruah Diri*
๐Ÿ“Œ Mandi Wajib
๐Ÿ“Œ Solat
๐Ÿ“Œ Tayamum&Wudhu
๐Ÿ“Œ Outdoor game&explorace

*Ramuan SPECIAL *
๐Ÿ”Pengurusan Jenazah
๐Ÿ”Penyembelihan
๐Ÿ”Program bersama *Anak Yatim*
๐Ÿ” sentuhan Qalbu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jap bukan itu sahaja, *KM 17* juga menyediakan hadiah istimewa kepada ibubapa

๐Ÿ’ป EBook yg bernilai RM30
๐Ÿ‘จ‍๐Ÿ‘ฉ‍๐Ÿ‘ง Terapi Minda

Kepada *10 Peserta Terawal*

Dan paling istimewa dlm program ni..Bonus buat peserta..๐Ÿค—
๐ŸŒŸ *Penampilan Khas : Dai Izzudin TV3(Musim Kelima)* ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ

Berminat??Apa tunggu lagi??
Jom daftar sekarang.Sebelum *1 DECEMBER 2017* ๐Ÿƒ๐Ÿป๐Ÿƒ๐Ÿป๐Ÿƒ๐Ÿป

๐Ÿ’ฐ Yuran Penyertaan :
~RM90 sahaja/peserta~❎❎

Yuran promosi untuk adik-adik๐Ÿ˜๐Ÿ˜

*RM79 sahaja/peserta*✅✅

Daftar 2 orang - *RM 149* sahaja!!๐Ÿ˜ฑ

Daftar 3 orang - *RM 207* sahaja!!!
*( Anda jimat sebanyak RM30 )* ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ

๐Ÿ‘ฆ๐Ÿป๐Ÿ‘ง๐Ÿป Khas untuk pelajar berumur *6- 17 Tahun* sahaja!

‼Terhad kepada *30 orang terawal sahaja*!!!

✅For Registration, Please Contact Us :
๐Ÿ“ž akhi_haa www.wasap.my/601121984802/daftarKM17
๐Ÿ“ž Sis najihah www.wasap.my/60109388085/daftarKM17
๐Ÿ“ž *601125463796 (PEJABAT)*

Ayuh berikan ilmu dan pengalaman terbaik buat anak-anak kita ๐Ÿ˜ŠCuti sekolah kali ini pasti seronok dan bermanfaat! Jom bersama kami.. ๐Ÿค—

#Aksima
#AbiSaifAcademy

Semoga dipermudahkan urusan semua. Selamat mengikuti KEM MODISI 2017.

szi.
posted from Bloggeroid