FOLLOWER

30 April 2016

Bicara yang baik di dalam Masjid

Bicara yang baik di dalam Masjid



Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Barangsiapa yang duduk di dalam mesjid, maka sesungguhnya ia sedang duduk-duduk bersama Allah. Maka sudah sepantasnyalah baginya untuk tidak berbicara kecuali pembicaraan yang baik.
(Said bin al-Musayyib)


Gambar Hiasan:  Masjid Nabawi

29 April 2016

Promosi berganda SEGOBUGO VANILLA COFFEE SCRUB

Promosi berganda SEGOBUGO VANILLA COFFEE SCRUB



Assalamualaikum dan selamat sejahtera


SegoBugo merupakan pengeluar produk kecantikan yang menghasilkan produk dari bahan-bahan semulajadi dan bebas dari bahan kimia. Produk keluaran Sego Bugo merupakan 100% buatan tangan.

Perkataan SegoBugo itu sendiri merupakan gabungan dua perkataan iaitu "segar bugar". SegoBugo akan terus menghasilkan pelbagai produk kecantikan yang bakal memenuhi citarasa para pelanggan dan yang pastinya tiada campuran bahan kimia.


SegoBugo


Vanilla Coffee Scrub

Lebih baik dari Botox


SegoBugo Vanilla Coffee Scrub lebih baik dari botox.  Ianya sesuai digunakan untuk :

šŸAnti celullite/strechmark
šŸTegangkan kulit
šŸPutihkan kulit
šŸMembuang sel kulit mati
šŸBuang blackhead
šŸPudarkan parut
šŸKecutkan jerawat
šŸGebukan dan licinkan kulit
šŸMenghilangkan daki degil
šŸLegakan gatal-gatal
šŸMelembapkan kulit
šŸMelembapkan rambut

Promosi Berganda


Dapatkan segera Promosi berganda :-

✳Beli 1 rm30
✳Beli 2 rm50 
✳Beli 3 rm80

Free postage !!!





JOM ORDER SEKARANG!! Whatsapp "segobugo" ke 019-4481927

Keterangan lanjut mengenai produk ini boleh didapati dari SINI.

Jom dapatkan segera Promosi berganda SEGOBUGO VANILLA COFFEE SCRUB


Akibat makan terlalu kenyang

Akibat makan terlalu kenyang



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Selalu juga kita dengan rakyat di Malaysia tiada yang mati sebab tak makan.  Tetapi kita tidak tahu sekiranya masih ada yang sebaliknya.  Nak taip pun rasa tak sampai hati.  Betul lah apa yang kita dengar tu, sebab kita nampak kedai makan di merata ceruk.  Mana-mana tempat kita boleh nampak tempat makan dari yang semewah-mewah tempat hinggalah ke bawah pokok tepi jalan.  Namun tidak semua tempat kita mampu pergi tidak kiralah kerana kurang sumber kewangan, tidak sesuai dengan selera ataupun tempat yang tidak selesa.

Ada ketika kita akan ternampak sisa makanan yang tidak habis.  Tentu ada sebabnya yang tersendiri mengapa makanan itu tidak habis.  Hanya orang yang membuangnya saja yang tahu.

Eh... maaflah YB bukan nak bercerita pasal orang mati sebab tak makan atau pembaziran makanan. Bila nak bercerita bab-bab makan macam ni, terasa juga tempiasnya macam tepuk air di talam pula.   Cerita di atas tu sekadar selingan saja.

gambar hiasan:  koleksi peribadi

Inilah kita, kadang-kadang mudah lupa dan cepat gelap mata.  Adoi... terasa pula kata pada diri sendiri kan.


Hindarilah oleh kalian kekenyangan karena terlalu banyak makan dan minum, karena sesungguhnya hal itu dapat merusak tubuh, menimbulkan penyakit dan membuat malas untuk beribadah.  (Umar bin al-Khattab)

Situasi di atas lazimnya kita akan terasa atau alami pada bulan puasa.  Dah tak lama lagi dah.  Hari ini pun sudah 21 Rejab 1437, kiranya dalam 38 hari lagi kita nak sambut Ramadhan Kareem. Kiranya entri ini sebagai persediaan dan peringatan untuk diri sendiri agar tidak berlebih-lebihan semasa berbuka puasa.


Sekian dulu.  Terima kasih atas kesudian singgah baca dan komen entri Akibat makan terlalu kenyang.

28 April 2016

Sample Kotex Odor-Care

Assalamualaikum dan selamat


Beberapa hari lepas semasa blogwalking terjumpa satu blog yang bercerita mengenai edaran sample percuma produk Kotex. YB tak ingat pula blog mana tetapi yang pastinya YB telah cuba dapatkan sample percuma tersebut melalui FB Kotex. Ada cara lain untuk dapatkan sample percuma produk baru Kotex, selain dari FB kita boleh dapatkan produk percuma ini melalui laman web Kotex, iaitu kotex.com.my.

Kenapa minat dengan produk baru ini? Sebab produk baru ini mengandungi ekstrak semulajado Daun Sirih dan Lavender. Kita pun dah tahu khasiat daun sirih dan haruman lavender. Beberapa hari lepas pusing-pusing di pasaraya belum jumpa lagi produk baru ini. Dapat sample dulu... Bagus juga kan. :-)




Sample ini sampai ke rumah tengahari tadi. Terselit di pintu pagar. Agak cuak sedikit sebab sampulnya terkoyak dan kotak sample berkenaan hampir terkeluar. Mujur juga kotak comel itu tidak terbuka. Kiranya masih selamat lagi lah isi kandungannya. Nak tahu apa isi kandungan kotak ini, silalah ke laman web Kotex dan ikuti arahan seterusnya, mudah sangat.

Terima kasih Kotex Malaysia untuk Sample Kotex Odor-Care.

posted from Bloggeroid

Gabenor baharu Bank Negara: Datuk Muhammad Ibrahim

Gabenor baharu Bank Negara: Datuk Muhammad Ibrahim


Assalamualaikum dan selamat sejahtera


KUALA LUMPUR, Rabu – Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Datuk Muhammad Ibrahim, 56, dipilih sebagai Gabenor baharu bagi menggantikan Tan Sri Zeti Akhtar Aziz yang akan bersara pada akhir April.

Muhammad yang menyertai bank pusat itu pada 1984 dan dilantik sebagai Timbalan Gabenor pada Jun 2010, akan memegang jawatan tersebut bagi tempoh lima tahun, berkuat kuasa 1 Mei, 2016.


Gabenor Baharu Bank Negara
Gabenor Baharu Bank Negara

Beliau memiliki Ijazah Sarjana daripada Harvard University, Ijazah Perakaunan daripada Universiti Malaya dan diploma lepasan ijazah dalam Perbankan dan Kewangan Islam daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Selama 32 tahun bersama dengan bank pusat, beliau berkhidmat dalam banyak bahagian termasuk peraturan dan pengawalseliaan bank, perancangan strategik, sistem pembayaran, insurans, perbankan luar pesisir, perbendaharaan dan pasaran kewangan.

Sebelum itu Muhammad juga pernah memegang jawatan sebagai Pengarah Urusan Danamodal Nasional Bhd dan Pesuruhjaya Suruhanjaya Sekuriti.

Sumber: IsmaWeb


Semoga kecemerlangan Bank Negara Malaysia akan diteruskan di bawah kepimpinan Gabenor baharu Bank Negara:  Datuk Muhammad Ibrahim

5 jenis ubat untuk hati

5 jenis ubat untuk hati


Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Ubat untuk kesihatan zahir tidak sama dengan ubat untuk kesihatan batin.  Walaupun kesannya sama untuk kesembuhan tetapi kaedahnya berlainan.


Ubat untuk Zahir

Ubat untuk hati

Contoh ubat untuk hati

Obat hati ada lima : 
(1) Membaca al-Qur'an dengan disertai tadabbur (merenungkan maknanya),
(2) mengosongkan perut (berpuasa),
(3) shalat malam,
(4) Berdoa dan memohon ampunan di penghujung malam dan
(5) bermajelis bersama orang-orang shalih.  
(Ibrahim al-Khawwash)


Terima kasih sudi singgah baca dan komen entri 5 jenis ubat hati

27 April 2016

Sumber Trafik Hari ini #3

Sumber Trafik Hari ini #3



Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Seperti yang ditulis dalam blog semalam, walaupun tidak dijanjikan berikut adalah entri mengenai sumber trafik ke blog YB untuk hari ini.  Agak lewat jugak update sumber trafik sebabnya nak tunggu kalau ada sumber trafik baru yang singgah.  Dan ... memang ada.

Berikut adalah sumber trafik berkenaan.

Sumber Trafik hari ini #3

Sumber trafik dari rakan blogger:

  1. kakciknurseroja.blogspot.my
  2. denaihati.com
  3. jmbelog.blogspot.my
  4. kakitravelkhairuddin.blogspot.my

Terima kasih semua atas trafik yang diberikan.


Giveaway Special April Syamimi Bersama Sponser

Giveaway Special April Syamimi Bersama Sponser


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Kali ini Yb join GA dengan ayat sendiri pula.  Aduhai, tetiba kehilangan ayat pula.  Tadi bukan main lagi berkobar-kobar nak mengarang.  Inilah selalu sangat salin dan tampal... kan dah jadi malas nak menulis.  Bukan nak menyalahkan sesiapa tetapi inilah hakikatnya kita bila sudah mudah nak mudah lagi... sehingga nak perah idea menulis pun semakin malas.  Apa tidaknya kebanyakan GA yang lepas penganjur menyediakan kod html, salin dan tampal saja pada entri blog dan pamerkan.  Giveaway Special April Syamimi Bersama Sponser tidak pula meminta buat karangan panjang lebar, mudah saja tetapi sajalah nak memanjangkan cerita kenalah reka apa-apa cerita, tetapi dah jadi semakin merapu pulak... alahai.

Giveawa ini menyediakan lebih daripada 10 hadiah.  Untunglah siapa yang dapat hadiah tu kelak.

Jom kita tengok apa cerita seterusnya.

Giveaway Special April Syamimi Bersama Sponser
Giveaway Special April Syamimi Bersama Sponser

Jom kita tengok lagi apa yang Syamimi sediakan untuk giveaway istimewa ini. Klik banner di atas untuk dapatkan maklumat lanjut.

Para Sponser Yang Terlibat dalam Giveaway Special April Syamimi Bersama Sponser:
Farhana Hana, Zulaikha Saad, Eintan Nurfuzie, Cxopportunities, Syf.Dean, Hanis Masturina, Asha lya, Tengkubutang, Kathy R'bain, Rafie YS

Terima kasih atas sokongan semua.


Buku Baru Keluaran BookCafe.Com

Buku Baru Keluaran BookCafe.Com


Assalamualaikum dan selamat sejahtera


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nota: Wordless Wednesday, hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger seluruh dunia tanpa sebarang ayat atau keterangan, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing menerusi ruangan komen entri tersebut.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Buku Baru Keluaran BookCafe.Com



Buku Baru Keluaran BookCafe.Com



Buku Baru Keluaran BookCafe.Com


Terima kasih kerana meluangkan masa menatap entri Buku Baru Keluaran BookCafe.Com

Berdusta secara sengaja

Berdusta secara sengaja



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Tanpa kita sedari ada ketika kita berdusta.  Hanya kerana kita berbicara mengenai isu agama yang mana kita tidak tahu atau tidak faham.  Tidak salah untuk kita sebarkan kebaikan tetapi cukuplah sekadarnya tanpa tambahan kupasan yang lebih dalam sekiranya kita mahir atau fasih mengenai sesuatu isu.

Gambar hiasan:  Aku bukan yang terbaik

Barangsiapa berbicara tentang perkara agama tanpa didasari ilmu maka sesungguhnya ia telah berdusta walaupun ia tidak berniat untuk berdusta secara sengaja dengan ucapannya tersebut.  (Ibnu Taimiyah)

Berbuat baik biar berpada buat jahat jangan sekali.

Sebaiknya elakkan daripada berdusta secara sengaja kerana kita tidak tahu sekiranya ada lagi bicara yang telah kita ungkapkan secara tidak sengaja tetapi didalamnya ada bibit-bibit dusta.


26 April 2016

Fesyen Songket Starina Amor bersama Dokoh

Fesyen Songket Starina Amor bersama Dokoh



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Songket Starina Amor - Dokoh Series merupakan koleksi SSA dengan padanan elemen Dokoh yang 'Trendy' dan kain songket bercorak 'Moden abstrak'.  Padanan yang menarik dan menawan untuk pakaian tradisional seperti baju kurung.

Fesyen songket kali ini memaparkan baju dari Fabric Valentino Soluna Gred A, iaitu fabrik dengan kesan 'Terjatuh' yang elegan atau flowy.

Terdapat 5 pilihan warna menarik yang menjadi pilihan ramai seperti berikut:



SSA - 991 Green




SSA - 992 Yellow




SSA-993 Royal Blue




SSA-994 Purple




SSA-995 Merah hati

** GAMBAR / COLOR BAJU DI PATUNG ADALAH 90% WARNA SEBENAR


Setiap pasang baju didatangkan dengan pelbagai saiz, dari saiz SS, S, M, L dan XL.  Pastinya setiap orang mempunyai saiznya yang tersendiri.


Edisi TERHAD


Keluaran busana ini adalah terhad.  Busana ini merupai potongan Kurung Pahang dan dipadankan dengan kain susun tepi serta dokoh (ironed) yang dilekatkan pada baju polos untuk lebih menyerlahkan keayuan dan keanggunan si pemakai.

Manakala kain bawah dari material CottonSilk 'Printed Songket' berkualiti Tinggi dengan corak Moden Abstrak.  Satu padanan yang amat sesuai untuk Kurung Pahang dan digayakan pada bila-bila masa terutama pada hari yang indah penuh sejarah.

Set baju kurung ini dijahit sempurna dengan jaminan kualiti demi kepuasan si pemakai.

Anggaran harga promosi antara RM170.00 hingga RM175.00 sepasang.  Kos penghantaran adalah percuma.

Seandainya berminat dengan Harga Promosi yang ditawarkan, sila tinggalkan maklumat anda ke email:  yangbaik3@gmail.com atau Whatsapp ke 019-4481927.  

Semestinya anda tidak ketinggalan untuk menjadi antara orang yang terawal memiliki koleksi Kurung Pahang bersama Dokoh yang eksklusif ini.


Sumber trafik hari ini

Sumber trafik hari ini


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Dah banyak kali dan banyak kali juga nak buat entri macam ni.  Kalau ikutkan hati nak buat hari-hari. Kalau YB buat hari-hari entri macam ni korang rasa cuak tak.  Kalau tak pun ada rasa loya nak pitam ke nak bilik belakang tak?  Kalau ada tanda-tanda macam tu cepat-cepatlah ke klinik yer.  Sekarang ni banyak penyakit yang tak diduga menjadi viral.

Ini blog YB so, sedikit perkongsian mengenai rakan-rakan blogger yang singgah dan memberi trafik kepada blog YB.  Jadi, entri ini kiranya macam penghargaanlah juga kepada mereka.


Sumber trafik hari ini

Agak-agak korang nak akak promosikan link blog korang kat sini, rajin-rajinlah singgah yer.  Tetapi akak YB tak berani nak jamin lah nak boleh buat entri macam ni setiap hari.  Siapa yang kena tu kira rezeki masing-masing lah yer.

Sekianlah sepintas lalu yang sempat dicoretkan mengenai Sumber trafik hari ini.  Terima kasih atas kesudian singgah baca dan komen.


Jadi teman ada nilai tambah kebaikan

Jadi teman ada nilai tambah kebaikan



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Seringkali juga YB keluarkan entri berkaitan teman, sahabat atau rakan.  Begitulah dalam kehidupan kita di dunia ini, kita tidak keseorangan.  Kita memerlukan sahabat, temat atau rakan.   Sekali lagi dikongsikan mutiara kata berkaitan betapa menjadi rakan, teman dan sahabat yang baik itu amat penting dalam kehidupan kita.  Andai kata kita tidak mampu menjadi teman yang baik jangan pula kita merosakkan teman kita dengan 'kejahatan' yang ada pada kita.


Gambar hiasan:  Koleksi peribadi

Setiap saudara, teman dan sahabat yang tidak bisa memberikan nilai tambah kebaikan dalam urusan agamamu, maka putuskanlah persahabatan Anda dengannya.  (Malik bin Dinar)

Terima kasih kerana sudi baca entri Jadi teman ada nilai tambah kebaikan.

Kadar pengetahuan terhad

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Kadar pengetahuan terhad


Pengetahuan kita terhad.  Tidak semua perkara dalam pengetahuan kita.  Jika banyak perkara yang kita tahu pun tidak semua.  Masih banyak yang kita tidak tahu.  Nak bagi contoh pun tak pandai sebabnya YB tidak tahu apa yang pembaca tahu dan tidak tahu.  Tetapi entri ini sekadar untuk mengingati diri sendiri bahawa kita bukanlah cukup sempurna untuk mengetahui banyak perkara. Lagi banyak kita tahu ... lagi banyak lagi yang kita tidak tahu.

Banyak sangat bermadah pujangga menyesakkan nafas pula.  Marilah kita baca apa yang dikatakan oleh ahli hikmah kali ini:



Barangsiapa ingin mengetahui kadar pengetahuannya tentang Allah, maka hendaklah ia melihat (dan membandingkan antara) apa yang dijanjikan oleh Allah untuknya dan apa yang telah dijanjikan oleh manusia untuknya, manakah diantara keduanya yang lebih diyakini oleh hatinya?  
(Syaqiq bin Ibrahim)



Terima kasih sudi singgah baca entri Kadar pengetahuan terhad.


25 April 2016

Inas Insyirah dan Che Seri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Inas Insyirah dan Che Seri

Dah lama YB tidak bercerita mengenai anak-anak di blog. Entah kenapa pula malam ni teringat nak post entri mengenai Inas Insyirah. Bertepatan dengan tajuk entri, Inas suatu masa dulu takut sangat dengan Che Seri. Bukan kerana rupa Che Seri yang menakutkan tetapi kerana Che Seri yang suka menyakat. Tiap kali jumpa ada saja yang nak diusik. Ada ketika sampai menjerit-jerit bawa ke tidor. Aduhhh, jenuh nak pujuk.

Itu cerita dulu, kini tidak lagi. Kalau tak silap dalam sebulan dua ni Inas dah semakin serasi dengan Che Seri. Mungkin sebab jarang dapat jumpa. Semenjak Inas tinggal di rumah pengasuh. Che Seri pula sibuk dengan urusan sekolah anak-anaknya.



Pagi tadi, sempat lagi mereka berwefie.





Inas dah semakin montel. Kena bagi diet, kurangkan makanan berlemak terutama makanan segera. Che Seri pun apa kurangnya, dia sendiri yang mengaku dah gemuk walapun nampak kurus macam lidi :-P

Sehingga di sini dulu kisah Inas Insyirah dan Che Seri. Ada peluang kita bercerita pasal isu lain pula. 

Terima kasih.

posted from Bloggeroid

Audit Diri Bersama Prof Dr Muhaya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Audit Diri Bersama Prof Dr Muhaya


Kita sering mencari kata-kata semangat untuk dijadikan pedoman dan panduan.  Sesekali apabila mendapat kata-kata nasihat dari pakar pastinya akan memberi kesan kepada kita.  Tidak banyak sedikit pun jadilah.  Kata-kata berikut adalah daripada siri Jom Audit Diri bersama Prof Dr Muhaya. Ada kemungkinan besar kita biasa membacanya di mana-mana.  Namun YB kongsikan semula sebagai ingatan kepada diri ini yang sering lupa.  Semoga dengan ingatan ini sedikit sebanyak dapat memberi semangat baru kepada kita semua.




"Kita mesti ingat, apabila kita menolong orang, sebenarnya bukan kita yang tolong, tetapi Allah tolong melalui kita.  Allah mengizinkan kita ada rezeki, kudrat, masa dan kesihatan untuk menolong orang dan memberi rahmat kepada kepada insan dan makhluk Allah yang lain".  (Prof Dr Muhaya)


Terima kasih dan selamat membaca.  Jom Audit Diri Bersama Prof Dr Muhaya.


GiveAway Mei by Ann

Assalamualaikum dan selamat sejahtera






GiveAway Mei by Ann



http://rennyenqop.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html
Klik banner untuk menyertai


Senarai Sponsor:



Terima kasih atas sokongan untuk GiveAway Mei by Ann

Khaitsamah dan kantong kain berisi wang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Khaitsamah dan kantong kain berisi wang


Gambar hiasan:  Sumber


Khaitsamah biasa datang ke mesjid dengan membawa beberapa kantong kain (berisi uang) lalu duduk bersama teman-temannya. Apabila ia melihat salah seorang di antara mereka memakai baju atau jubah yang robek (atau berlubang), lalu orang itu bangkit dan keluar dari (pintu) mesjid, maka Khaitsamah segera mengejarnya dari pintu mesjid yang lain untuk menemuinya dan mengatakan, 'Ambillah kantong kain (yang berisi uang) ini dan gunakanlah untuk membeli jubah atau baju!'
(al-A'masy)


Terima kasih atas kesudian singgah baca dan tinggal komentar untuk entri Khaitsamah dan kantong kain berisi wang.





Segmen Tonton Uk20 Free Gift

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Tonton Uk20 Free Gift


Uk20 adalah Animasi pendek yang bercorak komedi untuk hiburan semata-mata.Uk20 kali ini mempersembahkan 'free gift".Sinopsis :Ucing telah di beri Free Gift berupa iphone dari Orang yang tidak di kenali,adakah betul itu iphone .? dan apakah balasan Free Gift Ucing kepada Orang tersebut.? Anda akan menonton Animasi Free Gift setelah tamat Segmen ini.


http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/04/segmen-tonton-uk20-free-gift.html


Dengan itu Saya minta Anda Support untuk Animasi ini.Syarat-syarat adalah mudah :

1) Follow Blog Ucing Kadayan,Google + atau Facebook Ucing.
2) Buat Tajuk Post "Segmen Tonton Uk20 Free Gift"
3) Copy semua Coding yang telah disediakan di box dan Paste ke dalam ruangan html dan publish.Tag Rakan Anda.
4) Tinggalkan Url post Anda ke dalam ruangan Komen Disini.
5) Tamat Segmen 29-4-2016.

Kepada Blogger yang ikut Segmen ini akan di Senaraikan dalam Video Animasi Uk20 Free Gift Sebagai Supporters.


Jom sokong Ucing Kadayan melalui Segmen Tonton Uk20 Free Gift.  Untung-untung dapat masuk dalam video :P


Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Bulan April bakal berakhir, bloglist untuk March & April akan di gantikan dengan bloglist baru untuk bulan Mei & Jun. Berminat untuk masuk bloglist blog sihatimerahjambu ni, boleh sertai segmen ini. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016
http://www.azhafizah.com/

TAMAT : 28 APRIL 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016 




Terima kasih atas sokongan semua ^__^

21 April 2016

THE 5th INTERNATIONAL INNOVATION, INVENTION, AND DESIGN - INDES 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


*Nota:  Entri ini seterusnya dalam Bahasa Inggeris sepenuhnya.  Dikeluarkan sebagai tanda sokongan ke atas aktiviti akademik yang dilaksanakan di UiTM Cawangan Perak.


THE 5th INTERNATIONAL INNOVATION, INVENTION, AND DESIGN - INDES 2016



Date: 9th & 10th November 2016
Venue: Dewan Seri Iskandar, UiTM Cawangan Perak, Kampus Seri Iskandar
Theme: "Inspire the Future"

Programme Website: http://indes2016.wix.com/indes
Registration & online submission email: indes2016@gmail.com OR indes2016@perak.uitm.edu.my


INDES 2016
INDES 2016



Dear Professors/Drs/Lecturers/Researchers/Students/Sir/Mdm/Ms,

The 5th International Innovation, Invention, and Design (INDES) 2016 is jointly organized by the Division of Research, Industrial Linkages, Community and Alumni, Universiti Teknologi MARA Perak Branch and the Faculty of Architecture, Planning, and Surveying (FSPU) of Universiti Teknologi MARA Perak Branch, Seri Iskandar Campus in collaboration with Intellectual Property Corporation Malaysia (MyIPO).

We would like to invite local and international participants to attend and present their ideas or products. Authors are invited to participate under the following areas:
  • Green & Sustainability 
  • Engineering & Technology 
  • Art & Creative 
  • Education & ICT 
  • Business & Consumer 
  • Disable community product 

REGISTRATION

For registration purposes, kindly send us an email to indes2016@gmail.com with the following contents:
  1. Name of group (if group participation)
  2. Name of group leader
  3. Group category (Local Professionals/International Professionals/Local Students)
  4. Category (Innovation/Invention/Design)
  5. Field:
    • Green & Sustainability
    • Engineering & Technology
    • Art & Creative
    • Education & ICT
    • Business & Consumer
    • Disable community product

IMPORTANT DEADLINES

  • 31st July 2016 
    • dateline for submission of entry form and product 
    • dateline for payment of participation fee 
  • 9th-10th November 2016 :  INDES2016 

SUBMISSIONS

We look forward to receiving your submissions. More information can be obtained from the programme website and please help us to spread the word regarding this programme to your friends/colleagues who may be interested to join us at INDES 2016.

For further information about the programme, kindly contact us at:

Secretariat of INDES 2016
Universiti Teknologi MARA Cawangan Perak
Kampus Seri Iskandar
32610 Bandar Seri Iskandar
Perak Darul Ridzuan
Malaysia
Email:  indes2016@gmail.com / indes2016@perak.uitm.edu.my



Last but not least, thank you for reading this arcticle THE 5th INTERNATIONAL INNOVATION, INVENTION, AND DESIGN - INDES 2016

20 April 2016

Taklimat Bernama Library & Infolink Service (BLIS)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Taklimat Bernama Library & Infolink Service (BLIS)


Alhamdulillah berpeluang mengikut Taklimat BLIS dengan jayanya.  Jarang sangat YB dapat ikuti taklimat pada waktu kerja terutama taklimat atau program yang tiada kaitan secara langsung dengan tugas hakiki.  Bukan hendak menidakkan peluang dan masa yang ada tetapi selalunya keutamaan lebih kepada kerja hakiki yang perlu disiapkan segera.  Hanya pada kali ini dikeraskan hati, tinggalkan sekejap meja kerja yang tercinta untuk mengikuti Taklimat BLIS.

Taklimat ini telah diadakan pada 18 April 2016, jam 2.30 petang di Bilik IT 1, PTAR UiTM Cawangan Perak.  Pada mulanya ingatkan tak boleh sampai awal sebab ada kerja.  Tetapi disebabkan kerja dapat siap awal maka bolehlah akak masuk awal, ambil tempat depan sekali... best.

Kiranya entri ini entri baling belakang sebab dah terlewat update.  Mana tidaknya baru hari ni sempat update.  Dari 18hb lagi dah simpan dalam kotak draf.  


Nota berkaitan manual pencarian dan cara penggunaan sistem BLIS.


Antara peserta yang hadir, bukanlah 4 orang jer ramai lagi sebenarnya hanya Pustakawan 2 orang ni jer yang sempat akak snap gambar dorang.  Seperti biasalah akak YB kan pemalu.  Nak merayau tangkap gambar ramai-ramai tu segan pula.  Gambar beramai-ramai dengan penceramah dan bos Perpustakaan tiada dalam hp akak.  Gambar-gambar lain sekitar sesi taklimat ada pada kamera penganjur.  Nak minta pun segan jugak :P.


Antara hadiah yang diterima semasa sesi soal jawab sepanjang taklimat berlangsung.  Post-it-note yang comel, pen dan botol air minuman (kaca).

Tahniah kepada semua rakan peserta dan penganjur.  Terima kasih juga kepada team BERNAMA yang tabah menangani kerenah kami pelajar matang yang penuh dengan keceriaan.

Entri ini hanyalah untuk bercerita mengenai pengalaman seorang blogger yang berjaya mengharungi timbunan tugas bagi mengikuti Taklimat Bernama Library & Infolink Service (BLIS).  


Peserta Bertuah Segmen Pencarian Bloglist TengkuButang.com 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Peserta Bertuah Segmen Pencarian Bloglist TengkuButang.com 2016


Alhamdulillah.  Rezeki berblogging lagi.  Rajin-rajin turut serta dalam segmen dan contest atau giveaway.  Kemenangan merupakan satu bonus atas usaha yang telah dilakukan.  Jika tidak berjayapun kita sudah beroleh manfaat dalam penyertaan; antaranya dalam link dari penganjur dan juga kunjungan dari rakan blogger yang turut sama memeriahkan segmen.

YB telah menyertai segmen Pencarian Bloglist Blog Tengkubutang.com 2016. Segmen berkenaan telahpun tamat pada 15 April 2016. Pengumuman PEMENANG SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST TENGKUBUTANG.COM 2016 telah dilakukan oleh penganjur pada 20 April 2016. Seperti biasa berdebar jugak menunggu keputusan.  Tak tahu sama ada tuah ayam, tuah sabut atau tuah batu.... ini tuah manusia lah..

Senarai Pemenang Segmen

Kiranya, kemenangan ini adalah kemenangan berganda kerana selain daripada terpilih ke bloglist penganjur, blog YB merupakan antara 5 daripada 15 blog yang terpilih untuk menerima keychain. Sungguh--sungguh terharu dengan pemilihan ini.  

Terima kasih kepada penganjur dan semua rakan blogger atas sokongan dan doa.  

Untuk melihat senarai penuh Peserta Bertuah Segmen Pencarian Bloglist TengkuButang.com 2016, boleh klik pada banner di atas.  




8 Pasang Koleksi Kurung Raya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nota: Wordless Wednesday, hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger seluruh dunia tanpa sebarang ayat atau keterangan, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing menerusi ruangan komen entri tersebut.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

8 Pasang Koleksi Kurung Raya




























Terima kasih atas kesudian melihat dan meninggal komentar untuk entri 8 Pasang Koleksi Kurung Raya


19 April 2016

Menangis kerana sedih

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Menangis kerana sediah


Menangis kerana sedih adalah normal.  Memanglah orang menangis kerana sedih.  Walaupun ada juga orang menangis kerana gembira tetapi ianya tidak sama dengan orang yang menangis kerana sedih. Sedih kerana sesuatu peristiwa dan kejadian yang mencengkam hati sanubari.  Menangis kerana kehilangan orang tersayang, kerana ditinggalkan.  Tidak kurang juga menangis kerana melihat adengan yang menyayat hati dalam drama atau filem.  Namun tidak semua orang suka menangis, betul tak?  Dan, jika wanita yang menangis ia dilihat sebagai normal juga.  Kita akan rasa pelik bila melihat lelaki menangis sedangkan mereka juga hati dan perasaan.




Jom kita selusuri apa pula kata sebahagian daripada ahli sufi mengenai tangisan.

Aku menangis bukan karena takut mati atau karena kecintaanku kepada dunia. Akan tetapi, yang membuatku menangis adalah kesedihanku karena aku tidak bisa lagi berpuasa dan shalat malam. ('Amir bin 'Abdi Qais)

Ternyata jauh sekali tangisan mereka dengan tangisan kita.  Secara lazimnya kita menangis kerana urusan dunia dan jarang sangat kita ada hati untuk menangis kerana urusan kita dengan Pencipta kita.

Siapa yang tidak pernah menangis?


Terima kasih atas perhatian dan komentar untuk entri Menangis kerana sedih.

18 April 2016

Pilihan antara buruk dan baiknya teman

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Pilihan antara buruk dan baiknya teman


Kita sentiasa ada pilihan.  Pilihan untuk buat baik atau sebaliknya.  Jika kita memilih untuk berbuat baik maka kita akan menjadi insan yang baik.  Setiap masa kita akan merasai kebaikan yang kita telah lakukan.  Kita akan rasa puas kerana mampu berbuat baik.  Namun awas!! jangan sampai menimbulkan perasaan riak kerana kebaikan yang telah kita lakukan.  Seboleh-bolehkan sembunyikan kebaikan, jika sekiranya diketahui kita boleh saja buat tidak tahu dan tidak perlu membesar-besarkan kebaikan yang telah kita buat.  Bimbang pahala kebaikan itu menipis.


Sahabat yang baik, apabila dipandang wajahnya, membawa mengingati Allah, mendengarkan katanya menambahkan ilmu, terlihat gerak-gerinya meninggikan rasa takut kepada Allah, berkawan dengannya berjuang ke jalan Allah s.w.t.

Sedikit lagi kata-kata hikmah untuk teman:
Sebaik-baik teman adalah yang berkata kepada temannya, 'Ayo kita berpuasa sebelum kita mati.' Dan seburuk-buruk teman adalah yang berkata kepada temannya, 'Ayo kita makan dan minum sebelum kita mati.' (Yahya)

Semoga kita sentiasa menjadi teman yang baik buat teman kita.

Pilihan antara buruk dan baiknya teman ada pada kita.



7 Tips kekal sihat di Musim Panas

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



7 Tips kekal sihat di Musim Panas


Cuaca panas yang terlampau boleh menyebabkan seseorang kerap berpeluh dan kesannya, cecair dalam tubuh akan berkurangan seterusnya menyebabkan individu terbabit akan mudah berasa letih dan kurang bertenaga serta lebih berisiko mengalami dehidrasi dan strok haba.

Kanak-kanak dan warga emas antara mereka yang paling berisiko mendapat masalah kesihatan daripada keadaan ini.  Namun kita sebagai warga yang kelihatan normal juga turut terdedah kepada risiko kesihatan.

YB dan keluarga sendiri pernah lalui risiko ini.  Biarpun tidak serius tetapi ia tetap mendatangkan ketidakselesaan kerana kita orang yang berkerjaya.  Bila keadaan anak tidak stabil akan menjejaskan reputasi kerja kita.  Selain dari itu kesihatan kita juga pasti terjejas kerana perlu korbankan masa untuk menjaga anak-anak yang sakit dan kerja.  Akhirnya YB turut menerima kesan yang sama seperti anak-anak malahan lebih sikit dari mereka.


Tips kekal sihat


Berikut disertakan Tips kekal sihat di musim panas :

  1. Pakai topi/payung untuk melindungi daripada pancaran haba terus ke badan.  
  2. Banyakkan minum air kosong tanpa mengira tahap aktiviti fizikal.
  3. Pakai pakaian yang ringan, berwarna terang dan longgar.
  4. Guna kipas/pendingin hawa untuk menyejukkan badan.
  5. Tidak duduk di dalam kenderaan yang bertutup tanpa pendingin hawa.
  6. Lebihkan masa berada di dalam ruamh dan hadkan aktiviti luar.
  7. Kurangkan minum minuman berkafein, alkohol dan bergula.

Beberapa tips di atas boleh diamalkan pada sepanjang masa dan tidak semestinya pada musim panas sahaja.  Antaranya mengikut kesesuaian tempat dan masa, contohnya ketika musim hujan jangan pula guna topi ketika berada di luar, seeloknya gunalah payung.  

Kesihatan kita bermula dari kita.  

Semoga 7 Tips kekal sihat di Musim Panas ini dapat dijadikan panduan kepada semua.  Kesihatan kita milik kita.

17 April 2016

Kontest sedang berlangsung

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Kontest sedang berlangsung


Sedang mencari idea untuk update blog?  Jadi, untuk memudahkan pencarian tanpa perlu bersusah payah klik sana sini, YB sertakan senarai kontest yang sedang berlangsung.  Senarai ini adalah antara contest atau giveaway yang disertakan oleh YB.  Senarai contest ini YB letakkan di sidebar dengan tajuk 'KONTEST'.  Kenapa kontest?  Entahlah tak tahu pula kenapa ada camburan bahasa Melayu dan bahasa Inggeris.  Aduh dah jadi perosak bahasa pulak.  Tapi tak mengapa sebab YB bukanlah merosakkan bahasa sepenuhnya, tetapi perkataan itu sering disebut oleh orang kita walaupun ianya berasal dari bahasa asing.  Tak mahulah ulas panjang lebar pasal bahasa nie.




  1. GIVEAWAY NOVEL BY KATHY R'BAIN & CIK AKAK [30.4.2016]
  2. Mini Giveaway By Niena Annisa' [30.4.2016]
  3. RF3 World Firmax3 Malaysia [20.5.2016]
  4. Simply Segmen By Shawal & Sofie [27.4.2016]
  5. Giveaway Cash APRIL PART #2 by Emas Putih [28.4.2016]
  6. GIVEAWAY APRIL 2016 By Mezquitalifestyle [21.4.2016]
  7. SEGMEN Jom Singgah #jmbelog [30.4.2016]
  8. Mini Segmen by Syaidah Seha [6.5.2016]
  9. Giveaway April Cash RM600 by Emas Putih [27.4.2016]
  10. MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY [30.4.2016]
  11. Abam Kie's First Giveaway [20.4.2016]
  12. Gold Giveaway #1 by Qiya Saad powered by Sayap Infiniti Network [14.6.16]

Hujung minggu begini selalunya nak berblogging pun lemau jer.  Dapat buat entri pasal contest atau giveaway untung sangat dah.


Jom sertai, Kontest sedang berlangsung.