FOLLOWER

30 Jun 2015

Rangking Alexa Blog YangBaik Jun 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Rangking Alexa Blog YangBaik Jun 2015


Ada apa dengan Alexa Rank?  Banyak adanya.  Boleh dapat trafik paling tidak dapat perhatian juga dari Alexa Rank.  Maka bila dapat perhatian dapatlah meningkatkan taraf blog cop kaki ayam nie. Blog picisan sangat kan.  

Malas nak tulis banyak-banyak, jom lihat rangking Alexa Rank blog YangBaik pada penghujung bulan Jun 2015.  

Alexa Trafik Rank Jun 2015

Global Rank:  1,015,553 1,851,400

Rank in Malaysia:  8,167

Global Rank:  1,601,743 
Rank di Malaysia:  12,759 

Walaupun melepasi sebulan YangBaik tidak update trafik Alexa Rank, nampaknya ada sedikit kenaikan.  

Harus berusaha lebih gigih lagi.

Bagaimana pula trafik rank blog rakan blogger yang lain yer?


RAYA GIVEAWAY BY RAFYDAHOUSE

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



RAYA GIVEAWAY BY RAFYDAHOUSE


Memang best dan teruja sangat bulan puasa nie join giveaway raya.  Untung-untung dapat duit raya dan baju raya atau kueh raya.  Boleh tampung yang mana kurang kat rumah tu.   Anak-anak pun tumpang gembira sebab boleh tumpang hadiah yang umi dapat... hehehe.  Tetapi join giveaway bukan sahaja kerana hadiah yang ditawarkan.  Yang turut penting adalah persahabatan di kalangan rakan blogger.  Ada blogger baru dan lama yang join giveaway, langsung kita tidak kenal.  Kita ingat kita dengan blog kita dan rakan blogger dalam group kita saja.

Jangan tidak tahu di luar sana masih ramai lagi rakan blogger yang baru dan lama tetapi kita tidak tahu.   Jadi, bila kita join giveaway, bukan sahaja dapat trafik tetapi dapat berkenalan dengan peserta yang join giveaway.  Janji kita rajin blogwalking melalui senarai yang disediakan oleh penganjur. Tak gitu cik Rafidah?

Panjang pula celoteh YangBaik kali ini.  Bukan apa teruja sangat nak join giveaway.

Baiklah oleh kerana YangBaik sudah kekeringan idea nak mengarang, jomm kita tengok apa yang ditawarkan oleh RAYA GIVEAWAY BY RAFYDAHOUSE


RAYA GIVEAWAY BY RAFYDAHOUSE

Syarat penyertaan

Setiap giveaway pastilah ada syarat-syaratnya kan.  Bukan sekadar tangkap muat jer.  Meh tengok syaratnya
  1. Blogger Malaysia. Mesti yg berada di Malaysia jugak.
  2. Buat entry bertajuk 'RAYA GIVEAWAY BY RAFYDAHOUSE' 
  3. Letak banner di atas tu kat entry korang & linkkan banner ke entry RAYA GIVEAWAY BY RAFYDAHOUSE.
  4. Tag 4 kawan blogger korang, pastikan kawan2 korang tu tau.
  5. Follow blog sy ni & also follow instashope sy :-- sitishoppe (It's ok if u dont have insta)
  6. Publish kan entry korang yg comel tu & tinggalkan link entry korang di ruangan komen di SINI

Senarai hadiah

  1. Dress
  2. Wide shawl
  3. Peel off nail polish
  4. HADIAH MISTERI (extra sempena raya tahun ni)

Apa lagi menarik kan .. So klik banner di atas untuk join.

Giveaway ini bermula dari 15 June 2015 sehingga 5 July 2015.

Rakan blogger yang ditag ialah:
  1. Syira Lokman
  2. Azhafizah
  3. Yumida
  4. Akif Imtiyaz
Good luck!!!






Cara terbaik menanamkan keimanan dan akhlak dalam diri anak kecil

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Cara terbaik menanamkan keimanan dan akhlak dalam diri anak kecil


Anak-anak ibarat kain putih dan kita sebagai ibu bapalah yang memberikan corak dan warna kepada kain putih itu.  Andai cantik maka cantiklah jadinya, walaupun ibu bapa bukanlah orang seni.

Takut nak tulis pasal anak-anak, sebabnya diri sendiri pun kadang-kadang ada juga terlepas pandang dan mendidik anak-anak.

Bunga hiasan

Sesungguhnya cara terbaik untuk menanamkan keimanan dan akhlak yang terpuji dalam diri anak kecil adalah dengan memberikan contoh nyata dan perilaku yang baik. Sesering apapun kita berbicara kepadanya tentang shalat –misalnya- maka tidak akan banyak berpengaruh, kecuali jika ia melihat kita (sebagai orang tua dan pendidik) senantiasa menjaga shalat lima waktu tepat pada waktunya. (Abduh Majalli)

Tidak sukar untuk mendidik anak-anak seandainya kita sendiri pandai menjaga tingkahlaku. Perkongsian ini diharapkan dapat dijadikan iktibar dan peringatan buat diri yang sering alpa.



29 Jun 2015

1 sebab utama mendapat taufik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


1 sebab utama mendapat taufik


Sesungguhnya diantara sebab terbesar untuk dapat meraih taufik dari Allah Subhanahu wa ta'ala di dunia dan akhirat adalah birrul walidaini (berbakti kepada kedua orang tua). Sebaliknya, diantara sebab terbesar yang menghalangi seseorang untuk mendapatkan taufik dari Allah adalah 'uququl walidaini (durhaka kepada Ayah dan Bunda).  (Shalih al-Maghamisi hafidzahullah)


gambar hiasan


Oleh itu, sentiasalah kita berbakti kepada kedua orang tua kita.  Andainya mereka telah tiada, kita masih berupaya meneruskan bakti kepada orang tua kita dengan sentiasa sedekahkan pahala bacaan al-Fatihah kepada arwah mereka.  Selain dari itu, kita juga boleh terus berbakti kepada kedua orang tua kita dengan cara berbakti kepada sahabat-sahabat mereka serta saudara mara mereka yang juga merupakan saudara mara kita juga.

Sekian.  Semoga bermanfaat.

26 Jun 2015

Segmen 12 Jam Bloglist #15 Mialiana.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 26 Jun 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #15 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...


Raya Giveaway by Sally Samsaiman

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Raya Giveaway by Sally Samsaiman


Selagi belum habis puasa dan hari raya, kita join mana-mana giveaway berkaitan dengan raya.  Esok esok bila dah lepas raya tiada dah giveaway berkaitan raya.  Yang mana rajin anjurkan giveaway atau segmen tu sila teruskan... pasti ada ramai rakan blogger yang akan turut serta asalkan syaratnya mudah dan buat entry pun mudah.

Berbalik semula kepada tajuk entri hari ini Raya Giveaway by Sally Samsaiman, siapa tidak kenal dengan Sally yang merupakan peminat k-Pop tegar.  YangBaik tidaklah berhasrat nak bercerita mengenai k-pop pula dalam entri ni tetapi mengenai giveway yang dianjurkan oleh Sally.

Jom kita tengok apa yang Sally tawarkan melalui giveawaynya kali ini...


Raya Giveaway by Sally Samsaiman


Syarat-syaratnya:
  1. Buat Entry Giveaway bertajuk "Raya Giveaway by Sally Samsaiman" 
  2. Letakkan banner giveaway dan link kan ke entry ini.
  3. Follow Blog Sally Samsaiman | mialiana.com | Ainim Rashihah | Mama Niza | Dayang Deno
  4. Follow Instagram  @sallysamsaiman | @mialiana | @dayangdeno
  5. Like Fanpage Official Sally Samsaiman | Blog DayangDeno | mialiana.com | Blog Ainim Rashihah 
Hadiah yang ditawarkan
  1. Duit Raya RM 20 - 7x Pemenang
  2. Kad Raya Design by DayangDeno - 5x Pemenang
  3. Kad Raya Sally - 15x Pemenang
Hadiah akan di'update' selalu jika ada penambahan

Giveaway telahpun bermula pada 18 Jun 2015 dan akan tamat pada 3 Julai 2015.

Jom klik pada gambar banner di atas untuk turut serta dalam Raya Giveaway by Sally Samsaiman.


GA CINTAN CINTUN by CIKNA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


GA CINTAN CINTUN by CIKNA


Cintan cintun. Teringat kisah ketika di bangku sekolah.  Masa tu baru kenal ayat tu.  Tetapi selalunya dikaitkan dengan mee segera CINTAN.  Bulan puasa ni nak tulis mengenai makanan pulak... ohh tidak!!  Zaman sekolah dulu cikgu selalu pesan "jangan suka sangat nak bercintan cintun, tumpukan pada pelajaran".  Betul tu kan?  Masa sekolah belajar lah jangan nak cintan cintun bagai pulak.  Yang penting pelajaran.

Ahkak merepek ehh di bulan puasa nie?  Bukanlah, itu ayat selingan bagi meraikan giveaway rakan blogger Cikna136.  Dah tajuk GA dieja begitu maka kita buatlah intro sikit mengenai tajuk nya.  Itu bukan merapu kan?

Yelah... jom kita tengok apa yang Cikna136 tawarkan untuk Giveaway Cintan Cintun.


Banner Giveaway Cintan Cintun


Hadiah yang ditawarkan

  1. 10 x bloglist bride2be 15/16 selama setahun(selagi korang follow blog ni)
  2. 10 x bloglist (boy+girl) selama setahun(selagi korang follow blog ni)
  3. 3 x bookmark lovely theme (boleh request nak bagi kat siapa)
  4. 1 x kad raya home made (Raya Haji)
  5. 1 x sampul raya home made (Raya Haji)
Tempoh giveaway bermula dari 24/6/2015 - 25/7/2015

Apa lagi... jom klik banner di atas untuk menyertai giveway cintan cintun... nak sangatkan bercintan cintun :D

Selamat bercintan cintun !!! 



Pergi tidak dilarang bahkan dijemput

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pergi tidak dilarang bahkan dijemput

Pernah dengarkan istilah "rumah kata pergi kubur kata mari".  Seram sejuk pula tajuk dan permulaan untuk entri hari ini.  Biasalah ... kita semua dah biasa dengan bermacam-macam istilah.  Sudah tidak kisah sangat dengan istilah yang berbagai sekarang.  Cuma terpulang kepada kebijaksanaan kita untuk menilai baik dan buruk sesuatu istilah.

gambar hiasan


Sekadar berkongsi petikan hikmah untuk renungan kita bersama.

Ketahuilah! Sesungguhnya dunia telah bersiap-siap untuk meninggalkan kita dan sebaliknya akhirat telah bersiap untuk menjemput kita. Masing-masing dari keduanya (dunia dan akhirat) memiliki anak-anak. Jadilah kalian semua anak-anak akhirat dan janganlah kalian menjadi anak-anak dunia, karena sesungguhnya hari ini (dunia) adalah waktu untuk beramal tanpa ada hisab (perhitungan amal), sedangkan esok hari (akhirat) adalah saatnya hisab tanpa ada amalan.  ('Ali bin Abi Thalib)

Semoga sama-sama kita mendapat manfaat.  Selamat beribadah di bulan Ramadhan.  Maaf Zahir dan Batin.

Ramadhan Kareem.

25 Jun 2015

Raya Giveaway: Jualan Raya Meletop 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Raya Giveaway: Jualan Raya Meletop 2015


Ya betul!!! Giveaway lagi kita, bersempena dengan Jualan Raya Meletop 2015 oleh nile.com.my. Sesiapa yang pernah shopping secara online dengan nile.com.my pasti tidak melepaskan peluang ini. Ini adalah kerana kali ini nile.com.my menyediakan hadiah berupa baucer beli belah bernilai RM150 untuk 5 orang pemenang bertuah.  


Hadiah berkenaan disediakan kepada rakan blogger yang menyertai  Raya Giveaway: Jualan Raya Meletop 2015.  Kepada yang tunggu, tengok dan lihat... tiada peluang untuk merebut baucer beli belah yang disediakan nile.com.my.  Untuk menyertai giveaway meletop ini klik pada link berikut : http://www.nile.com.my/page.php?cd=101

Sebelum tu nak cerita sikit syarat penting untuk menyertai giveaway ini, seperti berikut:
  1. Tulis sebuah entri dengan tajuk - Raya Giveaway: Jualan Raya Meletop 2015.
  2. Letak banner di atas ni dalam entri blog anda dan buat pautan atau link kan banner tersebut dengan page khas Giveaway Jualan Raya Meletop 2015 di ini: http://www.nile.com.my/page.php?cd=101
  3. Daripada link tersebut, anda perlu memilih 5 produk yang ada di Jualan Raya Meletop tersebut, dan nyatakan di dalam entri giveaway anda (seperti yang akan saya lakukan).
  4. Email penyertaan anda kepada give_away@nile.com.my berserta dengan butiran berikut: 
  • Subject: Raya Giveaway: Jualan Raya Meletop 2015
  • URL blog :
  • Nama Penuh :
  • No. Telefon : 
*kredit kepada sifu blogger hasrulhassan.com.  YangBaik pinjam petikan syarat ini dari blog HH.

5 produk pilihan Meletop 2015


Pilihan 1

Tambah koleksi jubah atau dress untuk diri sendiri.  Walaupun tanpa corak tetapi dengan perincian manik pada lengan jubah ini tampak elegan.  Ringkas tetapi menarik. Sesekali pakai jubah di petang hari raya pun sesuai juga kan...


Product: Haniya Embroidery DressPrice Meletop: RM29.90
Date: 02/07/2015
Time: start: 2.00pm
Quantity: 80 pieces

Pilihan 2

T shirt untuk encik suami.  Pasti dia suka dengan kelainan corak dan warna yang ada pada baju t ini. Setelah seharian memakai baju melayu di hari raya.  Pilihan terbaik untuk petang raya atau baju T. Ringkas dan santai.


Product: Men Tee
Price Meletop: RM13.90
Date: 30/06/2015
Time: start: 3.00pm
Quantity: 100 pieces



Pilihan 3

Beg serbaguna yang comel.  Dalam beg besar ada beg kecil, dan beg kecil yang comel inilah yang sesuai.  Boleh menyusun kad dan duit kecil serta besar.  Boleh juga digunakan untuk menyimpan duit raya anak-anak.  Namun nak bagi beg ini kepada anak yang baru berusia 9 tahun rasanya belum masanya.


Product: Multipurpose Wallet/Handbag
Price Meletop: RM6.90
Date: 10/07/2015
Time start: 11.00am
Quantity: 200 units


Pilihan 4

Beg besar ini memang YangBaik suka.  Boleh simpan macam-macam. Tak kisahlah nak simpan botol susu anak atau lampin anak sekeping dua.  Nak simpan bekas kueh raya... agaknya muat juga kot. Itupun bekas yang kecil ... boleh lah.


Product: Tassel Retro Stylish Bag
Price Meletop: RM9.90
Date: 03/07/2015
Time: start: 11.00am
Quantity: 250 pieces


Pilihan 5

Kasut flat memang kesukaan YangBaik.  Kelainan pada kasut ini adalah warnanya ada dua.  Dengan tone yang agak kontra tetapi kombinasi yang menarik.  Tak kalah untuk mencuba.  Meletop lah raya tahun ni.


Product: Dual Color Woman Flats
Price Meletop: RM9.90
Date: 01/07/2015
Time: start: 3.00pm
Quantity: 100 pairs


Selesai sudah membuat 5 pilihan. Walaupun sebenarnya banyak lagi pilihan tetapi kena patuh kepada syarat yang telah diberikan.  Sabar yer.  Jom kita pakat ramai-ramai join giveaway ini.  Mana tahu alsebab ramai sangat yang join nile.com.my tambah lagi bilangan hadiah.  Cepat-cepat klik banner di atas untuk menyertai Raya Giveaway: Jualan Raya Meletop 2015.  

Tarikh akhir tutup penyertaan adalah 14 Julai 2015.  Jom kongsikan Raya Giveaway: Jualan Raya Meletop 2015.


CPUV 7 8 9 dan 10 Bulan Jun 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


CPUV 7 8 9 dan 10 Bulan Jun 2015


Rezeki berganda di bulan Ramadhan.  Sekali lagi lagi Nuffnang bermurah hati membekalkan kempen CPUV kepada blog YangBaik.  Inilah yang dikatakan orang memberi kita merasa.  Ada sedikit buat cara sikit.  Dah ada banyak kita buat secara pukal. Kan

Bukan sengaja nak kumpula empat CPUV untuk satu entri.  Tetapi disebabkan sebab-sebab tertentu yang pastinya semua orang tahu.  Yang mana tidak tahu... jangan segan boleh bertanya, YangBaik akan menjawabnya :D

Diikutkan hati setiap CPUV yang diberikan oleh Nuffnang hendak dibuat entri.  Barulah entri mengenai Nuffnang tidak putus-putus dan entri blog pun setiap hari ada saja.

Jom kita tengok ada apa dengan CPUV 7, 8, 9 dan 10 untuk bulan Jun 2015 di blog YangBaik.

CPUV 78910 Jun 2015


Terselit CPUV 6 di situ.  Ini adalah kerana CPUV ke-7, Tesco - Lebih Jimat hanya keluar sejurus entri CPUV 3456 dikeluarkan.

CPUV ke-8, uMobile Blogger Ambassador bermula 22 Jun 2015.  Ada terlintas iklan UMobile di blog YangBaik tetapi tidak pasti pula Blogger Ambassador ini merujuk kepada iklan yang mana satu.
CPUV ke-9, Resort World Sentosa bermula 23 Jun 2015.  Tidak pasti bila iklan resort world muncul di blog YangBaik.

CPUV ke-10, OLDTOWN White Coffee bermula 24 Jun 2015.  Memang sedang trending di blog sekarang.  Telah kelihatan beberapa kali semenjak ianya mula dimasukkan.  Hari ini pun ada juga kelihatan.

Terima kasih kepada Nuffnang yang sudi meletakkan CPUV di blog YangBaik dan terima kasih juga kepada anda semua ada sokongan.

Sekian.


Raya Giveaway by Erza

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Raya Giveaway by Erza


Dalam kesibukan berpuasa, persiapan raya jangan lupa pula ya.  Di blog juga sekarang ni rakan blogger sudah mula sibuk dengan GA dan Segmen berkaitan hari raya.  YangBaik buat masa ini akan menjadi penyokong setia bagi GA dan Segmen untuk hari raya.  Nak buat sendiri belum ada kekuatan lagi.

Jom kita tengok apa yang ditawarkan oleh Raya Giveaway by Erza


CLICK BANNER TO JOIN


1. Wajib follow blog ERZA dan google+ follower

2. Wajib like fanpage Zaf's Outlet 

3. Buat satu entri bertajuk "Raya Giveaway by Erza"

4. Tinggalkan URL entri korang di SINI

5. Siap dan good luck friends!!!



5 langkah mudah sahaja !!!

Hadiah - hadiah yang bakal dimenangi:-

1 x dress raya

2 x RM10 duit raya

10 x voucher Magic Art Museum 3D


Jom Laaaa Join...ajak kengkawan ramai2!!!


24 Jun 2015

Rabu tanpa kata | Perihal baju raya baru

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Perihal baju raya baru



posted from Bloggeroid

Persiapan Hari Raya bersama Lazada Malaysia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Persiapan Hari Raya bersama Lazada Malaysia


Hari raya bakal menjelang tiba.  In shaa Allah semoga panjang umur dapatlah kita berjumpa dengan hari raya tahun ini.  Biarpun Ramadhan baru saja beberapa hari namun persiapan untuk hari raya harus dilakukan lebih awal.  Kalau lambat sangat nanti tak berapa meriah pula hari raya tahun ni. Walau apapun dalam setiap persiapan kita hendaklah bersederhana dan mengikut kemampuan kewangan.

Gunakan sepenuhnya peluang yang ada.  Contohnya peluang yang diberikan oleh Lazada Malaysia sempena hari raya tahun 2015.  Pembelian secara online melalui Lazada Malaysia, bukan sahaja banyak pilihan tetapi mudah kerana tidak perlu bersesak dalam kepanasan.




23 Jun 2015

Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Julai - Disember 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Salam ...



Jemput semua join Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Julai - Disember 2015.




Caranya mudah sahaja :

1. Masukkan BuatWanita.Blogspot.Com dalam bloglist korang.
2. Buat satu entri bertajuk Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Julai - Disember 2015
3. Copy code Disini, klik New Post dan paste dalam ruangan HTML.

Semua yang join akan masuk bloglist secara bergilir-gilir dari julai hingga disember 2015. Klik Sini untuk Senarai Peserta dan Bloglist sepanjang bulan julai hingga disember 2015. Segmen tamat bila senarai bloglist julai hingga disember tahun ni penuh.

Jom semua kita join dan support segmen ni beramai-ramai. Thanks :)



22 Jun 2015

Giveaway Duit Raya Dari BBL

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Duit Raya Dari BBL.  Kini tibalah masanya untuk menyertai GA dari BBL.  Budak lelaki yang suka minum air bandung dengan laici. Chop!  Akak teka jer kalau salah jangan marah ye..

Jom tengok apa yang BBL sediakan untuk Giveawaynya kali ini.




Menang Giveaway Jun Bicara Mummy

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Menang Giveaway Jun Bicara Mummy


Rezeki di bulan Ramadhan tidak kira kecil atau besar semuanya adalah pemberian darinya.  Yang kecil buat cara kecil yang besar buat cara besar... kan.

Kali ini YangBaik telah tersenarai sebagai salah seorang daripada  Pemenang Giveaway Jun 2015 oleh Bicara Mummy.  Giveaway yang dianjurkan pada 5 - 14 Jun 2015.  Pemilihan pemenang dibuat menggunakan khidmat random.org.  Nampaknya kali ini blog YangBaik dah jadi mesra pula dengan encik random.

Amalan untuk akhirat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Amalan untuk akhirat


Setiap amalan yang kita lakukan, pengakhirannya adalah di akhirat.  Bermakna apa jua yang kita lakukan, natijahnya akan kita perolehi di sana.  Baik amalan kita maka baiklah yang akan kita dapat, sebaliknya kita elakkan lakukan amalan yang sia-sia kerana tiada manfaatnya untuk kita di akhirat sana.

Contoh amalan


19 Jun 2015

Segmen: Indahkan Ramadhan bersama Ayuinsyirah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen: Indahkan Ramadhan bersama Ayuinsyirah

Ramadhan bulan mulia dan penuh barakah.  Untuk itu sepanjang bulan Ramadhan ini seeloknya dipenuhi dengan aktiviti yang baik -baik dan banyakkan ibadah.  Bukan sahaja bulan Ramadhan tetapi bulan yang lain juga.  Hanya kerana keistimewaan bulan Ramadhan ini kita adalah dituntut untuk melipattgandakan kebaikann.


Siapa wajib kaya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Siapa wajib kaya

Pastinya persoalan yang tidak sukar untuk dijawab juga tidak mudah untuk dihuraikan apabila kita kekurangan ilmu dan pengetahuan.  Apatah lagi nak menulis panjang lebar mengenainya.


PEMENANG D2D's FIRST GIVEAWAY

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


PEMENANG D2D's FIRST GIVEAWAY


Alhamdulillah.  Rezeki bulan Jun dan juga bulan Ramadhan.  Hasil daripada penyertaan dalam D2D's First Giveaway by Edrina.  Semoga bertambah murah rezeki penganjur dan sponsor giveaway.

18 Jun 2015

Giveaway NOWSEEHEART - KATAKAN by AziziElias

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway NOWSEEHEART - KATAKAN by AziziElias.   Bulan Ramadhan yang penuh berkat ini elok juga dengar lagu nasyid sebagai selingan kepada halwa telinga.  Kumpulan nasyid Nowseeheart bukanlah kumpulan nasyid yang baru ditubuhkan.  Hanya apabila jarang muncul di media utama maka kewujudan kumpulan ini seakan sepi dan kurang dikenali.


Top Komentator Mei 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Top Komentator Mei 2015.  Sudah hampir separuh bulan Jun baru sempat buat entri.  Kira entri yang terhutang lah nie.  YangBaik pun sebenarnya masih lagi belajar nak up penghargaan buat rakan blogger yang rajin tinggalkan komen di blog YangBaik.


GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100


Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100. 

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

GIVEAWAY RAMADHAN by YANIEYUSUF

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


GIVEAWAY RAMADHAN by YANIEYUSUF




Mutiara kata Ramadhan | Selamat Ramadhan Untuk Kami

Assalamualaikum dan salam Ramadhan Kareem


Mutiara kata Ramadhan


In shaa Allah di ruang yang terhad ini bersempena dengan kemuliaan bulan Ramadhan, YangBaik ambil kesempatan ini untuk berkongsi semula mutiara kata yang berlegar di alam maya termasuk facebook dan instagram atau twitter serta WhatsApp.

Perkongsian ini diharapkan dapat memberi manfaat serta kebaikan kepada semua termasuk juga sebagai #peringatanbuatdirisendiri



Perkongsian pertama adalah petikan kata-kata dari Habib Ali Al-Jufri yang diambil dari Facebook. Maaf kerana YangBaik kurang pasti dari timeline siapa.

Semoga kemuliaan Ramadhan ini berterusan buat kita semua umat Islam.

Sekian.


posted from Bloggeroid

17 Jun 2015

Giveaway SI Untuk Anak, Isteri, Suami dan Keluarga Cemerlang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم



Assalamualaikum... salam sayang....


Allhadulillah, dengan rezeki Allah Ya Razzaq, saya ada beberapa buku yang hendak diberikan pada anda... Buku nukilan Prof Madya Dr. Wan Maseri Wan Mohd dripada UMP....

Saya selalu gunakan buku beliau untuk panduan hidup saya mengenal makrifatullah yang mana selama ini saya hanya tahu nama Allah Asaul Husna tapi saya langsung tak kenal apakah 99 energi Allah.

Bila pergi kursus dan seminar, usrah, Allhamdulillah saya semakin yakin dengan hati, perasaan dan tingkahlaku saya semua kerana Dia Ya Baari' susunkan segalanya.

Dan di sini saya mahu kongsikan beberapa buku ini untuk semua....



Syarat:

  1. Buat entry tajuk "Giveaway SI Untuk Anak, Isteri, Suami dan Keluarga Cemerlang".
  2. Letakkan banner dan linkkan.
  3. Letakkan komen anda.
  4. Blogwalking sesama peserta.

Tarikh mula : 12 Jun 2015 hingga 26 Jun 2015 jam 11:59 pm

Hadiah:

1 buku Isteri Cemerlang x 1 pemenang

1 buku Suami Cemerlang x 1 pemenang

1 buku Keluarga Bahagia x 1 pemenang

1 buku Cemerlang di bulan Ramadhan 1 x pemenang

 dan kad raya kepada mereka bertuah.


Pemilihan akan dikatogarikan antara suami, isteri dan belum berkahwin, dan akan menggunakan random system. 


Copy paste code di bawah ke dalam entry anda:


CPUV 3456 Jun 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


CPUV 3456 Jun 2015



CPUV ke-3:  Dumex Dugro
CPUV ke-4:  Shell Helix 'Love My Engine"
CPUV ke-5:  Perfecto Popcorn
CPUV ke-6:  RHB Lifestyle App

Terima kasih Nuffnang.

Ramadhan Kareem

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Hindari kesilapan di bulan Ramadhan



Semoga bermanfaat

posted from Bloggeroid

16 Jun 2015

Pemenang bagi SEGMEN MENJELANG RAMADHAN 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pemenang bagi SEGMEN MENJELANG RAMADHAN 2015.  Masih ingat tak lagi dengan entri mengenai segmen menjelang Ramadhan 2015? Seperti biasa lah YangBaik bila ada kelapangan akan join mana-mana segmen atau giveaway. Jika ada yang terlepas tu maknanya tak sempat buat entry atau terlepas.



Pemenang Segmen Menjelang Ramadhan


Syukur Alhamdulillah. Kali ini sekali lagi YangBaik terpilih sebagai salah seorang daripada penerima hadiah melalui segmen menjelang Ramadhan yang dianjurkan oleh rakan blogger Nurhidayah Nordin atau Yaya Chendana.   Macam patung chendana yer.

Agak terlewat juga YangBaik buat entri ini.  Kalau kata sibuk... semua orang sibuk dan begitulah YangBaik.  Betul-betul tak sempat.  Masih ada beberapa entri yang terhutang.  Terhutang dengan diri sendiri.  

Walau apa pun, terima kasih kepada Yaya Chendana di atas penganjuran segmen ini.  Tahniah kepada semua rakan blogger yang terpilih.  Dan kepada anda semua, hari ini rezeki mereka... esok lusa tiba juga giliran kita.  Apa yang penting perkenalan di alam maya dan silaturrahim yang terjalin.

Sekian.

Kembali semula ke template asal

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kembali semula ke template asal.  Setelah bersiaran bersama template New Thesis SEO V3 selama sebulan, kini blog YangBaik kembali semula kepada template asal dari Blogspot.  Kembalinya blog ini ke template asal pada hari ini setelah beberapa kali blog ini kelihatan tidak stabil.  Mungkin juga menjejaskan pengunjung lain.  Maklumlah baru hari ini YangBaik sempat membelek blog yang disayangi ini.

Masih banyak ruang dan masa yang perlu digunakan untuk belajar mengenai template SEO.  Ada beberapa perkara yang kurang jelas kerana tukar template ini main ikut-ikut dan 'try and error'.


Nampaknya loading blog ini akan kembali perlahan, memandangkan YangBaik belum lagi sempat nak menukar 'gear' blog ini.  Nak kena belajar lagi nie..

Sekian untuk hari ini.

15 Jun 2015

Resah dan gelisah selagi jasad masih bernyawa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Resah dan gelisah.
... memenuhi ruang
Bilamana tiada perkhabaran
Bilamana tiada peluang
Bilamana rasa sendirian

Bagaimana harus diungkapkan
Resah ini seakan tiada noktahnya
Gelisah ini seakan tiada penghujungnya



Resah dan gelisah
... meniti masa
Bilamana persoalan tiada jawapan
Bilamana penantian tiada pengakhiran
Bilamana menunggu itu menyiksakan

Bagamana harus dikotakan
Janji dulu...bertukar tabir

Resah dan gelisah
... bisakah berhenti disini
Bilamana kitaran tidak bisa terbenam
Bilamana jasad masih bernafas
Bilamana nekad belum berakhir

Di sini
tiada penamat
jua tiada permulaanm
Segalanya terus mengalir menyusur denai
Atau bilamana jasad ini tidak lagi bernyawa

Terima kasih kerana masih setia... ~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

7 Jun 2015

Kualiti Diri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kualiti diri. Kualiti diri akan terpancar kepada tugas harian yang dilakukan. Manakala kualiti diri tersebut pula hanya akan diperolehi melalui ilmu dan akhlak. (Prof. Syed Muhamad Naquib Al Attas)



Banyak makna yang tersembunyi di sebalik kualiti kerja kita. Bukan nak kata kerja orang lain tetapi kualiti kerja diri sendiri. Semuanya tergantung juga cara kita mengendalikan emosi semasa melaksanakan kerja berkenaan.

Semoga bermanfaat.

posted from Bloggeroid

6 Jun 2015

Berbangga dalam majlis

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Berbangga dalam majlis.  Tidak kira majlis apa pun yang kita hadiri pastinya kita hendak memberikan penampilan yang terbaik.  Bagi YB apa pun penampilan kita biarlah patuh pada syariah dan tidak berlebih-lebihan.  Sebaliknya jika sesuatu majlis itu ada temanya sendiri, pastikan tema itu tidak lari dari kehendak syariah dalam cara kita berpenampilan.  Sekiranya tema yang diberikan melarikan kita dari patuh pada syariah adalah wajar kita tidak menghadiri majlis sebegitu.


Gambar 9.  sekadar hiasan

Semoga kita sentiasa menjaga penampilan dan bicara kita sepanjang majlis.

Apabila seseorang sedang berbicara dalam suatu majelis, kemudian timbul dalam dirinya rasa ta'ajub (berbangga diri) dengan pembicaraannya tersebut, maka hendaklah ia diam. Sebaliknya, apabila ia sedang diam dalam suatu majelis, kemudian timbul dalam dirinya rasa ta'ajub dengan diamnya tersebut, maka hendaklah ia berbicara.  (Ubaidillah bin Abi Ja'far salah seorang ahli fikih dan ahli hikmah negeri Mesir pada zamannya)

Kutip hikmah untuk pedoman.  Sekian.



June Mini Giveaway by Shyue Kim

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


June Mini Giveaway by Shyue Kim.  Merajinkan diri join giveaway apa salahnya.  Sementara masih berkesempatan, YangBaik akan join giveaway terutama yang mudah dan ringkas.

Untuk Mini Giveaway ini, dah terlebih rajin pulak buat tambahan ayat segala bagai lagi.


JUNE MINI GIVEAWAY
[Click Banner]




Syarat-syarat penyertaan :

1. Buat satu entry bertajuk June Mini Giveaway by Shyue Kim

2.Copy + Paste code dibawah

3. Follow blog Shyue Kim dan Google + Shyue Kim

4. Follow IG @bonjour_qaseh @ciknurulcloset

5. Tag 2 blogger lain pastikan mereka tahu - Jika tidak menjadi kesalahan YangBaik ingin tag anda semua ... jom serta mini giveaway by Shyue Kim.

6. Tinggalkan link entry GA dan nama IG anda diruang komen entry ini.

Senarai peserta akan di update semasa ke semasa. Terima Kasih cuz sudi join GA yg tak seberapa ni. ^^


Giveaway Jun 2015 oleh Bicara Mummy

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Jun 2015 oleh Bicara Mummy.  Bestnya join giveaway lagi.  Kali ini giveaway anjuran Bicara Mummy.  Senang sangat nak join giveaway ini sebabnya Mummy dah siapkan coding dan tinggal nak salin dan tampal jer kat entri.  Kalau rajin sikit tambah ayat sikit macam YB buat nie. Rajin kan??

Tengoklah banner giveaway yang besar gerabak tu... kalau tak nampak saja sangat lah korang nie.

Jom kita tengok apa pula Bicara Mummy mengenai giveaway yang dianjurkan ini.

Giveaway 2015, Jun 2015, Bicara Mummy

GIVEAWAY JUN 2015 OLEH BICARA MUMMY

Sempena bulan ulang tahun perkahwinan ke 3 tahun kami. 

Kami mengadakan simple giveaway yang mudah untuk di menangi. Hanya ikuti syarat Giveaway Jun 2015 oleh Bicara Mummy :

1) Buat satu blogpost entri 'Giveaway Jun 2015 oleh Bicara Mummy '

2) Follow / Add :

3. Tinggalkan komen di sini


SENARAI HADIAH :

Wang Tunai RM5 + Slazenger All In One World Wide Universal Adaptor x 1 pemenang 

Wang Tunai RM5 + Tudung Bawal Satin x 1 pemenang

Tudung Bawal Gucci x 1 pemenang

RM10 (wang tunai) x 4 pemenang

Perfume tanpa alkohol yang mampu bertahan 4-5 jam x 1 pemenang

TARIKH GIVEAWAY :
5 JUN  2015 ~ 14 JUN 2015 (11.59 MALAM)

PENGUMUMAN PEMENANG:

19 JUN 2015, JAM : 3 PETANG 

Pemenang akan di pilih melalui random.org dan juga yag telah memenuhi kriteria yang di tetapkan. Semoga berjaya dan terima kasih kerana menyertai  ''Giveaway Jun 2015 oleh Bicara Mummy '

Jom klik banner di atas.


Pemenang Wide Shawl

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pemenang wide shawl.  Terbelit lidah nak sebut shawl.  Nak eja pun sampai 3 kali tersilap... hehehe. Bukan apa teruja sangat sebab terpilih sebagai pemenang 2 helai wide shawl.  Alhamdulillah. Rezeki di bulan Jun juga bersempena dengan Hari Raya yang bakal tiba.  Tidak sangka boleh terpilih sebagai penerima shawl.

Menang Wide Shawl

http://mimirheem.blogspot.com/2015/06/pemenang-1st-giveaway-by-blog-princess.html

Eh Eh  dok bercerita pasal menang wide shawl tapi tak cerita pulak menang dari mana.

Sebagai menghargai penganjur giveaway, entri ini ditujukan khas buat beliau iaitu Mimi.  Hadiah ini shawl ini dimenangi melalui penyertaan dalam 1St GIVEAWAY By Blog Princess Mimi.  Terima kasih Mimi dan tahniah juga kepada rakan blogger lain yang telah terpilih sebagai pemenang.

Hadiah belum sampai lagi.  In shaa Allah bila sampai kelak dan ketika itu YB berkelapangan YB buat entri lagi.

Sekian.  Terima kasih kepada semua dan ...

Mini Giveaway By Nuha

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mini Giveaway By Nuha.  Masih lagi join giveaway anjuran rakan blogger.  Kali ini giliran Nuha pula anjurkan mini giveaway.  Seperti YB juga Nuha sebelum ini selalunya join giveaway anjuran rakan blogger.  Namun naluri seorang blogger kan... asyik join giveaway blogger lain jer tak best juga.  YB kurang pasti pula Mini Giveway ini yang keberapa Nuha telah anjurkan.

Celoteh banyak pun tak siapa nak baca.  Jom kita tengok ada apa dengan mini giveaway by Nuha.


http://www.nuhahayati.com/2015/06/mini-giveaway-by-nuha.html

Mini giveaway ini berlansung mulai 1 hingga 7 Jun 2015.  Tinggal satu hari lagi.  Masih sempat rasanya kepada rakan blogger yang hendak turut serta.

Klik banner di atas untuk join sebagai tanda sokongan kepada rakan blogger, Nuha.

Hadiah yang ditawarkan agak lain sikit iaitu 30 RESEPI JUADAH BERBUKA PUASA. Sesuai sangatlah untuk bulan puasa yang bakal tiba. 

Apa tunggu lagi, hadiah dah tahu.  Cepatlah klik banner di atas... cepat!!!


5 Jun 2015

CPUV ke-2 Jun 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


CPUV ke-2 Jun 2015.  Kali ini tiba giliran Doraemon pula memeriahkan blog YangBaik.  Sungguh tidak sangka juga dalam kesibukan yang membataskan masa dan ruang untuk update blog Nuffnang masih sudi lagi menempatkan CPUV untuk kali ke-2 bagi bulan Jun 2015.


CPUV ke-2 Jun 2015 | e-Curve Doraemon


Agak berbeza juga kerana kali ini CPUV ini hanya terlekat satu siri saja.  Mungkin juga kerana blog kurang aktif lantaran itu hanya satu CPUV sahaja diletakkan berbanding CPUV yang lepas-lepas.

Apa pun terima kasih kepada Nuffnang dan Doraemon kerana berCPUV di blog YangBaik.  Tak sempat nak tinjau iklan CP bagaiman yang singgah.

Sekian.




4 Jun 2015

Hasil karya Inas Insyirah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hasil karya Inas Insyirah. Setiap seorang dari anak kita pastinya mempunyai bakat dan kepandaian tersendiri. Tidak kiralah kebolehan memuralkan dinding bilik, dinding almari atau daun pintu. Anak-anak kadang-kadang tanpa disedari sebenarnya mempunyai daya kreativiti yang tinggi. Mungkin juga menjadi satu kerugian kepada kita kiranya kita terlepas mana-mana daya kreativiti.

Ada ketikanya kreativiti itu datangnya seketika, hanya kita leka maka kita tidak sedar bahawa kreativiti itu terbantut bilamana kita tidak memberikan perhatian sewajarnya mengenai kebolehan mereka.



Gambar di atas adalah hasil karya Inas Insyirah. Lakaran itu terhasil daripada tekapan melalui cetakan huruf yang ada pada "papan huruf". Tak perlu dibetulkan gambar itu kerana memang lakaran itu kelihatan seperti huruf yang terbalik kerana "papan plastik" itu diletakkan terbalik. Inas barangkali pernah melihat umi atau abangnya melakar nama pada kertas untuk satu projek kraftangan. Dan, dia meniru perbuatan itu tanpa disedari papan itu terbalik atau memang sengaja diterbalikkan.

Pemikiran anak berusia 4 tahun, kadang tidak terduga terutama bila saraf otaknya bersambung dengan terlalu pantas.

Hendak kenal siapa Inas Insyirah, boleh lihat melalui label/link yang tertera namanya di bawah entri ini.

Sekian.

posted from Bloggeroid

Mini Giveaway by Syira Lokman

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mini Giveaway by Syira Lokman.  Rajin juga blogger sorang ni, dalam sibuk-sibuk dengan pengajian masih sempat lagi anjurkan giveaway.  Walaupun sekadar mini giveaway, bukan calang-calang orang mampu laksanakan dengan baik.  Selain daripada masa, komitmen kepada peserta giveaway juga amat penting.  Nak kena update senarai peserta dan juga lihat sejauh mana peserta ikut syarat.

Untuk rekod selain daripada menguruskan blog peribadinya, Syira Lokman turut kendalikan blog berkaitan aktiviti pembelajarannya dan juga ada butik.

Nak tahu lebih lanjut sila klik banner di bawah.


Banner Mini Giveaway Syira Lokman

http://syiralokman.blogspot.com/2015/05/mini-giveaway-by-syira-lokman.html

Berikut adalah senarai hadiah yang ditawarkan kepada bakal pemenang untuk Mini Giveaway Syira Lokman:-

  1. Wang tunai RM30 x1 [gnor.gnur]
  2. Wang tunai RM10 x1 [ikazulaikh]
  3. Wang tunai RM10 x2 [Aimi]
  4. Wang tunai RM20 x1 [BarakahCollections]
  5. Wang tunai RM10 x2 [mrspuex]
  6. Wang tunai RM10 x1 [khaty]
  7. Tapak Iklan free selama sebulan x1 [Syira]
Pemilihan pemenang dibuat Syira sendiri.

Segmen ini tamat pada 10 Jun 2015. 

Jom klik banner di atas untuk turut serta dan memeriahkan Mini Giveaway Syira Lokman.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...