FOLLOWER

31 Mac 2015

GiveAway Safi Balqis White Trilogy by Ayue Idris

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Assalamualaikum~

(Klik banner di atas untuk join)


facebook link : yangbaik
instagram id : yangbaik


Jom ramai-ramai meriahkan GA Ayue Idris!! 




Pencarian Bloglist 2015 By BBL - April, Mei & Jun

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Assalamualaikum & hello there,




BBL sedang mencari 20 blog untuk mengisi slot MY bloglist baru 2015. Tujuan nak masukkan blog korang dalam MY bloglist untuk memudahkan BBL blogwalking & menabung tabung Nuffnang korang tu. Jika blog korang best & awesome, BBL akan masukkan blog korang dalam permanent bloglist blogger kacak & cantik.

- SYARAT-SYARATNYA -

1. Follow blog budakbandunglaici.blogspot.com
Add To Circles Google + Marou Apple Hijau & Budakbandunglaici.blogspot.com

2. Buat satu entri bertajuk Pencarian Bloglist 2015 By BBL  - April, Mei & Jun
3. Copy link di sediakan & paste ke dalam ruangan HTML & publish entri.
4. Tinggalkan URL ENTRI korang di kotak komen bawah ini
5. Pemilihan berdasarkan random.org
6. Pencarian ini akan TAMAT 10 April 2015 &
blogger yang berjaya akan di umunkan pada 12 April 2015

** jika jumlah peserta kurang dari 20 blogger, semua peserta secara outomatik akan
termasuk dalam list MY Bloglist. Jika lebih dari 20 blogger, pemilihan akan dibuat dengan bantuan random.org.

BBL akan sentiasa update senarai peserta blogger  di bawah ini.


Apa tunggu lagi, cepat submit entri korang untuk pencarian bloglist ni.

Maklumat lanjut boleh klik - Pencarian Bloglist 2015 By BBL



30 Mac 2015

Pantun budi Inas Insyirah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Inas Insyirah nama diberi
Anak ke-3 dari 4 bersaudara
Dapat makan amat suka hati
Lebar senyuman hingga ke telinga

Anak ke-3 dari 4 bersaudara
2 perempuan 2 lelaki
Ingin sekolah amat ketara
Siang malam asyik bermimpi

2 perempuan 2 lelaki
Montelnya dia tidak terperi
Disekat susu serta nasi
Menjerit kelaparan serata negeri

Montelnya dia tidak terperi
Suka menari juga menyanyi
Sambil sembunyi dia beraksi
Sayangnya umi lupa nak rakami

Cukup sudah pantun ini
Inas Insyirah empunya diri
Semoga dewasa bijak bestari
Kepada keluarga kamu berbudi


~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

Segmen : Topup Giveaway by SukaGelak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen : Topup Giveaway by SukaGelak


Hari ini, Isnin. Pada dasarnya tema warna untuk hari Isnin adalah Putih. 

 Bagaimana dengan tema warna kalian pada hari ini? Adakah sama warna putih atau bebas? 
 Hahaha.... suka hati koranglah asalkan korang bahagia dengan pilihan warna yang telah korang pilih.


Kenapa pula saya bebel mengenai tema warna hari ini? 



Sebabnya hari ini saya join Segmen : Topup Giveaway by SukaGelak.  Warna latar untuk banner segmen ini adalah putih... bersih.


Segmen : Topup Giveaway by SukaGelak


Hadiah
Topup RM10 x 3 pemenang.
Topup RM5 x 4 pemenang.

Pemilihan pemenang menggunakan khidmat random.org.
Segmen ini tamat 05/04/2015.

Klik banner di atas untuk turut serta.  Mana tahu ada rezeki dapat tambah nilai.  Kalau tak dapat pun tak mengapa, boleh tambah kenalan.

Sekian.   Jom bersegmen kita  (*-*)


28 Mac 2015

Kelab suami isteri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Kelab suami isteri

Entri ini tidaklah bertujuan secara langsung atau tidak untuk menubuhkan kelab untuk suami dan isteri. Tetapi lebih kepada isu semasa dalam kehidupan rumahtangga.

Memang sengaja buat tajuk begini untuk menggambarkan betapalah suami dan isteri itu saling memerlukan antara satu sama lain.

Idea untuk menulis tajuk ini datangnya dari akaun instagram tengahari tadi. Dan hanya malam ini baru berkesempatan untuk menulis.

gambar hiasan

Bermulanya penubuhan "kelab suami isteri" ini apabila sahnya pernikahan itu. Bermulanya tanggungjawab seorang wanita bergelar isteri kepada seorang lelaki bernama suami dan begitu juga sebaliknya.
Sebelum ikatan pernikahan itu terlaksana masing-masing bertanggungjawab kepada diri sendiri dan keluarga sendiri, langsung tidak terikat untuk orang lain. Hal ini adalah berkaitan sesama manusia. Manakala kepada Tuhannya ketaatan dan tanggungjawab itu adalah sepanjang hayat.

Apa jua isu yang timbul dalam kelab ini tidak sewajarnya dihebohkan di luar apatah lagi untuk meraih sokongan. Namun sebarang ketidakpuasan hati sepatutnya dibincang dan dirunding bersama dengan jujur dan ikhlas.

Kerana perjanjian penubuhan kelab ini nilainya terlalu tinggi dan pembubaran kelab ini juga mampu menggongcang arasyNya.

Sekian. Selamat bermusyawarah dan muafakat membawa berkat.
~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

Kempen Earth Hour 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kempen Earth Hour 2015


Pada hari Sabtu 28 Mac 2015, jam 8:30 malam,  seluruh manusia di bumi ini layak untuk mengundi dan diseru untuk mengundi untuk memilih samada bumi atau pemanasan global.  Ini merupakan lakaran sejarah, seluruh umat sejagat di semua peringkat umur, kerakyatan, bangsa, latarbelakang mempunyai peluang untuk menggunakan suis lampu sebagai undi mereka.  Memadamkan lampu adalah undi kepada bumi manakala membiarkan lampu menyala adalah undi kepada pemanasan global.


Kempen Earth Hour 2015

Melalui Kempen Earth Hour, kita semua boleh berperanan untuk memadamkan suis lampu atau kelengkapan elektrik bagi tempoh sejam. Ini bertujuan meningkatkan kesedaran perlunya tindakan segera diambil dalam menghadapi perubahan iklim dunia.

sumber:  Bahagian Pengurusan Tenaga dan Majlis(BPTM), UiTM


Untuk mendapatkan maklumat dan sebagai sokongan kepada kempen ini, sila klik Earth Hour Starter Kit.  Banyak maklumat yang boleh diperolehi.

Tutup Lampu Anda, Selamatkan Bumi Kita

Gunakan kesempatan ini dengan sebaiknya untuk kebaikan dunia sejagat bukan untuk kepentingan diri sendiri.

Terima kasih.

27 Mac 2015

Mutiara Kata #17/2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pemutus nikmat hidup



2 Perkara Penting


Dua perkara yang memutuskanku dari menikmati kesenangan dunia : 
(1) mengingat kematian dan 
(2) memikirkan keadaanku saat berdiri di hadapan Allah untuk mempertanggungjawabkan amalanku ketika di dunia.
(Ibrahim at-Taimi)


#peringatanbuatdirisendiri

(^-^)
.

MOMMY LIZZ`S BIRTHDAY GIVEAWAY

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


MOMMY LIZZ`S BIRTHDAY GIVEAWAY


Giliran Mommy Lizz pula anjurkan giveaway sempena hari lahirnya pada bulan Mac.  

Senang sangat untuk join giveaway ini.

MOMMY LIZZ`S BIRTHDAY GIVEAWAY


Klik banner di atas untuk turut serta.

Giveaway tamat pada 31 Mac 2015.

3 mystery gift untuk pemenang bertuah yang akan ditentukan melalui random.org.

Jom support rakan blogger Mommy Lizz.


Terima kasih.

'

RedBellas - Segmen Keep Calm & Follow Me

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


RedBellas - Segmen Keep Calm & Follow Me



Ini adalah segmen ke-3 yang dianjurkan oleh blogger Redbellas.  Tujuan segmen adalah untuk meningkatkan lagi followers dan membantu Rakan Blogger dalam usaha meningkatkan followers dan pembaca blog.  

RedBellas - Segmen Keep Calm & Follow Me


Jom kita bantu membantu rakan blogger.  Klik banner di atas untuk turut serta.

Banner di atas saya ubah sikit dan akan ada perbezaan dengan banner asal yang dikeluarkan oleh penganjur.  Maaf!  Namun saya harap perubahan itu tidaklah meninggalkan kesan yang mendalam kepada penganjuran segmen ini.


Tempoh tamat segmen ini telah dilanjutkan ke 20 April 2015.  

Terima kasih atas sokongan semua.

(^-^)

Bila blogger picisan menulis

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bila blogger picisan menulis


Blogger picisan.  Entah bila saya mula mengenali frasa kata itu.  Semestinya semenjak bergelar blogger, mulai tahun 2008 atau mungkin juga awal lagi.  Maklumlah ketika itu blogging pun sekadar menulis apa yang terbuku di hati... dan sehingga sekarang pun masih juga begitu.

Statistik pengunjung


Blogger picisan ini bukanlah tinggi mana darjatnya.  Sekadar di pinggiran saja.  Sekejap timbul sekejap lagi tenggelam... yang banyaknya tenggelam dari timbul.

Tidak banyak yang dapat diperolehi daripada blogger picisan.  Maklumlah blogger yang sering kekeringan idea.  Ada ideapun tak dapat menulis panjang kerana tidak cukup bahan.  Bukan itu sahaja, masa nak menulis pun tak reti nak uruskan.  Asyik sibuk dengan aktiviti... macam mana nak jadi blogger yang maju.

Sesekali blogger picisan ini perlu bangun dan mantapkan jati diri untuk menjadi blogger yang mantap.  Tidak terkenal pun tidak mengapa asalkan ada sesuatu yang dapat dikongsikan dengan pembaca.

Malaysia Best Blog 2015


Walaupun sekadar blogger picisan tetapi ada hati juga nak jadi Malaysia Best Blog 2015.  Sayangnya tiada pencalonan.  Tetapi tidak mengapalah kerana blog ini turut mencalon blog yang lain sebagai Malaysia Best Blog 2015 yang dianjurkan oleh blogger Oh!Duit.com.

Nak tahu calon Malaysia Best Blog 2015 boleh klik sini.  Untuk melihat pencalonan sahaja.  Untuk lihat senarai peserta boleh rujuk di sini.

Pastinya blogger picisan juga tidak ketinggalan dalam arus perdana dunia blogging.  Hasilkan karya yang terbaik bukan sekadar gosip murahan atau khabar angin.

Selamat maju jaya untuk semua.


26 Mac 2015

Jawab soalan dengan cara betul

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Jawab soalan dengan cara betul


Contoh buku

Rentetan cerita semalam. Semasa lawatan ke Karnival Buku.  Hajat hati nak menulis semalam tetapi tak sempat.  Jadi ambil kesempatan sekarang untuk menulis.

Bukan hasrat untuk mengutuk atau mengata tetapi lebih kepada peringatan kepada diri sendiri juga.

Kita sering berhadapan dengan macam-macam soalan.  Tak kiralah sama  ada suka atau tidak kita kena jawab bila soalan itu diajukan kepada kita.

Pasti terjadi pada satu ketika kita tidak mampu menjawab sesuatu soalan.  Sama ada kita tidak faham soalan atau kita tiada jawapan untuk soalan yang diajukan.  Sebab bukan semua orang tahu kita ada jawapan itu.  Kerana hidup ini penuh dengan persoalan.

Itu bab orang yang kena tanya.

Ini bab orang yang bertanya pula.

Kita bertanya pada tempatnya.  Sebelum bertanya kita perhatikan dulu persekitaran dan kesediaan orang yang akan ditanya.  Rasa macam nak tanya tapi nampaknya dia belum bersedia untuk menjawab.  Jadi kita biarkan dulu.

Tiba masanya dia bersedia untuk menjawab soalan.  Okey... saya pun bertanya dengan yakin, dengan harapan dia akan memberikan jawapan.  Tidak kiralah jawapan itu ada atau tidak.  

Tetapi apa perasaan anda bila soalan anda itu tidak berjawab dengan jawapan yang tepat.  

Jawapan yang diharapkan tidaklah besar sangat... hanya ada  atau tiada.  Jika ada katakan ada dan akan disusul dengan soalan berikutnya.  Seandainya jawapannya tiada. Tidak mengapa kerana saya mampu memahami keadaan dan situasi ketika itu.

Jawapan yang diberikan bukan jawapan tetapi amat mendukacitakan.  Kerana saya tidak mengharapkan soalan lain selain daripada jawapan kepada soalan yang saya berikan tadi.

Susah nak faham yer...

Okeylah disenangkan cerita begini:

Saya :  Encik, ada buku pengurusan tak?  (Saya bertanya kerana dari tadi saya mencari tidak nampak dan tidak jumpa, jadi tidak salah untuk bertanya, kan?)

Penjual1 :  Ada, murah sangat.

Saya :  Oh ye... (teruja) Yang mana boleh saya tengok? (sambil meninjau longgokan buku yang ada ada meja pameran)

Penjual2 :  (Boleh pula tanya soalan lain) Puan agak buku ni berapa harganya ? (sambil ditunjukkan buku yang agak mahal dengan genre kenderaan mewah)

Dengan perasaan malas, dengan selamba saya jawab :  Agak2 tiga ratus...

Penjual terus membebel ... kononnya dia boleh jual dengan harga yang jauh lebih murah.

Soalan saya yang kedua tadi tidak berjawab.  Saya pun berlalu dengan perasaan yang agak kecewa. Bukan kerana tiada buku yang dicari tetapi dengan jawapan yang tidak langsung membantu.

Walaupun kita tidak mampu menjawab soalan yang diberikan tetapi jawablah dengan cara yang betul. 

Jangan biarkan orang tertunggu-tunggu jawapan anda.

#peringatanbuatdirisendiri



25 Mac 2015

Sibuk pada tempatnya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sibuk pada tempatnya



Sibuk pada tempatnya



Mendekatlah kepada Allah dengan meninggalkan hal-hal yang dapat menyibukkanmu dari (mengingat) Allah Subhaanahu Wata'aala! Dan ketahuilah, sesungguhnya tidak ada yang lebih menyibukkanmu dari (mengingat) Allah kecuali hawa nafsumu sendiri.

(Abu Bakar al-Warraq)

#peringatanbuatdirisendiri

(^-^)

SEGMEN MARI "TINGKATKAN FOLLOWER BLOG"

Assalamualaikum dan selamat sejahtera






SEGMEN MARI "TINGKATKAN FOLLOWER BLOG"

Semakin bertambah bilangan blogger bukan sahaja seluruh dunia tetapi di Malaysia juga.  Lantaran itu rakan kita juga akan turut bertambah seiring dengan pertambahan blogger.  Yang pastinya kita perlu rajin meneroka dan blogwalking.

Kali ini rakan blogger bertambah lagi melalui Segmen Mari Tingkatkan Follower Blog yang dianjurkan oleh Bonde.

Klik banner di atas untuk menyertai segmen ini,

Segmen berlangsung sehingga 31 Mac 2015.

Selamat bersegmen kepada semua.  Jom tambah rakan blogger.



CPUV Bulan Mac

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


CPUV Mac 2015

Senarai CPUV


Terima kasih Nuffnang

Segmen Blogwalking #Part3

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Blogwalking #Part3


Mood blogging masih lagi ding dong.  Tak tentu arah.  Kadang-kadang rasa banyak idea kadang-kadang idea nooon kedaung... mandang!!

Kebetulan ada Segmen Blogwalking #Part3 yang dianjurkan oleh blogger cilik tegar DayangDeno bersama RizalPaperBagHead, bagus juga dapatlah idea nak update blog.


Segmen Blogwalking #Part3


Klik banner di atas untuk turut serta dalam segmen ini.

Segmen tamat pada 10 April 2015.

#Jom beri sokongan.  Terima kasih.


Menulis bukan kerana hadiah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Tajuk skema untuk hari Rabu Tanpa Kata

Ayu Idris & lagi satu tak ingat



Mialiana



mialiana


Hasil dari blogging.  Terima kasih.

22 Mac 2015

Hari permulaan Jamadilakhir

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hari ini 22 Mac 2015 bersamaan 1 Jamadilakhir 1436. Tarikh ini menunjukkan tinggal hampir 90 hari lagi menjelang bulan Ramadhan. Bulan depan in shaa Allah panjang umur dapatlah berjumpa bulan Rejab, Sya'ban dan seterusnya Ramadhan. Terasa semakin rindu.

Sehingga itu, semoga kita sentiasa istiqamah dalam mengerjakan amalan soleh. In shaa Allah.

Doa hari Ahad ini saya terima dari group whatsapp. Saya kongsikan di sini, semoga bermanfaat untuk semua.


بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

A’udzubillah – kami berlindung kepada Allah daripada kekejaman manusia kejam, daripada iri hati manusia dengki, daripada kezaliman manusia zalim. Kami memuji-Nya atas pujian semua yang memuji

Ya Allah,
Bimbinglah kami untuk mensyukuri segala nikmat-Mu yang memungkinkan kami mencapai reda-Mu
Bantulah kami mentaati-Mu dan melazimkan ibadah kepada-Mu, memastikan ganjaran-Mu dengan kurnia pertolongan-Mu
Kasihanilah kami, palingkanlah kami daripada maksiat kepada-Mu, selama Engkau menghidupkan kami, tuntunlah kami kepada apa yang bermanfaat bagi kami selama Engkau menghidupkan kami
Dengan kitab-Mu, legakan dada kami dengan bacaannya, ringankan beban kami, kurniakan pada kami keselamatan agama dan diri,
Jangan terlantarkan kami daripada semua orang yang menjadi kerinduan kami.

Sempurnakanlah kebaikan-Mu kepada kami, kepada seluruh sisa umur kami, seperti Engkau telah berbuat baik, pada umur kami yang telah lalu..
اَمِين يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن

__

...semoga kita menjadi insan yang boleh memberikan kebaikan kepada orang lain ....in sha allah..

posted from Bloggeroid

20 Mac 2015

NAK LINK BLOG BOLEH ?? #1

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


NAK LINK BLOG BOLEH ?? #1


Tiba-tiba nak link blog pula yer.
Mahu tak terkejut.
Maaf lah bukan untuk saya tetapi untuk rakan blogger saya.

NAK LINK BLOG BOLEH ?? #1


Klik banner di atas untuk hantar keterangan penyertaan.

Jom beri sokongan kepada rakan blogger.

Tempoh Segmen :  17/3 - 21/3/2015

Terima kasih.

19 Mac 2015

Mini Giveaway by Erza

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Salam
 
http://eirza.blogspot.com/2015/03/mini-giveaway-by-erza.htm
CLICK BANNER TO JOIN

1. Wajib follow blog ERZA dan google+ follower


2. Wajib like fanpage Zaf's Outlet 


3. Buat satu entri bertajuk "Mini Giveaway by Erza"

4. Tinggalkan URL entri korang di SINI



5. Siap dan good luck friends!!!






Mini Giveaway ini akan berlangsung selama seminggu aje


hadiah : 1 x Dress by random.org

Hormat walaupun tidak suka

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hormat walaupun tidak suka

Gambar hiasan

Macam-macam isu terjadi dalam setiap detik kehidupan
Ada yang disukai dan ada juga yang tidak disukai

Banyak benda pada mata kasar kita yang nampak seperti tidak sesuai atau tidak elok
Mendatangkan kemarahan dan kebencian yang meluap-luap

Betul sangat
Bukan senang sebenarnya hendak mengubah persepsi kita bila tanggapan pertama itu telah menetap dalam pendirian kita.

Apa yang penting... kita jaga diri kita sebaik-baiknya
Sesuatu yang kita tidak suka itu... cubalah elakkan dengan cara yang baik
Kerana tidak semua perkara yang kita tidak suka itu mendatangkan keburukan
Ada masa pusingan itu akan bertukar

Maka di mana kita ketika pusingan itu berlaku...
Kita tidak tahu ... kan?
Maka bersabar dengan setiap ketentuan
Bersyukur dengan setiap nikmat yang diterima


Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.
(QS. Al Baqarah 2:216)

13 Mac 2015

Kita rasa cukup kuat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kita rasa kita cukup kuat

Rasa mampu buat semua tugas
Mampu tanggung semua sengsara
Rasa boleh buat semua
Boleh tanggung semua beban

Tiba satu masa kita akan tersedar
Bahawa kudrat kita tidaklah gagah mana
Hanya semangat dan keinginan kita yang kuat

Tiba masa kita tersedar semangat kita juga tidaklah kuat
Tidak seteguh yang kita sangka



Sedar atau tidak semangat kita yang kuat itu hanyalah retorik belaka
Semangat kita yang kuat itu hanya sementara
Sementara kita masih ada tenaga
Sementara kita ada upaya juga kerana kita ada pembantu
Kekuatan itu tidak datang dengan sendiri
Juga tidak pergi dengan sendiri

Sementara masih ada semangat dan kudrat
berfikirlah sebelum bertindak agar tidak terlewat
Supaya kita tidak menyesal



Semoga dipermudahkan urusan
Semoga diberkati
Semoga dikurniakan kekuatan untuk kita terus beribadah kepadaNya

posted from Bloggeroid

Mari Bersangka Baik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mari bersangka baik

Bersangka baik mendidik hati untuk sentiasa positif
Biar perit tetapi itu yang terbaik
Kita hanyalah manusia biasa yang tidak punya apa
Apa yang ada pada kita hanyalah pinjaman dari-Nya
Pinjaman sementara untuk kita merasa
Semoga kita sentiasa bersyukur dan berterima kasih atas setiap kemewahan yang kita terima



Orang yang mula memohon maaf selepas pergaduhan bukanlah kerana mereka salah, tetapi kerana menghargai orang lain.


#peringatanbuatdirisendiri
#semogabermanfaat

posted from Bloggeroid

11 Mac 2015

Rabu tanpa kata | Jemputan ke mesyuarat agung PIBG

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Petikan jemputan


posted from Bloggeroid

SEGMEN BLOGWALKING BERSAMA DYLLAREZAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


SEGMEN BLOGWALKING BERSAMA DYLLAREZAN


Sudah beberapa hari tenggelam tanpa idea.  Hari ini idea dan semangat telah pulih tetapi belum sempat lagi untuk blogwalking ke semua blog rakan blogger.  Nantikan kehadiran saya yer.

Kali ini saya hadir semula dengan entri segmen blogwalking setelah mendapat jemputan dari penganjurnya.  Memandangkan masih ada masa dan ruang untuk menghasilkan entri maka inilah dipersembahkan entrinya.

SEGMEN BLOGWALKING BERSAMA DYLLAREZAN

Segmen ini berlangsung mulai 3 Mac 2015 hingga 13 Mac 2015.

Jom berikan sokongan anda kepada rakan blogger Dyllarezan. 

Klik banner di atas untuk turut serta.

Terima kasih.

Giveaway Cash RM500 2015 by Emas Putih

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



As-Salam
[Sila Klik Banner Diatas If Nak Join]

Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang
Hadiah Misteri Exclusively by Azanis x 3 Pemenang



Mula : 10 Mac 2015 | Tamat :24 Mac 2015



10 Mac 2015

Monolog Tanpa Tajuk

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Dan ketika itu masa seakan cemburu
Puas sudah memujuk rasa
Untuk tidak mengaku kalah
Biar putih mata jangan sekali mengaku kalah

Sekali lagi keliru menjelma
Memuak rasa menjelir sukma
Buat apa mengaku juara
andai diri tidak segagah menara

Pertapaan ini tidak dengan sendiri
Hadirnya bersama secebis kudrat
Memerah keringat menjerat geliga
Tersekat juga didada maya

Kelibat masa berlalu pergi
Walaupun sebentar cukup menguji
Kekuatan zahir diri sendiri
Apakah minda ini cukup terisi
Bila mana amarah tidak terucap
Mennggugat kesabaran di meja tinggi

Aduh... monolog apakah ini aku tidak mengerti
Cubaan bercerita situasi diri dikelilingi duri, madu juga hempedu
Gelodak rasa ini .... pasti tiada yang mengerti kerana perasaan ini sukar diluah juga kerana sukar diramal...

Entah bila dapat bermesra semula
bilamana situasi bersilih ganti
Seketika menduka seketika lagi rada tersiksa
Memendam rasa menanti masa semoga tidak meledak memusnah rasa.



Nukilan: Yangbaik | 10.03.2015, 10.12 pm

Terima kasih
posted from Bloggeroid

5 Mac 2015

Mudahkan dan jangan susahkan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mudahkan dan jangan susahkan

Hidup ini pastinya semua orang tahu bukanlah terjadi dengan sendirinya. Setiap kejadian dan peristiwa yang berlaku pastinya ada punca, sebab dan akibat.

Walaupun nampak seperti mudah tetapi tidak seperti yang kita fikirkan. Sesuatu urusan dan pekerjaan itu menjadi susah atau sukar bilamana dijumudkan pemikiran dan tidak mahu berubah apatah lagi menerima pandangan orang lain.

Gambar hiasan ini pastinya anda pernah melihatnya di mana-mana. Sama ada di dalam facebook, wassap ataupun instagram dan lain-lain media sosial lain.

Tidak sukar untuk memberikan jawapan kerana soalannya mudah dan ringkas.

Inilah gambaran yang bakal berlaku apabila sesuatu arahan itu dikeluarkan tanpa peduli pemikiran atau penerimaan.

Tentunya sukar bagi kita untuk menerima jawapan yang diberikan, tetapi itulah hakikatnya pemikiran kita berbeza apatah lagi diperingkat usia yang berbeza. Jawapan yang diberikan sudah pasti meliputi kefahaman berdasarkan pengetahuan, penerimaan serta tahap mentaliti atau pemikiran.

Gambaran jawapan diatas mengingatkan saya mengenai situasi yang terjadi setiap hari dalam hidup kita. Arahan yang diberikan haruslah jelas dan mudah difahami. Di satu pihak yang lain pula, sebagai orang yang menerima arahan hendaklah sedaya upaya memahami arahan dan kehendak sesuatu tugasan.

Malu bertanya sesat jalan
Ketepikan ego mudahkan urusan

Terima kasih kerana memahami.

~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

3 Mac 2015

Sesekali sendiri itu mendamaikan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Sesekali sendiri itu mendamaikan
Biarpun terasa sumbang terumbang ambing sendirian
Sendiri itu bagus juga kerana kita lebih fokus

Maafkan saya kerana ketika ini lebih senang sendiri
Meramal masa depan sendiri
Meramal tanggapan orang juga sendiri
Seketika syok sendiri

Bukan tiada teman bicara
Ada juga teman untuk masa-masa lain
Tetapi bukan ketika ini
Kerana aku .... biarlah

Biarkan aku sendiri
Di sini... sendiri

posted from Bloggeroid