FOLLOWER

30 Januari 2015

Mutiara kata #14/2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Berhati-hati dengan dua perkara


Pilihan baik atau terbaik.  Gambar hiasan


29 Januari 2015

Mutiara Kata #13/2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Jangan sampai tertipu



Selamat Sejahtera


Banyak orang gembira yang tertipu. 
Dia makan, minum dan tertawa, padahal telah jelas di dalam kitab Allah bahwa dia adalah bahan bakar neraka.  
(Bilal bin Sa'ad)

Giveaway Pertama Blog Cinta Itu Indah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Pertama Blog Cinta Itu Indah


Apa lagi peluang yang ada untuk berkenalan dengan lebih ramai rakan blogger, jika tidak melalui Giveaway atau segmen yang dianjurkan.

Kali ini giliran blog Cinta Itu Indah pula menganjurkan Giveaway.

Giveaway Pertama Blog Cinta Itu Indah


SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH


Join segmen lagi.  Kali ini segmen anjuran Cikgu Ayu.  Dah banyak kali join segmen blogwalking tetapi seringkali juga saya tewas untuk blogwalking ke semua rakan blogger yang join segmen blogwalking.  Aduhai! Maafkan lah saya.  


Segmen Blogwalking Bersama Ayu Insyirah


28 Januari 2015

Kecewa itu rindu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kecewa itu rindu



Giveaway Mudah amirnawawi.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Mudah amirnawawi.com


Entri ini adalah entri untuk Giveaway Mudah di blog amirnawawi.com. Saya begitu teruja untuk turut serta dalam giveaway ini. Giveaway ini cukup mudah dan pelbagai hadiah menarik ditawarkan kepada pemenang. Jom kita semua sertai bersama.


Giveaway Mudah di blog amirnawawi.com


Giveaway Januari 2015 by Syira Lokman

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Januari 2015 by Syira Lokman


Al kisah punyalah lama cik Syira hantar datang jemput akak untuk join GA.  Tetapi ada saja alasan yang menyebabkan entri terperuk lama dalam peti draf.  Akhirnya hari ini baru sempat buat entri untuk join Mini Giveaway by Syira Lokman.

Mini GA Januari 2015 Syira Lokman


Empat ratus ribu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Empat ratus ribu


Mutiara Kata #12/2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Guna akal kurang bercakap

Tempat letaknya akal perlu dilindungi.  Gambar hiasan


2nd Giveaway Sulaman Lace Heaven - Happy Birthday

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Setiap hari ada saja segmen atau giveaway dianjurkan oleh rakan blogger.  Peluang untuk menyertai segmen dan giveaway tidak patut dilepaskan begitu saja terutama bagi blogger yang sering ketandusan idea atau kebuntuan ilham.  Apa-apa aje!!

Kali ini rakan blogger Fuza Musa pula menganjurkan giveaway melalui blognya Sulaman Lace Heaven.  Blog yang menawarkan kain sulam berkualiti tinggi didatangkan khas dari Indonesia.


2nd Giveaway Sulaman Lace Heaven - Happy Birthday

27 Januari 2015

Sehari di MAGIC bersama Powergold

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sehari di MaGIC


Terletak di Cyberjaya barangkali berhampiran juga dengan pejabat KRU :P. Pertama kali menjejakkan kaki di Cyberjaya, pastinya satu pengalaman yang sangat bermakna. Sudah lama tidak keluar dari Perak. Kali ini pengembaraan pertama bagi tahun 2015.

Malaysian Global Innovation and Creativity Centre


PENCARIAN BLOGLIST FI HIFZILLAH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


PENCARIAN BLOGLIST FI HIFZILLAH


Dah lama tak merapu menulis dalam blog.  
Walaupun setiap hari ada saja peluang untuk merapu.
Tetapi sukar untuk pastikan apa yang ditulis itu dapat dimanfaatkan oleh orang yang membacanya

Baiklah kali ini, di ruang yang sempit dengan masa yang terhad.  Sama-samalah kita menjadi blogger yang berhemah dan hindarkan dari menulis sesuatu yang menyakiti hati orang.  Jangan zalim kepada diri kita sendiri.


PENCARIAN BLOGLIST FI HIFZILLAH


Sekali lagi berkenalan dengan penulis blog Fi Fifzillah.  Nak tahu apa maksudnya?

Jom klik banner di atas, join pencarian bloglist yang akan tamat pada 31.01.2015.

10 orang yang bertuah akan dipilih oleh random.org

Terima kasih atas sokongan semua.



Mari menyertai contest SEO Malaysia Best Blog 2015 dan anda berpeluang memenangi hadiah utama, wang tunai bernilai ribuan ringgit!! Contest SEO ini dianjurkan oleh Ohduit.com.

26 Januari 2015

Mini Giveaway By azhafizah.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mini Giveaway By azhafizah.com

Tarikh Tamat : 30 Januari 2015

Pemilihan pemenang : random.org

Hadiah : 20 sample Nurraysa Beauty Soap x 20 pemenang [seperti dalam gambar banner]

Sample ni boleh digunakan selama seminggu jika digunakan hanya di muka dan 3-4 hari jika digunakan untuk satu badan. Bagi mereka yang ada masalah kulit atau nak mencuba bolehlah join mini giveaway ni. Kalau nak beli satu besar tu rasa macam mahal sikit kan. Apakata cuba sample dulu. Kalau okay boleh terus beli dan mungkin dapat menyelesaikan masalah kulit yang dialami selama ni.
NURRAYSA BEAUTY SOAP : Merawat jerawat, jeragat, kulit berminyak, memudarkan parut, mengecilkan liang pori pada wajah, mencerahkan kulit wajah, membuang sel-sel kulit mati, melembapkan kulit muka, memperbaiki struktur kulit muka dari dalaman, mengurangkan whitehead & blackhead, merawat eczema, gatal , kurap dan panau, menghilang bau badan.
KANDUNGAN : Glyserin, minyak zaiton extra virgin, herba, susu kambing, collagen
CARA GUNA : Cuci muka 3kali sehari , sapukan buih-buih sabun di wajah, biarkan 1-2 minit, bilas sehingga bersih.
Sesuai untuk lelaki ,wanita dan kanak-kanak. Baby pun boleh guna sebab 100% natural tiada tambahan bahan kimia,ade kelulusan kkm dan buatan muslim
CONTACT : WhatsApp/Telegram 0129072776 (untuk pembelian)
Jom sertai Mini Segmen By azhafizah.com.  Klik banner di atas.

Semoga berjaya!  Terima kasih kepada semua atas sokongan.

.

Awak apa khabar ?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Forum blogger

Gambar hiasan


Awak Apa Khabar?


Tajuk di atas tiada kaitan dengan lagi yang telah menjuarai AJL.  
Tetapi pertanyaan saya tujukan memang khas untuk awak semua yang sentiasa mengikuti perkembangan blog saya.
Sudah hampir 4 hari saya tidak update blog.
Bukan kerana tiada bahan cerita, juga bukan kerana malas atau sibuk.
Kerana sengaja.
Sengaja membiarkan blog ini tidak diupdate. 
Nak lihat sejauh mana blog ini diikuti oleh Alexa Rank.
Nak kata merajuk tidak juga tetapi nak menguji ketahanan diri sendiri untuk berhadapan dengan kerenah zaman IT yang penuh dengan cabaran.
Walaupun setiap hari blog diupdate dengan lebih dari dua atau tida entri, rank tetap juga menyusut.
Nak kata berganjak ke rank yang lebih baik tidak juga.  Macam ni lah cabaran dalam dunia blogging. Sama ada kita update atau tidak, kedudukan itu tetap sama atau mungkin akan menyusut. 
Kata otai blog dan pakar dalam SEO, sebab-sebab rank menyusut adalah kerana kita tidak mahir dalam SEO dan juga entri yang kita lahirkan juga tidak berkualiti.

Okey senang cerita macam inilah dunia seorang blogger sambilan.
Kadang-kadang dapat menulis dengan baik dan kadang-kadang entrinya kosong tanpa maksud yang jelas walaupun dia menulis panjang berjela yang konon-kononnya nak menarik SEO.
Salah juga.

Bukan sahaja Alexa Rank yang merajuk dengan blog yangbaik, Nuffnang juga turut merajuk tak pasal-pasal status bertukar kepada Non-Glitterati.  
Sungguh tak faham dengan Nuffnang, sesuka hati dia jer up status pelanggan.  Walaupun blog ini memasang apa-apa yang berkaitan dengan iklan tambahan selain dari Nuffnang, tetapi juga dia nak tukar status.
Malaslah nak hantar tiket ke kaunter Nuffnang.  
Pandai-pandailah dia ubah sendiri.

Rasanya cukup dulu untuk hari ini.
Walaupun sudang petang, peluang untuk update entri digunakan dengan sebaiknya.


Mari menyertai contest SEO Malaysia Best Blog 2015 dan anda berpeluang memenangi hadiah utama, wang tunai bernilai ribuan ringgit!! Contest SEO ini dianjurkan oleh Ohduit.com.



22 Januari 2015

Gelora sepi berantakan di jiwa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Sepi sendiri menyimpan dan menanggung gelora. Gambar hiasan ini rasanya dapat grup wasap tetapi tidak pasti grup mana.

Gelora sepi berantakan di jiwa ╭(╯^╰)╮

Di saat ini saya sebenarnya keliru dengan status dia
Keliru mengenangkan nasib dan keadaannya
Belum sempat berkenalan lebih erat
Belum sempat mengenali erti hati budinya
Belum sempat bermesra dengannya
Juga belum sempat memberi peluang kepadanya untuk lebih mesra dengan saya
Juga memberi peluang kepada diri ini untuk lebih memahami jiwanya
Sehingga hari terakhir itu, saya masih tidak mampu memahami gelora di jiwanya

Banyak cerita yang didengar dari rakan lain
Terasa terlalu ringkas atau padat sukar digambarkan keadaannya yang sebenar
Statusnya kini sungguh menyesakkan nafas menghilang selera menggugat suasana
Tidak tahu tidak pasti situasinya yang sebenar
Dia tinggalkan kami disaat kemesraan mula berputik
Akukah yang terlewat mengenali takdirnya atau itukah suratan buat dirinya

Mengenalinya dalam masa yang singkat tidak cukup untuk belajar erti kesepian di dalam diri
Zahirnya nampak gembira namun tersembunyi sesuatu yang belum sempat difahami

Dia pada zahirnya terlalu naif
Kenaifan padanya menambah pengertian dalam hidup saya, mengajar
Erti kejujuran
Erti kesabaran
Erti ketaatan
Erti kesetiaan
Erti keberanian
Juga beribu pengertian lagi

Mengenangkan keadaannya ketika ini
Hati ini menjadi sebak
Sedih
Pilu
Juga keliru
Mengapa
Apakah aku yang bersalah kerana lewat mengenalinya
Apakah aku yang tertewas dengan sikapku sendiri

Apapun situasi dia ketika ini
Aku mengharapkan dia bahagia, tenang menjalani kehidupan barunya
Semoga yang terbaik sentiasa mengiringi jejak langkah hidupnya.

Sehingga itu
Jauh di sudut hati ini mengharapkan dia akan muncul semula dalam keadaan baik dan bahagia


Nukilan ini khusus buat insan yang pergi tanpa pesan...bukan kekasih tetapi sahabat yang belum sempat didendang

~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

Awak apa khabar?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Gambar hiasan


Awak apa khabar?
Bukan salah tips bila idea tidak menjadi.
Juga bukan salah promosi
Idea dah ada tetapi berebut dengan masa.
Tiba-tiba perasaan ini berapi di dalam.

Blurrrrr (╯﹏╰)

posted from Bloggeroid

Mutiara kata #11/2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Terbaik hari ini


Buatlah sesuatu yang terbaik hari ini.  Takut-takut hari ini hari yang terakhir untuk kita.


Entri menakutkan untuk hari ini.
Apa pun yang kita lakukan setiap hari adalah yang terbaik dalam hidup kita.
Semoga setiap kebaikan yang kita lakukan akan dibalas dengan kebaikan juga.
Jauhi sifat mazmumah.
Dekati sifat mahmudah.
Pilihan di tangan kita untuk buat sesuatu
Kita juga ada akal untuk memikirkan kesan dan akibat dari perbuatan kita.
Kalaupun kesannya tidak kena pada kita, fikirkan orang yang kita sayang, fikirkan juga orang yang menyayangi kita.
Kita bukan hidup seorang di atas muka bumi.
Tersalah buat pilihan bukan penutup kepada segala usaha.
Pilihan yang telah kita pilih itu pastinya terbaik buat kita.
Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna.
Semoga yang terbaik buat kita hari ini, esok dan selamanya.



"Mari menyertai contest SEO Malaysia Best Blog 2015 dan anda berpeluang memenangi hadiah utama, wang tunai bernilai ribuan ringgit!! Contest SEO ini dianjurkan oleh Ohduit.com.  Selain dari menyertai entri kita boleh juga merujuk senarai blog hebat yang menjadi pilihan ramai blogger hebat."

Klik sini untuk melihat Top 10 Malaysia Best Blog 2015

21 Januari 2015

Pelindung habuk

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Baru beli di 7-11



posted from Bloggeroid

Aktiviti di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Susun kerusi meja mainan


#Rabutanpakata
#MalaysiaBestBlog2015

posted from Bloggeroid

Vector Potrait dari Blog Sihatimerahjambu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Vector Potrait

Credit to Blog Sihatimerahjambu
Terima kasih.

#Rabutanpakata
#MalaysiaBestBlog2015

Top 10 Malaysia Best Blog 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Malaysia Best Blog 2015



Bilangan blog di Malaysia semakin hari semakin bertambah mungkin sampai tidak terhitung dek jari jemari kita.  Pertambahan blog juga pastinya seiring dengan pelbagai 'niche' dan sebab sesuatu blog itu dibangunkan.  Terpulang kepada individu itu sendiri blog yang bagaimana yang hendak dihasilkan asalkan ia bukanlah semata-mata untuk memberi persepsi negatif kepada blogger kerana menghasilkan blog murahan yang mempamerkan gosip atau fitnah semata-mata.  Pastinya blog yang dihasilkan mampu memberi kebaikan kepada pembaca sama ada secara langsung atau tidak.

Untuk tahun 2015, walaupun masih terlalu awal untuk menjadi best blog di Malaysia tetapi contest SEO ini pastinya menjadi titik tolak untuk blog yang menjadi pilihan ramai blogger masa kini menjadi top dan popular di Malaysia.

Dalam masa yang sama melalui contest SEO “Malaysia Best Blog 2015”, peserta boleh mencuba kemahiran SEO, belajar teknik baru SEO dan dapat saling kenal-mengenali sesama rakan blogger.

Top 10 Malaysia Best Blog 2015 


Banyak sebenarnya Malaysia Best Blog 2015 yang menjadi pilihan yangbaik.  Namun disebabkan kesuntukan masa serta untuk memenuhi keperluan Contest SEO terhebat 2015, saya senaraikan 10 sahaja dulu blog-blog yang bakal menjadi Malaysia Best Blog 2015.

Malaysia Bes Blog 2015 pilihan saya adalah:


Mialiana.com

1.  Blog Mialiana.com

Blog yang memaparkan perkongsian pengetahuan dalam dunia IT dan pengalaman bersama pembaca. Dimiliki oleh rakan blogger bernama  Mia Liana.  Adalah diharapkan Mia Liana akan terus sukses dalam dunia blogging dan dapat memberikan banyak tips yang menarik dalam dunia IT terutamanya dalam blogging.



denaihati.com

2.  Blog Denaihati.com

Antara blog yang saya kenali pada awal pembabitan saya dalam dunia blogging.  Bermula dengan contest Weblog Popular 1Malaysia seterusnya diikuti dengan Hidup Berani Untuk Gagal.  Menerusi blog ini jugalah saya berjaya melonjakkan Page Rank kepada 2/10 dan sehingga sekarang masih kekal begitu.  Banyak manfaat yang boleh diperolehi dari blog yang terkenal dengan tagline 'Hidup Untuk Memberi'.



hasrulhassan.com

3.  Blog Hasrulhassan.com

Blog ini kalau nak diceritakan sejarahnya, jenuh juga lah nak korek entri yang lepas-lepas.  Blog ini banyak memaparkan tip-tips menarik mengenai SEO, bagaimana hendak meningkatkan imej blog dan isu-isu semasa.  Pernah juga bertapak dalam bloglist blog Hasrullhassan.com.  Tumpang tuah SEO blogger memang tak rugi.



Relaks minda

4.  Blog Relaks Minda

Penulisnya lebih dikenali dengan Bin Muhammad atau BM.  Blog yang popular dengan niche kitar semula atau berkaitan dengan keindahan alam sekitar.  Menjejakkan kaki ke blog ini satu pengalaman yang menarik kerana penuh dengan ilmu dan manfaat bukan sahaja berkaitan dengan isu semasa, alam sekitar tetapi juga ukhuwah.


azhafizah

5.  Blog Sihatimerahjambu

Blog yang menarik, penuh dengan gaya tersendiri seorang grafik designer.  Banyak juga perkongsian mengenai pengalaman dan gaya hidup.  Satu pengalaman yang manis apabila cubaan mendapatkan vector potrait  yang pada asalnya sekadar suka-suka tetapi diterima dan terpilih sebagai pemenang. Banyak design dipaparkan di page Portfolio.  Pastikan tidak terlepas dari melepak di blog Sihatimerahjambu untuk melihat koleksi design blog yang telah dihasilkan.



Warkah Buah Isteri

6.  Blog Warkah Buat Isteri

Seorang penulis blog yang menulis untuk mengabadikan pengalaman bersama isteri tercinta. Pastinya ramai yang mengikuti perkembangan Duda Idaman Malaya.  Banyak tip-tip mengenai perhubungan dalam rumahtangga diberikan secara selamba dan bersahaja namun memberi kesan dan peringatan buat kita.  



saifulislam.com

7.  Blog SaifulIslam

Blog yang memaparkan banyak maklumat berkaitan hidup beragama.  Menyediakan bahan bacaan untuk mengisi kekosongan jiwa.  Penulisan bersahaja berdasarkan pengalaman dan pengetahuan penulis sudah tentu amat berharga bila dikongsikan bersama pembaca.  Membacanya memberikan kita kesedaran yang kadang-kadang kita alpa dan leka dengan kesenangan atau kesusahan yang kita kecapi.


Fatin Liyana

8.  Blog Fatin Liyana 

Siapa tidak kenal Dr. Fatin Liyana yang baru sahaja bertunang dengan seorang doktor juga.  Doktor comel yang bijak berceloteh.  Membaca blognya tidak jemu kadang-kadang boleh membuatkan kita tersengih sendirian walaupun kita bukanlah dari jenis orang yang kelakar.



Uncle Gedek

9.  Blog Uncle Gedek

Seorang blogger lelaki yang mula berblogging pada usia 40an, katanya lah.  Seorang blogger lelaki yang suka letakkan gambar sendiri (selfie) dengan caption ringkas seolah setiap hari adalah entri "Wordless Wednesday".  Kenapa banner blog di atas ada warna warni? Saja nak letakkan sedikit warna sebab blog berkenaan tiada warna yang lain selain dari warna hitam sebagai warna latar dengan tulisan putih dan kalau ada warna pun pada gambar selfie.  Kadang-kadang gambar pun warna hitam putih juga.  Agak-agaklah kan nak tak uncle gedek tukarkan header blog dia macam banner yang saya buat di atas?  


Oh! Duit

10.  Blog Oh! Duit

Blog ini saya pilih sebagai antara Malaysia Best Blog 2015 bukan sahaja kerana dia penganjur contest ini tetapi kerana pengisian blognya yang penuh manfaat. "Orang memberi kita merasa, Orang berbudi kita berbahasa" begitulah hendaknya dalam hidup kita.  Walaupun bukan kerana contest Malaysia Best Blog 2015, blog ini tetap juga menjadi pilihan untuk dilawati kerana terdapat banyak nota dan maklumat berkaitan dunia blogging seperti nota SEO, nota Blog dan Bisness Online.  Blog yang banyak panduan saya suka baca dan pastinya ramai blogger suka baca.


Kesimpulan


Kalau tak silap entri SEO Malaysia Best Blog 2015 merupakan entri pertama tahun 2015 yang paling panjang di blog ini.  Apa tidaknya nak kena review top 10 Malaysia Best Blog 2015 yang menjadi pilihan.  Bukan calang-calang entri, dah hampir seminggu entri ini terperap dalam peti draf.  Buat entri ini memakan masa sehingga seminggu untuk mencari idea, taip sikit-sikit dan hasilnya beginilah panjangnya.

Kepada rakan blogger yang lain tidak perlu berkecil hati sekiranya saya tidak memaparkan blog anda dalam contest SEO Malaysia Best Blog 2015.  Jika bukan saya yang pilih mungkin ada blogger lain yang akan memilih anda. 

Masih banyak lagi blog yang hebat untuk dijadikan bahan rujukan rakan blogger terutama yang baru mula menjebakkan diri dalam dunia blogging.

Mari menyertai contest SEO Malaysia Best Blog 2015 dan anda berpeluang memenangi hadiah utama, wang tunai bernilai ribuan ringgit!! Contest SEO ini dianjurkan oleh Ohduit.com.  Selain dari menyertai entri kita boleh juga merujuk senarai blog hebat yang menjadi pilihan ramai blogger hebat.


Kepada rakan blogger selamat berjuang dan bersaing secara sihat dalam Contest SEO – Malaysia Best Blog 2015!


Tips memahami Al-Quran

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Tips memahami Al-Quran



#Rabutanpakata
posted from Bloggeroid

20 Januari 2015

Tips Menulis Blog Bila Tiada Idea

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Tips menulis blog


Bawa bertenang


Sekarang ni saya perhatikan blog sudah semakin banyak, tumbuh umpama cendawan lepas hujan. Kebanjiran blog bukan sahaja menambah saingan dalam kedudukan rank blog tetapi turut menjejaskan idea.

Kita merasakan apa saja yang kita hendak update di blog telahpun diupdate oleh blogger lain yang lebih cekap dan pantas. Sehingga mematikan idea kita.

Tips yang ingin saya kongsikan adalah, teruskan saja menulis apa yang terlintas di fikiran kita selagi ia tidak menyalahi hukum alam dan konvensyen manusia sejagat.

Memang benar sesuatu isu itu akan menjadi perbualan hangat ketika ia mula menjadi bahan utama. Umpamanya lagu Aku tanya apa khabar, caliph buskers, mojo, romantika cinta dan banyak lagi. Teruskan menulis mengikut kefahaman kita tanpa perlu bergantung kepada apa yang ditulis oleh blogger lain.

Harus ingat juga penulisan kita turut membawa imej dan menjadi cermin kepada peribadi dan jiwa kita. Tulislah dengan penuh berhati-hati agar tiada hati yang terluka. Banyak sangat provokasi pun tidak bagus untuk blog kita. Bimbang dipulaukan pula.

Okey, saya berhenti menceceh di sini. Semoga tips yang diberikan mampu menjadikan kita blogger yang istiqamah dengan penulisan yang berfaedah buat bangsa dan negara.

Blog kita jiwa kita. o (∩ ω ∩) o
posted from Bloggeroid

Akhlak yang baik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Setiap dari kita pastinya impikan syurga.

Justeru sentiasalah berbuat baik kerana :
"Sesuatu yang paling banyak memasukkan orang ke dalam syurga adalah taqwa kepada Allah dan akhlaq yang baik".  (HR Tirmidzi)


19 Januari 2015

Lukisan Muhammaf Alif | Ultraman

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Ultraman



Alif suka melukis. Setiap hari bila masa terluang atau setelah jemu menonton tv, Alif akan melukis. Kebiasaannya Alif akan lukis dinasour atau Ultraman. Kadang bila tiada idea, Alif akan bertanya pada umi dan ayah apa lagi yang hendak dilukis.

Kali ini Alif lukis Ultraman Hikari dan Ultraman Mebius. Macam-macam nama Ultraman. Pada pandangan umi Ultraman tu sama saja, tetapi Alif kata ada banyak jenis ultraman.

Alif suka melukis tetapi kurang suka mewarna. Kadang-kadang Alif akan mewarna juga lukisannya dan ditampal di pintu ais. Dah penuh peti ais dengan lukisan Alif dan adik-adiknya. Bila penuh umi akan simpan lukisan di dalam fail khas untuk lukisan. Ada juga lukisan yang tidak dapat diselamatkan kerana dijadikan kapal terbang kertas.

posted from Bloggeroid

Siapa nak jawab

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Siapa nak jawab




Kita biasa didedahkan dengan istilah siapa berani buat beranilah tanggung
Jadi kita akan bertanggungjawab atas setiap tindakan yang kita ambil
Kita tidak lepas tangan begitu saja
Kita tidak sepatutnya melepaskan tanggungjawab kepada orang lain
Walaupun pedih perit dan sukar kita terpaksa terima dan telan akibatnya
Kita tahu setiap dari tindakan yang kita ambil dan buat akan ada kesannya
Jadi kita akan teliti dengan setiap kerja yang kita buat
Kerana kita tahu setiap kesilapan yang kita buat akan ada kesannya
Tiada siapa yang sanggup buat salah
Tiada siapa yang suka dengan sengaja buat silap
Kita aturkan setiap kerja kita dengan teliti
Kita saling percaya mempercayai pada setiap arahan yang dikeluarkan
Bukan sekadar arahan tetapi kita turut serta dalam arahan itu

Siapa nak jawab?
Bila terjadinya kesilapan
Siapa nak jawab?
Bila berlakunya kesalahan
Siapa nak jawab?
Bila ada arahan tidak dipatuhi
Siapa nak jawab?
Bila ada urusan tidak selesai
Siapa nak jawab?
Bila bos bertanya
Siapa nak jawab?
Bila maklumat tidak lengkap
Siapa nak jawab?
Bila tiada jawapan pasti
Jawablah sendiri

Ada soalan tiada jawapan
Kerana kita tidak faham soalan
Kerana kita tiada jawapan
Kerana kita tidak perlu jawab sekarang
Kerana soalan itu sebenarnya ... bukan soalan
Kerana dia memang begitu suka bertanya pada orang yang tidak tahu
Dan bila tiada jawapan.... dia adalah pemenang yang tidak didendang

Siapa nak jawab bila saya bertanya "Awak apa khabar?"

Jawablah dengan jujur

Terima kasih kepada awak semua yang sudi menjawab. Jujur atau tidak hanya awak yang tahu.

posted from Bloggeroid

17 Januari 2015

Tazkirah pagi | Sedekah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sedekah setiap pagi






"Rasulullah SAW bersabda: Setiap pagi hari masing-masing persendian/ruas tulang daripada kamu sedekah, dan setiap bertasbih sedekah dan setiap tahmid/ucapan Al-hamdulillah itu sedekah, dan setiap tahmid sedekah dan setiap takbir sedekah, dan menyeru dalam kebaikan sedekah, dan melarang dari perbuatan jahat adalah sedekah, dan sebagai ganti itu semua, cukuplah dengan mengerjakan solat Dhuha dua rakaat."
(Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Abu Daud)
posted from Bloggeroid

16 Januari 2015

Isteri nusyuz suami dayus

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kisah suami isteri




Setelah kita bergelar isteri yang sah kepada suami kita pastinya kita inginkan perkahwinan kita dirahmati dan berbahagia hingga ke akhir hayat kita.

Namun dalam menelusuri alam perkahwinan kita tidak lari dari ujian dan cabaran.  Setiap ujian dan cabaran itu hendaklah ditempuhi dengan penuh kesabaran dan kuatkan semangat.  Asam garam rumahtangga, ada kala manis dan pahit.  Setiap rahsia dalam rumahtangga tidak seharusnya disebarkan kepada umum.  Setiap masalah yang timbul pastinya ada jalan penyelesaian, tidak perlulah diwar-warkan kepada umum.

Semoga perkahwinan yang dibina berkekalan bahagia dan dirahmati serta diberkati.

Sekian.
posted from Bloggeroid

GA Simple 2015 by Shad

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Greetings and Assalamualaikum.

Jemput join GA Simple 2015 by Shad




Klik Banner untuk Join



Hadiah:


Powerbank Pineng (PN-983) x1 Pemenang

Top-up RM5 x10 Pemenang

Hadiah Misteri x10 Pemenang



Pemilihan pemenang adalah berdasarkan random.org



Tarikh Giveaway ini berlangsung : 15.1.2015 - 15.2.2015 (11.59pm)

Tarikh Semakan : 16 dan 17 Feb 2015
Tarikh Pengumuman Pemenang : Selewat-lewatnya 20 Feb 2015



=======================

Ads


Program Mykad Smart Shopper 
Jom Aktifkan Mykad


Jika sudi, G+1 Entry/ Like atau Share Entry Jom Aktifkan Mykad Shad ya. 
Terima kasih semua. Jasa anda dikenang.

Terima kasih sudi join Ga Simple 2015 by Shad. Good Luck

Segmen "Jom Masuk Ke Bloglist Shahril !"

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Lagi sekali join segmen


Entri yang berturutan dengan segmen.

Entri ini sebagai memenuhi undangan dan jemputan dari rakan blogger Shahril.  Bila dah dapat jemputan sibuk macam mana sekali pun kenalah penuhi juga supaya rakan blogger kita tidak berkecil hati.

Betul tak?


Segmen "Jom Masuk Ke Bloglist Shahril !"

Segmen ini akan tamat pada 20 Januari 2015.  Dah tak berapa hari lagi.  Kepada rakan blogger sekelian jom kita berikan sokongan kepada Shahril.   

Semoga cita-cita shahril masuk Universiti tercapai.  Jadi graduan yang berjaya bukan sahaja dengan ilmu dunia tetapi juga ilmu untuk akhirat.

Shahril akan memilih 15 blog secara random untuk memenuhi senarai bloglist shahril yang terbaru. Shahril juga akan masukkan blog korang ke dalam bloglist Shahril selama 3 bulan iaitu dari Januari hingga April.  Untunglah dapat trafik free.

Jom.. klik banner di atas untuk turut serta.


Segmen Bloglist Sakura Blog Qaseh Ku

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Bloglist Sakura


Kuatkan semangat untuk buat entri lagi.  Kebelakangan ini agak sibuk sikit dengan tugas.  Walaupun sibuk perhatian blog harapnya tidaklah terabai.  Semoga semua kesibukan itu berbaloi dan dimudahkan.


Segmen Bloglist Sakura Blog Qaseh Ku


Entri kali ini adalah untuk segmen bloglist Sakura yang dianjurkan oleh rakan blogger pemilik blog Qasehku, Anis.

Sakura bunga yang cantik berasal dari Jepun dan pastinya menjadi pujaan ramai wanita.  Maklumlah wanita seringkali dikaitkan dengan warna pink atau merah jambu.  

Saya sebenarnya tidak pernah jumpa bunga Sakura asli sebaliknya pernah menyimpan bunga sakura tiruan pada zaman sekolah. Ketika itu tidak banyak rumah menyimpan bunga sakura kerana baru diperkenalkan.  

Bunga Sakura sesuai untuk dijadikan sebagai hiasan dalam rumah memandangkan warnanya yang lembut dan mendamaikan.  Bezanya dengan anak-anak yang masih kecil kurang sesuai sangatlah. Tidak pastilah apa yang akan berlaku tetapi saya boleh bayangkan apa yang bakal berlaku di rumah saya bila saya meletakkan sejambak bunga sakura atas meja atau sebagai hiasan di sudut ruang tamu. Alamatnya tinggal tangkai dan berguguranlah Sakura atas lantai.

Eh eh... saya cerita panjang pasal bunga sakura tiada siapa yang suruh tetapi saja ambil kesempatan untuk bercerita mengenai Sakura yang saya tahu.

Sebenarnya Segmen ini akan tamat bila penyertaan dalam segmen ini mencecah 100 blog. Untungnya 100 blog yang menyertai segmen ini akan masuk dalam bloglist Anis.  Siapa kata tak untung... memang rugi.

Okey, jom beri sokongan kepada Anis dan sambil berkenalan dengan rakan blogger yang lain.

Klik banner di atas untuk turut serta.

Terima kasih.


Mutiara kata #10/2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Boleh jadi kamu benci


Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

(QS. Al Baqarah 2:216)


15 Januari 2015

Bilik tengah sudah kosong

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bilik tengah


Sudah dikosongkan

Di rumah ini ada 3 bilik semuanya. Bilik utama, bilik kedua dan bilik ketiga. Semua bilik digunakan sepenuhnya untuk kegunaan keluarga. Bilik yang paling penting adalah bilik utama. Bilik kedua dinamakan bilik tengah dan lazimnya digunakan sebagai bilik bacaan, setor untuk menyimpan permainan anak-anak.

Bilik tengah ini dahulunya dijadijan sebagai ruang santai keluarga, tetapi setelah kelahiran anak ketiga bilik ini dijadikan sebagai bilik semula. Banyak sejarah yang tercipta.

Bilik ini juga pernah dijadikan sebagai bilik pengantin. Kerana itulah banyak barang di bilik berkenaan terpaksa dipindahkan sementara ke bilik bersebelahan. Sesak jadinya bila bilik utama penuh dengan barang mainan anak-anak.

Dan, petang tadi bilik tengah dikosongkan kerana perabot milik pengantin telah dipindahkan kepada tuannya. Agak letih juga bukan kerana mengosongkan bilik tengah ini tetapi bila mengenangkan kena susun semula perabot lain iaitu katil bujang dua tingkat. Biarpun letih pemasangan katil berkenaan harus juga dilaksanakan segera supaya nampak lebih kemas dan sedap mata memandang.

Aduhai... selamat mengemas.

( ^_^ )/~~拜拜

posted from Bloggeroid

1st Mini Cash Giveaway 2015: www.bubblynotes.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera






1st Mini Cash Giveaway 2015: www.bubblynotes.com

Tidak kiralah, asal ada masa terluang walaupun sedikit mesti nak update blog.  Sebagai ganti kepada bila dah tak sempat nak update blog.  Bunyi macam fanatik sangat.  Boleh lah... asal tidak jadi bahan tontonan.

Entah apa yang dibebelkan tidak tahulah.  

Sebenarnya entri ini untuk menceritakan mengenai penyertaan dalam giveaway yang dianjurkan Bubblynotes.Com.  Sudah beberapa kali terlepas join giveaway anjuran Farah dan kali ini tempoh giveaway ini agak lama sedikit, jadi sempatlah join.  Tidak seperti yang lepas-lepas, simpan dalam draf akhirnya terlepas.
Giveaway kali ini berlangsung mulai 12 Januari 2015 sehingga 31 Januari 2015.  Masi banyak masa, kepada yang berminat sila klik banner di atas.  Cepat!!!

Cerita mengenai mengenai www.bubblynotes.com, Farah dan Ash 

1.  Mengenai bubblynotes.  Mula mengenalinya melalui segmen atau giveaway (kot) dah lama nak korek semula entri mana malas pula.  Dah jatuh cinta dengan blog ini sebab jalan ceritanya mudah dan selamba.

2.  Farah.  Belum pernah berjumpa 4 mata tetapi sering berbalas kunjungan melalui blog.  Pastinya seorang ibu mudah yang aktif memandangkan beliau sering terlibat dalam aktiviti anjuran Kelab Blogger BenAshaari.

3.  Ash atau nama penuhnya Iman Firash Bin Husaini dilahirkan pada 26 November 2013.  Tentunya baby boy yang sangat bertuah kerana memiliki seorang ibu yang penyayang.  Ash mempunyai blognya sendiri iaitu imanfirash.blogspot.com.  Untunglah kecil lagi dah ada blog. :D

Sekian adanya cerita yang serba ringkas.  Tidak dapatlah nak menaip panjang lebar kerana masa terlalu cemburu dengan saya... hahaha.

Okey.  Terima kasih.

*p/s:  Jangan lupa klik banner di atas untuk menyertai giveaway hebat dan sebagai sokongan kepada rakan blogger. 

(*-*)


Segmen Pencarian Bloglist Feb - Mac 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



Segmen ringkas untuk mencari 15 blog untuk disenaraikan dalam bloglist Truly Love. 

Syarat Penyertaan:

1. Follow blog Maria Firdz
2. Follow +Maria Firdz 
3. Buat entry bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist Feb - Mac 2015"
4. Copy coding di bawah dan pastekan di ruang HTML new post.


5. Publishkan entry dan tinggalkan URL penyertaan di ruangan komen entry ini sahaja.

Segmen bermula 15 Januari 2015 hingga 30 Januari 2015.
Kesemua pemenang akan dipilih melalui random.org.

Jom sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini.. 

Terima kasih atas sokongan semua... 

Happy blogging (^_^)

2014 Year End Blog Giveaway!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


2014 Year End Blog Giveaway!

2014 year end blog giveaway anjuran Lin Handmade Greetings Card  blog kraftangan yang memaparkan kraftangan menggunakan kertas yang menarik.

Banyak kali juga Lin membuat giveaway, biasanya ringkas saja.  Sesiapa yang nak join senang sangat.  Tinggal lagi masa dan minat untuk join giveaway.  Bukan susah, kalau dah malas sangat atau tak sempat sangat tempek banner kat entri kemudian linkkan gambar dengan entri penganjur, tinggalkan komen... dah siap!

Tetapi seboleh-bolehnya buatlah entri panjang sikit sebagai penghargaan kepada penganjur atas peluang yang diberikan kepada kita untuk buat entri.  Untung-untung dapat juga sedikit trafik dari blog penganjur jadilah.

2014 year end blog giveaway berlansung mulai 5 Disember 2014 lagi.  Simpan draf entri punya lah lama tengok-tengok hari ini hari terakhir.  Agaknya masih sempat lagi tak?  

Klik banner di atas untuk menyertai (masih sempat lagi nie), atau paling tidak untuk melihat tutorial kraf dari kertas yang sangat menarik.

Selamat berusaha kepada semua.




Siapa kita semalam

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Siapa kita semalam


Siapa kita semalam mentukan siapa kita hari ini.  Jadikan hari ini penentu siapa kita esok.

Semoga hari menjadikan kita insan yang diberkati dan berjaya untuk masa depan kita.  Lakukan yang terbaik untuk hari ini.  Ikhlaskan diri dengan setiap pekerjaan dan tugasan.  Semoga hari esok hidup kita penuh dengan kebahagiaan.

Kita berjaya atas usaha kita sendiri tanpa menjatuhkan orang lain. Kita juga tidak perlu menyusahkan orang lain untuk berjaya. Kita juga tidak perlu pentingkan diri sendiri.  Berusaha sehabis baik, pastinya kejayaan dan kebahagian itu milik kita.

Apa yang penting kita berjaya atas usaha kita sendiri dan saling bekerjasama dengan semua orang untuk kejayaan organisasi serta kebaikan semua.

Kita perlu berusaha tanpa mengharapkan orang lain. Setiap dari kita ada tugas dan tanggungjawab kepada diri sendiri.

Semoga kita berjaya dunia dan akhirat. Inshaa Allah, berkat usaha sendiri.

Siapa kita semalam mentukan siapa kita hari ini.  Jadikan hari ini penentu siapa kita esok.

~(@^_^@)~
posted from Bloggeroid

14 Januari 2015

Mutiara kata #9/2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Rahsia malam




#Rabutanpakata

posted from Bloggeroid

Tunggu anak balik sekolah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Tunggu anak balik sekolah


Dalam kereta



#Rabutanpakata

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...