FOLLOWER

31 Disember 2015

Entri hujung tahun

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Entri hujung tahun

Seperti lain-lain blogger, entri sebegini sering dinantikan. Bagi YB, jarang sangat dapat buat entri ikut tema apatah lagi dijadikan viral. Namun penulisan itu sendiri merupakan satu kepuasan. Entri tanpa SEO atau tanpa viral, kerana hendak menempatkan SEO dalam entri sehingga menjadi viral bukanlah sesuatu yang mudah.

Sudah beberapa tahun blog ini bertapak di alam maya ini tetapi masih lagi tidak mendapat tempat dalam rangking blog terbaik. Manakan tidak mood menulis tidak menentu. Sekejap panas, sekejap lagi sejuk membeku. Ada masanya ketika sedang bersemangat menulis serangan lain pula datang bertubi-tubi sehinggakan hilang semua semangat.



Adalah menjadi hasrat semua blogger, idea menulis itu tidak lenyap atau lupus.

Mungkin juga sebilangan dari kita yang dahulunya pernah aktif dalam dunia blogging, berada di kemuncak kegemilangan, dikenali ramai dan mempunyai kelompok pengikut yang tersendiri. Atas sebab-sebab tersendiri hanya blogger itu sendiri yang tahu, blog yang popular itu kini senyap dan sunyi.

Ke mana hilangnya mereka? Pastinya ada di antara blogger yang pernah kita kenal dulu kini menyepi, antaranya Madam Mondoq.

Apapun yang berlaku di alam ini, semoga blogger yang kekal ini terus menghasilkan karya dan penulisan yang bermanfaat buat manusia sejagat.

Selamat tinggal 2015, semoga kenangan lalu dapat dijadikan sempadan untuk kelangsungan perjalanan yang mendatang.

Sekian o (∩ ω ∩) o.

posted from Bloggeroid

Giveaway Hujung Tahun 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Hujung Tahun 2015


Tahun 2015 sudah pun tiba di penghujungnya.  Tiba-tiba pula YangBaik semakin bersemangat menulis semula di blog.  Tahun 2015 bukanlah tahun yang sukar tetapi banyak sangat isu makan hati dan makan perasaan yang sukar untuk digambarkan.

Semoga tahun 2015 yang bakal berakhir turut melonjakkan potensi diri untuk lebih maju dan berjaya pada tahun 2016.

Untuk itu juga mari kita lihat apa yang disediakan oleh Cik Yanie iaitu penganjur Giveaway Hujung Tahun 2015. 

Giveaway Hujung Tahun 2015

Giveaway Hujung Tahun 2015

Klik banner di atas untuk mendapatkan lebih keterangan.

Giveaway ini agak meriah juga kerana ditaja oleh dua pihak.  Nak tahu juga siapa penaja?  Maaf lah YB pun tak tahu.  Nak tahu juga, klik banner di atas dan carilah di sana. :D

Jom kita meriahkan giveaway hujung tahun 2015.  Giveaway ini dijangka berakhir pada 22 Januari 2016.

Selamat maju jaya buat semua.



GIVEAWAY THE BABY STORE BERSAMA DIANARASHID

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


GIVEAWAY THE BABY STORE BERSAMA DIANARASHID


Rasanya... tidak pasti pula kalau-kalu entri giveaway ini adalah yang terakhir untuk tahun 2015. Mana tahu, lepas buat entri ini tiba-tiba terjumpa pula entri giveaway lain.  Ahhh... jangan stress.

Jom kita tengok apa yang The Baby Store dan DianaRashid sediakan untuk giveaway ini.



Hari ini saya nak jemput semua blogger untuk sama-sama meriahkan Giveaway kami. Hadiah menarik akan diberikan kepada 10 pemenang. Kami dari DianaRashid dan The Baby Store selaku penaja utama GiveAway ini dan juga penaja sampingan yang lain.

Info Mengenai The Baby Store - Penaja Utama

Sebuah Kedai Bayi Online yang menjual barangan kelengkapan dari ibu mengandung, ibu berpantang, ibu menyusu, bayi dan kanak-kanak. Pelbagai jenama ternama ada dijual di online shop ini seperti Tommee Tippee, Philips Avent, Quinny Baby Stroller, Halford Baby Stroller, AldoHauck Baby Stroller, Umma Lacto, Ummie Milky Rich, Mamom, EveLove Breastpump, ScratchMeNot, Susu Kambing Wildan, Sparco Car Seat, Baby Ultra Hannah Baby Wrap, Koopers, Freemie, Minyak Kelapa Dara D'Aura, Gugu Swaddle Pod, Tropika Baby Herbal Cream, Maxi-Cosi dan banyak lagi.

Setiap belian di website The Baby Store akan menerima mata ganjaran dimana boleh ditebus pada belian seterusnya. Setiap RM 1 akan menerima 1 Mata Ganjaran.

Untuk melayakkan kawan-kawan semua menyertai GiveAway ini ada beberapa syarat mudah yang perlu kawan-kawan patuhi. Sebelum tu mari tengok senarai hadiah dulu.


SENARAI HADIAH PEMENANG

*Wang tunai Rm100 x Tempat Pertama
*Wang tunai Rm50 x Tempat Kedua
*Wang tunai Rm30 x Tempat Ketiga
*Head Rest Massage x 10 Unit (Tempat Pertama hingga Kesepuluh)


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

-Like facebook penaja.
www.facebook.com/TheBabyStoreMalaysia
www.facebook.com/BabyOutletDotMy
www.facebook.com/ResepiMakananBayi
www.facebook.com/IbuHamilMenyusu

-Follow instagram penaja.
@thebabystoremalaysia
@octo_kids

-Follow Blog penaja
Baby Malaysia


-Share Artikel ini di samaada di Facebook Personal anda, Fanpage atau Facebook Group lain.

-Buat satu entry khas dengan tajuk GIVEAWAY THE BABY STORE BERSAMA DIANARASHID.

-Copy Coding di bawah dan paste kan di html blog post anda.

<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">

<br />

<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">

</div>

Hari ini saya nak jemput semua blogger untuk sama-sama meriahkan Giveaway kami. Hadiah menarik akan diberikan kepada 10 pemenang. Kami dari <b><a href="http://babymalaysia.com/" target="_blank">Baby Malaysia</a></b> dan <a href="http://www.thebabystore.com.my" target="_blank"><b>The Baby Store</b></a> selaku penaja utama GiveAway ini dan juga penaja sampingan yang lain.<br />

<br />

<b>Info Mengenai The Baby Store - Penaja Utama</b><br />

<br />

Sebuah <a href="http://www.thebabystore.com.my/" target="_blank">Kedai Bayi Online</a> yang menjual barangan kelengkapan dari ibu mengandung, ibu berpantang, ibu menyusu, bayi dan kanak-kanak. Pelbagai jenama ternama ada dijual di online shop ini seperti <a href="http://thebabystore.com.my/Tommee-Tippee" target="_blank">Tommee Tippee</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Philips-Avent" target="_blank">Philips Avent</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Quinny" target="_blank">Quinny Baby Stroller</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Halford" target="_blank">Halford Baby Stroller</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Aldo" target="_blank">Aldo</a>,&nbsp;<a href="http://thebabystore.com.my/Hauck" target="_blank">Hauck Baby Stroller</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Umma-Lacto" target="_blank">Umma Lacto</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Ummie-Milky-Rich" target="_blank">Ummie Milky Rich</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Mamom" target="_blank">Mamom</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Eve-Love" target="_blank">EveLove Breastpump</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/ScratchMeNot" target="_blank">ScratchMeNot</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Wildan" target="_blank">Susu Kambing Wildan</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Sparco" target="_blank">Sparco Car Seat</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Baby-Ultra" target="_blank">Baby Ultra Hannah Baby Wrap</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Koopers" target="_blank">Koopers</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Freemie" target="_blank">Freemie</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/D-aura" target="_blank">Minyak Kelapa Dara D'Aura</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Gugu" target="_blank">Gugu Swaddle Pod</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Tropika" target="_blank">Tropika&nbsp;Baby Herbal Cream</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Maxi-Cosi" target="_blank">Maxi-Cosi</a>&nbsp;dan banyak lagi.<br />

<br />

Setiap belian di website The Baby Store akan menerima mata ganjaran dimana boleh ditebus pada belian seterusnya. <b><i>Setiap RM 1 akan menerima 1 Mata Ganjaran</i></b>.<br />

<br />

Untuk melayakkan kawan-kawan semua menyertai GiveAway ini ada beberapa syarat mudah yang perlu kawan-kawan patuhi. Sebelum tu mari tengok senarai hadiah dulu.<br />

<br />

<br />

<b><span style="color: #cc0000;">SENARAI HADIAH PEMENANG</span></b><br />

<br />

*Wang tunai Rm100 x Tempat Pertama<br />

<br />

*Wang tunai Rm50 x Tempat Kedua<br />

<br />

*Wang tunai Rm30 x Tempat Ketiga<br />

<br />

*Head Rest Massage x 10 Unit (Tempat Pertama hingga Kesepuluh)<br />

<b><span style="color: #cc0000;"><br /></span></b>

<b><span style="color: #cc0000;"><br /></span></b>

<b><span style="color: #cc0000;">SYARAT-SYARAT PENYERTAAN</span></b><br />

<br />

<b>-Like facebook penaja.</b><br />

<br />

<a href="http://www.facebook.com/TheBabyStoreMalaysia">www.facebook.com/TheBabyStoreMalaysia</a><br />

<a href="http://www.facebook.com/BabyOutletDotMy">www.facebook.com/BabyOutletDotMy</a><br />

<a href="http://www.facebook.com/ResepiMakananBayi">www.facebook.com/ResepiMakananBayi</a><br />

<a href="http://www.facebook.com/IbuHamilMenyusu">www.facebook.com/IbuHamilMenyusu</a><br />

<b><br /></b>

<br />

<div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/Tempahan-Jahitan-Sue-Ezalya-1041196959237511/timeline/" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false">

</div>

<div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/mamalinkfans" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false">

</div>

<b>-Follow instagram penaja</b>.<br />

<br />

<span style="color: #990000;"><b><a href="http://instagram.com/thebabystoremalaysia" target="_blank">@thebabystoremalaysia</a></b></span><br />

<span style="color: #990000;"><b><a href="http://instagram.com/octo_kids" target="_blank">@octo_kids</a></b></span><br />

<br />

<b>-Follow Blog penaja</b><br />

<br />

<a href="http://www.babymalaysia.com/" target="_blank">Baby Malaysia</a><br />

<br />

<b>-Share Artikel ini di samaada di Facebook Personal anda, Fanpage atau Facebook Group lain.</b><br />

<br />

-Buat satu entry khas dengan tajuk GIVEAWAY THE BABY STORE BERSAMA DIANARASHID.<br />

<br />

-Copy Coding di bawah dan paste kan di html blog post anda.<br />

<br />

<center>

<div style="background-image: url(&quot;https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQcjHmqNSEXYkQZumugT_hamp1tcppTY0kt6-47HHnyg5VPWGWC&quot;); border: 2px dotted #FF3399; height: 150px; overflow: auto; width: 400px;">

<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">

&lt;div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on"&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"&gt;<br />

&lt;/div&gt;<br />

Hari ini saya nak jemput semua blogger untuk sama-sama meriahkan Giveaway kami. Hadiah menarik akan diberikan kepada 10 pemenang. Kami dari &lt;b&gt;&lt;a href="http://babymalaysia.com/" target="_blank"&gt;Baby Malaysia&lt;/a&gt;&lt;/b&gt; dan &lt;a href="http://www.thebabystore.com.my" target="_blank"&gt;&lt;b&gt;The Baby Store&lt;/b&gt;&lt;/a&gt; selaku penaja utama GiveAway ini dan juga penaja sampingan yang lain.&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;b&gt;Info Mengenai The Baby Store - Penaja Utama&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

Sebuah &lt;a href="http://www.thebabystore.com.my/" target="_blank"&gt;Kedai Bayi Online&lt;/a&gt; yang menjual barangan kelengkapan dari ibu mengandung, ibu berpantang, ibu menyusu, bayi dan kanak-kanak. Pelbagai jenama ternama ada dijual di online shop ini seperti &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Tommee-Tippee" target="_blank"&gt;Tommee Tippee&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Philips-Avent" target="_blank"&gt;Philips Avent&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Quinny" target="_blank"&gt;Quinny Baby Stroller&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Halford" target="_blank"&gt;Halford Baby Stroller&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Aldo" target="_blank"&gt;Aldo&lt;/a&gt;,&amp;nbsp;&lt;a href="http://thebabystore.com.my/Hauck" target="_blank"&gt;Hauck Baby Stroller&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Umma-Lacto" target="_blank"&gt;Umma Lacto&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Ummie-Milky-Rich" target="_blank"&gt;Ummie Milky Rich&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Mamom" target="_blank"&gt;Mamom&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Eve-Love" target="_blank"&gt;EveLove Breastpump&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/ScratchMeNot" target="_blank"&gt;ScratchMeNot&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Wildan" target="_blank"&gt;Susu Kambing Wildan&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Sparco" target="_blank"&gt;Sparco Car Seat&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Baby-Ultra" target="_blank"&gt;Baby Ultra Hannah Baby Wrap&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Koopers" target="_blank"&gt;Koopers&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Freemie" target="_blank"&gt;Freemie&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/D-aura" target="_blank"&gt;Minyak Kelapa Dara D'Aura&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Gugu" target="_blank"&gt;Gugu Swaddle Pod&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Tropika" target="_blank"&gt;Tropika&amp;nbsp;Baby Herbal Cream&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Maxi-Cosi" target="_blank"&gt;Maxi-Cosi&lt;/a&gt;&amp;nbsp;dan banyak lagi.&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

Setiap belian di website The Baby Store akan menerima mata ganjaran dimana boleh ditebus pada belian seterusnya. &lt;b&gt;&lt;i&gt;Setiap RM 1 akan menerima 1 Mata Ganjaran&lt;/i&gt;&lt;/b&gt;.&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

Untuk melayakkan kawan-kawan semua menyertai GiveAway ini ada beberapa syarat mudah yang perlu kawan-kawan patuhi. Sebelum tu mari tengok senarai hadiah dulu.&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;b&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;SENARAI HADIAH PEMENANG&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

*Wang tunai Rm100 x Tempat Pertama&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

*Wang tunai Rm50 x Tempat Kedua&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

*Wang tunai Rm30 x Tempat Ketiga&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

*Head Rest Massage x 10 Unit (Tempat Pertama hingga Kesepuluh)&lt;br /&gt;<br />

&lt;b&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;&lt;br /&gt;&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;<br />

&lt;b&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;&lt;br /&gt;&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;<br />

&lt;b&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;SYARAT-SYARAT PENYERTAAN&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;b&gt;-Like facebook penaja.&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

www.facebook.com/TheBabyStoreMalaysia&lt;br /&gt;<br />

www.facebook.com/BabyOutletDotMy&lt;br /&gt;<br />

www.facebook.com/ResepiMakananBayi&lt;br /&gt;<br />

www.facebook.com/IbuHamilMenyusu&lt;br /&gt;<br />

&lt;b&gt;&lt;br /&gt;&lt;/b&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/Tempahan-Jahitan-Sue-Ezalya-1041196959237511/timeline/" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false"&gt;<br />

&lt;/div&gt;<br />

&lt;div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/mamalinkfans" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false"&gt;<br />

&lt;/div&gt;<br />

&lt;b&gt;-Follow instagram penaja&lt;/b&gt;.&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;span style="color: #990000;"&gt;&lt;b&gt;@thebabystoremalaysia&lt;/b&gt;&lt;/span&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;span style="color: #990000;"&gt;&lt;b&gt;@octo_kidz&lt;/b&gt;&lt;/span&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;b&gt;-Follow Blog penaja&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;a href="http://www.babymalaysia.com/" target="_blank"&gt;Baby Malaysia&lt;/a&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;b&gt;-Share Artikel ini di samaada di Facebook Personal anda, Fanpage atau Facebook Group lain.&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

-Buat satu entry khas dengan tajuk GIVEAWAY BABY MALAYSIA BERSAMA THE BABY STORE DOT COM DOT MY.&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

-Copy Coding di bawah dan paste kan di html blog post anda.&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;center&gt;<br />

&lt;div style="background-image: url(&amp;quot;https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQcjHmqNSEXYkQZumugT_hamp1tcppTY0kt6-47HHnyg5VPWGWC&amp;quot;); border: 2px dotted #FF3399; height: 150px; overflow: auto; width: 400px;"&gt;<br />

&lt;div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on"&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;div&gt;<br />

&lt;br /&gt;&lt;/div&gt;<br />

&lt;/div&gt;<br />

&lt;/div&gt;<br />

&lt;center&gt;<br />

&lt;/center&gt;<br />

&lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />

&lt;span style="text-align: left;"&gt;&lt;br /&gt;&lt;/span&gt;<br />

&lt;span style="text-align: left;"&gt;- Tinggalkan link entry di kotak komen &lt;/span&gt;&lt;b style="text-align: left;"&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;&lt;a href="http://thebabystore.com.my/Blog/GiveAway-TheBabyStore-BabyMalaysia" target="_blank"&gt;di entry ini&lt;/a&gt;.&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;&lt;/div&gt;<br />

&lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />

&lt;br /&gt;&lt;/div&gt;<br />

&lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />

&lt;span style="text-align: left;"&gt;- Tarikh tutup pada &lt;b&gt;31 Januari 2016&lt;/b&gt; jam &lt;b&gt;11.59 malam&lt;/b&gt;.&lt;/span&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;span style="text-align: left;"&gt;&lt;br /&gt;&lt;/span&gt;<br />

&lt;span style="text-align: left;"&gt;- Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti membuat blog post, memenuhi syarat yang ditetapkan. Keputusan juri adalah muktamad.&lt;/span&gt;&lt;/div&gt;<br />

&lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />

&lt;br /&gt;&lt;/div&gt;<br />

&lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />

&lt;span style="text-align: left;"&gt;Semoga berjaya semua..&lt;/span&gt;&lt;/div&gt;<br />

&lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />

&lt;br /&gt;&lt;/div&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

sekian..&lt;/center&gt;<br />

&lt;/div&gt;<br />

<div>

<br /></div>

<div>

<br /></div>

</div>

</div>

<center>

</center>

<div style="text-align: left;">

<span style="text-align: left;"><br /></span>

<span style="text-align: left;">- Tinggalkan link entry di kotak komen </span><b style="text-align: left;"><span style="color: #cc0000;"><a href="http://thebabystore.com.my/Blog/GiveAway-TheBabyStore-BabyMalaysia" target="_blank">di entry ini</a>.</span></b></div>

<div style="text-align: left;">

<br /></div>

<div style="text-align: left;">

<span style="text-align: left;">- Tarikh tutup pada <b>31 Januari 2016</b> jam <b>11.59 malam</b>.</span><br />

<span style="text-align: left;"><br /></span>

<span style="text-align: left;">- Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti membuat blog post, memenuhi syarat yang ditetapkan. Keputusan juri adalah muktamad.</span></div>

<div style="text-align: left;">

<br /></div>

<div style="text-align: left;">

<span style="text-align: left;">Semoga berjaya semua..</span></div>

<div style="text-align: left;">

<br /></div>

<br />

sekian..</center>

</div>





- Tinggalkan link entry di kotak komen di entry ini.

- Tarikh tutup pada 31 Januari 2016 jam 11.59 malam.

- Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti membuat blog post, memenuhi syarat yang ditetapkan. Keputusan juri adalah muktamad.

Semoga berjaya semua.

Mencari pintu kebaikan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mencari pintu kebaikan


Entri ini bukan lah terakhir untuk tahun 2015 dan bukan juga yang terakhir untuk hari ini.

Semoga YB dikurniakan kekuatan dan semangat yang cekal untuk terus bergelumang dalam dunia blogging.  Nak kata merajuk tu bukanlah tetapi semangat dah lemau bercampur baur.  Agak-nya banyak sangat kelodak kot.



Sementara itu mari kita terus mencari kebaikan dan bersegera lakukan kebaikan.

Semoga dengan kebaikan yang kita lakukan itu dapat menutup cacat cela keburukan yang telah dilakukan tanpa sengaja.  YB pasti kita bukanlah sengaja melakukan keburukan kerana tiada siapa yang mahu dilihat buruk.  Tetapi keburukan itu kita lakukakan tanpa kita sedari selagi tiada siapa yang mahu menegur perbuatan kita.

Jika pintu kebaikan dibukakan untuk Anda, maka bergegaslah menuju ke sana. Karena Anda tidak tahu kapan pintu itu akan ditutup.  (Khalid bin Ma'dan)

Carilah kebaikan biarpun sekadar menyusun pinggan di kedai makan.

30 Disember 2015

Warkah Dari Hati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Warkah Dari Hati 


Entah dari mana nak mula warkah ini
Setelah sekian lama membisu
Gentar rasa memula bicara
Penghujung tahun bersama seribu rasa
Awal tahun yang entah ke mana
Mampukah fokus sepenuhnya

Nasihat Buat Hati



Warkah datangnya dari hati
Adakah perlu ditulis setiap hari atau pada masa yang dirasakan perlu
Warkah ini untuk tatapan pada masa depan





15 Disember 2015

Segmen Bloglist 2016 by Farahana Sharif

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Bloglist 2016 by Farahana Sharif


Sekali lagi menggagahkan diri menceriakan blog.  Kali ini YB join segmen bloglist pula.  Segmen yang dianjurkan oleh rakan blogger Farahana Sharif.  Rakan blogger yang baru dikenali bersempena dengan segmen ini.

Bukan susah cari rakan blog baru.  Cari saja mana-mana segmen yang dianjurkan, kita join.  Dek kekangan masa maka nak join segmen pun tengok pada keadaan dan syarat.  Oleh kerana syarat segmen ini mudah sangat maka sempatlah YB buat entri.


Segmen Bloglist 2016  Farahana Sharif

Pandai-pandai jer letak caption kat banner tu.

YB sudahpun join segmen ini ... korang yang nak join jangan lupa syarat utama harus klik pada banner di atas dan ikuti langkah seterusnya.

Cepat-cepat yer.  Segmen ini akan berakhir pada 26 Disember 2015.

Jom kita raikan 2016 bersama rakan blogger.

Selamat bersegmen kepada semua.




11 Disember 2015

Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3


Phewit!!!  Tiba-tiba pula dalam tenggelam macam tak nak timbul, tiba-tiba nak join bloglist pula. Jangan dipersiakan masa dan peluang yang ada.  Semoga dengan penyertaan YB dalam bloglist arepnakbebel.com dapatlah memulihkan kembali semangat untuk terus berblogging.  Nak berblogging bukan sahaja memerlukan minat tetapi juga semangat yang kuat untuk menentang apa jua halangan.  Tenggelam seketika tidak bererti hilang selamanya.


Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3
Segmen bloglist arepnakbebel.com season 3

Korang yang agak-agak dah luntur semangat berblogging tu... meh kita join bloglist arepnakbebel. Tak kisahlah apa yang arep nak bebelkan... asalkan blog YB masuk dalam bloglist. 

Nak join bloglist ni senang saja.  Pertama sekali yang penting harus klik banner di atas.

Seterusnya ikut langkah yang disediakan oleh arep.

Senang saja.  Jom cepat-cepat join bloglist arep.  Segmen ini dijangka berakhir pada 28 Disember 2015.

Selamat bersegmen kepada semua.

Hurrayyy.



9 Disember 2015

Mengapa lama tidak kelihatan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mengapa lama tidak kelihatan


Benar sungguh, agak lama YB tidak bersiaran bersama rakan blogger.  Namun begitu bagi sebahagian insan yang mengenali, YB ada juga bersiapan bersama rakan FB terutama rakan #TBA. Seperti biasalah alasan yang kurang kukuh namun ibarat menegakkan benang basah... alasan kekangan masa pastinya satu alasan skema.

Memang sengaja dibiarkan blog ini sebegini.  Apabila terasa rindu sangat-sangat dengan blog dan rakan blog, dibelek-belek blog tanpa helaian ini sambil menjeling manja.



Rupa-rupanya sudah banyak yang berubah dengan aplikasi blog.

Tak mengapa untuk mengubat rindu setelah hampir sebulan tidak meninggalkan jejak di blog.  Jom YB kongsikan kata-kata hikmah yang pernah dinukilkan oleh Ibrahim bin Adham.

Wahai warga Bashrah, hati kalian telah mati dari sepuluh hal :
Pertama, kalian mengenal Allah, tapi tidak mau menunaikan hak-Nya.
Kedua, kalian membaca Kitab Allah, tapi tidak mau mengamalkannya.
Ketiga, kalian mengaku cinta kepada Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam, tetapi kalian meninggalkan sunnahnya.
Keempat, kalian mengaku bermusuhan dengan setan, tapi kalian justru akur dengannya.
Kelima, kalian mengatakan cinta kepada surga, tapi tidak mau beramal untuk menuju ke sana.
Keenam, kalian mengatakan takut kepada neraka, tapi kalian menggadaikan diri kalian kepadanya.
Ketujuh, kalian mengatakan bahwa kematian itu benar adanya, tapi kalian tidak mau mempersiapkan diri untuk menghadapinya.
Kedelapan, kalian sibuk mencari aib saudara kalian, tapi mengabaikan aib kalian sendiri.
Kesembilan, kalian memakan karunia Tuhan, tapi tidak mau mensyukurinya.
Kesepuluh, kalian mengubur orang mati, tapi tidak mau mengambil pelajaran darinya.
(Ibrahim bin Adham kepada warga Bashrah yang heran mengapa doa mereka telah lama belum dikabulkan)

Semoga serpihan bicara di atas mampu mengingatkan kita tentang hakikat hidup kita yang seringkali terbabas dari landasan Islam yang suci.

Sekian.  Semoga terubat rindu. Rindu ke rindu ke?


16 November 2015

Giveaway Simple by cik akak & sponser

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Simple by cik akak & sponser



Syarat Penyertaan : 
  • Follow Blog
cik akak  kathyrbain | syamimi  | wawa I Farah Arina | Salina Johari  | Ainul Aqma JMbelog  | Lorongcinta | Duniakita  | Arra |
  • Likes fanpage -  JMbelog I cik akak I cinta itu indah | Ainul Aqma 
  • Follow facebook - cik akak I JMbelog I Salina johari
  • Follow Instagram & Twitter - JMbelog I JMbelog I Salina johari I Farah Arina | Ainul Aqma | Arra 
  • Masukan link blog ini dalam senarai bloglist anda : http://kathyrbain.blogspot.my/
  • Buat entri bertajuk "Giveaway Simple by cik akak & sponser"
  • Copy coding yang disediakan & paste kan dalam ruangan HTML
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini 
  • Giveaway berlangsung 13.11.2015 - 22.11.2015 [10 hari]
  • Giveaway tamat 22.11.2015 jam 11.59 malam
  • Pemenang dinilai melalui Nombor Cabutan Bertuah
Perhatian : Bagi syarat likes fanpage, follow facebook, Instagram & twitter peserta wajib follow setiap syarat sekiranya peserta ada akaun yang dinyatakan dalam syarat yang telah cik akak senaraikan. 

Sekiranya peserta tidak mempunyai akaun tersebut, peserta tak perlu ikut syarat yang dinyata. Apa yang penting kejujuran anda sebagai peserta giveaway. 

Follow blog wajib...tiada kelonggaran isu follow blog....semoga giveaway ini berjalan dengan lancar......

copy & paste coding ini dalam post entri anda...


Hadiah Giveaway
  • cik akak - Cash RM50.00 x 2 pemenang 
  • KathyRbain - Topup RM10.60 x 1 pemenang
  • Syamimi - Cash RM5.00 x 2 pemenang
  • Wawa - Topup RM10.60 x 2 pemenang
  • Farah Arina - Topup RM10.60 x 1 pemenang & Topup RM5.00 x 1 pemenang
  • Salina Johari - Cash RM10.00 x 2 pemenang
  • Ainul Akma - Topup RM10.60 x 1 pemenang
  • JMbelog - Topup RM10.60 x 5 pemenang
  • Lorongcinta - Topup RM5.00 x 2 pemenang
  • Duniakita - Topup RM5.00 x 2 pemenang
  • Arra - Topup RM10.60 x 1 pemenang

Ilham giveaway copy & paste coding - Rujuk Entri Kak Mialiana


10 November 2015

Cubalah Berahsia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Cubalah Berahsia

Tiada siapa yang suka rahsianya diketahui umum.  Rahsia itu seperti semua orang tahu adalah hak milik peribadi dan ekslusif.  Namun dalam tidak kita sedari kadang-kadang ada sesuatu yang kita tidak tahu tetapi orang lain mengetahuinya.  Jadi, kita sebagai orang yang terdekat dan rapat dengannya pasti nak bagi tahu apa kelemahan sahabat kita itu.  Gunakan cara yang paling berhemah untuk menjelaskan dan memaklumkan kepada sahabat kita itu agar dia tidak terluka dan kita juga tidak kecewa.

Barangsiapa menasihati saudaranya secara rahasia, maka ia telah menasihatinya dan menghiasinya. Dan barangsiapa yang menasihati saudaranya secara terang-terangan (di hadapan orang banyak), maka ia telah mencemarkan nama baiknya dan mengkhianatinya.  (Imam asy-Syafi'i)

Cari dan beri manfaat kepada semua.

9 November 2015

Terima Kasih Rakan Blogger 9-10

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Terima Kasih Rakan Blogger 9-10


Rakan blogger 9-10 merupakan senarai blog yang telah YB ikut sepanjang bulan September hingga Oktober 2015.  Agak lewat juga YB mengeluarkan entri penghargaan buat rakan blogger 9-10. Seperti biasa juga rakan blogger ini YB ikut bersempena dengan penyertaan dalam segmen, giveaway atau kontest yang dianjurkan.  Ada di antara rakan blogger ini adalah rakan sponsor dan juga penganjur.

Berikut adalah seenarai Bloglist Bulan September hingga Oktober 2015.

  1. Yaya Cendana
  2. saljuhumairah
  3. SuperMOM With SuperKIDS
  4. Izzati Amira
  5. Mama Darwiish
  6. Anies♥You
  7. irrayyan.com
  8. :: Cinta Itu Indah ::
  9. The Other Side of Me
  10. Bella Idura
  11. CIK YAANIE
  12. YanieYusuf
  13. Cinta Hawaa
  14. Kisah Cikgu ieta
  15. ❤ Akif Imtiyaz
  16. Mek Zumbie
  17. mrspuex
  18. Blog Uncle Zuan
  19. Izzati Suhaide
  20. ! Bukan Sekadar Rupa
  21. sebab hakikatnya bukan begitu.
  22. A Moment To Remember
  23. MeraHussain
  24. :: COME FLY WITH ME ::
  25. Zizie Zack
  26. Mdmnissa
  27. ✖ It's Khดlid babe!
  28. Blog Sh.Amarina
  29. Melodi Cinta Kita
  30. dia dyanzakhi
  31. THEYANAONLY
  32. It tastes YUMMY! :D
  33. Dunia Niaga Ieta Enterprise
  34. NORDIN TELUR PINDANG ASLI ENTREPRISE
Sebanyak 34 blog telah diikuti sepanjang bulan September hingga Oktober 2015.  Selamat berblogging kepada semua rakan blogger.




PENCARIAN BLOGLIST MINGGUAN #BATCH1 By WAWAABDULHADI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


PENCARIAN BLOGLIST MINGGUAN #BATCH1 By WAWAABDULHADI


Tiba-tiba rasa terkemuka pula walaupun blog sudah semakin jarag diupdate.  Nak update pun kedekut dengan masa dan kudrat.   Aduhai macam mana boleh jadi terkemuka ni.  Nak jadi blogger terkemuka pun bukanlah sesuatu yang senang tetapi tidak mustahil.  Apa yang penting menulis dari hati dan dengan niat yang betul.  Menulis untuk peringatan buat diri sendiri dan perkongsian dengan pembaca... semuanya yang baik-baik.

Kenapa tiba-tiba YB menulis mengenai blogger terkemuka? Jangan tak tahu ini entri penyertaan untuk segmen pencarian bloglist, sekarang ni rakan blogger kita Wawa Abdul Hadi sedang menganjurkan segmen pencarian bloglist mingguan.  Wawa sedang mencari blogger terkemuka untuk mengisi kekosongan di blognya.

Jom kita tengok apa lagi yang Wawa sediakan untuk segmen ini.

PENCARIAN BLOGLIST MINGGUAN #BATCH1 By WAWAABDULHADI
PENCARIAN BLOGLIST MINGGUAN #BATCH1 By WAWAABDULHADI

Pencarian ini dijangka tamat pada 14 November 2015.

Untuk mendapatkan keterangan lanjut mengenai segmen ini sila klik banner di atas.

Saya dan join segmen ini, jom kita raikan blogger terkemuka.


6 November 2015

Pemenang Give Away Nurfuzie Dot Com #1

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pemenang Give Away Nurfuzie Dot Com #1


Alhamdulillah. Berkat dan rezeki berbloging. Kali ini blog YangBaik telah terpilih untuk menerima hadiah istimewa yang disponsor oleh carehappytips. Penerimaan hadiah ini adalah disebabkan YangBaik salah seorang daripada pemenang Giveaway Nurfuzie Dot Com #1. Giveaway ini telah berakhir pada 30 Oktober 2015. Pemilihan pemenang telah diumumkan oleh penganjur pada 2 November 2015 melalui entri INI.


Pemenang GA NurFuzie
Pemenang GA NurFuzie


Antara pemenang yang disponsor oleh Farah.  Farah adalah pengedar produk Shaklee separuh masa yang sah.  Terima kasih kepada farah atas hadiah yang disponsor dan tahniah kepada rakan blogger yang terpilih.


Shaklee Zinc Complex
Shaklee Zinc Complex



Gambaran hadiah yang telah diterima. Hadiah ini telahpun diterima pada 5 November 2015. Sedikit maklumat mengenai Shaklee Zinc Complex, baik untuk penyembuhan luka.  

"Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zinc, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka".  (Care & Happy Tips)

Tahniah dan terima kasih sekali lagi kepada penganjur Giveaway dan rakan sponsor.


segmen kembara misteri burung hantu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


segmen kembara misteri burung hantu


Apa pula kesahnya segmen kali ini.  Misteri juga bila ada burung hantu lagi.  Teringat lah zaman kanak-kanak dulu bila disebut jer burung hantu habis menyorok dalam rumah, nak keluar pun takut. Tak sama macam budak-budak zaman sekarang.  Budak-budak sekarang sudah dapat banyak pendedahan mengenai segala bentuk misteri.  Sudah tidak takut macam kita dulu-dulu.  Pengenalan kali ini agak lain sikit sebab tajuknya menimbulkan misteri.  Nak buat cerita macam mana pun tak tahu.

Nak tahu apa yang misteri sangat mengenai burung hantu.   Jom kita tengok apa yang penganjur sediakan untuk segmen ini.


segmen kembara misteri burung hantu
segmen kembara misteri burung hantu

Seperti biasa, pertama sekali perkara penting adalah klik banner di atas untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai segmen ini.

Segmen ini tamat pada 13 November 2015.  Masih adak kesempatan kepada yang berminat untuk merungkai misteri burung hantu itu.

Jom ramai-ramai kita meraikan segmen kembara misteri burung hantu.



Kek Tiga Tingkat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kek Tiga Tingkat


Apa cerita kali ini, tiba-tiba timbuk kisah kek tiga tingkat.  Hampir 4 hari blog tidak dikemaskini. Apa kan daya apabila tengok blog rasa lemau, idea melimpah ruah tetapi tidak dapat dilaksanakan penulisannya.  Bukan lah nak bercerita sangat pasal kek tiga tingkat tetapi nak bagi tajuk untuk entri ini saja sebab dalam cerita ni nanti akan ada gambar kek tiga tingkat.  Penulis ini bukanlan handal sangat dalam pembuatan kek apatah lagi nak menghiasnya.  Buat kek pun kadang-kadang tak jadi, tapi telan juga lah.  Anak-anak pun lebih kurang sama juga, apa yang mak masak, makan jer tak kira dan tak ambil tahu pun kalau kata kek tak menjadi.  


Kek 3 Tingkat
Kek 3 Tingkat

Inilah Kek 3 tingkat yang dimaksudkan.  Awal-awal lagi dah letak gambar kek 3 tingkat, pastinya tiada kejutan.  Tak pandai betul nak buat kejutan sebab nak buat karangan spontan dan tak mahu nak simpan-simpan idea nanti hilang lagi.  Kek tiga tingkat ini adalah cerita untuk minggu lepas.  Lebih kisah 'baling belakang'.  Disebabkan tidak banyak gambar dan kurangnya kemahiran mengolah cerita tu yang jadi lambat keluar cerita ni.

Kisah kek 3 tingkat adalah berkaitan dengan majlis kenduri kahwin anak saudara.  Keluarga kami ni selalu lewat sampat ke sesuatu majlis keluarga.  Maklumlah nak siapkan macam-macam dengan kerenah anak-anak yang bermacam ragam.  Tetapi pada majlis bersempena dengan kek 3 tingkat kali ini, entah macam mana boleh pula siap awal dan sampai lebih awal dari orang lain. Dah kena tunggu.  Ini semua pasal tak baca 'wasap' Rupa-rupanya dah dimaklumkan dalam 'wasap' terdapat perubahan masa perjumpaan.  Dok sibuk sangat bersiap sampai lupa nak tengok wasap.  Masuk kereta pun tak tengok wasap.  Saja nak jadi cerita kan.

Daripada menunggu saja kami beredar dulu ke lokasi lain mencari alas perut sebab ada yang belum sarapan kerana sibuk bersiap dan menyiapkan keperluan.  Bunyi bersiap tu macam lah jauh sangat. Sebenarnya satu daerah jer pun... dan selang satu kampung jer lebih kurang.



Muhammad Abid saja yang sanggup jadi model untuk 'photo booth' bagi pihak keluarga kami.  Anak-anak yang lain masing-masing dok geleng kepala.  Mak 'eksaited' anak pula yang tak rela.  Anak bapa mertua lagi la... bukannya kategori yang suka bergambar.  Nak bergambar punya lah seksa.  Asyik-asyik gambar 'candid'.  Tak menjadi pula tu.


Pengantin
Pengantin

Last sekali, malu-malu jer.  Tangkap gambar pengantin dari kejauhan.  Segan nak ke depan.  Entah bila boleh jadi berani nak ke depan tak tahulah.  Kadang-kadang berani kadang-kadang penakut dan penyegan.

Kek tiga tingkat yang kat atas tu tak sempat nak rasa.  Pengantin dok sibuk bergambar.  Bersilih ganti ahli keluarga, saudara mara dan sahabat handai.  Anak-anak pun tak sibuk sangat nak makan kek 3 tingkat tu.  Agak-agaknya mereka tak perasan, kalau tidakpun segan nak minta sebab kat rumah orang.

Jadi kami pulang dulu tanpa merasa kek 3 tingkat.  Tanpa rasa kecewa tetapi gembira kerana dapat melihat pengantin bersanding.




2 November 2015

PEMENANG GMBM 1ST ANNIVERSARRY GIVEAWAY

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


PEMENANG GMBM 1ST ANNIVERSARRY GIVEAWAY


Rezeki berbloging semuanya adalah rahsia tergantung kepada usaha dan janji dariNya. Alhamdulillah kali ini YangBaik telah terpilih sebagai salah seorang daripada pemenang dalam GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY.  Giveaway yang berlangsung selama 10 hari dari 21 hingga 31 Oktober 2015.

Pemenang GMBM

YangBaik antara blogger yang terpilih sebagai pemenang bagi kategori Pemenang duit tunai.  Senarai penuh pemenang boleh lihat di SINI.  Kategori pemenang lain adalah Kategori Top-Up dan Barangan Pos.  Tahniah kepada rakan blogger yang telah terpilih sebagai pemenang.  Kepada yang tidak terpilih, insya Allah ada ganjaran lain yang lebih baik menunggu anda.

Terima kasih tidak terhingga juga kepada rakan penganjur giveaway.  Semoga usaha seperti ini dapatlah dipanjangkan lagi pada masa akan datang.

Sekian.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...