FOLLOWER

29 November 2014

Hancur dan tergelelincir

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


gambar cendawan untuk hiasan

Tahukah Anda, apa yang menghancurkan Islam? Islam akan dihancurkan oleh ketergelinciran ulama, perdebatan orang munafik yang membawakan dalil dari al-Qur'an dan fatwa hukum dari orang-orang yang menyesatkan.

(Umar bin al-Khattab)

28 November 2014

Review Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk untuk aktiviti luar rumah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Review Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk untuk aktiviti luar rumah

Hidup kita memang tidak lari dari kesibukan.  Keluar rumah gelap dan balik rumah pun gelap juga. Itu kisah saya semasa muda dulu... jarak dari rumah dan tempat kerja agak jauh.  Tapi sekarang, walaupun jarak rumah dan tempat kerja dekat sangat... boleh jalan kaki (kena keluar awal jugaklah... sampai ofis sakan lah berpeluh... masammm) masih jugak balik lambat kerana macam-macam urusan dunia yang mesti diselesaikan.

Bila kita dah selalu balik rumah lambat, maka aktiviti dengan keluarga terutama dengan anak-anak juga menjadi semakin terhad.  Dah lewat petang baru boleh bawa mereka jalan-jalan atau bermain depan rumah.  Aktiviti luar rumah dengan anak-anak bukan sahaja ketika lewat petang tetapi se awal jam 7.00 pagi.  Jangan terkejut pula... anak yang kecil sebelum tiba masanya untuk ke sekolah suka sangat bangun awal pagi... ambil masa bermanja sebelum umi dan ayah pergi kerja.  Pengalaman dengan anak-anak kan memanglah...

Oihh... panjangnya intro... biasalah nak tarikh trafik dan SEO... konon... entah apalah sangat SEO yang nak singgah tu.

Pemenang Giveaway Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk

Dipendekkan cerita, saya antara 32 peserta yang telah terpilih sebagai pemenang bagi Giveaway Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk Di Mialiana.com.  

Pack Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk.  Biru dan dan Oren.

Anak-anak pastinya orang yang paling excited bila umi dapat hadiah.  Memang patutpun mereka gembira sangat kerana tujuan utama saya menyertai Giveaway berkenaan adalah untuk mendapatkan Gelang Penghalau Nyamuk untuk kegunaan mereka.  Dah rezeki mereka untuk dapat gelang ajaib ini kan... maka dapatlah.  Terima kasih kepada Mialiana.com.

Aktiviti luar rumah bersama Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk


Banyak aktiviti luar rumah yang boleh dilaksanakan oleh anak-anak.  Tidak kiralah dari berlari, melompat, berjalan atau mengejar kucing jiran yang berkeliaran di depan rumah.  Termasuk juga bermain badminton, mengejar ayam jiran dan bermain bersama arnab peliharaan jiran sebelah sana.

Sebelum mulakan aktiviti... jom kita pakai Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk untuk elak kena gigitan nyamuk.  Sekarang ni musim lembab, nyamuk memang banyak, tak menang tangan pihak Kesihatan buat fogging.


Satu untuk Inas Insyirah.  Pakai di tangan 


Satu lagi untuk Abid.  Boleh juga pakai di kaki. 


Oleh kerana gelang hanya ada dua.  Maka digilirkan pula dengan abang, Alif. 

Aktiviti ini kebanyakannya dibuat ketika awal pagi atau lewat petang.  Di mana ketika ini nyamuk menjadi aktif dan bersedia untuk menyerang mangsanya.

Namun begitu tempoh bermain di waktu petang lebih panjang.  Maka peluang untuk terdedah dengan gigitan nyamuk lebih banyak.  Dengan adanya Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk, kebimbangan diganggu nyamuk tiada lagi kerana Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk merupakan produk anti-nyamuk yang berkesan. Dengan aromanya yang pekat persis serai, pasti tidak disukai nyamuk.

Mencari kucing yang menyorok.  Dari bawah kereta masuk ke dalam semak pulak.  


Aktiviti mengejar kucing dalam semak tidak lagi susah.  Elak kena gigitan nyamuk dengan memakai Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk.


Nasib awak lah encik kucing... kena menyorok dalam semak pulak.... hehehe


Ternyata Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk merupakan produk anti-nyamuk yang berkesan.  Ia boleh dipakai di mana saja dan selamat untuk kanak-kanak, bayi dan orang dewasa pastinya.





Satu cara mengusir nyamuk yang mudah, menarik dan bergaya.   Di mana saja berada kita perlu mengelak kena gigitan nyamuk

 Di luar rumah atau di dalam rumah, terutama ketika waktu petang, apabila masuk ke dalam rumah selepas aktiviti di luar sebentar tadi.  

Dengan adanyaBugslock Gelang Penghalau Nyamuk pastinya tiada nyamuk yang mengikut masuk ke dalam rumah.


Setelah tidak gunakan (buat sementara waktu), gelang berkenaan boleh disimpan semula di dalam begnya sebelum digunakan semula.  Dengan cara menyimpan yang betul penggunaan gelang Bugslock akan dapat bertahan lebih lama.


Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk yang ORIGINAL dari Korea
boleh dibeli secara online di :- 




Giveaway Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk Di Mialiana.com ini dianjurkan oleh blogger Mia Liana dan ditaja sepenuhnya oleh Malaysia Bugslock - Syarikat X Cube Enterprise. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.




Mini Lucky Draw Blog XDramaQueen

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mini Lucky Draw Blog XDramaQueen

Entahlah... nak kata apa dengan blog ini.

Blog saya lah... bukan blog lain.

Sekarang ni memang lah masa saya suka sangat join segmen atau giveaway sebab saya tidak pandai buat segmen atau giveaway sendiri.  Nak belajar tak sempat....

Dalam masa yang sama nak update cerita selain dari segmen dan giveaway memang masanya terhad sangat kerana perlu banyakkan masa untuk mentelaah dan mengarang.

Nak kena fikir juga isu yang akan diterbitkan nanti tidak menyalahi mana-mana akta pulak...

Sebelum saya bercerita lebih panjang lebar, jom kita tengok apa cerita dengan banner di bawah dan kaitannya dengan tajuk di atas.



KLIK BANNER

Mini Lucky Draw Blog XDramaQueen.  Nak tulis banyak tentang lucky draw ni... tak pandai sebab tidak pulak dinyatakan sebab utama lucky draw ini diadakan.  

Tapi yang pastinya setiap blogger perlu jadi follower blog XDrama Queen dan buat entry untuk disenaraikan sebagai peserta.  Pemenang akan dipilih melalui random.org

Antara hadiah yang menanti nombor bertuah adalah baucer tunai RM50 rawatan Nu'della Malaysian Holistic Spa, Rantai Lovisa J. Crew Bubble, Set kosmetik mini Avon Simply Pretty (gincu dan eyeliner) serta Losyen pelembab Vaseline Total Moisture 25ml


Saja saya tak buat dalam bentuk senarai sebab nak bagi susah sikit baca... :P

Akhir sekali jangan lupa klik banner di atas untuk join Lucky Draw ini dan sebagai sokongan kepada Rakan Blogger kita.

Tarikh tutup: 30 November 2014

Kumpul dan hafal ilmu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kumpul dan hafal ilmu


Lukisan juga perlukan ilmu.  Gambar hiasan

Hafalkanlah ilmu yang telah Anda kumpulkan! Karena orang yang mengumpulkan ilmu namun ia tidak menghafalnya, bagaikan seorang laki-laki yang duduk di depan hidangan, lalu ia mengambil hidangan tersebut sesuap demi sesuap, namun ia lemparkan suapan-suapan itu ke belakang punggungnya. Kapankah Anda akan melihatnya kenyang?

(al-A'masy)

27 November 2014

Kontest Teka Gambar VMY2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Kontest Teka Gambar VMY2014


Kontest Teka Gambar VMY2014
Sertai Kontest Teka Gambar VMY2014 Anjuran HASRULHASSAN.COM.
Klik SINI: Kontest Teka Gambar VMY2014


Rakan blogger yang turut terkenal sebagai sifu SEO telah menganjurkan satu kontes mudah. Kontest seronok-seronok sempena hari ulangtahun perkahwinannya yang ke-11. Kontest ini mudah dan ia terbuka untuk semua pengunjung dan pembaca blog. Butiran mengenai kontest teka gambar VMY2014 ini ada diperincikan entri berkenaan.  Sila klik link di atas.



Kebaikan ilmu kepada manusia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kebaikan ilmu kepada manusia


Ilmu untuk menjana inovasi demi kebaikan manusia.  Gambar hiasan

Tuntutlah ilmu sebelum ilmu itu diangkat. Ilmu diangkat dengan meninggalnya para ulama. Orang yang berilmu dan orang yang menuntut ilmu memiliki kedudukan yang sama dalam hal pahala. Sesungguhnya manusia itu hanya ada dua, orang yang berilmu dan orang yang menuntut ilmu. Dan tidak ada kebaikan pada diri manusia yang selainnya.
(Abu Darda')



26 November 2014

Rabu tanpa kata | Lukisan 'Ghost Writer'

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Ghost Writer



Lukisan Alif hari ini.

posted from Bloggeroid

Rabu Tanpa Kata | Roti bun sebelum di bakar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Roti Bun sebelum di bakar




Rabu Tanpa Kata | Proses membuat roti bun

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Antara proses penting membuat roti bun







Giveaway kerusiburok: Ole-Ole Phuket!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



hai semua blogger! 

seperti yang korang semua maklum, kerusiburok akan bercuti ke Phuket awal Disember ni (baca entri kerusiburok ke : PHUKET (intro)

jadi, kerusiburok bercadang nak bagi ole-ole dari Phuket kepada blogger2 sekalian.

bermula 25 Nove 2014 hingga 3 Dec 2014
KLIK banner di atas untuk sertai.

OLE-OLE utama akan diberi kepada 3 pemenang bertuah. 
tapi kalau ramai yang join segmen giveaway ni, 
saya akan tambah 7 lagi ole-ole untuk blogger bertuah! 
hehehe

3 x Ole-Ole Utama = T-shirt kenangan dari Phuket
(sebab tu conduct giveaway awal-awal, nanti pemenang boleh dapat saiz baju yang betul hehe)


JOM SERTAI! Mana tahu korang bertuah! Klik Banner kat atas tu ye untuk syarat yang simple :)


jom join ramai-ramai. ajak blogger lain sekali yer! 
di samping bersegmen, boleh jugak kita berblogwalking dan berkenalan! hehehe

babai.

Rabu Tanpa Kata | Baru Jumpa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Baru Jumpa


Dah jumpa apa yang dicari?

25 November 2014

Big Holiday Giveaway by Wani

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Assalamualaikum and peace be upon you. ^^


http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/11/big-giveaway-by-wani.html
Big Holiday Giveaway by Wani


Senarai Hadiah.


Top Refferal (1 pemenang)

~1 Helai Halfmoon Bead Shawl x1 by Norhana Marsom

~Cash RM10 x1 by Yan Saflina


Random.org

~Topup RM5 x2 by Wani

~Mini Notebook x1 by Nurin Aqilah

~Topup RM10 x2 by Yana Afi

~Chewable Vitamin C Shaklee x2 by Fara Fadzil

~2 Brooch x2 by Buttons And Cuteness

~Hadiah Misteri x3 by Ruqaiyah Amanina

~Cash RM10 x1 by Yan Saflina

~Topup RM5 x4 by Hazrina Halim

~Topup Celcom/Maxis x1 by Idah Rashid

~Novel Remaja x2 by Anie

~Set Loom Bands x1 by The Lolly Shoppe

~Topup RM5 x1 by Yun Sing

~Cash RM10 x1 by Amalia Zakiah

~Topup RM10 x2 by Amalia Zakiah

~Topup RM10 x2 by Budak Bandung Laici

~Topup RM5 x1 by Syafiqatunnissa

~Voucher 10% Baju Ladya Shops x1 by Irah Syazirah

~Voucher RM5 di Cayesha Kpop Shop x2 by Shaira

~Voucher RM5 di Hijrah Malaika x2 by Shaira

~Review Blog x3 by Yun Sing


TARIKH TAMAT : 15 Disember 2014



Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Ephyra Skin Bar berfungsi dengan begitu pantas bahawa hanya dalam satu malam, anda akan mula melihat, kulit lebih lembut, kedutan berkurangan, jerawat mengecut dan kulit yang lebih cerah. Hasilnya akan lebih terserlah jika penggunaan berterusan yang konsisten.

Jangan fikirkan umur anda atau keadaan kulit anda sekarang. Kerana EPHYRA SKIN BAR yang mengandungi bahan alam semulajadi yang berkualiti tinggi mampu mengubah keadaan kulit anda menjadi lebih cerah, halus selembut kulit bayi.

Anda akan benar-benar kagum, apabila anda melihat apa yang ia boleh lakukan untuk muka anda dalam setengah jam yang pertama sahaja!

Anda akan melihat bahawa kulit kusam, menggerutu dan kulit kendur di wajah anda mula muncul lebih licin, lebih segar, lebih tegang dalam masa beberapa hari. Pastinya dengan EPHYRA SKIN BAR, rahsia kecantikan semulajadi menjadi milik anda....


WAJAH CERAH BERSERI TANPA CELA, EPHYRA SKIN BAR sabun ajaib untuk kecantikan kulit dan wajah anda. Formulasi terbaik + Kesan Menakjubkan!! 
  • Menggebu dan mencerahkan kulit
  • Menghaluskan kulit dan menghilangkan jeragat
  • Menghilangkan parut dan kedutan
  • Membantu menghilangkan bintik- bintik hitam
  • Melembapkan kulit dan menaikkan seri wajah
Kesan Penggunaan ( hasil berdasarkan testimoni dari 300 pengguna selama 7 hari )

  • Membuatkan kulit muka lebih cerah, lembut dan tegang 
  • Menanggalkan semua kotoran, minyak dan sel kulit mati
  • Menghilangkan parut jerawat & jeragat
  • Menghilangkan ‘blackheads’ di muka
  • Menanggalkan kesan solekan dengan efektif
  • Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
  • Badan tidak melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
  • Boleh menghilangkan bau badan
  • Memudarkan kehitaman di celah-celah badan dan bawah lengan ( ketiak )





EPHYRA SKIN BAR mengandungi :
  • Bearberry Alpha Arbutin A Extract paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit. Bersama-sama dengan Glutathione ia membantu  menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintik-bintik hitam
  • Glutathione. Kaya antioksida yang melindungi protein enzim dan mencegah kerosakan kulit yang boleh menyebabkan kedutan dan parut. Glutathione boleh melambatkan proses penuaan dan memperbaiki keadaan kulit. Ia mengawal kesan-kesan bahaya radikal bebas dan mengelakkan pembentukan parut tebal.
  • Kolagen. Menyokong ketahanan fizikal dan keanjalan kulit dan menggantikan sel-sel kulit dengan lebih cepat untuk menjadikannya lebih tegang dan anjal.
Kelebihan EPHYRA SKIN BAR :

  • Ciri-ciri antioksida. Apabila sabun yang mengandungi ciri-ciri antioksida, ia benar-benar boleh memberikan kesan yang baik pada kulit anda. Ia dapat membuang racun yang dihasilkan oleh badan dan melindungi kulit anda dari kerosakan yang sedia ada dan selanjutnya.
  • Ciri-ciri anti-penuaan. Pengggunaan EPHYRA SKIN BAR secara konsisten dapat merangsang pembentukan kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan serta kehalusan kulit (anti aging & anti wrinkle / kerut)
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit terhadap pengaruh negatif faktor luar seperti pencemaran, matahari, iklim, asap rokok dan sebagainya.
  • Pencerahan kulit. Tidak semua sabun dapat mencerahkan kulit anda. Ada yang tidak boleh benar-benar memberikan hasil yang anda harapkan. Tetapi dengan EPHYRA SKIN BAR, dapat dilihat kecerahan kulit yang mengagumkan tanpa pengelupasan kulit, dan selamat digunakan.
  • Glutathione bertindak menghalang pengeluaran melanin dalam kulit anda sehingga memberikan efek lutsinar dan kulit anda bercahaya semula jadi dan berseri-seri. Selain daripada itu semua, ia tidak hanya berfungsi sebagai sabun pemutih tetapi produk penjagaan kulit lengkap yang menghilangkan masalah kulit untuk semua lelaki mahupun wanita.
Soalan yang kerap ditanya :

  1. EPHYRA Skin Bar ni berkesan ke? Insyallah berkesan, kerana dah lebih 300 orang yang telah mencuba dan berikan feedback yang sangat bagus
  2. Skin bar ni boleh tahan berapa lama? Ephyra Skin Bar adalah 50g boleh tahan selama sebulan.
  3. Apa kandungan dalam Ephyra Skin Bar ni? Glutathione, Kolagen ikan, Ekstrak Carrot, Bearberry Alpha Arbutin A Extract, Banana Enzyme, Rice Bran Oil, Glycerin & Aromatherapy fragrance
  4. Berapa lama nak lihat kesannya? Bergantung pada individu, ada yang boleh rasa serta-merta  kulit lebih halus dan tegang, ada yang pakai 3 hari dah nampak kulit makin cerah, dan jerawat makin kecut. Rata-ratanya akan nampak kesan ketara dalam 1 minggu. 
  5. Boleh hilangkan parut jerawat? Jeragat degil? Boleh, Ephyra Skin Bar sangat berkesan dalam menghilangkan parut jerawat serta jeragat degil kerana ada kandungan Bearberry Alpha Arbutin A Extract bersama Glutathione yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit & memudarkan parut-parut hitam atau berlubang.
  6. Macamana nak guna? Basahkan sabun dengan air, biarkan ia berbuih sedikit dan terus sapu pada muka. Urut seketika dalam 2-3 minit. Untuk kulit bermasalah, boleh urut sedikit lama dalam 5 minit. Bilas sepenuhnya, dan sapukan pelembap anda seperti biasa ( boleh guna toner dan pelembap dari jenama lain )
  7. Setakat ini, hanya Ephyra Skin Bar saja? Ephyra ada dalam bentuk minuman kesihatan dan kecantikan (Ephyra Premium & Trial Pack). Ia lebih untuk merawat dalaman dan seterusnya memperbaiki luaran kita. Ephyra Skin Bar adalah produk kedua selepas kejayaan produk Ephyra di pasaran, melengkapi produk Ephyra kerana bukan saja dalaman kita terpelihara malah luaran juga diperbaiki dan lebih sempurna. Jika guna kedua-duanya ( minum Ephyra dan guna sabun Ephyra Skin bar) , kesan yang menakjubkan akan diperolehi. 
  8. Boleh guna sekali sambil minum Ephyra drinks? Boleh. Sangat digalakkan. 
  9. Boleh ke pakai toner & moisturizer jenama lain? Boleh tiada masalah. Sabun Ephyra Skin Bar membersihkan segala kotoran dan sel-sel kulit mati dan sangat ‘mild’ dan boleh digunakan bersama toner dan pelembap dari jenama lain.
  10. Kalau ada resdung, boleh pakai? Boleh.
  11. Ada kesan-kesan sampingan tak? Macam menggelupas ker? Pedih kalau kena matahari ke? Tiada kesan sampingan. Ephyra Skin Bar, dirumus dengan teknologi terkini yang berkualiti tinggi dan terbukti selamat dan tidak mengakibatkan pengelupasan kulit. Ephyra Skin Bar tidak mengandungi Hydroquinone.
  12. Boleh pakai kat badan sekali? Boleh, ia sangat lembut untuk dipakai di muka, sekaligus boleh digunakan di seluruh  badan.
  13. Lelaki atau wanita, keduanya boleh pakai? Boleh, sesuai untuk kedua-duanya.
  14. Bilakah Ephyra Skin Bar akan dijual di pasaran? Insyallah Ephyra Skin Bar akan mudah didapati dari pengedar dan kedai-kedai terpilih bermula Januari 2015 nanti. Saiz untuk jualan adalah 50 gram dengan harga RM40.


Official Instagram : @ephyra2u
Hotline : 019 3999 238 / 03 41417889 ( office hours only)



Sila jawab soalan-soalan berikut :

Siapakah akan mencuba Ephyra Skin Bar? Saya sendiri

Umur pengguna? 41 tahun

Jantina pengguna? Perempuan

Jenis kulit? Kombinasi

Masalah kulit yang dihadapi. Jelaskan kenapa anda perlu dapatkan Ephyra Skin Bar.
Saya memerlukan Ephyra Skin Bar kerana kulit saya kusam dan sering berjerawat serta tona kulit yang tidak sekata.  Semoga dengan penggunaan Ephyra Skin Bar kulit saya akan lebih segar dan tidak lagi pucat atau mengelupas.

Pengguna Ephyra? Tidak


Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 24 November hingga 3 Disember 2014 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama Oceanlife Marketing Sdn Bhd dalam mencari 50 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.


Lirik Lagu Untuk Mu Ibu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Lirik Lagu Untuk Mu Ibu, nyanyian Mamat Exist
Sebagai tanda secebis ingatan buat Ibu yang telah pergi....



Oh! Ibu
Kau disiram bayu pagi
Kehilangan terasa kini
Dan kesepian

Dan aku
Bagai purnama gerhana
Di ibarat lautan kering
Tiada tempat ku layarkan

Hasratku ini
Masih belum sempat
Kubuktikannya kepadamu
Ibu tersayang
Kucurahkan rasa hati

Ku tatapi potret mu berulang kali
Kurenungkan kalimah yang diberi

( 1 )
Tuhan Yang Esa
Ampuni dosa ibu
Tempatkan mereka
Di antara kekasih kekasihMu

( 2 )
Oh! Ibu
Kau kasih sejati
Kutaburkan doa
Untukmu ibu

( 3 )
Ampunilah dosaku
Sejak ku dilahirkan
Hingga akhir hayatmu

Saat ini
Kuteruskan hidup
Tanpa bersamamu ibu

( ulang 1, 2, 3 )

Ibu...

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2008/09/lirik-untuk-mu-ibu-exist.html#ixzz3K2BTPOoI

24 November 2014

Bukan kerana perancangan kurang tepat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Perancangan kurang tepat


Gambar hiasan

1. Gambar di atas tiada kaitan secara langsung dengan tajuk cerita ini.
2. Kita mampu merancang tetapi Tuhan yang menentukan.
3. Ketepatan sesuatu perancangan memerlukan daya pemikiran dan pentaksiran yang tinggi.
4. Kejayaan sesuatu perancangan bergantung kepada sejauhmana komunikasi berkaitan difahami semua pihak yang terlibat.
5. Penglibatan semua warga dan ahli kumpulan turut memainkan peranan yang penting dalam menjayakan sesuatu misi/perancangan.
6. Ahli yang berjaya tidak banyak cakap seolah-olah mengadu atau memberi arahan.
7. Ketua yang bijak pandai mengagih tugas kepada ahlinya dan tidak terlalu mengharap ahlinya 100%.
8. Agihan tugas tidak boleh dilihat sebagai berat sebelah atau tidak adil, kerana kita bukan pengadil untuk menimbang berat sesuatu tugasan.
9. Kekurangan kemahiran dalam merancang dan mengagih tugas dijadikan sempadan untuk kejayaan sesuatu perancangan akan datang.
10. Beruntunglah seorang ketua itu bilamana mendapat ahli yang tekun dalam melaksanakan tugasnya walaupun dalam kekurangan yang tidak terungkapkan.

Terima kasih kepada semua atas kerjasama yang diberikan serta saling memahami kekurangan dan kelemahan. Sama-samalah kita perbaiki kelemahan untuk kejayaan yang lebih gemilang.

~(@^_^@)~ o (∩ ω ∩) o

posted from Bloggeroid

23 November 2014

Selamat berhujung minggu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Syukur dipinjamkan Allah hari ini untuk terus beribadah kepadanya...



Semoga pagi yang indah ini membawa rahmat yang tidak terhitung.

posted from Bloggeroid

22 November 2014

Doa seorang isteri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Doa seorang isteri




Semoga bermanfaat buat semua isteri dan bakal isteri.

~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

Demam datang lagi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Demam datang lagi



Sudah beberapa hari tak cukup tidur. Makan dan minum pun tidak ketahuan jadualnya. Semua ini kerana tersilap pengaturan jadual tugas.
Malam tadi adalah kemuncaknya... badan ini terasa menggigil di susul pula dengan bersin yang datangnya tidak diundang.

Sebelum itu, anak-anak sudahpun nenunjukkan simptom yang sama iaitu badan yang dedor bersin pun ada juga. Cepat-cepat diberi ubat supaya demam mereka tidak melarat berpanjangan.

Kali ini tiba giliran kami pula. Walaupun badan tidak berapa sihat, perhatian kepada anak-anak tetap tidak diabaikan. Keperkuan makan dan minum mereka perlu dicukupkan.

posted from Bloggeroid

Buat Sendiri Roti Bun

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Roti Bun Buat Sendiri

Dah lama cuba buat roti bun sendiri.  Setiap kali cubaan itu gagal, tiada yang menjadi dengan betul sebaliknya keras dan tidak lembut atau gebu seperti yang dibeli.  Agak kecewa juga.  Nak salahkan resepi 100% tidak patut juga.  Kerana yang menyebabkan roti tidak menjadi kadang-kadang disebabkan kelalaian atau kesilapan kita.


Roti bun buat sendiri

Kali ini, dapat resepi baru untuk buat roti bun, nampak macam senang dan mudah.  Nak dapatkan bahan-bahanpun tidak susah.  Jika ada sesiapa yang pernah menyiarkan resepi roti bun buat sendiri... maaf lah resepi ini telah saya oleh semula ikut kehendak saya... jangan marah...nanti roti tidak menjadi.  Walau apapun terima kasih atas resepi yang telah disiarkan terdahulu.

Sekarang, lihat pula resepi yang telah saya olah semula.... mudah sangat.

Bahan-bahan

1/2 Cawan Air Suam
1 sudu kecil serbuk yis 
3 sudu besar susu pekat
(Semua bahan di atas dicampurkan di dalam mug/mangkuk kecil.  Biarkan bahan tersebut berbuih)

2 Cawan tepung gandum
1 cawan tepung kek (tepung naik sendiri)
1sudu makan majerin lembut
1 sudu teh gula 
(bahan ini digaul dijadikan peroi)

Cara-cara membuatnya

1.  Masukan bahan bancuhan yis tadi ke dalam adunan tepung.
2.  Gaul dan uli hingga  menjadi doh yang tidak melekat ditangan.
3.  Perapkan selama 2 jam atau lebih sehingga adunan naik 2 kali ganda. (Selepas dua jam, setelah doh naik 2 kali ganda, tumbuk-tumbuk adunan untuk membuang angin di dalam doh)
4.  Uli doh dan bentukkan roti mengikut kesukaan. Bentuk paling mudah dan asa adalah bulat. Letakkan ke dalam Loyang yang disapukan sedikit minyak.
5.  Sapukan kuning telur untuk kesan keemasan di atas roti.
6.  Boleh juga ditaburkan bijan, kismis atau apa saje kesukaan anda.
7.  Rehatkan kali kedua anggaran 10 - 20 minit, supaya doh naik lagi.
8.  Bakar selama 25 minit mengikut oven masing-masing.  Saya gunakan kuali ajaib dengan api yang perlahan dan bakar selama 40 minit.

Anak-anak suka, suami suka... saya bertambah suka untuk buat lagi.  Walaupun tidaklah segebu roti Gardenia atau roti berjenama lain di pasaran, tetapi rasanya tetap tidak kalah.  Cuma pada rupa memang tidak boleh tiru sebab baru cubaan pertama yang menjadi...

Roti buat sendiri ini bukan sahaja mudah tetapi boleh dimakan pada setiap masa tidak kira pagi atau petang... untuk supper pun bagus juga.

Selamat mencuba kepada semua.

Terima kasih.

21 November 2014

Baik fikir kata buat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Fikir dan kata baik



Bermula dengan apa yang kita nampak dan lihat
Seterusnya fikirlah yang baik-baik mengenai apa yang kita nampak
Tugas mulut pula jangan dibiarkan celupar menutur kata. Ucaplah yang baik-baik hasil daripada pemikiran yang bersih lagi baik.
Akhirnya menghasilkan tindakan yang baik. Dan sudah pasti kebaikan itu akan kembali semula kepada kita dalam bentuk yang tidak kita sangka.

Semoga bermanfaat buat saya dan anda semua.

Terima kasih.

~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

Simple 1st Giveaway Segment by Beba Ifa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Simple 1st Giveaway Segment by Beba Ifa

Beba Ifa itulah nama timangan rakan blogger yang menganjurkan segmen pada kali ini. Segmen yang ringkas ini merupakan segmen pertama yang dianjurkan oleh Beba Ifa dan paling bagusnya semua hadiah untuk segmen ini adalah 100% dari Beba Ifa.

Tujuan Beba Ifa menganjurkan segmen ini adalah untuk menghargai rakan followers di blognya.



Untuk melengkapkan syarat, saya tag:

2.  Asha Lya

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan menyertai segmen ini sila klik banner di atas.

GA ini akan tamat pada 30 Disember 2014.

Terima kasih atas perhatian semua.




Segmen Blog Review by Syukurnya Sihat. Com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Segmen Blog Review by Syukurnya Sihat. Com


Sekali lagi entri dibuat sebagai sokongan kepada rakan blogger.  Sebagai sokongan kepada blog rakan blogger yang julung kalinya menganjurkan sebuah segmen yang berjudul Segmen Blog Review By Syukurnya Sihat Dot Com.


Segmen Blog Review By Syukurnya Sihat Dot Com

Untuk makluman dan rekod, blog SyukurnyaSihat ini terhasil dengan usahama sepasang suami isteri yang berkecimpung dengan Shaklee.  Blog Syukurnya Sihat bukan semata-mata untuk mempromosikan produk shaklee tetapi berkongsi info kesihatan, aktiviti, tip pemasaran, blogging dan kerohanian.

Salah seorang penulis blog ini merupakan blogger separuh masa yang aktif menulis blog di NotaMengajarBelajar .  Manakala penulis kedua merupakan seorang pengedar sah shaklee sekitar Pulau Pinang seperti Bukit Mertajam, Permatang Pauh, Seberang Perai dan Seberang Jaya. Berkecimpung dalam dunia blog untuk berkongsi info kesihatan dan pengalaman menggunakan produk shaklee.

Demikianlah serba ringkas pengenalan mengenai blog SyukurnyaSihat.com.

Jangan lupa Segmen Blog Review ini akan tamat pada 27 November 2014.  Untuk turut serta dalam segmen ini sila klik banner di atas.  Anda tidak akan rugi apa-apa.

Terima kasih semua.



Usaha bebaskan diri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Usaha bebaskan diri




corak hiasan


Seorang mukmin hidup di dunia bagaikan seorang tawanan yang sedang berusaha membebaskan dirinya dari penawanan dan ia tidak akan merasa aman kecuali apabila ia telah berjumpa dengan Allah Subhanahu wata'ala

(al-Hasan al-Bashri)

20 November 2014

Segmen Blogwalking Sampai Penat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Blogwalking Sampai Penat


Masih lagi menumpang tuah rakan blogger yang rajin anjurkan segmen.

Kali ini segmen blogwalking... sampai penat oleh Anis Nadhilah.   Memang penat la... nak blogwalking bila dah bercampur dengan kesibukan di tempat kerja dan sibuk dengan anak-anak serta urusan keluarga yang lain.

Asyik asyik ayat yang sama.... sebok sebok sebok.  Macamlah orang lain tak sebok kan...

Well,,, itulah resam dunia.  Semua orang dikurniakan masa sama banyak 24 jam, 60 minit, 7 hari seminggu dan 30 hari sebulan...



Suka sangat celoteh panjang lebar... membebel macam mak nenek pulak yer... itulah padahnya, idea tiada tetapi nak menulis sangat...  masa suntuk pun masih lagi ada hati nak berblogging... kannn

Jangan lupa klik banner di atas untuk jooin segmen ni... cepat cepat cepat... 30 November 2014 segmen ni dah tutup yer...

Terima kasih banyak-banyak kepada anda semua yang tidak jemu-jemu singgah di blog ini...







1st Segmen Blogwalking By Cik Ash

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Syarat-syarat penyertaan:

 ♥ Follow blog Cik  Ash ( Wajib! ) *akan di follow back, Follow jugak Blog INI
   Add To Circle Google Plus +Cik Ash ;+ INI



   Like To Facebook Page 




     Penyertaan terbuka untuk semua blogger.
      Buat entry yang bertajuk " 1st Segmen Blogwalking By Cik Ash."
     Copy banner dekat atas and back linkkan ke entry segmen ini. 
    Publish dan letakkan link entry anda di ruang komen entry segmen ini.

Tarikh Tutup Penyertaan: 30 November 2014

Segmen Blogwalking By DJH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Blogwalking By DJH


Mencari ruang untuk menjejaki aktiviti rakan blogger, walaupun blog sendiri sukar sangat nak kemaskini.  Ruang untuk diri sendiri semakin sukar diagihkan... Nampaknya sudah tiba masa susun semula jadual kerja dan jadual blogging.

Buat sementara waktu menyertai segmen blogwalking adalah satu cara yang terbaik menumpang trafik dari rakan blogger.


Segmen blogwalking yang menjadi pilihan untuk kali ini adalah anjuran Along Jejaka Hangat.  Dah join segmen ini senang nak blogwalking ke blog rakan peserta.  Dalam sibuk macam ni... semuanya nak kerja mudah jer. :P

Good luck semua. 

Terima kasih.




Perhatian untuk diri sendiri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Perhatian untuk diri sendiri




Perhatikanlah diri Anda dalam tiga keadaan.

(1) Jika Anda beramal, maka ingatlah pandangan Allah kepadamu,


(2) jika Anda berbicara, maka perhatikanlah pendengaran Allah atas ucapanmu dan



(3) jika Anda diam, maka perhatikanlah pengetahuan Allah tentang dirimu.

(Hatim al-Asham)


19 November 2014

Rabu Tanpa Kata | Phewit!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Phewit! 



Rabu Tanpa Kata | Giveaway Pertama SitiSab

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Giveaway Pertama SitiSab


Rabu Tanpa Kata | Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk 


Dah sampai.  Terima kasih.

Dua perkara untuk kebaikan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Dua perkara untuk kebaikan



antara kebaikan sahabat.  Gambar hiasan


Ada dua perkara yang jika Anda Amalkan, Anda akan mendapatkan kebaikan dunia dan akhirat:

  1. Menerima sesuatu yang tidak Anda sukai, jika sesuatu itu disukai Allah. 
  2. Dan membenci sesuatu yang Anda sukai, jika sesuatu itu dibenci oleh Allah.

(Abu Hazim)


18 November 2014

Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom secara rasminya dilancarkan hari ni. Giveaway ini adalah bersempena dengan sambutan hari lahir Yana pada 17 November ni. Alhamdulillah, masih berpeluang untuk menyambut hari lahir pada tahun ni...Insyaallah. 

Giveaway ini akan berlangsung sepanjang bulan November sahaja iaitu pada 1 November 2014 (12.01 am) hingga 30 November 2014 (11.59 pm). Jadi semua bloggerista yang cantik, manis, kachak dan hensem...Yana sukacita menjemput korang untuk join GA ni yer. Bagi menghargai penaja-penaja yang baik hati untuk menaja hadiah-hadiah GA ni, so...korang kena lah ikut syarat di bawah yer :-

SENARAI HADIAH :

Mystery Gift x 1 Top Referral [Yana Afi]
Blog Review x 2 dan Bloglist x 3 [Syira Lokman]
Kain Telekung Sulam x 1 [Hasrul Hassan]
1 Mineral Eye Colour Mary Kay + 1 Free Facial dan 1 Lip Applicator Mary Kay + 1 Free Facial
[Sofuriah Hashim]
Topup RM5 x 2 [Syahira Nadia]
Topup RM5 x 1 [Izwani Eliyana]
Barangan Kosmetik x 1 [Love Lissa]
Shawl x 1 [Amy Shah]
Blog Review & Bloglist x 3 [Wadhihah Hadi]
Novel + Autograf Penulis Eksklusif x 2 [Anies] 

Ucapan buat Yana (Sweet seventeen):
Semoga panjangkan usiamu dalam keberkatan dan dimurahkan rezeki yang berkat dan dimudahkan urusan untuk kebaikan dunia dan akhirat.

Nak join? Klik Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom.


Good Luck!!!


17 November 2014

Peluang tidak datang sekali

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Peluang tidak datang sekali




Terpulang kepada kita sama ada untuk mengambil peluang yang datang. Dalam keadaan tertentu peluang itu datang pada masa yang tidak sesuai dengan kita hingga kita terpaksa melepaskan peluang itu. Walaupun pada mata kasar itulah peluang yang terbaik buat kita.

Ada ketika kita perlu bersyukur kerana telah melepaskan peluang itu walaupun di sudut hati kita sebenarnya kita terasa rugi yang amat sangat kerana terpaksa melepaskan peluang keemasan itu.

Kita sepatutnya sedar bahawa masih ada peluang lain yang lebih baik buat kita.

Sementara itu kita sewajarnya berdoa semoga diberikan yang terbaik buat kehidupan kita dunia dan akhirat.

Bersyukur dan bersabar.

Sekian.

posted from Bloggeroid

15 November 2014

Orang yang terbaik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Orang yang terbaik 


Mudah-mudahan satu hari kelak pembaca kitab mulia 
ini akan mengajarkannya kepada yang lain pula.  
In shaa Allah.  Gambar hiasan.


Orang yang terbaik diantara kalian adalah orang yang mempelajari al-Qur'an dan mengajarkannya.

(HR 'Utsman)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...