FOLLOWER

28 September 2014

Pemikiran tersendiri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pemikiran tersendiri


Pemikiran kita memang berbeza.
Perbezaan itulah yang menentukan penerimaan kita terhadap sesuatu maklumat.
Ada dikalangan kita menerima pesanan dengan hati yang terbuka dan minda yang positif.
Begitu juga sebaliknya pesanan yang sama tetapi diterima dari sudut yang negatif.
Segala-galanya terletak kepada kita untuk membuat penilaian.




At one point in your life 
you either have the thing you want 
or the reasons why you don't.
~ Andy Roddick


~(@^_^@)~ ( ^_^ )/~~拜拜
posted from Bloggeroid

27 September 2014

Jauhkan diri dari mengumpat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,




Ya Allah
Jauhkanlah aku dari umpatan oleh hanya dari kesalahan aku dan jauhkanlah aku dari mengumpat kerana kemarahan diri aku sendiri.

Sumber: fb Dr Tengku Asmadi.

Semoga bermanfaat buat semua. Terima kasih.

~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

Terpaksa melepaskan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Terpaksa melepaskan walaupun telah lama memberi nama untuk ikuti program berkenaan.

Nak dimulakan cerita, pelepasan peluang itu pada awalnya memang membebankan pemikiran dan perasaan.

Cerita ini adalah "throwback".

Minggu lepas atau mungkin juga sebelum itu lagi telah dimaklumkan mengenai kedatangan Pengasas Sendayu Tinggi bagi satu program khas untuk staf wanita. Dan... saya adalah antara orang pertama bagi nama kepada urusetia. Teruja sangat nak berjumpa dengan Puan Rozita Ibrahim.

Tetapi kita hanya mampu merancang, atas sebab tertentu perlaksanaannya hanya Allah yang lebih tahu. Pada hari kejadian saya sendiri terpaksa membatalkan hasrat untuk berjumpa dan bertemu muka dengan Pengasas Sendayu Tinggi. Ketika itu hati dan perasaan ini cukup terkesan.

Hanya seketika disedarkan ada hikmah atas semua kejadian. Dalam keadaan tertentu kita terpaksa melepaskan sesuatu untuk mendapatkan sesuatu yang lain. Kerana kita tidak mampu berhadapan dengan dua keadaan berbeza dalam satu masa.

Semoga ada peluang lain yang lebih baik.

~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

26 September 2014

Tazkirah | Usah Bersedih

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Bersempena dengannya hari ini Jumaat, Penghulu segala hari jom kita hayati petikan berikut "Usah bersedih ". Petikan ini mungkin sebilangan dari kita sudah baca kerana ia diambil dari kiriman dalam group whatsap.

Selamat membaca. Semoga bermanfaat.

TAZKIRAH: USAH BERSEDIH

1. Andaikata kamu dikhianati atau dilukai oleh mereka yg mempunyai talian kekeluargaan dgn kamu, usah bersedih. Ingatlah peristiwa Yusuf as, yang dikhianati oleh saudara2nya...

2. Andaikata ibubapa kamu, atau mereka yg kamu kasihi, menentang kamu ketika kamu berjalan di atas jalan kebenaran, usah bersedih. Ingatlah peristiwa Ibrahim as, yg dihumban ke dalam api oleh ayahandanya..

3. Andaikata kamu buntu di dalam permasalahan dan tidak nampak jalan keluar, usah bersedih. Ingatilah kisah Yunus as, yg terperangkap di dlm perut ikan.

4. Andaikata kamu didatangi penyakit, dan seluruh anggota badan kamu di landa kesakitan, usah bersedih. Ingatilah kisah Ayub as, yg ditimpa kesakitan dan pelbagai penyakit, disamping kehilangan ahli keluarganya.

5. Andaikata kamu melihat akan adanya kekurangan atau kelemahan pada diri kamu, usah bersedih. Ingatlah kisah Musa as, yg tidak dapat bertutur dgn sempurna.

6. Andaikata kamu difitnah dan dicaci oleh manusia di sekelilingmu, usah bersedih. Ingatilah kisah Aisyah ra, yg sabar setelah difitnah sehingga satu kota memperkatakannya.

7. Andaikata kamu rasa kesunyian dan keseorangan serta tiada yg membantu, usah bersedih. Ingatilah kisah Adam as, yg diturunkan ke muka bumi bersendirian seblm bertemu kembali Hawa.

8. Andaikata kamu rasakan tidak ada kewajaran akan apa yg perlu kamu lakukan, serta detikan hati tertanya mengapa ianya terjadi, usah bersedih. Ingatilah kisah Nuh as, yg tanpa keluh dan tanpa tahu sebabnya, terus membina bahtera yg besar tanpa soal.

9. Andaikata kamu diherdik dan dicerca oleh saudara mara kamu sendiri lantaran kamu memilih agama dan kehidupan akhirat berbanding kehidupan dunia, usah bersedih. Ingatilah kisah Muhammad saw, yg dipulaukan dan diperangi oleh keluarganya yg terdekat

Subhanallah... Masyaallah.. Allahuakbar...

Allah mewujudkan personaliti yg hebat2 ini sebelum kita, dan mendatangi mereka dgn pelbagai ujian dan cabaran, dgn tujuan agar satu hari nanti, manusia spt saya dan kamu, bilamana berhadapan dgn sebarang musibah dan tribulasi, tidak perlu berkata "KENAPA AKU?"...

ALHAMDULILLAH UTK SEGALA2NYA YA RAHMAN..


(Penulisan asal di dalam bahasa Inggeris. Di translasi oleh Zulkiflie Amir..)

posted from Bloggeroid

25 September 2014

Kita punya masa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,




Kita punya masa memang terhad.
Tanpa disedari kadang-kadang masa yang kita tunggu tidak kunjung tiba.

posted from Bloggeroid

The Liebster Award by Kasih Lestari Abadi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



The Liebster Award by Kasih Lestari Abadi


Terharu sungguh rasanya, walaupun dalam keadaan kebocoran masa untuk blogwalking masih juga terima Liebster Award.  Liebster Award kali ini bukanlah yang ke-2 saya terima tetapi merupakan entri yang ke-2 mengenai Liebster Award.  Akan ada lagi entri lain berkaitan Liebster Award yang menunggu.  Maaf lah saya buat entri tak ikut 'first come first serve' sebab saya buat entri ikut saya ingat dan yang mana saya sempat.  Peace!!

Terima kasih kepada Kasih Lestari Abadi (KLA) diatas pencalonan saya sebagai penerima Liebster Award kali ini.

Sejarah mengenai Liebster Award boleh dibaca di SINI, yang pernah saya keluarkan buat pertama kali.

Soalan yang kena jawab

KLA telah menyediakan 11 soalan untuk dijawab.  Jom kita tengok apa yang boleh saya jawab :P

1- Apa tujuan anda ber blogging
Untuk berkongsi pengalaman, pengetahuan dan perasaan serta serba sedikit perihal mutiara kata.

2- Lagu kegemaran anda?
Arjuna Beta nyanyian Fynn Jamal (sebab kebetulan ketika entri ini ditaip... lagu itu berkumandang di udara).  Ada banyak lagi tetapi itulah salah satu lagu yang saya minat)

3- Apa judul buku terakhir yang anda baca?
Panduan Hidup Mukmin.

4- 3 Perkataan mengambarkan diri anda?
Pelaku, Pemikir, Pengawas - sebab tulah suka pening kepala dan kelam kabut. 

5- Komen anda tentang liebster award
Bagus. sebab kita boleh tambah kenalan blogger dan dapat peluang untuk menulis ketika kekeringan idea.

6- Nyatakan link entry pertama anda sejak berblogging
Link itu telahpun saya padam kerana tersilap tulis... tetapi saya gantikan dengan entri yang terdekat denganya.  Iaitu Pengalaman

7- Apa nama facebook anda?
yangbaik

8- Nyatakan blog kegemaran anda?
Denaihati

9- Pasukan bola sepak yang anda minati?
hmmm... tidak berapa minat pasukan bola.

10- Apakah warna baju yang anda sedang pakai sekarang?
Batik - berasaskan warna gold atau bronze

11- Nyatakan Negeri yang akan anda berada ketika raya Qurban nanti
Perak.

Semoga jawapan yang diberikan menjawab persoalan yang berlegar di minda KLA. :D  Mana yang lebih kurang tu sedia maklumlah yer. 

Blogger yang saya tag 

Sebagai meneruskan kesinambungan anugerah ini, berikut adalah senarai 11 blogger yang saya tag untuk Liebster Award.  Jom kita lihat siapa yang kena. 


Jika tidak keberatan buatlah entri dengan tajuk The Liebster Award by Yangbaik.   Sesiapa yang dah pernah kena tu... sudi-sudikan jawab dan kepada sesiapa yang belum kena tetapi tidak masuk dalam senarai nak buat entri juga, amatlah dialu-alukan.  Sila maklumkan entri anda di sini.

Soalan untuk dijawab

Berikut adalah soalan untuk dijawab dalam entri The Liebster Award by Yangbaik.  Soalan yang sama semasa Liebster Award pertama.

1. Siapakah yang mempunyai pengaruh terbesar pada anda?
2. Apa yang anda suka tentang blog?
3. Apa yang anda tidak suka mengenai blog?
4. Apa yang membuatkan anda ketawa dengan kuat?
5. Apakah buku kegemaran anda?
6. Apakah quote (mutiara kat
a) kegemaran anda? 
7. Apakah bentuk (jenis) media sosial kegemaran anda? (cth.  facebook, twitter etc.)
8. Adakah anda suka puisi? (Jika ya, sila nyatakan Puisi berkenaan atau puisi yang telah dihasilkan)
9. Apakah filem kegemaran anda atau rancangan TV?
10. Apakah perkara yang paling sukar yang pernah anda lakukan, atau halangan yang paling besar anda telah menghadapi dalam hidup anda?

Syarat-syarat liebster award

Akhir sekali, dimaklumkan juga syarat-syarat liebster award ialah :
1) Nyatakan blogger yang telah mencalonkan anda untuk menerima Liebster Award dengan backlink ke blog mereka.
2) Jawab 11 soalan yang ditanya.
3) Calonkan 11 blogger lain.
4) Hasilkan 11 soalan untuk dijawab oleh 11 blogger yang terpilih.
5) Maklumkan rakan blogger bahawa dia menerima LIEBSTER AWARD ini.

Sekian adanya.  Selamat berblogging kepada semua.
*Jangan lupa tinggalkan entri Liebster Award anda di sini.

Terima kasih.


Flora dan fauna di tepi rumah

Assalamualaikum dan selamat





Flora dan fauna pada setiap masa dan tempat pasti berubah.
Tumbuhan dan serangga seperti yang kelihatan pada gambar di atas, terutama cendawan oren semakin sukar dilihat ketika ini.

Secara kebetulan tumbuhan dan serangga di atas atau kemungkinan juga telah lama wujud di kawasan ini.

Kehadiran 'mereka' bukanlah atas jemputan atau diambil dari mana-mana tempat tetapi 'mereka' hadir dengan sendirinya ketika musim hujan mulai menguasai tanah di sini.

Terdapat sejenis tumbuhan bernama Pokok Dukung Anak, tetapi saya sangat kurang pasti dengan khasiatnya dalam perubatan tradisional. Entah di mana hendak dirujuk kegunaannya. Seingat saya akar pokok berkenaan pernah digunakan oleh arwah emak untuk mengubati adik kecil sakit perut... ketika itu saya di zaman belasan tahun.

Dan... sekarang tumbuhan itu muncul lagi seolah menggamit kenangan dulu yang telah terabai.

Kini... Anak-anak sudah pasti antara yang paling teruja dengan kehadiran cendawan 'berkilau' dan ulat gonggok hitam.

Sudah pasti ulat gonggok hitam itu mendapat jeritan yang paling hebat kerana kelincahan pergerakannya. Anak-anak diajar agak tidak mengapa-apakan serangga itu kerana ia juga berhak hidup, jangan diganggu kehidupannya yang sudah cukup terganggu sebaliknya halanglah dengan baik perjalanannya agar tidak masuk ke dalam rumah, yang boleh mengganggu kehidupan manusia di dalam rumah.

Begitulah mereka dididik supaya menghargai nyawa kehidupan penghuni bumi yang lain.

~(@^_^@)~
posted from Bloggeroid

24 September 2014

Menitip sebuah perhubungan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera







Menitip sebuah perhubungan.
Entah mengapa tajuk ini yang dipilih bagi menggambarkan apa yang hendak diceritakan.
Segalanya bermula dengan suatu perbualan atau boleh dikatakan sebagai perbincangan tidak formal.
Dalam meniti kehidupan kita tidak lari daripada terikat dengan sebuah perhubungan seperti persahabatan, perkahwinan dan kejiranan.
Terikatnya kita dengan sesuatu perhubungan memerlukan kesabaran dan kejujuran.

Berhenti di sini untuk mencari ruang koreksi diri menilai semula sikap yang menggambarkan apa sebenarnya yang dicari.

~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

Rabu tanpa kata | Kerja keras kerana apa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kerja keras




~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

23 September 2014

Siapa orang yang lemah

Assalamyalaikum dan selamat sejahtera




"Mereka yang bertanyakan soalan adalah mereka yang lemah selama lima minit; mereka yang tidak bertanyakan sebarang soalan akan kekal lemah selama-lamanya"

Kita sering kali salah anggap terhadap orang yang lemah. Begitu juga kita selalunya beranggapan orang yang banyak bertanya itu adalah orang yang lemah pemikirannya.

Dalam tidak sedar kita sendiri juga terasa amat lemah untuk bertanya bila kita tidak jelas atau kurang memahami sesuatu isu yang disampaikan. Hal ini menjadikan kita terus kekal dalam kelemahan.

Namun, ada ketika kita tidak berpeluang untuk bertanya kerana beberapa faktor antaranya masa interaksi yang terhad, banyak sangat persoalan yang ditimbulkan dan kita beranggapan bahawa isu itu tiada kaitan dengan kita.

Saya tidak fikir faktor di atas mampu kita lenyapkan sekiranyaa kita sendiri tidak mahu berusaha untuk mendapatkan maklumat tambahan.

Kebimbangan dituduh sebagai soalan bodoh, maka kita lebih suka berdiam diri dari bertanya. Untuk itu kita juga seharusnya bijak memilih soalan yang sesuai.

"Malu bertanya sesat jalan"


~(@^_^@)~ o (∩ ω ∩) o

posted from Bloggeroid

Giveaway 2014 Mialiana.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana
Aynora
SewaKeretaSabah
ProvideNetwork
TengkuButang
IeyzartdSyahieyr
FuzaMusa
YatiAdam
ZafirahZarrae
Cekelatmanih
DayangDeno
EngkuMuzahadin
PetakBunga
AinimRashihah
KaryaMahirah
Azhafizah
Zaidalifah
FatihahFazlin
FatinFarhanah
NiaEmkay
SyiraLokman


2. Wajib Like Fanpage Sponsor

























3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com

4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI


40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.



Good luck!



klik pada banner untuk join....

Mencari Aura Positif

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mencari aura positif


Permulaan hari yang indah, selain mulakan bangun pagi dengan doa, setiap gerak langkah juga hendaklah dimulakan dengan Bismillah semoga mendapat keberkatan.

Penting juga bagi kita untuk menjaga tutur kata dan hentikan bercerita apa saja yang tidak manis kepada orang lain.

Biarkan hidup orang lain dengan aman.

Positifkan minda hentikan fitnah.

Semoga aura positif sentiasa mengiringi setiap langkap kehidupan.

(*-*)


22 September 2014

Kami tetap tamak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





"Wahai Tuhanku,
kami telah lalai lupa,
namun kami tetap tamakkan
KeampunanMu dan sifat pemurahMu
Dan kebebasan daripada api neraka-Mu
Dan juga kami tamakkan syurga
bersama-sama penghulu seluruh manusia
Kami mohon padaMu, wahai Tuhanku
dari sudut hati yang paling dalam"

Di atas adalah petikan dari rangkap pertama untuk sebuah syair Arab yang popular. Terdapat beberapa rangkap lagi tetapi saya tak sempat merakam semuanya.

Saya fikir ramai yang tahu rangkap penuh syair ini dalam bahasa Arab.

Daripada petikan itu... memang kita tamak kan? Walaupun kita sering meninggalkan suruhanNya tetapi tetap dambakan syurga dan keampunanNya. Bagi saya apa juga keistimewaan yang ditawarkan kepada kita seperti syurga merupakan motivasi kepada kita untuk berbuat baik dan patuh kepada suruhanNya.

Sekian.

~(@^_^@)~
Bloggeroid, petikan, syair,

posted from Bloggeroid

Banyak juga perubahan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera






Apapun yang berubah sudah pasti mendatangkan kesan kepada pelaku ataupun pemikir. Hatta orang yang melihat juga akan merasai perubahan itu.

Kita yang berubah dan berupaya berubah mengikut peredaran masa seiring dengan kehendak semasa.

Seperti yang dialami oleh blog ini... perubahan sentiasa berlaku. Kadang-kadang satu hari boleh dapat sampai 6 entri. Ada ketika satu hari satu entri. Namun agak memyedihkan bila dua atau tiga hari baru dapat hasilkan entri.

Semuanya kerana perubahan yang berlaku kepada pemilik blog ini. Perubahan dari segi agihan masa untuk keluarga, kerjaya dan diri sendiri. Pertambahan beban dalam kerja hakiki memang tidak dapat dielakkan. Semua ini menuntut pengorbanan dari segi agihan masa juga wang ringgit.

Kenapa wang ringgit?

Kerana wang ringgit itu diperlukan untuk membaikpulih notebook dan juga netbook yang berusia hampir 8 tahun. Oleh kerana sering dibebankan dengan pelbagai tugasan seperti tugas rasmi di pejabat termasuk melayan kerenah anak-anak dengan kartun, cd dan juga youtube... oowhhh banyak sungguh alasan.

Tetapi itulah pengorbanan dan perubahan yang sedang dilalui.

Tidak mudah untuk menjadi blogger yang berjaya. Tidak susah juga untuk berjaya.

Semoga detik-detik perubahan yang dilalui ini memberikan kita sedikit ruang untuk berfikir sejenak mengenai turutan perjalanan kehidupan yang telah kita lalui dan bakal kita tempuhi.

Selamat berblogging. Berikan sedikit masa untuk saya selusuri jejak kalian di blog ini. Terima kasih.

~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

19 September 2014

Giveaway Saya Nak!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Giveaway Saya Nak!


http://sweetmissfifi.blogspot.com/2014/09/giveaway-saya-nak.html
Klik Banner!!!

Oleh kerana sejak kebelakangan ini masa untuk buat entri sendiri dah semakin kabur maka hari ini hasrat hati nak join giveaway.

Tak kisahlah tajuk apa pun asalkan blog ini tidak berdebu yang bakal mengundang sawang.

Untuk pengetahuan semua, giveaway ini dianjurkan oleh Miss Fifi who is sometimes freaks herself out :D.  

Hadiah giveaway ini amatlah menarik, iaitu RM25 untuk shopping online!

Best kan?

Cepat-cepat klik banner di atas untuk turut serta.



(*-*)

17 September 2014

Rabu tanpa kata | Pemandangan waktu senja?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

Nikmat hidup

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Nikmat hidup



Perbanyakkanlah mengingati sesuatu yang dapat menghapus segala kenikmatan hidup, yaitu MATI
(HR Tirmidzi)

16 September 2014

Bina masa depan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Bina masa depan anda daripada masa depan anda, bukannya daripada masa silam.


Bagi saya masa silam walaupun tidak seharusnya dijadikan sebagai pembina masa depan tetapi adalah baik ianya dijadikan satu daripada panduan, sekiranya ia mampu memberi manfaat.

~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

16 September | Hari Malaysia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Selamat Menyambut Hari Malaysia.
16 September merupakan hari penyatuan Malaysia yang melambangkan perpaduan antara kaum di Malaysia.

16 September kini telah diisyriharkan sebagai Cuti Umum bagi seluruh rakyat Malaysia.

Semoga Malaysia terus aman makmur dan rakyatnya diberkati.




~(@^_^@)~ #SayaAnakMalaysiaMerdeka

posted from Bloggeroid

15 September 2014

Contest Blog Comel By: Shedaucu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



(Sape Nak Join Tekan Banner Atas)

Contest Blog Comel By: Sheda Ucu  Di Anjurkan Oleh Sheda Ucu 
 Bermula 15 september  hingga 15 oktober Dengan Penaja Bersama 


12 September 2014

SEGMEN BEN ASHAARI : AKU , SEORANG BLOGGER !

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


BEN ASHAARI

Pengenalan

Hari ini, setelah hampir ke penghujung segmen, baru berkesempatan nak buat entri.  Bukan apa entri kali agak penting untuk mendedahkan apa peranan saya sebagai blogger untuk semua yang berada di keliling saya.  

Betul tu... setelah dua tiga hari kebocoran idea dan masa untuk update blog... maka sempatkan juga untuk menampal kebocoran entri pada tengahari ini supaya tidak ketinggalan dalam segmen anjuran blogger Ben Ashaari.  Entahlah kalau Ben Ashaari kenal saya atau tidak.  Yang pastinya memang Ben tidak kenal saya, kalau kenal pun tak pernah jumpa... ehh melalut pulak.

Dah... kembali kepada tujuan asal penulisan segmen ini. 

Peranan saya sebagai seorang blogger

Bagi saya, tujuan asal menghasilkan blog lebih kepada untuk menghasilkan penulisan sendiri dan untuk rujukan pada masa akan datang.  Penulisan itu seharusnya yang positif dan tidak menyentuh kepada isu-isu yang boleh menyakitkan hati pembaca atau menyusahkan diri saya sendiri.  Walaupun saya menulis untuk dibaca dan sebagai peringatan buat diri sendiri tetapi saya harus mengambil kira hati dan perasaan orang yang membaca blog ini.  Sekiranya terdapat isu yang dibangkitkan itu boleh menimbulkan kemarahan atau rasa tidak puas hati pembaca, saya akan simpan semula entri berkenaan sebagai draf.  Lazimnya apabila ada komen mengenai entri berkenaan.  Jika tiada komen yang berkaitan, saya beranggapan entri berkenaan tidak mendatangkan rasa tidak puas hati orang yang membaca.


Sebagai seorang blogger, walaupun kebanyakan entri saya adalah pendek dan ringkas berkaitan apa yang berlaku pada diri saya atau alam sekitar.  Saya akan pastikan ianya boleh memberi sesuatu pengetahuan kepada orang yang membaca dan memberi pendedahan apa yang difikirkan oleh sesetengah orang seperti saya... yang sering dikatakan berfikiran 'kolot'.

Antara isu yang sering saya utarakan dalam entri adalah berkaitan dengan kehidupan seharian dalam pekerjaan, kejiranan, persahabatan dan kekeluargaan.  Terdapat juga entri berkaitan dengan motivasi dan kata-kata semangat bertujuan untuk menguatkan semangat sendiri dan kadang-kadang berkaitan dengan apa yang berlaku di sekitar kehidupan pada satu-satu hari.



Saya lebih suka tekankan isu berkaitan semangat patriotisma tetapi saya rasa saya tidak cukup kuat untuk menghasilkan idea sebegini.  Oleh itu saya perlu lebih banyak membaca berkaitan isu-isu kenegaraan dan hidup bernegara. Sudah agak lama sebenarnya meninggalkan bidang begini... tetapi masih tidak melupakan cara hidup dalam negara kita Malaysia yang tercinta.

Kadang-kadang saya lebih suka memerhati dan membuat kesimpulan sendiri berkaitan apa yang berlaku dan memikirkan apa terjadi disebalik setiap kejadian.  Hal ini supaya tidak semua orang akan membuat tuduhan yang sama.  


Jadi saya fikir kita perlu ada keseimbangan dalam menghasilkan penulisan supaya tidak dilihat sebagai berat sebelah.   

Pendapatan dari Blog dan backup plan

Antara tujuan asal menulis blog juga untuk memperoleh pendapatan tambahan namun tidak pernah terfikir sehingga menjadi blogger jutawan.  Dan.. tidak pernah terfikir juga untuk menjadi popular.  Namun sekiranya apa yang diperolehi itu merupakan kekayaan dan populariti ianya merupakan satu bonus dan sudah pastinya sesuatu yang amat membanggakan.

Sehingga kini pendapatan yang saaya perolehi dari blog tidak seberapa sehingga boleh saya berhenti.  

Jika difikirkan sekarang, sekiranya saya peroleh pendapatan yang cukup lumayan dari blog dan dapat menampung kehidupan tanpa mengusik pendapatan dari pekerjaan sedia ada... saya akan berhenti kerja sekarang dan menumpu sepenuh perhatian kepada keluarga dan blog.

Pendapatan yang diperolehi dari blog sudah pasti ada pasang surut dan tidak selamanya mewah kerana tiada jaminan bertulis bahawa pendapatan dari blog itu selamanya stabil.  Untuk itu adalah baik pendapatan yang diperolehi itu dibuat tabungan untuk simpanan masa depan.  Antaranya menyimpan dan melabur melalui saluran yang sah dan pastinya patuh pada sistem perbankan Islam.

Harapan seorang blogger

Sebagai seorang blogger, harapan tidaklah tinggi setinggi Gunung Kinabalu.  Tetapi saya berharap penulisan saya kelak dapat dijadikan rujukan dan panduan pada masa depan.

Saya juga berharap dapat terus menghasilkan penulisan yang mampu memberi manfaat kepada diri sendiri dan juga orang yang membaca.  Sedikit demi sedikit walaupun tidak banyak.

Kesimpulan

Aku seorang blogger.  Kesempatan untuk menjadi blogger walaupun tidaklah popular atau kaya cukup memberi erti.  Gunakan kesempatan sebagai seorang blogger sebaik-baiknya.  

Selamat maju jaya!.


Jumaat Penghulu Segala Hari

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Jumaat Penghulu segala hari.

"Tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah"

Semoga semua yang berkaitan dengan kebaikan dunia dan akhirat berjalan lancar untuk hari ini dan hari-hari berikutnya.



11 September 2014

Kebocoran idea bukan persoalannya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Melayan kerenah anak-anak memang mengasyikkan walaupun dalam keadaan penat. Ada saja kerenah anak-anak... bersyukur atas nikmat dariNya kerana diberi peluang untuk melihat dan memerhati kerenah mereka.

Dalam hal ini kebocoran idea bukanlah persoalan utama untuk menghasilkan entri. Kerana setiap dari kita mempunyai cara dan kaedah yang berbeza untuk menghasilkan entri yang terbaik dalam hidupnya.

Kebocoran idea mungkin tidak sama dengan kebocoran soalan kerana ia melibatkan isu yang berbeza walapun kata kuncinya adalah sama. Idea itu hak individu dan mungkin juga boleh diciplak oleh orang lain kerana di keliling kita dipenuhi dengan gelombang yang mungkin bertembung dengan jasad orang lain. Lantas tidak hairanlah kadang-kadang kita akan bertemu dengan karya dan penulisan yang sama.

Kebocoran soalan pula melibatkan banyak pihak dan ia turut mencerminkan integriti individu tertentu. Memandangkan integriti adalah soal hati.

Bukanlah tujuan entri ini diterbitkan untuk mengulas lanjut isu berkaitan kebocoran soalan upsr atau mana-mana peperiksaan tetapi lebih kepada update blog. Beberapa hari kebelakangan ini tidak banyak entri dapat dikeluarkan kerana kebocoran masa dan peluang untuk menulis.

Kepada rakan blogger yang telah tag saya dalam beberapa entri... jangan kecewa kerana tag anda telah saya perhatikan dan akan susul bila tiba masa yang sesuai.

Terima kasih kepada semua atas perhatian. Samalah kita menjaga integriti diri semoga tidak mendatangkan kesusahan di kemudian hari.

~(@^_^@)~~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

10 September 2014

Rabu Tanpa Kata | Jack 'n Jill Magic Cracker Sandwich

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Biskut berlapis krim berperisa mentega.  
Enak dimakan untuk alas perut.

8 September 2014

Lumrah yang tidak patut diamalkan walaupun seketika

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Terlewat sangat kemaskini blog untuk hari ini.
Kelewatan sebegini bukanlah tidak pernah berlaku.
Sudah lumrah bila kesibukan bertamu di muka pintu maka perhatian kepada yang lain akan berkurangan.

Sudah sering dan seolahnya menjadi lumrah sesetengah individu apabila mendapat arahan, akan memberikan jawapan "tidak tahu". Walaupun dia tahu bahawa itulah jawapan yang sewajarnya.

Natijahnya... orang lain yang menjadi mangsa untuk menjawab kepada jawapan yang "tidak tahu". Orang lain terpaksa mengambil tahu banyak perkara bagi mendapatkan jawapan sehingga tugasnya yang lain tergendala.

Tolonglah... elakkan daripada menjawab "tidak tahu" sebelum mencari jawapan sebenarnya.

Berusahalah untuk memberikan jawapan selain daripada "tidak tahu".

Berilah sedikit simpati kepada orang lain yang terpaksa menjawab persoalan yang bukan sepatutnya dia cari.

Jika tiada jawapan dan malas berusaha jangan pula dipertikai penghargaan yang diberikan kepada orang lain di atas usahanya.

Lumrah manusia yang suka memberi jawapan "tidak tahu" perlu dikikis dan tinggalkan. Kita bukan anak kecil yang tidak tahu mencari jawapan.

Berusahalah untuk menjadi yang terbaik, jika tidak kepada jabatan kepada diri sendiri.

Selamat! ( ^_^ )/~~拜拜

posted from Bloggeroid

7 September 2014

Bersyukur buat hati iadi tenang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Bersyukur walaupun untuk perkara yang kecil mampu menjadikan hati kita menjadi tenang.

Sebenarnya hati kita menjadi tidak tenang dan rasa susah ada kaitan dengan apa yang kita buat.

Untuk itu, sentiasalah bersyukur dengan apa yang kita dapat dan bersabarlah.

O:-)

posted from Bloggeroid

Di sebalik ujian

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Lihat pada gambar sungguh tenang dan mendamaikan.
Tetapi bila baca pada kata-kata yang tertera... rasa seperti tak mahu buat entry lagi untuk pagi hari.

Tetapi manalah tahu ini entri terakhir untuk hari ini. Kan dah rugi.

Semoga kita sentiasa sabar dan tenang dengan setiap ujian. In shaa Allah.

posted from Bloggeroid

6 September 2014

Kitaran hidup

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Embun menitis di pagi hari.
Begitulah ibaratnya berdasarkan pemahaman mata kasar kita untuk gambar di atas.

Namun embun itu juga ibarat kitaran hidup kita.
Segar di waktu pagi dan beransur hilang menjelang petang, sejurus merehatkan diri pada malam hari... segar semula keesokan pagi.
...dan seterusnya
Ada ketika pusingan itu lengkap dan ada ketika terganggu ... namun kehidupan mesti diteruskan sementara masa masih ada.
Gunakan peluang yang ada dengan sebaiknya untuk kemaslahatan hidup dunia dan akhirat.

Kitaran hidup ini bertukar bila tiba masanya yang kita sendiri tidak pasti.

~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

Sebut nama sebagai tanda cinta

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sebut nama sebagai tanda cinta



Di antara tanda kecintaan seorang hamba kepada Allah adalah banyak berdzikir (mengingat dan menyebut) nama-Nya, karena tidaklah Anda mencintai sesuatu melainkan Anda akan banyak mengingat dan menyebut-nyebut namanya.
(Ar Rabi' bin Anas)




Selamat pagi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Selamat pagi.
Semoga perancangan hari ini adalah yang baik-baik dan mendapat keberkatan.

Selamat berhujung minggu.

~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

5 September 2014

Doa untuk malam ini

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Dalam kesempatan ini, sebelum melelapkan mata untuk berehat seketika.

Melarikan sekejap jiwa yang sentap sebelum melarat.

Doa ini untuk anda semua setiap masa.

Semoga bermanfaat.

posted from Bloggeroid

Elakkan jenaka menghina walaupun untuk bergurau

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Kita memang suka bergurau.
Kadang-kadang kita suka berdiam diri, terutama bila mood kita kurang baik...

Ketika mood kurang baik sudah pasti kita tidak suka diganggu walaupun untuk bergurau.

Tetapi tidak semua orang faham keadaan kita dan perasaan kita sepanjang masa. Terutama orang yang suka bergurau tidak kira masa. Ketika itulah... kita perlu stabilkan semula mood... bagi menghargai sebuah tali persahabatan dan persaudaraan.

Tetapi... kadang-kadang kita tidak cukup kuat untuk menstabilkan mood kita dengan tiba-tiba... terutama ketika mood yang cukup deras dan laju menghentam hati dan jiwa kita.

Untuk itu, sebagai manusia yang waras dan mampu berfikir adalah wajar untuk kita sentiasa berwaspada dan berhati-hati dengan setiap percakapan dan gurauan.

posted from Bloggeroid

Giveaway Blogwalking Bersama Mamaniza.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Assalamualaikum

Dengan ini, dilancarkan Giveaway Blogwalking Bersama Mamaniza.com

Bermula 9 pagi 1 September dan akan tamat pada 12 malam 10 September 2014

Tujuan giveaway ini :  Untuk memperkenalkan blog-blog baru dalam dunia blogging serta dapat juga menambah rakan-rakan baru dalam list follower anda. 


Sila FOLLOW BLOG mereka :



Sila LIKE PAGE mereka :










Sila FOLLOW IG mereka :

[nor_farihan] [aimimiddleton] [shidaradzuan] [ct aman] [huda] [asha]


Senarai Hadiah :
Goodie Beg - 40 pemenang (Mama)
Top up RM 10 - 9 pememang
Top up RM 5 - 5 pemenang
Wang Tunai RM 30 - 2 pemenang
Dish Wash Concentrate Shaklee - 1 pemenang
Potrait - 2 pemenang
Novel - 1 pemenang
Shawl - 5 pemenang
Fridge Magnet + Bookmark LE - 3 pemenang
Button Bagde + Bookmark LE - 2 pemenang
Agent Dorship Sophie - 20 pemenang
Brooch - 2 pemenang
Header Blog - 1 pemenang
Keychain - 1 pemenang
Buku Motivasi - 1 pemenang
Coin Purse dan Bookmark - 5 pemenang

Nota : Diharap semua peserta dapat memenuhi syarat yang ditetapkan, dan enjoy blogwalking oke!

Banyak salah kerana banyak cakap

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Banyak salah kerana banyak cakap




Barangsiapa yang banyak bicara, maka banyak pula salahnya. Barangsiapa yang banyak salahnya, maka sedikitlah rasa malunya. Barangsiapa yang sedikit malunya, maka sedikit pula sikap wara'nya. Dan barangsiapa sedikit sikap wara'nya, maka matilah hatinya
(Umar Al Khatab)