FOLLOWER

31 Ogos 2014

Warna lembu dan kambing

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Gambar di atas telah diwarnakan oleh Inas Insyirah.
Sebelum masuk tidur sempat juga dia mewarnakan dua gambar di atas.

Sebelum masuk tidur, dia ditahan untuk memberikan penjelasan mengapa haiwan berkenaan diwarnakan dengan warna demikian. Yang mana menurut pandangan ibunya warna amat pelik sekali.

Seperti biasa, jawapan anak kecil sungguh logik dan penuh dengan imaginasi. Tanpa teragak-agak terus memberi jawapan yang padanya ia adalah betul dan tepat 100%

Soalan: Mengapa badan kambing warna hijau dan kepalanya warna pink?

Jawapannya: Sebab kambing makan rumput, rumput warna hijau, kepalanya warna pink sebab dia sedang makan.

Jujurnya.

Soalan 2: Mengapa lembu banyak warna?

Jawapan: Lembu banyak kaki, kaki lembu banyak warna. Badan lembu warna dia memang banyak sebab Inas ada banyak warna. Inas takder warna lain lagi ... esok Inas warnakan yang lain pulak.

Anak-anak kan... memang kena layan. Masa nilah mak bapak dia boleh ikut jujur dan berfikiran paling logik. Tak perlu nak fikir banyak dan bersusah payah... hilang letih sekejap... Takkan lah jawapan yang dia bagi tu... kita nak marah dan kata tak betul. Kelak terbantut pula perkembangan otaknya yang mana ketika ini sel-sel otaknya sedang bergabung...

posted from Bloggeroid

Sepetang di Menara Condong Teluk Intan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Setelah sekian lama berulang alik ke Teluk Intan, baru petang tadi sempat singgah bergambar di Menara Condong Teluk Intan. Sebelum ini sekadar lalu saja, tak singgahpun. Macam mana nak singgah kalau urusan selalunya nak cepat.

Kebetulan petang tadi ada tempat untuk letak kereta dan tiada pula gangguan dengan masa maka sempatlah ambil gambar. Itupun sekejap juga sebabnya letak kereta di garisan kuning. Kalau letak lama sikit mahu kena kompaun.

Oleh kerana hari ini hari kemerdekaan negara maka sudah pasti berkibaran jalur gemilang di Menara Condong Teluk Intan.

Malaysia | Di sini lahirnya sebuah cinta.

posted from Bloggeroid

Tanda kejayaan di akhir perjuangan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Tanda kejayaan di akhir perjuangan

Atas dasar apa sekalipun perjuangan haruslah diteruskan semoga kemenangan itu berkekalan.

posted from Bloggeroid

Selamat menyambut ulangtahun kemerdekaan Malaysia ke-57

Assalamualaikum dan selamat sejahtera






31 Ogos 2014, Ahad.

Malaysia | Di sini lahirnya sebuah cinta
Membentuk jati diri anak bangsa
Membesar bersama suka duka
Membentuk semangat sayang dan cinta
Kepada negara Malaysia

Jatuh bangun anak bangsa
Tetap teguh bersama nusa
Membela negara dari nista
Semoga Malaysiaku kekal merdeka
posted from Bloggeroid

30 Ogos 2014

Kadang-Kadang terlepas dan terpaksa melepaskan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Ada ketika kita hendak sangat buat sesuatu atau menghadiri sesuatu majlis. Tetapi hasrat kita tidak kesampaian. Lalu kita rasa kecewa kerana hasrat kita tidak tercapai.

Akan tetapi kita harus segera sedar bahawa tiap sesuatu itu ada hikmah dan sebabnya. Bagi saya bila mana hasrat itu tidak tercapai saya berpendapat bahawa Allah akan memberikan sesuatu yang lebih baik.

Oleh itu, kita hendak berfikiran positif bila mana ada orang tidak hadir ke majlis kita. Kerana kita juga ada masa tidak dapat memenuhi undangan orang lain walaupun kita telah berusaha untuk menghadirinya.

Jangan pula kita berkecil hati dan mengata yang bukan-bukan. Semoga kita dan keluarga kita mendapat rahmat dan diberkati.

posted from Bloggeroid

SEGMEN: Kapas Putih September Bloglist

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


SEGMEN: Kapas Putih September Bloglist

Klik banner untuk join.

Jom kita meramaikan Segmen Kapas Putih.
Untung untuk dapat foto editing percuma.
Kapas Putih ni... memang kreatif orangnya.

Cepat Klik Banner di atas.

Segmen ni berakhir pada 7.59 am, 2 September 2014

Nasihat dan pesanan untuk orang muda

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Nasihat dan pesanan


gambar hiasan

Nasihat dan pesanan ini bukan sahaja untuk orang muda tetapi untuk siapa saja yang rasa ianya berkenaan. Jangan pula sampai naik angin dan mengamuk tak tentu pasal pulak...kita sama-sama ambil iktibar.


Wahai generasi muda, barangsiapa di antara kamu telah mampu berkeluarga hendaknya ia kawin, karena ia dapat menundukkan pandangan dan memelihara kemaluan. Barangsiapa belum mampu hendaknya berpuasa, sebab ia dapat mengendalikanmu.
(HR Muttafaq Alaihi)


29 Ogos 2014

Malaysia Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta dari Blogger

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Merdeka 57 oleh hasrulhassan.com

Peranan saya sebagai blogger Malaysia

Sebagai seorang blogger banyak sebenarnya peranan yang boleh dimainkan untuk menzahirkan 'Malaysia Di sini Lahirnya Sebuah Cinta'.

Antara peranan saya sebagai blogger Malaysia adalah dengan memberi sokongan kepada Rakan Blogger yang menganjurkan segmen atau giveaway yang berkaitan dengan Kemerdekaan Malaysia.

Berikut adalah segmen yang telah saya sertai
1.  Giveaway Merdeka Lestari (31/8/2014)
2.  Mega Giveaway Anak Merdeka Malaysia (16/9/2014)
3.  termasuk juga segmen ini...

Melalui blog saya juga pernah mengeluarkan entri berkaitan Malaysia antaranya:
1.  Saya Sayang Malaysia
2.  Malaysia! Jom Mengundi
3.  Selamat Ulang Tahun Kemerdekaan Malaysia ke-54 | Transformasi Berjaya Rakyat Sejahtera
4.  AKU ANAK MALAYSIA MERDEKA
5.  Top Blogger Malaysia 2011
6.  16 September 2013 | Hari Malaysia yang ke-50
7.  Perodua Kenari Kereta Kompak untuk keluarga Malaysia
8.  Wordless Wednesday: Wajah Perdana Menteri Malaysia ke-6

Walaupun tidak banyak yang dapat saya buat kerana kekangan tugas dan masa.  Namun yang penting rasa cinta kepada negara sudah pasti bersemadi dalam darah daging ini kerana Malaysia Tanah Airku, Tanah tumpahnya darahku.  Di sini lahirnya sebuah cinta seorang blogger, dan lahirnya cinta itu turut diadaptasikan melalui karya-karya picisan yang sedikit sebanyak mampu menyuntik semangat cintakan tanah airnya yang tercinta.  Bagi saya karya yang dihasilkan tidak semestinya panjang lebar seperti menghasilkan esei atau rencana tetapi karya yang pendek tetapi dekat dengan penulisnya, mudah difahami dan pengisiannya tidak terlalu ilmiah seperti jurnal akademik.

Sebagai seorang blogger, hasrat untuk membuat header atau background berasaskan kemerdekaan tetapi ada, tetapi saya bukanlah seorang designer blogger, lantaran itu hasrat itu dipendamkan sahaja.  Maka dengan masa dan ruang yang terbatas inilah saya berblogging.

Walaupun tidak mudah sebenarnya untuk menghasilkan entri dengan ruang masa yang agak terbatas tetapi usaha tetap diteruskan sebagai tanda bahawa saya sentiasa bersama blogger Malaysia lain yang sayang dan cintakan negara. Saya juga pasti rakan blogger Malaysia juga mempunyai cara mereka tersendiri untuk menzahirkan rasa cinta kepada negara Malaysia.

Saya bukanlah pahlawan yang gagah menghulur senjata, bukan juga perwira yang gagah di perbatasan tetapi saya sebagai rakyat Malaysia tetap cintakan Malaysia.

Malaysia... Di sini lahirnya sebuah cinta.




MADRASAH TAHFIZ PINANG BARU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Dalam kehidupan kita, kadang-kadang banyak perkara yang kita terlepas pandang.  Sama ada kita tidak perasan, buat tidak kisah atau memang tidak perasan langsung.

Kadang-kadang kita memang pandai bercakap dan pandai bagi arahan kepada orang lain hingga terlupa untuk bercakap dengan diri sendiri dan juga lupa untuk mengarahkan diri.

Baiklah, tanpa berceloteh lebih panjang, berikut adalah petikan e-mail yang diterima.  Catatan berikut adalah copy paste sepenuhnya dari e-mail yang diterima.  Semua catatan berikut dapat memberikan sedikit kesedaran dan keinsafan kepada kita.

--------------------------------------------------------------------------

MADRASAH TAHFIZ PINANG BARU

ZAKAT HANYA 2.5 %, DULU, KINI & SELAMA-LAMANYA


As’salamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,


PER:  MEMOHON SUMBANGAN UNTUK PENGURUSAN KERJA-KERJA MENAMBAK TANAH SETINGGI 6 KAKI SERTA PEMBANBANGUNAN BERUPA BAIK PULIH & UBAH SUAI BANGUNAN YANG SEDIA ADA BAGI MENANGANI MASALAH BANJIR

Dengan segala hormatnya saya ingin merujuk perkara di atas

2. Berhubung dengan perkara di atas dimaklumkan bahawa Madrasah ini yang sudah beroperasi selama 13 tahun dan kini mempunyai 60 pelajar keseluruhannya dari golongan anak yatim, fakir dan miskin. Pihak madrasah terpaksa memohon dana seperti diatas kerana setiap tahun pada musim hujan, madrasah ini akan dilanda banjir. Pihak Madrasah terpaksa berusaha untuk membina bangunan 2 tingkat, dimana tingkat bawa akan dibina untuk dewan, tingkat atas untuk asrama dan menambun tanah di kawasan-kawasan yang amat memerlukan.

3. Sehubungan itu pihak madrasah dengan rendah diri memohon sebarang sumbangan ikhlas dari pihak muslimin/muslimat samada berupa WANG ZAKAT (Simpanan, Perniagaan, Saham, KWSP, Emas & Perak atau lain-lain jenis ZAKAT) / KIFARAT / FIDYAH / DERMA / SEDEKAH / WAKAF (perkakasan/peralatan) ataupun lain-lain sumbangan berbentuk kebendaan untuk tujuan diatas.

4. Oleh itu sebarang sumbangan ikhlas mengikut kemampuan muslimin/muslimat bolehlah dimasukkan terus ke akaun CIMB Islamic Berhad kami diatas nama;

“MADRASAH TAHFIZ PINANG BARU”
NO. AKAUN 8601 76 3713 (CIMB BANK)

lain-lain sumbangan berbentuk kebendaan boleh dihantar terus ke alamat seperti dibawah.

5. Akhir sekali diucapkan jutaan terima kasih dan pihak kami mohon doa yang berpanjangan dari muslimin/muslimat. Semoga Allah S.W.T membalas jasa baik muslimin/muslimat dan menambahkan rezeki yang berkat diatas keprihatinan muslimin/muslimat terhadap mereka yang memerlukan dan pihak kami amat menghargai sumbangan tersebut.

Sekian. Terima kasih.

Yang ikhlas,

Juhari Mat Rani

HAJI JUHARI BIN MAT RANI
Mudir Madrasah Tahfiz Pinang Baru

Kampong Pinang Baru, Bukit Besi, Dungun,
23200, Terengganu Darul Iman
No. Tel. : 013 986 2660, No. Faks: 09 838 9052,

MAIDAM 09 630 3030, Balai Polis 09 833 7222, POS (M) 09 833 7030,
Pej. Daerah 09 848 1616

--------------------------------------------------------------------------

Segmen BlogWalking bersama RedBellas

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



KLIK BANNER

Segmen ini berlangsung sehingga 16 September 2014.
Rasa seperti ada kaitan pula dengan Hari Malaysia.

Jom ramai-ramai join & naikkan trafik blog.  
Jangan sampai polis trafik saman kat sini pulak ... ehhh

Klik Banner untuk turut serta.


Tiga amalan utama

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Tiga amalan utama



Banyak amalan dalam kehidupan kita yang mampu memberi kebaikan kepada hidup kita dunia dan akhirat. Namun tidak semua amalan itu kita mampu laksanakan dengan sempurna.

Sama-sama muhasabah diri kita semoga kita sentiasa berbuat baik dan bersangka baik sedikit sebanyak dapat menampung kekurangan amalan baik kita.

Terdapat tiga amalan utama yang seharusnya kita dahulukan dari amalan-amalan yang lain.  Tidak bermakna amalan lain selain dari amalan berikut tidak bernilai, tetapi amalan ini lebih diberikan keutamaan.

Tiga amal yang lebih utama:
1. sembahyang dalam waktunya,
2. berbakti kepada ibu bapa dan
3. berjuang dijalan Allah.
(HR Bukhari)



Sama-sama muhasabah diri menilai sejauh mana amalan kita.

28 Ogos 2014

Bloglist September dan Oktober by FatihahFazlin

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



KLIK BANNER
KLIK BANNER
KLIK BANNER

Sebagai sokongan kepada Rakan Blogger, jom kita meriahkan segmen pencarian bloglist untuk bulan September dan Oktober oleh blogger kecil molek FatihahFazlin.

Jangan lupa klik banner untuk join.

Sekian.

Hari, Minggu dan Bulan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Hari, Minggu dan Bulan

Hari ini sibuk sangat dengan persiapan mesyuarat sekejap lagi.  Selepas mesyuarat kena follow-up dengan tindakan seterusnya.  Keputusan mesyuarat hari ini belum tahu lagi apa akan jadi kerana kekurangan persediaan tambahan pula ini adalah mesyuarat pertama kali yang diurusetiakan, jadi saya tidak tahu lagi apa akan jadi semasa mesyuarat... tak mampu nak jangka.

Minggu ini agak sibuk juga dengan pelbagai macam ragam dan tindakan yang harus diambil.  Bukan sahaja minggu ini bahkan minggu-minggu yang lain juga turut begitu.  Jika ada kelapangan pun mungkin sehari atau dua hari... tetapi tetap juga penuh dengan macam-macam.

Bulan yang sibuk juga sebab sekarang bulan kemerdekaan.  Eh... macam lah saya pula yang terlibat secara langsung dengan aktiviti bulan kemerdekaan.  Walau apapun Saya Sayang Malaysia, Saya Anak Malaysia Merdeka.

Malaysia | Di sini lahirnya sebuah cinta...



27 Ogos 2014

Dhiya's First Giveaway

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

entri ini adalah copy paste sepenuhnya dari penganjur

Rakan-rakan blogger yang dikasihi, 

Saya sedang menjalankan satu kempen giveaway pertama dalam blog Dari Diri Dhiya ini. Sebelum ini saya tak pernah anjurkannya sebab saya takut tidak mendapat sokongan (oh pesimis nya sayaaa!)

Tetapi sekarang saya sedar. Kempen sebegini, walau giveaway nya mungkin tidak seberapa, saya sebenarnya sedang cuba menjalinkan persahabatan dengan anda.

Oleh itu, atas nama persahabatan, sudilah kiranya anda mengambil bahagian dalamgiveaway saya yang pertama ini. Hadiah tak mewah, tapi terdiri daripada koleksi cenderamata dari tempat-tempat yang saya pernah pergi. Untuk Giveaway ni, tiada cendermata dari Korea. Tapi Insya Allah jika berjaya ada sambutan, saya akan cuba menganjurkannya dengan hadiah yang lebih menarik. Mungkin saya boleh pertimbangkan koleksi buah tangan Korea saya tu. (P/S: Cenderahati dari Korea saya masih banyak, tau! Memang dibawa pulang untuk DDD)

Syaratnya sangat mudah, kerana saya memang berniat untuk memberi sambil bersahabat. Wallahi :)

1) Tempoh kempen: 18 Ogos 2014- 31 Ogos 2014 ( jam 12 tengah malam)
2) Follow blog Dari Diri Dhiya dan nyatakan anda follower yang ke berapa
3) Post kan entri ini (copy and paste) sahaja di blog anda
4) Ajak rakan-rakan pembaca blog anda untuk menyertainya 
5) Tinggalkan link entri tersebut di ruangan komen entri ini
6) Pemenang akan dipilih secara rawak menggunakan random.org
7) Ada 7 pemenang bertuah akan dipilih! 7 tau! 

Klik dan jemput ke blog Dari Diri Dhiya
Klik dan jemput ke blog Dari Diri Dhiya
Pengumuman pemenang akan dibuat pada minggu pertama September 2014 bersempena dengan edisi istimewa entri terbaik bulan tersebut.

Pengeposan hadiah adalah secepat mungkin, sebaik mendapat maklumat dari pemenang :)

SEMAK PENYERTAAN ANDA DI SINI 

*Saya perlukan 15 penyertaan (atau lebih) Jika tiada sambutan, GA ini secara automatik akan terbatal. 

Saya mengharapkan sokongan dan penyertaan anda :)
Salam sayang,
Dhiya 


Saya dah follow blog Dhiya tetapi tak ingat follower ke berapa kerana saya dah follow lama ketika dijemput untuk turut serta dalam Giveaway ini.
Berikut adalah print screen untuk kenyataan di atas.  Kedudukan saya dalam petak warna pink

Sekian.

Rabu Tanpa Kata | Malaysia... Di sini lahirnya sebuah cinta

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Malaysia |  Di sini lahirnya sebuah cinta


p/s:  Typo telah dikemaskini.

Keadilan antara syurga dan neraka

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Keadilan itu syurga bagi yang terzhalimi dan neraka bagi menzhalimi.
(Umar Al-Khatab)




26 Ogos 2014

Ranking Alexa pada 26 Ogos 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Selusuri pula ranking alexa untuk blog yangbaik pada hari ini, 26/8/2014.  Agak senang hati sikit ada peningkatan dan perubahan. 

Global Rank:  365,066
Links in:  245 (masih lagi sama dengan nilai minggu lepas)
Rank in Malaysia:  2,745
Sumber : DI SINI
Rank minggu lepas :  DI SINI


Kadar Bounce pula meningkat kepada 52.10%.  Kalau tak silap kadar untuk bounce rate perlu dikurangkan bagi menunjukkan kebaikan pada blog... ahhh sukar juga nak turunkan kadar itu.  

Banyak lagi data yang perlu ditambahbaik.

Gambate!!
(*-*)


Akhlak yang baik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Sesuatu yang paling banyak memasukkan orang ke dalam syurga adalah taqwa kepada Allah dan akhlak yang baik. 
(HR Tirmidzi)



Segmen Blogwalking Pink Ladies 2# : 48 Hour Marathon

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



KLIK BANNER

Segmen blogwalking 'Pink Ladies' bererti khusus untuk para bloggers wanita yang sememangnya sinonim dengan warna pink.  Sama ada suka atau tidak, warna merah jambu memang tidak dapat dipisahkan dengan kaum hawa.

Wanita sering dikaitkan dengan warna pink atau merah jambu kerana warna pink itu melambangkan kelembutan dan kasih sayang yang mana wanita sudah semestinya sinonim dengan wataknya yang lemah lembut dan penyayang.  Dalam kelembutan ada ketegasan dan keberanian.
Itulah wanita!

Tempoh Segmen tidak lama, bermula pada  24 August (12.00 pm) sehingga 27 August 2014 (12.00 pm).
Segmen dijalankan selama 48 jam. Sekejap sahaja :)

KLIK BANNER untuk join.


25 Ogos 2014

Putihkan hari dengan motivasi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Putihkan hari Isnin dengan Motivasi


Isnin, 
Mulanya hari bekerja 

Isnin,
Kelmarin meja ini ditinggalkan dengan riang
Meja ini dibersihkan dari kotoran dan saki baki longgokan kerja

Isnin,
Hari ini meja itu penuh kembali dengan pelbagai macam istilah
Baru terasa sebenarnya meja ini bukan ditinggalkan bersendirian
Biarpun pintu itu berkunci
Inovasi mencipta pintu dibuka untuk dilonggokkan kerja atas meja
Ha ha ha...

Isnin,
Ku mengharapkan motivasi di awal pagi ini mampu memutihkan semangat yang lemau
Inilah hari Isnin... penuh dengan kontroversi
aku yang perlu berubah demi membawa semangat baru 
Motivasi hari ini..... menjelang tengahari semua kerja yang dirancang sewajarnya disiapkan
Ketepikan gosip-gosip 'liar' yang menerawang di muka pintu 
Tumpukan sepenuh perhatian
Semoga layar khidmat hari ini berkibar megah semegah jalur gemilang.



23 Ogos 2014

Mood melayang-layang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Hari Sabtu hari cuti umum bagi sesetengah orang.
Hari untuk dihabiskan bersama keluarga.
Hari Sabtu juga ada jemputan rumah terbuka yang harus dihadiri.
Juga hari untuk masak-masak untuk ahli keluarga.

Bagaimana rasanya nak habiskan hujung minggu ini dengan penuh kebahagiaan kiranya hati dan perasaan tidak ketahuan?
Luangkan masa dengan anak-anak, selami gelagat mereka.
Atau update blog walaupun hari minggu kunjungan ke blog amatlah kurang berbanding hari biasa.
Atau boleh juga mengemas almari pakaian ...

Banyak sebenarnya aktiviti yang boleh dibuat pada hujung minggu.
Terpulang kepada bagaimana kita rancang dan penuhi masa yang berkualiti dengan keluarga.

posted from Bloggeroid

22 Ogos 2014

Jumaat #MalaysiaBerkabung

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Hari ini Jumaat, 22 Ogos 2014. Seluruh rakyat Malaysia berkabung sempena ketibaan jenazah korban MH17. Kepada semua ahli keluarga mangsa yang terlibat didoakan semoga kalian semua tabah dan bersabar atas ketentuan ini. Semoga dikurniakan keberkatan kepada yang masih ada.

Bendera Malaysia dikibarkan separuh tiang. Bagi kami di Perak Darul Ridzuan tetap juga bendera negeri dikibarkan separuh tiang kerana masih lagi berkabung 100 hari atas kemangkatan Almarhum Sultan Azlan Shah.

Bukan sahaja bendera dikibarkan separuh tiang malahan pekerja wanita disarankan memakai tudung hitam manakala pekerja lelaki memakai songkok hitam.

Kami masih lagi di ILU mengikuti seminar.

posted from Bloggeroid

21 Ogos 2014

Sayu tinggalkan anak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Pagi-pagi siapkan anak-anak ke sekolah seperti biasa. Umi dan ayah pun bersiap seperti biasa juga. Beli kueh dan mee goreng untuk sarapan anak ke sekolah. Nak masak-masak tak sempat sebab umi perlu siapkan keperluan untuk seminar hari ni dan esok. Bukan tak boleh siapkan awal-awal tapikan... mood nak tinggal anak memang macam tu... malas jer.... kannn

Sebelum hantar anak ke sekolah baru cakap apa yang bakal berlaku hari ni dan esok kepada anak-anak. Nampaknya mereka seperti faham bahawa mereka akan ditinggalkan kerana bukan sekali dua mereka ditinggalkan. Tetapi umi tak tahu pula bagaimana perasaan mereka yang sebenarnya.

Seperti biasalah pesanan umi kepada anak-anak... jangan nakal2, main elok-elok dengan adik, abang dan kakak...jangan gaduh-gaduh dan macam-macam lagi....

Kalau ikutkan hati nak bawa mereka semua ke ILU... biar mereka sentiasa kelihatan di depan mata. Biar jeritan dan tangisan mereka didengari dan difahami.

Kadang-kadang terfikir juga bila dah tua nanti... kena tinggal pulak dengan anak-anak... hmmm

Entah lah.... kitaran hidup kan memang begitu...

posted from Bloggeroid

Seminar Pentadbir Berprestasi Tinggi Menjana Tadbir Urus Terbaik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


gambar hiasan bukan gambaran seminar sebenar


Seminar Pentadbir Berprestasi Tinggi Menjana Tadbir Urus Terbaik
Tarikh:  21 - 22/8/2014
Tempat:  Institut Latihan Universiti, Kg. Gajah, Perak 
(dahulunya dikenali dengan Pusat Latihan UiTM)

Berikut adalah gambaran atur acara seperti yang diterima daripada Urusetia seminar.

Pengisian seminar pada hari pertama dimulai dengan ucaptama daripada YBhg. Rektor UiTM (Perak) dengan tajuknya Cabaran dan Strategi Dalam Melaksanakan Tadbir Urus Kampus Autonomi.

Sesi berikutnya adalah ceramah berkaitan Pengurusan Lean yang akan disampaikan oleh wakli MPC.

Pada hari kedua, seminar diteruskan dengan ceramah bertajuk Transformasi Kepimpinan Melalui Konsep Hamba dan Khalifah disampaikan oleh Prof. Madya Haji Mohd Nor Mamat.  Penceramah turut dikenali sebagai penulis buku motivasi keluarga.

Ceramah kedua diteruskan oleh Pendaftar UiTM dengan tajuknya Pentadbir Berprestasi Tinggi:  Pencapaian Melepasi Sasaran.

Akhir sekali seminar ini ditutup oleh Timbalan Pendaftar Kanan UiTM (Perak) dengan tajuk ceramahnya Transformasi Tadbir Urus Kampus Autonomi.

Semoga seminar ini mampu memberi impak dan makna yang berkesan dan positif kepada semua peserta termasuk saya.  Saya akan cuba kongsikan dengan rakan pembaca semua serba sedikit catatan dan kefahaman saya bagi tajuk-tajuk ceramah di atas.

Sekian.

Bersyukur dengan nikmat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Gambar hiasan


Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (ni'mat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (ni'mat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih
(QS Ibrahim :7)

Takut kena saman

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Kita takut kena saman sebab kita nampak 'orang' yang saman kita dan kita tahu kita di saman atas sebab apa. Kita juga tahu kesannya apabila kita kena saman iaitu saman itu akan menyusutkan tabungan kita serta rekod kita juga akan tersimpan rapi oleh pemberi saman. Maksudnya kita termasuk dalam senarai orang yang pernah kena saman kerana melanggar peraturan... kan?

Bukan nak kata orang lain, saya juga begitu.

Namun kita kadang-kadang terlupa akan azab yang bakal kita terima apabila kita melanggar peraturan yang telah ditentukan oleh Yang Maha Besar. Kerana kita nampak kesannya sekarang walaupun kita pernah mendengarnya atau membaca mengenainya di mana-mana.

Sekarang! tidaklah bermaksud kita boleh melanggar peraturan yang dibuat oleh manusia. Kerana setiap peraturan di dunia ini juga mengajar kita untuk lebih mematuhi peraturan hidup yang hakiki. Supaya hidup kita teratur dan lebih mudah.

Entri ini pastinya berkait rapat dengan apa yang berlaku pagi tadi.

Semoga kita menjadi manusia yang berdisiplin dan mendapat rahmat dunia dan akhirat.

posted from Bloggeroid

20 Ogos 2014

9 Awesome Blogs Of The Month

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


KLIK BANNER UNTUK JOIN 
KLIK BANNER!!!

Segmen ini akan berlangsung selama 9 hari bermula hari ini Rabu 20/08/2014 sehingga Khamis ini 28/08/2014 jam 12.00 malam.


9 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 29/08/2014.


Jom support blog rakan blogger ...



Rabu Tanpa Kata | Nuffnangers hari ini

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Ada sesuatu untuk mereka

Rabu Tanpa Kata | Pakailah tali pinggang keselamatan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Utamakan keselamatan!!!

Rabu tanpa kata | Sudah biasa baca

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


posted from Bloggeroid

Semoga sentiasa dalam kebenaran

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasannya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdo'a apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah)Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran
(QS. Al Baqarah: 186)


19 Ogos 2014

7 ungkapan keramat seorang suami

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


7 ungkapan keramat seorang suami

Suami Isteri Paling Bahagia
Suami Isteri Paling Bahagia.  Gambar hiasan
sumber gambar: DI SINI 


Ungkapan perkataan keramat dari seorang suami mampu mengubah mood dan perasaan seorang isteri.  Ini adalah kerana ikatan perkahwinan yang suci ini sungguh erat. 

Dalam banyak-banyak ungkapan, berikut adalah diantaranya yang terpilih dan ianya saya perolehi dari group whatsap.  

Ungkapan ini adalah untuk perkongsian semata-mata tiada kaitan dengan sesiapa, sekiranya ada ia adalah kebetulan dan tidak disengajakan.


1. Ungkapan pertama:  AKU TERIMA NIKAHNYA. Mampu membuatkan isterinya menitiskan air mata. 

2. Ungkapan kedua:  I LOVE YOU. Boleh membuatkan pipi isterinya menjadi merah.

3. Ungkapan ketiga:  AWAK SEMAKIN CANTIK. Berupaya menjadikan hidung isterinya menjadi kembang.

4. Ungkapan keempat:  SAYANG! JOM SHOPPING. Membuatkan kaki isterinya menjadi ringan.

5. Ungkapan kelima:  SAYANG! JOM TIDUR. Menjadikan bulu roma isterinya berdiri.

6. Ungkapan keenam:  SAYANG! NAK BABY. Berupaya menjadikan perut isterinya kembung.

7. Ungkapan ketujuh I NAK KAHWIN!. Mampu mencetuskan fenomena tsunami periuk belanga.

Gurauan saja yer. Jangan pula ada yang ambil hati atau berkecil hati.  Nak 'release' tension jap pasal peristiwa pagi tadi.

Apa pun yang terungkap di atas hanya sah dan terpakai kepada pasangan suami isteri yang sah sahaja.  

Giveaway Merdeka Lestari

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Giveaway merdeka,Kasihlestariabadi,2014
KLIK BANNER!
KLIK BANNER!
KLIK BANNER!

Malaysiaku tercinta tanah tumpahnya darahku
Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang suci abadi selamanya




Permulaan yang luar dari biasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hari ini... tak tahu macam mana nak mula cerita tetapi memang tak berapa suka kerana siapapun tak suka.

Bukan tidak tahu akan kepentingan memakai tali pinggang keledar, tetapi bila dah nak cepat apa-apapun boleh berlaku.  Biarpun selalunya pakai tiada apa-apa yang berlaku tetapi bila terlepas sekejap saja... dah terkena... memang tak suka tak suka tak suka..

Sekian dulu ... pagi ini hati memang luar biasa dan tak suka sangat.  Musibah ini tak sanggup dikenang bila terkenangkan masih ramai lagi yang terlepas pandang.

Mudah-mudahan kerja hari ini dan kehidupan hari ini berlangsung dengan baik dan mendapat keberkatan dariNya.

18 Ogos 2014

Ranking Alexa blog yangbaik pada 18/08/2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Usaha tangga kejayaan.  Dalam dunia blogging begitulah adanya pasang surut dan naik turun ranking alexa.

Oleh kerana hari ini beberapa blogger telah keluarkan entri berkaitan rank alexa untuk blog mereka maka saya juga rasa terpanggil untuk keluarkan entri berkaitan rank alexa di blog yangbaik | suka duka pentas dunia.  Nak kata blog lifestyle boleh juga kan sebab blog ini turut memaparkan suka duka kehidupan dan gaya hidup negatif dan positif.

Global Rank:  370,722
Links in:  245 (telah berubah dari 241 pada minggu lepas)
Rank in Malaysia:  3,399 
Sumber : DI SINI
Rank minggu lepas :  DI SINI

Agaknya bila lah blog ini boleh popular? 

Ada sedikit perubahan dan perubahan ini pastinya meningkatkan semangat saya untuk terus berblogging.



Keputusan untuk hari ini

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Setiap warna mempunyai maksud dan rasa tersendiri.  
Pilihan di tangan kita untuk memilih yang terbaik untuk kebaikan semua orang.  Gambar hiasan



Hari ini buatlah keputusan untuk melihat kebaikan semua orang.  Sayangi semua orang dan bersyukur dengan apa yang kita ada.  Berhenti daripada menonton berita, drama serta membaca surat khabar yang berunsur negatif. Jadikan kasih sayang fokus kehidupan kita. Lihat bagaimana kehidupan kita akan berubah dari segi kesihatan, ketenangan dan kebahagiaan"


- Prof Dr Muhaya, Refleksi Diri

Segmen 12 Jam Bloglist #10 Mialiana.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 18 Ogos 2014, iaitu tepat jam 10.30 pagi sehingga 10.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #10 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?


12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

2014 CNBLUE Live Can't Stop in Kuala Lumpur Merchandise Contest

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/08/2014-cnblue-live-cant-stop-in-kuala_16.html

KLIK BANNER!! CEPAT CEPAT CEPAT

Contest berlangsung mulai 17th August 2014 sehingga 20th August 2014

Sally kena pilih saya sebagai pemenang kerana saya baru nak minat kat CNBLUE.... dan keychain tu cantik sangat dan sesuai sangat dengan saya. 

Ok tak? Ok la...


17 Ogos 2014

Kita tidak tahu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

(QS. Al Baqarah 2:216)

16 Ogos 2014

Menahan sabar nak makan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,






Gambar hiasan


Sabar nak makan? Bunyi macam pelik jer. Korang baca pun rasa pelik apatah lagi saya yang menaip entri ni. Jenuh fikir nak buat tajuk apa.

Sabar. Kejadian ini terjadi ketika di stesyen minyak menemani suami isi minyak kereta. Kalau saya tak ikut memang saya tidak nampak apa yang berlaku.

Tak tahu nak katalah, apakah disebabkan saya yang berusia lebih dari mereka atau kerana saya sakit hati sebab tidak suka makan sambil berjalan atau sebab apa... yang pastinya memang saya tidak suka dan tidak selesa dengan apa yang saya nampak tadi.

Apa yang saya nampak? Saya nampak seorang gadis memegang sebuku roti berjalan ke kaunter stesyen minyak sambil mengigit roti yang dipegangnya. Seketika dia berhenti mengunyap ketika bercakap dengan staf di kaunter. Sejurus sebelum kembali ke keretanya dia mengunyah lagi roti di tangannya. Sampai di kereta dia terus masuk dan urusan masukkan minyak dilakukan budak lelaki yang dari tadi menunggu di penjuru belakang keretanya.

Pandangan saya, kenapa tidak ditinggalkan saja roti itu di dalam kereta tak perlu bawa ke kaunter stesyen minyak. Bukankah lebih baik makan roti ketika di dalam kereta dan tidak perlu makan sambil berjalan. Jika pun lapar sangat... sabarlah sekejap tak sampai 10 minitpun dari kereta ke kaunter dan kembali semula ke kereta. Tidak molek sangat makan sambil berjalan. Tidak manis dan nampak sungguh kurang sopan.

Semoga anak-anak saya tidak terpengaruh dengan perbuatan tidak senonoh itu.

Utamakan kesabaran dan keselamatan.
posted from Bloggeroid

Nak jadi Tuan atau Kuli

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya, menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi nakhkoda untuk bahtera hidupnya.
(Ali)



15 Ogos 2014

SEGMEN BLOGWALKING BY MOMMYLIZZ

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Melalui segmen blogwalking kita dapat berkenalan dengan ramai peserta.  Selain dari dapat menambah kenalan kita juga dapat meningkatkan pengetahuan kita dengan mengunjungi blog peserta segmen.

NAK JOIN ---- KLIK BANNER!!!


Jaga hati dan perasaan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Jaga hati dan perasaan

Ada perasaan, beri perasaan (simpati), dapat simpati (bantuan)

Tajuk di atas boleh saja diabaikan sekiranya ia langsung tidak menggambarkan apa yang akan diceritakan.

Cerita ini lebih kepada menjaga hati dan perasaan orang sehingga kadang-kala terabai hati dan perasaan kita.  Tetapi kita tidak perlu bimbang dan gusar kerana hati dan perasaan kita adalah milik Allah.  Sentiasa berdoa semoga dikurniakan kekuatan hati dan kebaikan perasaan untuk kehidupan kita di dunia yang fana ini.

Ketika pertama kita akan dilihat sebagai tidak tahu apa-apa dan tidak mahir melakukan apa-apa.  Kerana kita memang tidak kemahiran dan kepakaran dalam bidang itu.  Tidaklah salah untuk orang menyangka begitu tetapi kita seperlunya belajar dan memahami kepakaran yang bagaimana sesuai dengan kita serta keupayaan kita yang terhad.  Jika pun kita tidak mahir, bantulah seikhlas hati semoga usaha itu menampakkan hasil yang memuaskan jika pun tidak cemerlang.

Kita juga pasti akan rasa kecewa bila mana kita tidak mampu memberi kecemerlangan kepada organisasi. Tetapi itu bukan salah kita seorang kerana usaha ini memerlukan kerjasama ramai dan idea yang bernas.

Pada ketika lain, kita mampu memberi idea kepada orang untuk melaksanakan tugas dan tanggungjawabnya.  Tetapi kita tidak tahu apa sebenarnya yang difikirkan oleh orang lain.  Kita juga tidak mampu melaksanakan idea itu lantaran idea itu untuk orang dan bukan untuk kita laksanakan bersama-sama.

Justeru apabila memberi idea pastikan idea itu kita juga mampu laksanakan atau paling tidak idea itu tidak menyusahkan orang lain.

Pada masa yang lain pula kita seperti hendak abaikan sahaja apa yang berlaku di depan mata.  Untuk masa akan datang yang kita tidak tahu apa-apa.  Kerana perancangan kita jarang sekali terlaksana dengan sempurna sekiranya tiada kerjasama serta 'kebenaran' dari Ilahi.

Kita sebenarnya terikat dengan hati dan perasaan kita yang halus.  Kita berasa bahawa hati kita cukup besar untuk menjaga hati dan perasaan orang lain.  Kita kadang-kadang tidak tahu menjaga hati kita.

Kita tidak jaga hati dan perasaan ketika bercakap dengan orang lain.  Kita bercakap ikut suka hati... lalu kita bersama kesal atas kesilapan kata-kata kita.

Kita tidak jaga hati dan perasaan kita ketika kita membuat keputusan.  Lantaran itu apabila keputusan itu tidak diterima kita mula menggelabah dan tidak ketahuan.

Bukankah lebih baik kita adukan sahaja kelukaan dan kedukaan hati kita kepada yang membolak-balikkan hati insan.  Terus saja berdoa kepada Allah yang memegang hati kita.  Doalah supaya hati kita tidak dibolak-balikkan.  Biar kita tegas dan reda dengan setiap kejadian.

Jaga hati dan perasaan orang itu lebih baik kerana kita tidak tahu apa yang ada dalam hati orang lain. Tentang hati dan perasaan kita.... adukan saja ketika berada di sejadah.

Sekian.