FOLLOWER

30 November 2013

Pengetahuan yang terbatas?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera






Barangsiapa ingin mengetahui kadar pengetahuannya tentang Allah, maka hendaklah ia melihat (dan membandingkan antara) apa yang dijanjikan oleh Allah untuknya dan apa yang telah dijanjikan oleh manusia untuknya, manakah diantara keduanya yang lebih diyakini oleh hatinya?

(Syaqiq bin Ibrahim)




suka duka pentas dunia

29 November 2013

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda
Kulit Lebih Gebu Dan Flawless Dalam 14 Hari



Sana sini orang ramai heboh perkatakan kehebatan Ephyra. Ramai blogger yang sudah mencuba Ephyra dan rasa sangat berpuas hati dengan hasil bagus produk ini. Ephyra semakin dikenali dan diyakini oleh ribuan pengguna.



Tetapi apakah itu Ephyra? Ada yang bertanya, krim ke? Pil ke? Ephyra adalah produk minuman supplemen tambahan yang sangat sedap untuk  kecantikan dan kesihatan tubuh badan yang bermula dari dalam. Ephyra didatangkan dalam bentuk serbuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul alam semulajadi di seluruh dunia, kolagen terhidrolisis ikan laut dalam, L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.



Dengan ribuan testimoni yang meyakinkan, telah menambat hati ramai pengguna Ephyra. Mengapa Ephyra sangat berkesan? Sudah tentu kerana formula hebatnya yang mengandungi 9 bahan alam semulajadi berkualiti tinggi bergred super AAA. Ephyra bukan hanya produk kolagen semata-mata, tetapi Ephyra adalah formulasi rumusan minuman antioksida yang terbaik untuk kecantikan dan kesihatan anda. Sesuai untuk semua peringkat umur, untuk lelaki  juga wanita semestinya. Ephyra disahkan selamat dan berkesan serta mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia beserta disahkan Halal oleh JAKIM.



Testimoni boleh dicipta, pengalaman boleh direka, gambar boleh diubah dan pelbagai lagi. Tetapi testimoni dari pengguna setia Ephyra memang tidak boleh disangkal lagi. Kalau anda google "testimoni ephyra" atau "review ephyra", anda akan lihat banyak review hebat perkongsian dari ribuan pengguna Ephyra.



Jika anda ada masalah kulit kusam, kedutan, jerawat, jeragat, sakit sendi, tumit merekah, kulit kering, rambut gugur dan sebagainya, jangan ketinggalan untuk dapatkan penyelesaian anda dengan Ephyra. Jom lihat apakah kelebihannya...
  1. Membantu menjadikan kulit kita lebih anjal, halus dan cerah berseri.
  2. Merangsang penghasilan kolagen yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
  3. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah seperti jerawat dan jeragat. 
  4. Membantu memulihkan masalah kulit ekzema (kegatalan dan kemerahan).
  5. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di wajah.
  6. Menghindari kita daripada penyakit barah, tekanan darah tinggi, diabetes dan masalah kulit kerana ianya mengandungi supplemen anti oksidan Astaxanthin.
  7. Menguatkan rambut dan melambatkan uban.
  8. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar.
  9. Melancarkan sistem pencernaan dalam  badan, menurunkan berat badan dan mengawal nafsu makan.
  10. Mengurangkan kadar kolesterol dan menjauhkan kita daripada risiko mendapat sakit jantung.
  11. Membantu seimbangkan tekanan darah.
  12. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan.
  13. Meningkatkan sistem ketahanan badan.
  14. Melindungi retina dan mencegah penyakit mata akibat kerosakan termasuk faktor usia.
  15. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis.
  16. Melegakan kesakitan pedih ulu hati dan gastrik.
Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila klik Flyer, Website dan Fanpage.

Bagi memudahkan anda semua, jom kita klik link di bawah, antara testimoni Ephyra yang dipilih dari kalangan blogger.
  1. Masalah kulit muka dan jerawat - klik SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI dan SINI
  2. Masalah period / haid - klik SINI dan SINI
  3. Masalah tumit / tapak kaki - klik SINI dan SINI
  4. Testimoni kuku dan rambut - klik SINI, SINI dan SINI
  5. Testimoni lelaki - klik SINI
  6. Testimoni menyusukan anak - klik SINI
  7. Pelbagai masalah lain - klik SINI
Kulit yang sempurna. Wajah yang jelita. Keyakinan tiada tandingan. Hasil yang nyata. Semuanya lengkap dalam satu produk kecantikan dan kesihatan. Ephyra terbukti berkesan. 




Jom dapatkannya sekarang...

Official Websitewww.oceanlife2u.com
Instagram : ephyra2u
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com




Giveaway ini dianjurkan oleh mialiana.com dan ditaja sepenuhnya oleh OceanLife2u.com dengan hadiah berupa wang tunai dan produk Ephyra bernilai RM 2,387.00. Sila klik SINI untuk join Giveaway ini.


suka duka pentas dunia


Apa yang menghancurkan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Semoga sejahtera hingga akhir masa



Tahukah Anda, apa yang menghancurkan Islam? Islam akan dihancurkan oleh ketergelinciran ulama, perdebatan orang munafik yang membawakan dalil dari al-Qur'an dan fatwa hukum dari orang-orang yang menyesatkan.

(Umar bin al-Khattab)


suka duka pentas dunia


28 November 2013

Kenyang makan SNIKERS

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Snickers adalah makanan untuk orang lapar.  Kalau lapar memang lain macam.  Bukan sahaja jadi lemah longlai tetapi yang bagusnya nampak orang pun rasa nak telan... terutama bila kena marah... hahaha

Bertepatan sangat dengan motonya "Hungry? Grab a Snickers"
Biasanya ini adalah makanan untuk tengahari kira ganti makan tengahari.  Mengapa?
Sebab bila banyak kerja tak sempat nak ke kafetaria yang tak berapa dekat sangat.  Nak pijak tangga pun malas apatah lagi nak angkat punggung dari kerusi yang empuk nie... :P

Nak kata kenyang tu ... boleh lah buat lapik perut sementara tunggu petang balik ofis singgah di Jumbo Restoran makan nasi ayam ataupun nasi goreng ikan rebus.  Terus ganti makan tengahari plus makan malam dan 'supper' sekali.

Mana tidaknya bila dah balik rumah memang tak sempat nak pegang periuk kuali belanga.  Mana nak layan kerenah anak-anak lagi, nak basuh pinggan mangkuk yang berserakan dalam singki... tambah lagi dengan sindrom MNM.

Apa itu MNM?  Nantilah kita cerita ehhh... 

Dah... nak sambung kerja sikit lagi.

sekian adanya

suka duka pentas dunia

Blogger's Birthday Segment

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Salam sejahtera!

Segment untuk mengeratkan hubungan silaturahim antara bloggers :D
For more info + to join, click on the picture :)
*****
Saya dilahirkan pada:  6 Mei [Tahun yang penuh sejarah... :) bukan tahun 1969 ehh] 




suka duka pentas dunia

Durian untuk sarapan pagi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Seperti biasa agak lewat sikit.  Peristiwa pagi tadi baru nak cerita tengahari ini.  

Apa kesah... kan ini blog caca marba... :P

Petang semalam ayah (encik suami .. tak boleh panggil abang depan anak-anak nanti mereka pun ikut sama ehhh) bawa balik durian.  Katanya beli dari kawan kat pejabat 4 biji RM24.00.  Mahal ke tidak dah tak berapa nak faham sekarang ni sebab banyak sangat versi harga durian.

Durian ini bukanlah durian versi musang king atau D24 tetapi durian dari kampung.

ada rupa kucing tidur??

bila fokus dekat sikit... ada lah rupa sikit kan?


Si 'Gebus' ini lah yang pagi-pagi lagi celik mata nampak bauh durian kat luar... terus suruh umi buka durian... nak makan.  Tak payah susah-susah bagi alasan 'pagi-pagi tak boleh makan durian'  tak laku punya... memang tak makan pujuk.  Tunggulah nanti suruh ayah kopek.


Ayah memang sporting habis... sebab ayah sendiri pun memang nak makan kan???
Si 'gebus' ni bersemangat nak makan bukan kepalang lagi... dah buka... baru makan seulas pun tak habis dah tak nak... hai anak anak...

si kakak pun tumpang 'setangan' makan durian jugak.. boleh habis ker...kakak makan habis punya.

Bukan jer anak-anak, umi dan ayah pun tumpang sama makan durian pagi-pagi... buat sarapan.

Agak-agak petang ni sempat tak nak buat kuah durian... tak pun aiskrim durian.  Tunggu dan lihat sajalah bila umi balik kerja nanti tengok apa jadi?


suka duka pentas dunia


Kumpul dan hafal

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Langit Tidak Selalu Cerah.  Gambar Hiasan


Hafalkanlah ilmu yang telah Anda kumpulkan!
 Karena orang yang mengumpulkan ilmu namun ia tidak menghafalnya, bagaikan seorang laki-laki yang duduk di depan hidangan, lalu ia mengambil hidangan tersebut sesuap demi sesuap, namun ia lemparkan suapan-suapan itu ke belakang punggungnya. Kapankah Anda akan melihatnya kenyang?
(al-A'masy)



suka duka pentas dunia

27 November 2013

Segmen Follow April hingga Disember 2013 by cik akak omei

Assalamualaikum dan selamat sejahtera








suka duka pentas dunia



Mengintai dari tirai pejabat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sementara sebelum pulang rumah... mengintai keindahan alam di luar sana.







Gambar-gambar di atas dirakam sebelum hujan turun.  Sekarang hujan sudahpun turun.  
'Allahumma Soyya benna fian"


suka duka pentas dunia

Cerita bergambar kisah anak bongsu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


















sebahagian dari ragam budak kena demam campak...


suka duka pentas dunia

Apa yang anda rasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Semoga syurga miliki kita

suka duka pentas dunia

26 November 2013

Blog Review By Zayani Zulkiffli

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Agak dah lama sangat tak join segmen blog review.  Kalau tak silap jangkaan tahun 2013 memang tak pernh join mana-mana segmen untuk review blog.

Jadinya tergerak pula semangat nak join segmen ini yang dianjurkan oleh bakal doktor.  Iaitu Zayani Zulkifli.



Nak komen blog lain memang tak pandai... sebab tu la kot tak join segmen review blog ehhh. Bukan takut tapi tak berapa suka nak bagi komen.

Okey... Secara jujurnya Blog Zayani simple dan senang dibaca serta tak banyak ragam.

Kepada korang yang ada blog silakan klik pada gambar di atas untuk melihat blog bakal doktor muda...

Selamat mencuba kepada semua.



suka duka pentas dunia


Tidur juga akhirnya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera







Dah puas pujuk rayu. Masuk buai keluar buai. Serba tak kena dibuatnya. Jenuh juga lah fikirkan apa yang tak kena.

Dah dukung masih lagi merengek. Bak kata orang tua-tua "dah habis ikhtiar" masih lagi meragam.

Entahlah... agaknya umi ni lambat sangat nak faham nak bertindak apatah lagi.

Agak-agak akhirnya terbuka pintu hati nak bagi ubat demam... kan badannya dedor... panas yang tak berapa...

Memang itu kehendak dia, apakan daya nak cakap tak pandai bagi bahasa badan pun orang lambat nak faham...

Sejurus disuapkan ubat... basahkan sikit kepala...masukkan dalam buai tak sampai 5 minit dah lelap..

Barulah Abid tidur lena...dapatlah umi sambung blogging... :D

*p/s sambung cerita mlm tadi :P

Suka duka pentas dunia

posted from Bloggeroid

Memanjangkan semangat memberi kebaikan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Kita biasa mendapat pemberian dari seseorang yang kita kenal atau tidak.  Memang mengejutkan kerana tidak disangka orang yang kita tidak berapa kenal juga turut menyumbang sesuatu kepada kita.  Lazimnya pemberian diberikan oleh orang yang dikenali seperti sahabat baik, suami isteri, anak-anak atau ibu bapa atau juga bos.

Sebelum diangkat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Selain dari membaca ilmu hendaklah diperolehi secara berguru bagi meningkatkan kefahaman.  Gambar hiasan

Tuntutlah ilmu sebelum ilmu itu diangkat. Ilmu diangkat dengan meninggalnya para ulama. Orang yang berilmu dan orang yang menuntut ilmu memiliki kedudukan yang sama dalam hal pahala. Sesungguhnya manusia itu hanya ada dua, orang yang berilmu dan orang yang menuntut ilmu. Dan tidak ada kebaikan pada diri manusia yang selainnya.

(Abu Darda')


suka duka pentas dunia


25 November 2013

Demam ke tidak?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Tadi nampak macam demam. Merengek jer. Badan pun macam suam-suam.

Umi nak solat pun tak senang.

Dah buat susu masuk dalam buai... minum sikit tak habis separuh dah menggeliat nak turun dari buai. Ikutkan hati nak biar jer. Tapi tak sampai hati.

Siapkan tempat lepak..tilam dan bantal, dia golek-golek kejap susu tak habis pun. Dah beralih ke tempat lain pulak...

Abid ni demam ke tidak? Elok jer merayap...

posted from Bloggeroid

Antara Jatidiri dan Perasaan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bukan kisah sup cendawan atau cendawan berkilau seperti dalam siri Power Rangers.  Gambar ini hanya hiasan.  Apakah kehadiran kita ini umpama cendawan ini yang kadang-kadang memberi manfaat atau sekadar menjadi racun yang bisa tanpa penawar.


Rindu masa lalu sesekali menjelma lalu menyesakkan jantung
Rindu pada kekuatan kudrat mengatasi halangan yang melintang
Rindu masa lalu...


Menyorok atau lari dari masa lalu bukanlah jalan penyelesaian.  Mengatasi halangan adalah kekuatan yang tidak terjangka.  Gambar hiasan ini ketika satu masa yang tidak terlalu lama dulu


Catatan ini pada kali ini agak kurang padat kerana kekurangan kata-kata untuk diluahkan di kanvas ini.  Walaupun kata-kata itu pada dasarnya sering bermain di minda mendesak diri untuk mencari kekuatan dan kesabaran.

Cuma seketika terfikir sejenak... adakah wajar perasaan itu diluahkan di dada kanvas ini.

Hanya masa dan waktu bisa mentafsirkan segalanya.




suka duka pentas dunia


Lebih baik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera







Menuntut ilmu itu lebih baik daripada shalat sunnat
(Imam asy-Syafi'i)


suka duka pentas dunia



23 November 2013

Bukan kerana takut

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Aku menangis bukan karena takut mati atau karena kecintaanku kepada dunia. Akan tetapi, yang membuatku menangis adalah kesedihanku karena aku tidak bisa lagi berpuasa dan shalat malam.
('Amir bin 'Abdi Qais)





suka duka pentas dunia


22 November 2013

Perempuan Wanita Solehah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Petang ni... bermonolog sekejap... berkongsi rasa hati seorang wanita.



Tajuk Asal :  Kekuatan Seorang Perempuan


Perempuan
Kuatnya tidak terzahir
Letak pada jiwanya
Biarpun ditampar
Dia menangis
Bukan kerana kesakitan
Tetapi kekuatan

Perempuan
Ketahanannya lebih dari tamparan
Malahan beribu deraan
Kekuatan dalamannya
Itulah kudratnya

Perempuan
Kelemahannya adalah kejujuran
Sekali dikhianati
Selamanya ia terluka
Sukar diubati
Malahan beribu penawar bukan galang ganti

Perempuan
Kekuatan jiwanya adalah pada Tuhannya
Sejadah itu bukan baldu sutera
Penyambung semangat juang hidup
Menghimpun berjuta kekuatan
Tempat berhimpun sejuta keperitan
Tempat memendam sejuta kedukaan

Perempuan
Doanya pasti termakbul
Itu janji Tuhan
Andainya dia terluka
Andainya dia teraniaya
Adukan saja pada Tuhannya
Nescaya dia beroleh sejuta kekuatan
Malahan lebih dari itu

Perempuan
Ketaatannya pada sang lelaki hanya yang bernama suami
Lalu diberiNya sejuta kekuatan
Selagi dia beriman dan taat pada Tuhannya

Perempuan
Kedegilannya sukar ditawan
Selagi kekuatan kudratnya tertanggung dek badan
Selagi nafasnya berbau keimanan
Selagi jiwanya pada Tuhannya

Perempuan
Berasalnya dari rusuk Adam
Sebelah kiri paling bawah
Biarpun tidak lurus
Itulah kekuatan
Sekali terluka
Tidak selamanya merana

Perempuan
Dendamnya kekuatannya
Terbalas di tikar sejadah
Ingatannya pada Tuhannya
Muhasabah diri
Mencari kelemahan
Menilai kekhilafan
Koreksi kesilapan
Biar terlerai dendam membara
Biar damai hidupnya di sana


NUKILAN:
~  YANGBAIK
~  18 NOVEMBER 2013
~  SIDEC, SERI ISKANDAR

*  Nukilan di atas bukanlah semata-mata pengalaman peribadi penulis tetapi merangkumi juga penglihatan, pembacaan dan pengetahuan penulis sebagai blogger wanita.



suka duka pentas dunia

ulang siar 22/11/2013

Amalan yang diterima

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Seandainya aku mengetahui bahwa ada diantara amalanku yang diterima oleh Allah meskipun hanya sebesar biji sawi, maka itu lebih aku cintai daripada dunia dan seisinya, karena Allah Subhaanahu Wata'ala berfirman, 'Sesungguhnya Allah hanya menerima (amal) dari orang yang bertakwa.' (al-Maaidah : 27)

(Fudhalah bin 'Ubaid)




suka duka pentas dunia


21 November 2013

Bebaskan diri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera






Seorang mukmin hidup di dunia bagaikan seorang tawanan yang sedang berusaha membebaskan dirinya dari penawanan dan ia tidak akan merasa aman kecuali apabila ia telah berjumpa dengan Allah Subhanahu wata'ala

(al-Hasan al-Bashri)



suka duka pentas dunia

16 November 2013

Macam pulut jer...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera






Pagi Sabtu hari ini Konvokesyen Pasti SIDEC di D' Hotel Seri Iskandar.

Intro di atas memang ada kaitan dengan gambar dan cerita ini.

Selepas hantar Irdina, ayah balik rumah... kerana tak sihat. Umi tidak ikut kerana jaga Abid dirumah. Sementara itu dalam perjalanan balik ayah beli lepat labu dan bingka ubi kayu kuning.

Inas memang suka makan, lepas habis semangkuk bubur nasi Abid makan nasi lemak sikit dengan telur rebus. Dah habis nasi lemak nak makan tuuu ... lepat labu dah buka tak nak makan pulak. Katanya "macam pulut... jer" Ye lah warnapun kuning macam pulut kuning yang selalu umi masak tu kan... dah bagi rasa tak nak pulak.

Catatan ringkas hari ini memang ringkas kerana masih lagi menggunakan khidmat bloggeroid. Nak tengok komen tak sempat apatah lagi nak blogwalking.


Suka duka pentas dunia

posted from Bloggeroid

15 November 2013

Muhasabah bangsa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Muhasabah bangsa adalah sebuah yang unik mengandungi kompilasi Puisi cetusan rasa sempena ulangtahun kemerdekaan Malaysia ke-50.

Buku ini merupakan hasil karya Rahmah Mohd Rashid dan Ghafarullahhuddin Din.

sekian



suka duka pentas dunia

posted from Bloggeroid

Belajar dan mengajar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



corak hiasan



Orang yang terbaik diantara kalian adalah orang yang mempelajari al-Qur'an dan mengajarkannya.
(HR 'Utsman)



suka duka pentas dunia



14 November 2013

CPUV kedua November 2013

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Beberapa hari lepas berangan memiliki kereta Ford.  Memang kelas la... Namun tak upaya buat masa ni bajet tidak mengizinkan.  Walaupun dah berangan lebih dari dua atau tiga tahun lepas bahkan sejak mula mengenali kereta Ford.

Tetiba (tiba-tiba) hari ini masuk pulak iklan CPUV kedua untuk bulan November 2013 dari Nuffnang.  Baru je berangan masuk iklan... tumpang bahagia jugaklah.


Ford MCA Launch (NOV).  CPUV kedua November 2013


Menunggu kelibat iklan Ford menari kat blog ni.  Bila dah keluar nanti 'kome' klik lah yer... tengok apa yang ditawarkan oleh Ford.  Mesti gempak punya iklan dan promosi.

Terima kasih Nuffnang dan Ford di atas iklan CPUV untuk bulan November ini.





Dah.... nak sambung berangan bawa kereta Ford pulak :P.



suka duka pentas dunia

Penyejuk hati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Anak-anak dididik dengan al-Quran sejak kecil semoga berkekalan di hatinya.  Gambar hiasan.



Wahai para pengemban al-Qur'an, apa yang ditanamkan al-Qur'an di dalam hatimu? Sesungguhnya al-Qur'an adalah penyejuk hati orang mukmin, sebagaimana halnya hujan menjadi penyejuk bumi. Sesungguhnya Allah menurunkan hujan dari langit ke bumi lalu jatuh di tempat yang baik. Di tempat itu pula ada biji, sehingga kebusukan tanahnya tidak menghalangi biji tersebut untuk berkembang, menghijau dan menjadi bagus. Wahai para pengemban al-Qur'an, apa yang ditanamkan al-Qur'an di dalam hatimu? Mana orang yang memiliki (menghafal) satu surat? Mana orang yang menghafal dua surat? Apa yang sudah Anda amalkan darinya?

(Malik bin Dinar)



suka duka pentas dunia



13 November 2013

Cendawan putih bukan cendawan berkilau

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




sekadar cendawan untuk tatapan

... dan komen jika sudi :D

terima kasih!


suka duka pentas dunia



Sembunyikan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



batu petir?  gambar hiasan


Sembunyikan dan tutupilah rapat-rapat kebaikan yang pernah Anda lakukan melebihi rapatnya Anda menutupi dan menyembunyikan keburukan yang pernah Anda lakukan.
(Abu Hazim)



suka duka pentas dunia


12 November 2013

Berkongsi rezeki

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Orang memberi kita merasa
Orang berbudi kita berbahasa

Bukan pantun dua kerat tetapi lebih kepada peribahasa Melayu lama yang tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas.  Pada hematnya amalan memberi dan berbudi bahasa masih lagi diamalkan tetapi tidaklah diwar-warkan dan tidak pula digossipkan.

Menceceh pula.

Gambar hiasan

Pagi tadi semasa minum di Kedai Mak Haji bersama sahabat ada situasi menarik di situ.  Seorang Pakcik dari Bota Kiri (mungkin betul atau silap =) kurang pasti pula) membawa bahan jualannya seperti kerepek pisang, rempeyek kacang, tumpi dan keropok ubi diletakkan di Kedai Mak Haji.  Jarang sangat berjumpa dengan pakcik tadi mungkin juga pernah jumpa tetapi tidak perasan.

Hari ini, pakcik tadi asyik menegur pengunjung kedai yang duduk makan disitu.  Ada yang buat tidak peduli ada juga yang melayan kerenah pakcik (mmaf lah tak tahu nama pakcik tu sebab tak bertanya).  Diceritakan oleh pakcik tadi bagaimana usahanya membuat kerepek berkenaan serta bagaimana mendapatkan stok untuk membuat kerepek pisang.  Kami hanya mampu tersengih sambil menarik kerusi untuk duduk makan. Sambil makan seronok juga ada penglipurlara... rindu celoteh gemulah ayah terubat juga :D

Sambil bercerita pakcik meletakkan sebungkus kerepek pisang atas meja kami.  Terima kasih! Sempat lagi pakcik menceritakan lagi jenis-jenis kerepek pisang yang ada.  Kami tersenyum.

Pakcik beralih pula ke meja sebelah ada ibu dan anak kecil sedang menikmati hidangan di situ.  Pakcik meletakkan sebungkus keropok untuk anak kecil itu dan sebungkus kerepek pisang lagi.  Sejurus itu pakcik bercerita lagi mengenai jenis-jenis kerepek yang ada antaranya kerepek kacang dan kerepek dal.  Kakak tadi mengatakan beliau suka kerepek kacang, lalu diletakkan sebungkus kerepek kacang atas meja itu. Kakak terkejut lalu menghulurkan sejumlah wang kepada pakcik tadi... mungkin agak segan lalu pakcik memberi sebiji buah kuinin.

Pakcik kemudiannya beralih ke meja kami dan bertanya kerepek apa yang sedap.  Sejurus saja sahabat YB mengatakan kerepek kesukaanya, diletakkan lagi sebungkus kerepek kacang di atas meja.  Agak terkejut juga lalu sahabat tukar cerita mengenai kuinin dan mengagak buah kuinin itu dari kebun.  Lalu pakcik mengatakan buah kuinin itu dari pokok depan rumah kutip pagi tadi.  Kemudian diletakkan sebiji atas meja kami... dan sebiji lagi (mungkin juga kerana kami berdua di meja itu)... Terima kasih pakcik.

Kerepek dan kuinin pemberian pakcik tadi di panjangkan pula kepada sahabat di ofis.  Berkongsi rezeki kami pada hari ini...
                
                   
Kuinin yang tinggal.  Kerepek pisang dan rempeyek kacang telahpun 'difaraidkan' sesama ofis-mate.


suka duka pentas dunia


11 November 2013

Gelagat ketika Idola Kecil 6

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Dalam sedar dengan tidak Idola Kecil November 2013 dah masuk musim ke enam.

Sesekali pernah juga dengar luahan anak2 nak masuk Idola Kecil tapi buat tak tahu jer. Malas nak bagi perhatian sangat. Cukuplah sekadar tengok jer... tak payahlah masuk jadi peserta.




Inilah antara gelagat mereka. Entah.... semoga tidak berpanjangan aksi macam tu...


*p/s ini adalah entry terlewat yang disimpan dalan draf... baru hari ni teringat nak publish... =]

Suka duka pentas dunia

posted from Bloggeroid

9 November 2013

RTC Perak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Pada hari yang bahagia ini, singgah sekejap di RTC Perak di Gopeng.

Macam-macam ada. Antaranya Kolej komuniti, surau, perhentian bas, BSN, pasar basah dan yang paling penting ads Mydin Mall dan Agro mall.



posted from Bloggeroid

Kegembiraan yang dicemburui

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



gambar hiasan


Seandainya para raja dan para pangeran mengetahui kegembiraan dan kenikmatan yang kita rasakan (ketika menuntut ilmu dan beribadah kepada Allah), niscaya mereka akan merampas apa yang kita rasakan tersebut dengan tebasan pedang.

(Ibrahim bin Adham)



suka duka pentas dunia