FOLLOWER

30 Mac 2012

Gadis Melayu jaga suara

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



sumber:  google.com

Jenuh-jenuh juga lah mencari gambar gadis melayu yang sesuai untuk ditempek di sini.  Walaupun gambar di atas sekadar lukisan rasanya sesuai kot untuk memberi gambaran kepada gadis melayu.  Okeh kalau tak sesuai boleh letak gambar barisan peserta pertandingan Gadis Melayu di TV9.

Gadis Melayu jaga suara bukan sekadar bermaksud jaga suara dengan mengamalkan amalan tertentu untuk memerdukan suara tetapi lebih kepada jagalah suara di tempat awam kerana suara juga tergolong di dalam aurat bagi gadis dan wanita Islam.  Tidak pula bermaksud tidak boleh bersuara langsung.

Okey lah... Yangbaik bukanlah boleh dikategorikan sebagai ustaz ustazah tetapi sebagai seorang wanita, isteri dan juga pernah bergelar gadis suatu masa dahulu berpendapat... ketawa, mengilai atau menjerit di tempat awam tanpa tujuan keselamatan adalah sesuatu yang tidak sopan dan amat menyinggung sekali.

Beginilah nak mudah cerita, ketika keluar berkumpulan terutama ke rumah sewa kawan lelaki yang kononnya satu kelas... ini cerita parti perpisahan (berpisah la sangat kan).  Rumah sewa kawan lelaki (classmate) biasa di kawasan kejiranan,  adalah tidak manis bagi mana-mana gadis untuk ketawa atau mengilai.  Perbuatan itu sesuatu yang sia-sia kerana bukan sahaja tak elok didengar oleh jiran tetangga tetapi juga menyakit hati dan telinga. 

Boleh kata juga macam... kalau tak suka jangan dengar.  Hello.... korang tu perempuan kan?... so buat apa kat rumah budak lelaki nih... dah tu tengah malam macam ni tak balik lagi... esok tak der kelas atau dah abih exam... jangan nak buat perangai nak senonoh tu... jaga lah maruah anda sebagai siswi.

dah... habis berleter memalam buta nih... esok siang kalau korang baca... ingat2 lah jangan nak buat lagi atau jangan nak cuba buat... kalau hampa ditimpa bala bukan kena kat group hampa jer... ingat-ingat la mak bapak kat kampung tak pun kat bandar mana sekalipun... pelihara maruah diri dan keluarga.

Hish...dah habis..

Kekusutan dan kesakitan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Entah bagaimana hendak dimulakan
Segalanya bermula dengan agak baik
berterusan baik sekali
sesekali kesakitan dan keletihan yang melanda adalah lumrah
bumi mana tidak ditimpa hujan, langit mana yang tidak ditimpa mendung

hari ini....
Puas mencari di mana silapnya
adakah kerana kebodohan diri
atau juga kerana kelemahan diri
atau mungkin juga kerana ketidakcekapan diri
lantaran itu...
setiap permohonan bantuan dipandang enteng

Tuhan ku songsong masa silamku
Moga kelam tabir hayat tersingkap sopan

Perit hati ini ku tabahi terima setiap ujianMu
Semoga memberi pengajaran dan kekuatan kepada ku
agar tidak memandang rendah setiap permintaan

....

Menghidupkan cahaya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Kebaikan menghidupkan cahaya dalam hati dan kekuatan dalam beramal. Sedangkan keburukan menyebabkan kegelapan dalam hati dan kelemahan dalam beramal.
(al-Mu'tamir bin Sulaiman at-Taimi)

29 Mac 2012

Janji terlaksana

Assalamualaikum


Sungguh teruja rasanya janji terlaksana.  Walaupun rancangan tak seberapa namun janji yang mengejut itu tiba-tiba terlaksana walaupun tidak sepenuhnya.  Syukur.!!! Semoga di tambah lagi nikmat yang ada.  InsyaAllah.



cerita tergantung

Assalamualaikum



malas nye nak sambung cerita tergantung malam tadi...
sehari dua ni dok sibuk memanjang sampai tak sempat nak perah idea...
nak kata kering tak juga tapi memang tak sempat sungguh...

tetapi dengan gigihnya masih lagi ada hati nak buat cerita kan???

leceh betul..



hah... birthday sapa hari ini...
happy birthday to you
semoga dimurahkan rezeki dipanjangkan umur untuk buat kebajikan...

yeaay

28 Mac 2012

Janji tersirat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Entah dimana hendak dimulakan kisah sebuah janji yang tersirat.  Sebentar tadi ketika keluar beli keperluan dapur, kerana kesilapan kecil... tak juga bukan kesilapan tetapi salah faham yang amat kecil sekali dan tak perlu ambil hati.


Kita biasa berjanji, tak kiralah kepada anak-anak, suami, ibu bapa dan juga kepada diri sendiri.  Apa yang hendak dikaitkan di sini adalah berkaitan janji kepada diri sendiri.  Seperti biasa kita mampu merancang namun apa yang tersirat di sebaliknya kita tidak ketahui.

okeh... sambung semula dengan kisah beli aiskrim untuk alif

27 Mac 2012

Apa sebenarnya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


masih lagi dalam mood kurang memuaskan.  Puas cari di mana silapnya ke mana hilangnya mood.  Hampir saja mood jadi tidak stabil.  Namun dikuatkan juga jejari yang tak berapa runcing ini menekan button pada keyboard comel ini.  Entah beberapa kali tersentap kerana button 'f' telah dirosakkan oleh si montek. hehehe


Yangbaik tahu entry ini tidak seberapa dan tidak semeriah cerita lamaran awal ashaari atau cerita majlis perkahwinan mereka pada bulan Mei ini.  atau juga kisah mawi dan keluarganya di rompak.


tulisan ini sekadar mengisi ruang kosong malam ini memandang buffered earning pun dah beberapa hari kosong tiada kempen yang menjejakkan kaki.  Bila lagi nuffnang nak meletakkan kempen di buffered earning neh???  Puaslah jerit kat sini... kalau entry tak seberapa tak tau siapa yang nak baca atau singgah bagi komen.


sekian dulu... celoteh panjang-panjang tanpa ujung pangkal cerita memang tiada makna...tetapi lebih bagi daripada dok buat 'ketupat' tak tentu pasal .. raya pun lambat lagi.

(^_^)

Bun Sambal Bilis

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sehari dua mulai petang semalam bun sambal bilis menemani perut
Pagi tadi tak sempat nak breakfast di rumah
Tengahari lunch dengan bun sambal bilis
Petang nanti minum petang dengan bun sambal bilis juga
Malam nanti baru dinner dengan nasi dan yang seiringan dengannya

Bun Sambal Bilis
Feveret ... huhuhu...

26 Mac 2012

Berdetik-detik yang lalu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

 

Hari ini, biarpun untuk catatan ini mungkin tiada komen, yangbaik tak kisah sebab dah biasa begitu, bukan satu atau dua malahan boleh mencecah hingga puluhan catatan yangbaik yang tiada komen.  Walaupun begitu  kehadiran komen sememangnya amatlah dihargai.  Kesedaran itu ada mengapa tiada pengomen sama ada tegar atau pengomen baru.  Bagi setiap blogger yang mesra dan rajin setiap komen amatlah bermakna dan ia merupakan salah satu sumber dan idea untuk terus berkarya.  Tidaklah nanti dikatakan blogger syok sendiri kerana mengeluarkan catatan yang tiada komen atau tiada pembaca.

Bukan sahaja sedetik lebih malahan berlebihan pula detik yang dilalui oleh blogger mematangkan pemikiran dan karya.




perasan atau tidak dalam diam-diam setelah awal ashaari melamar scha al yahya secara live dalam satu rancangan di ASTRO tiba-tiba wajah ayu scha muncul pula di laman blog yangbaik... teruja pun ada juga dengar berita lamaran itu.  Bukan apa walau apapun cara dan kaedah yang digunakan untuk melamar ia sedikit sebanyak memberi kenangan manis kepada semua yang menonton rancangan tersebut biarpun Yangbaik sendiri tidak menontonnya...

yang sebenarnya kemunculan scha al yahya di blog ini adalah atas kerjasama antara nuffnang dan trendsetter.  Silap-silap cara mereka ini akan menjadi satu trend pula di masa depan dan akan menjadi fenomena baru bagi jejaka di Malaya untuk meminang gadis idamannya.  Oh!  tidak... jangan lah buat begitu... ikutlah budaya kita orang Melayu...

Eh... belum lagi bercerita panjang ... trendsetter tu ada apa?  Nak tahu lebih lanjut klik di SINI

... blank...

 oh! tidak.... didera secara mental dan fizikal kerana tiada idea lagi...


25 Mac 2012

Hari ini dalam sejarah

Assalamulaikum dan selamat sejahtera,

Gambar yang menggambarkan hari ini penuh dengan sejarah.

Walaupun hari ini penuh dengan sejarah, memang sedih untuk dilalui tetapi terpaksa dilalui juga kerana jika tidak dilalui pastinya hari ini tidak akan berakhir dan sudah pasti hari esok tidak akan muncul.  Bolehke?  Biar apapun yang dilalui sudah pasti kita mesti tempuhi dengan semangat yang kuat dan ketabahan.



dan... sejarah hari ini turut dilalui oleh dua orang kanak-kanak riang ini yang mungkin tidak kenal erti kesedihan.  Walaupun begitu mungkin juga jauh di sudut hari mereka tersimpan secalit kesedihan tetapi tidak terucap dan tidak terzahir seperti kita orang dewasa.


eh eh... Fatin Liyana dan Irine Nadia Marcello dah keluar dalam segmen blogger di Safiyya TV9.  Agak-agaknya lah bila pula tiba giliran blogger yang bernama yangbaik.  He... perasan jer... namun begittu harapan tu tetap menggunung walaupun blog yangbaik tidaklah sepopular mereka... memang jauh panggang dari api... ibarat langit dan bumi... jauhnya populariti mereka berbanding blog yang baik.


Lari sekejap dari kesedihan tadi... sekejap lagi nak sambung makan kek keju...mungkin juga boleh membantu meredakan kesedihan ini agar ia tidak bertapak lama, namun minggu hadapan bagaimana pula nak dihadapi... entahlah...


Biarlah rahsia... sesiapa yang terdekat jika ada yang membaca blog ini mungkin dapat merasai kesedihan tu...

Cukuplah dulu...

Ekspo Selangkah ke UiTM 2012

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia 1UiTM



Ekspo Selangkah ke UiTM 2012 di UiTM (Perak)
Tarikh:  24 - 25 Mac 2012
Masa:  8.30 pagi - 7.00 malam
Tempat:  UiTM (Perak), Seri Iskandar

Bagi penduduk sekitar terdapat kenderaan/bas UiTM disediakan bagi memudahkan perjalanan pergi dan balik dari UiTM Perak,  antara lokasi terpilih ialah:
1.  Padang Ipoh, Ipoh
2.  Stesen Bas Kuala Kangsar
3.  Stesen Bas Teluk Intan 
4.  Stesen Bas Seri Manjung

Ekspo Selangkah ke UiTM tahun 2012 turut diadakan di semua kampus negeri dan cawangan UiTM.
Bagi lokasi-lokasi lain selain UiTM (Perak) sila klik pada gambar di bawah untuk lebih jelas.

(klik pada gambar)

Sekian.

24 Mac 2012

Bukan kali pertama dan terakhir

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Setelah berpenat lelah seharian hari ini di Ekspo Selangkah ke UiTM 2012 di 'booth' pertama.  Malam ini baru berkesempatan nak merepek di sini.

Mana tidaknya, memang setiap kali buat entry konon-konon gempak la sangat... tiba-tiba tak der gambar.  Memang tak der gambar, sebab tak sempat nak bergambar lagi pun yangbaik memang dah sejak dulu lagi berat sikit tangan bab nak tangkap gambar. 

Itulah yang dikatakan ini bukan kali pertama yangbaik buat entry tanpa gambar dan bukan juga yang terakhir.    Mungkin juga lain kali akan ada banyak lagi entry tanpa gambar...

sekian dulu...

23 Mac 2012

leceh betul

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



How to Blog?

memang leceh betul bila idea tak der nak buat entry
masa pula tak berapa pandai nak manage lagi
bila buat entry ikut suka jer...
tak pernah nak ikut tip SEO dari blogger popular
yang tau nya buat jer ikut hati
dah macam blogger syok sendiri
apa kisah... buat jer la...


terima kasih kerana sudi membaca...

:-)

22 Mac 2012

Bukan kisah Adam dan Hawa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia


Cuba fahami mutiara kata ini;

Sesungguhnya diantara bagian hawa nafsu yang tersembunyi adalah merasa senang apabila amalan yang kita perbuat dilihat oleh orang lain.  (Ibnul Atsir)


~~~~~

Louis Vuitton menari-nari

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Percaya atau tidak si Louis Vuitton tu... boleh menari-nari kat blog nih..
Jangan terkejut dan jangan pula buat-buat tak tahu  
Louis Vuitton tu bukan sahaja nama orang tetapi juga nama bagi beg berjenama dan berkualiti tinggi

sebelum celoteh panjang... beg Louis Vuitton ini menari-nari kerana adanya wuuhuuonline.com sumbangan nuffnang untuk blog Yangbaik... dan ada contest juga untuk memiliki Louis Vuitton... cepat...


Terkejut... oppocot!!
Tanpa segan dinyatakan bahawa beg Louis Vuitton memangnya antara beg idaman sejak dulu lagi
Tetapi masih belum memilikinya... belum cukup syarat... 

Beg Louis Vuitton menjadi milikku jua...
angan-angan mesti ada
kalau tiada angan-angan macam mana nak dapat... Kan? 

Buffered Earning di Nuffnang pundah berakhir dan belum lagi berganti...
kebiasaannya patah tumbuh hilang berganti... tetapi ini.... dah dua hari... menyepi jer..

...
.

21 Mac 2012

Remaja Lari Ikut Hati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,




Entah di mana hendak dimulakan cerita
Mengapa remaja lari ikut kekasih
adakah kerana kehendak hati tidak dipenuhi
Lari dari rumah bukanlah jalan penyelesaian terbaik

Mengapa cetek sangat pemikiran
Ikutkan kata hati yang tiada pedoman
Sesal dahulu pendapatan
sesal kemudian tiada gunanya


Putus kah sudah semua ikatan
hingga akal jadi mati
hati jadi tuli
basi

Lari dari rumah
ke mana tujuan
hilangkah keselamatan di rumah sendiri
hingga terpesona dunia luar
tiada belas ihsan
jua simpati
kepada ibu
kepada ayah
kepada keluarga
... Penting sangatkah kekasih tuli....
ikut saja membuta tuli???

Salahkah ibu beri teguran
salahkah ayah beri amaran
atau lebih sayangkan kekasih yang tiada pegangan
hingga lari jadi pilihan

Cukuplah sudah apa terjadi
gayat sungguh dengar berita
bimbang suatu hari kelak
berita kehilangan tidak dipeduli
kerana sudah menjadi jelak
akhirnya kecewa ibu dan bapa
anak sendiri bawa sembilu

Wahai remaja...
remajamu hanya sekali
biar sekali itu memberi erti
penuh makna penuh berkat
buat bekal ke akhir hayat

Harimau mati meninggalkan belang
Gajah mati meninggalkan gading
Manusia mati biarlah meninggalkan nama
baik dikenang ke anak cucu

...

20 Mac 2012

Wang Tunai RM5000 Untuk Blogger

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia


Wang Tunai RM5000 untuk Blogger
Ganjaran Wang Tunai Sebanyak RM5000 Untuk Blogger Malaysia dari BloggerWanita.com

Apa yang perlu dilakukan?

■Program Wang Tunai RM5000 ini hanya dibuka untuk 100 blogger terawal yang berdaftar sahaja. Cara berdaftar adalah rakan blogger hanya perlu buat post tentang program RM5000 dan linkkan ke “Wang Tunai RM5000 untuk Blogger”. Sila nyatakan link URL post tersebut di ruangan komen di entri “Wang Tunai RM5000 untuk Blogger". Jika terpilih, Rakan blogger akan diberitahu melalui email dan akan disenaraikan melalui post khas.

■100 blogger yang terpilih akan bersaing sesama mereka untuk menjadi Top 10 Referrrel ke BloggerWanita.com iaitu 10 blog yang membawa trafik tertinggi ke blog BloggerWanita.com dengan mengikut pengiraan Google Analytic. Saingan rakan blogger tidak banyak untuk berpeluang mendapatkan wang tunai ini.

■Setiap satu trafik yang disumbangkan ke blog BloggerWanita.com akan dibayar sebanyak RM0.05. Jika rakan blogger mampu membawa 10000 trafik ke blog ini, maka bayaran pada bulan tersebut adalah RM500 ( RM0.05 X 10000) dan seterusnya.

■Terbuka kepada semua warga Blogger di Malaysia, tidak kira lelaki atau perempuan dan tanpa mengira status pagerank atau Alexa Rank.

■Rakan blogger juga perlu LIKE Facebook BloggerWanita.com atau Follow Twitter BloggerWanita.com atau daftar email di Feedburner BloggerWanita.com sebagai syarat untuk menerima wang tunai nanti.

■Bayaran wang tunai akan dibayar pada 1hb hingga 7hb setiap bulan ke akaun Maybank secara online. Bank lain masih diterima jika tidak memiliki akaun Maybank.

■Program RM5000 adalah fasa pertama yang akan dilancarkan pada 1 April 2012 sehingga RM5000 tercapai untuk diberikan kepada blogger.

■Rakan blogger boleh menggunakan banners yang disediakan di sini untuk tujuan promosi. Tidak dibenarkan menggunakan iframe atau apa-apa script yang boleh menipu trafik.

■Pihak penganjur berhak untuk menukar syarat pada bila-bila masa jika perlu sahaja.

Penaja bagi Program Wang Tunai RM5000 untuk Blogger adalah BloggerWanita.com.


Berminat? bolehlah submit link post bertajuk “Wang Tunai RM5000 untuk Blogger” di ruangan komen. Selamat Berjaya.

p/s:  Yangbaik sendiri bukanlah hebat sangat dengan ilmu-ilmu seo atau tarikh trafik.  Namun kekurangan ini bukan satu kelemahan tetapi satu cabaran yang mesti disahut... YES!


---------------------------
Update:
Termasuk dalam senarai di tangga ke 48.

Bukan entry syok sendiri

Assalamualaikum



Semoga Allah merahmati seorang hamba yang merenung sejenak sebelum melakukan suatu amalan. Jika niatnya adalah karena Allah, maka ia melakukannya. Tapi jika niatnya bukan karena Allah maka ia mengurungkannya.


(al-Hasan)
 
 
 
.

Oh! Tidak, dia pergi sudah!!!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Entah !!! memang tiada kaitan langsung

Bila tengok gambar matahari yang tersenyum lebar tu macam menyindir pulak... terasa sendiri

Apa tidaknya idea dah kering kontang pergi melesap entah kemana tak balik-balik lagi...

Tengahari dah nie... perut mula berkeroncong.  pagi tadi sempat singgah makan laksam di TG Corner.... sedap!!! Nak ambil banyak2 tak habis pulak nanti membazir, kalau bungkus nanti tak sedap... buat sendiri jer la..


!!!

19 Mac 2012

Indahnya bila top-up berganda

Assalamualaikum



Nak kata tiada kaitan dengan gambar tak boleh sebab ia berkaitan dengan bajet maka diringkaskan cerita memang ada kaitan dengan bajet 2012.

Mengapa?  Entah kebaikan apa Celcom xpax hari ini... top-up RM30 dapat sekali ganda... meriah2..

Terima kasih Celcom!  Memang berbaloi guna Celcom.

Berikan 3 manfaat kepada manusia sejagat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Berkongsi lagi.  Bukan sahaja 3 manfaat yang boleh diberikan tetapi banyak lagi kebaikan atau manfaat untuk kebaikan insan sejagat.

3 manfaat yang dimaksudkan itu tertera pada mutiara kata berikut:

Hendaknya setiap mukmin memperoleh tiga macam perlakuan darimu; Jika kamu tidak dapat memberinya sesuatu manfaat maka janganlah membahayakannya, jika kamu tidak bisa membahagiakannya maka janganlah membuatnya sedih, dan jika kamu tidak memujinya maka janganlah mencelanya.  (Yahya bin Mu'adz)

Kesimpulan:
1.  Jangan membahayakan orang lain.
2.  Jangan membuat orang lain berdukacita atau bersedih.
3.  Jangan mencela atau mengutuk orang lain.

Sekian.


Perlukan perubahan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Perlukan perubahan?  Perlu.  Manusia perlu berubah tidak kiralah dari segi imej, kewangan atau pekerjaan.  Pekerjaan?  Belum lagi ke arah itu. 

Perubahan ini bukan untuk diri penulis tetapi sekadar berkongsi pengetahuan dan pengalaman.

Penulis sendiri bukan sekali bahkan berkali-kali kepingin berubah dalam kerjaya, gaya fesyen dan juga kehidupan.  Tetapi seperti biasalah... perubahan itu satu cabaran dan ia memang menakutkan.

Menakutkan kerana tidak pasti dan tidak tahu apa yang bakal terjadi setelah berubah.

Untuk perubahan memerlukan kekuatan hati dan semangat juang yang tinggi serta kekuatan peribadi untuk berhadapan dengan segala kemungkinan yang tiba.

...

18 Mac 2012

Hargai aurat dan harga diri anda

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Petang tadi, selepas ayahnya balk kerja dan selepas solat Asar juga bawa anak-anak bersiar-siar hasrat hati nak UTP lihat program dan aktiviti Kelab Masjid UTP tetapi tidak kesampaian kerana hari dah lewat dan hampir senja.


Dalam perjalanan (semasa bersiar-siar) macam-macam pemandangan dapat dilihat seperti kehijauan hutan yang masih tersimpan rapi (menanti masa untuk diteroka), kesesakan jalan di Seri Iskandar (semakin mendekati Bandaraya Ipoh dah... kenderaan semakin banyak) dan tidak ketinggalan peragaan fesyen percuma oleh jejaka dan gadis-gadis Melayu.

Timbul sedikit rasa terkilan kerana fesyen mereka turut dipengaruhi oleh pereka fesyen barat dan tempatan yang terlalu moden sehingga mengabaikan aurat seorang Islam.  Mengapa?  Tidakkah mereka ada rasa malu pada diri sendiri atau sayang pada aurat mereka lantaran aurat itu dipertontonkan sesuka hati.

Fikir-fikirkan...

*

Belajar terima kenyataan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Baru tadi dapat teguran berkenaan perasaan yang tidak menentu.

Bukan tidak menerima kenyataan tetapi sesekali apabila perasaan yang tidak selesa itu dilakarkan ia akan sedikit bahkan banyak juga membantu.

Masalah yang kita hadapi sesekali perlu diluahkan walaupun tidak secara total tetapi sedikit sebanyak ia membantu meleraikan kekusutan yang terbuku di hati.

Belajar terima kenyataan.  Kita sering merasakan hidup kita susah tetapi tidak pula fikirkan apa yang ada pada kita itu sebenarnya lebih baik dari apa yang dimiliki oleh orang lain.

Kenyataan bukan untuk meletakkan kesalahan kepada orang lain tetapi untuk menilai jati diri.


(^_^)


.

Perasaan tidak keharuan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Tidak pasti tajuk di atas sama atau tidak dengan gambaran perasaan penulis sekarang.  Memandangkan memang perasaan ini rasa tidak menentu, biarkan seketika cuba menerima hakikat dan kenyataan.


Perasaan itu bukan kerana orang lain tetapi bermain dalam diri dan perasaan itu amat merimaskan dan menyesakkan nafas.


Perasaan itu bukan sekali ini tiba bahkan berkali-kali namun telah lama hilang dan timbul semula sejak Jumaat lepas.  Mengapa ini terjadi?  Ini semua sudah tersurat dan harus menerima hakikat.  Penulis harus bersabar dan menghadapi semua ini dengan penuh kesabaran.


Sebenarnya kejadian ini menjadikan penulis malas berfikir kerana rasa dah penat dan bosan hendak memikirkan kaedah mengatasinya.  Rasa seperti terpaksa berfikir seorang ... tetapi tidak itu semua perasaan saja.


Wajib segera sedar dan insaf, kepada Allah kita berserah dan meletakkan seribu pengharapan agar perasaan ini tidak lama bertamu dan segera pergi.


Apapun punca semua perasaan ini biarkan ia segera menghilang.....


....

Hari terakhir cuti sekolah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Hari ini Ahad, 18/3/2012 hari terakhir cuti sekolah.  Kerja sekolah mereka telah siap 4 hari lepas, malam tadi semak semula nampak okey tetapi masih perlu penambahbaikan.

seminggu atau 9 hari mereka bermain bersama dari pagi sampai petang juga malam.  Pagi esok tinggal seorang di rumah sendirian kerana abang dan kakaknya ke sekolah.  Balik tengahari.... boleh main sama-sama... yehaaa


17 Mac 2012

Pengalaman Mengemas Dapur Bersama Baby

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,


Alkisah seorang baby yang sangat rajin mengemas rumah, terutama bila dah dapat 'kaki'.  Dari depan sampai ke dapur semuanya di kemas, tak cukup dengan bibik yang mengemas dia pun nak juga mengemas.

Catatan ni memang teramat ringkas kerana penulisnya kekeringan ayat dan kata-kata.  Idea nak menulis pun tak berapa nak keluar.  Entahlah mengapa begini jadinya.  Ehhh... dah lari tajuk pulak.

Anak-anak memang lah kalau dari kecil tidak diajar mengemas atau buat kerja rumah sampai besar pun tak pandai.  Tambahan bila dah ada bibik semuanya ditanggung.  Tetapi sesekali minta juga bibik tunjukkan anak-anak buat kerja sendiri ketika umi dan ayah pergi kerja.  Supaya nanti mereka tak manja.

Meh... kita tengok apa pula yang dibuat oleh baby ketika bibik sedang membasuh singki.

berada berdekatan dengan bibik beg dan lain-lain peralatan yang disusun rapi... masuh tak cukup kemas lagi.  Jadi... marilah kita menyisihnya supaya dapat disusun semula... hahaha


ada saja yang tidak kena dengan tudung saji ni... tiba-tiba terletak atas lantai pula.... angkat cepat!!!


dah kemas barang-barang kat atas lantai ... tengok pula dalam laci... la... penuh dengan barang plastik.  Memanglah tak boleh boleh letak barangan berunsur kaca dan berat-berat... bahaya


okey! laci dah siap kemas.  Mana lagi yang tak kemas... bagi tau sama baby.  Baby memang rajin mengemas.

Sekian... adanya. 

16 Mac 2012

Tunggu ayah balik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Sudah beberapa minggu atau mungkin juga hampir 2 bulan ayahnya balik rumah awal walaupun sedikit lewat petang.  Namun kepulangan ayah tetap dinanti.

Bagi Alif kepulangan ayahnya adalah satu peluang yang sunggu bermakna kerana ayahnya adalah lawan untuk bermain badminton.  Jika cuaca tidak mengizinkan seperti hujan atau angin kuat, ayahnya akan bawa bersiar-siar di sekitar Seri Iskandar.  Walaupun demikian Alif lebih suka tinggal dirumah bermain bersama-sama kawan-kawan.

Hari ini ayah mula kerja syif kerana Kursus Induksi sudah bermula.  Ayah akan berkerja dari petang hingga malam.  Walaupun sekeluarga lagaknya seperti sudah biasa tetapi seakan tidak gembira dengan cara ini.  Namun itu semua urusan kerja ayah... maka reda dan terimalah seadanya walaupun jauh di sudut hati tidak berapa suka.

Malam ini, mereka sukar melelapkan mata kerana tidak dapat bergurau dengan ayahnya petang tadi.  Mereka tidur juga walau sedikit lewat setelah dapat berbual dengan ayah melalui telefon rumah.  Terima kasih TM.


'budak' ini mewakili abang dan kakaknya yang tidak dapat melelapkan mata.

(^_^)

.

Jatuh merudum | Nasi ayam

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



lihatlah !!!

hari ini data kunjungan yang dikutip oleh Nuffnang.com jatuh merudum.  Kemungkinan kejatuhan itu adalah kerana sehingga artikel ini ditulis jauh sungguh beza masa antara artikel semalam dengan artikel hari ini. 

Jadi, oleh kerana tiada cerita terkini makanya tiadalah kunjungan baru.

... rehat jap... lapar sangat dah nie, nak sambung makan nasi ayam kawan belanja... tengkiu ani.

no gambar .... hehehe

..

15 Mac 2012

Kompilasi ilmu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


1.  Tidak semua orang dilahirkan terus mempunyai ilmu.  Maka sungguh beruntung dan bertuahlah badan jika bijak dan berilmu.

2.  Bagi yang sudah berilmu tidak salah rasanya jika dipeturunkan sedikit ilmu yang ada supaya ilmukita akan terus berkembang dan yang pastinya ilmu itu adalah untuk kebaikan.

3.  Tahapan pertama ilmu adalah diam. Kedua, mendengarkan dan menghafalkan. Ketiga, mengamalkan. Keempat, menyebarluaskan dan mengajarkan. (Sufyan ats-Tsauri)



4.  Wahai para pembawa ilmu, amalkanlah ilmu kalian miliki! Karena yang disebut alim adalah orang yang mengamalkan apa yang ia ketahui dan ilmunya sesuai dengan amalnya. Akan ada suatu kaum yang membawa ilmu tidak melebihi kerongkongan mereka. Ilmu mereka bertentangan dengan amal mereka. Batin mereka bertentangan dengan lahir mereka. Mereka duduk dalam halaqah (majelis ilmu) untuk saling berdebat antara satu dengan yang lain. Sehingga ada seseorang yang marah kepada rekannya, lalu berpindah ke yang lain dan meninggalkan rekannya. Amalan mereka dalam majelis itu tidak akan bisa naik kepada Allah Ta'ala.  (Ali bin Abi Thalib)


5.  Tuntutlah ilmu sebelum ilmu itu diangkat. Ilmu diangkat dengan meninggalnya para ulama. Orang yang berilmu dan orang yang menuntut ilmu memiliki kedudukan yang sama dalam hal pahala. Sesungguhnya manusia itu hanya ada dua, orang yang berilmu dan orang yang menuntut ilmu. Dan tidak ada kebaikan pada diri manusia yang selainnya.  (Abu Darda')
 
6.  Hafalkanlah ilmu yang telah Anda kumpulkan! Karena orang yang mengumpulkan ilmu namun ia tidak menghafalnya, bagaikan seorang laki-laki yang duduk di depan hidangan, lalu ia mengambil hidangan tersebut sesuap demi sesuap, namun ia lemparkan suapan-suapan itu ke belakang punggungnya. Kapankah Anda akan melihatnya kenyang?  (al-A'masy)
 
7.  Ilmu itu dipelajari untuk diamalkan, sebagaimana sebuah amal dilakukan untuk dapat menyelamatkan. Karena itu, apabila amal yang dilakukan lebih sedikit dari ilmu yang didapatkan, maka sesungguhnya ilmu itu telah menjadi beban bagi pemiliknya.  (Seorang ahli hikmah)
 
8.  Ilmu tidak akan bisa didapat oleh orang yang pemalu dan orang yang sombong.  (Abul Aliyah)
 
9.  Barang siapa mengetahui bahwa dunia ini adalah negeri tempat berlomba untuk meraih dan mengumpulkan amal shalih, dan ia pun mengetahui bahwa semakin tinggi kedudukan seseorang dalam ilmu dan amal maka makin tinggi pula kedudukannya di surga kelak, maka ia tidak akan menyia-nyiakan waktu sedikitpun dan akan berusaha memanfaatkannya dengan sebaik-baiknya, dan ia tidak akan melewatkan kesempatan sekecil apapun untuk berbuat baik.  (Ibnu 'Aqil)
 
10.  Jangan berikan ilmu Anda kepada orang yang tidak mau menuntutnya. Jangan Anda tebarkan mutiara kepada orang yang tidak mau mengambilnya. Dan jangan gelar dagangan Anda di hadapan orang yang akan menghancurkannya.  (Yazid bin Maisaroh)



dengar khabar keputusan SPM 2011 dah keluar?
Macam mana dengan keputusan SPM mike?


13 Mac 2012

Lupakan kekhilafan lalu bina semangat baru jangan biarkan hati membeku

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




1. Dalam kehidupan seharian kita pasti tidak lari dari segala ujian, cabaran dan juga pujian.  Namun pujian itu yang diterima sedikit sahaja berbanding kemarahan atau kebencian.

2.  Pernah kita diberikan sesuatu tugasan, namun jarang sekali tugasan itu dapat disempurnakan dengan jayanya tanpa kerjasama banyak pihak antaranya rakan setugas atau 'stakeholder'.  Bukan bermaksud mereka tidak memberikan kerjasama tetapi tidak dapat memahami keperluan tugasan kita serta had kuasa yang ada pada kita.

3.  Aye pernah berhadapan dengan satu situasi yang agak memilukan di mana seorang daripada sahabat telah dipersalahkan kerana beliau dikatakan 'pandai-pandai' buat keputusan.  Sedangkan apa yang diucapkan jauh sekali dari apa yang beliau hadapi.  Ini semua gara-gara salah faham, tidak mahu memahami serta ingin melepaskan 'tengkok' sendiri.  Dalamerti kata lain tidak mahu bertanggungjawab dan lantas meletakkan kesilapan itu pada orang lain yang diminta bantuan.  Patut ker?

4.  Berusahalah menjadi manusia yang bertanggungjawab kepada diri sendiri dan juga kepada alam sekitar serta manusia sejagat.  Tidak pula bermakna menerima semua kesalahan yang dilakukan orang lain tetapi lebih kepada bersedia menerima teguran dan menerima kenyataan mengenai kelemahan diri seterusnya berusaha memperbaiki diri.

5.  Elakkan lah juga sifat cepat melenting dan terus menyalahkan orang lain.  Fikirlah dahulu berita yang diterima itu.  Adakah ianya benar atau sekadar ayat 'bodek' supaya dia terlepas dari hukuman.  Fahami maksud sebenar disebalik pelaporan.  Fikir jauh sikit dan pandang ke depan jangan statik sahaja.

6.  Tidak elok menyusahkan orang lain dengan perkara yang remeh temeh dan tidak ada kaitan dengan dirinya.

7.  Janganlah 'sampai hati' membiarkan orang lain yang tidak bersalah menjadi mangsa keadaan atau mangsa manusia yang tidak mahu mengerti hati dan perasaan orang lain.

8.  Kemajuan teknologi bukan untuk disalahgunakan sebaliknya gunalah kemudahan teknologi yang ada untuk kebaikan diri sendiri dan manusia sejagat.

9.  Elakkan menyimpan dendam atau kemarahan kerana ia mampu menjejaskan kecantikan sebenar yang ada dalam diri atau luaran.  Dendam kesumat itu mampu mendatang pelbagai gejala penyakit dan akan menjejaskan kesihatan sebenar.

10.  Siapalah kita untuk berdendam dan menyimpan benci kepada orang.  Sedangkan ia sedikitpun tidak mendatangkan keuntungan atau kekayaan malahan kerugian juga kegelapan bakal menyelelubungi segenap ruang kehidupan.


Sekian.

Lama Berdiri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


sumber gambar :  google.com


Barangsiapa terbiasa memanjangkan shalat malam (dengan memanjangkan bacaan al-Qur'an ketika berdiri dalam shalat), maka ia akan merasa ringan ketika harus lama berdiri pada Hari Kiamat kelak. 
(Hassan bin Athiyyah)




.

12 Mac 2012

Kasut pilihan bukan kasut idaman

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Nak bercerita tentang kasut pula.  Bukan kerana tiada idea, tetapi dah berlebihan ideanya sampai mencurah-curah hingga tak tahu mana nak tulis... Hehehe

Yangbaik, kalau bab mencari kasut memang suka sangat terutama bila dapat catalog baru dari Rorine atau Leno.  Sayangnya hasrat untuk mendapatkan kasut idaman jarang sekali kesampaian.  Kecuali dari Rorine memang belum pernah beli lagi.  Yang selalu dibeli adalah jenama BATA.  Sejak 'azali' pilihanku adalah BATA.  Entah mengapa, koleksi kasut pilihan kebanyakannya datang dari BATA.


Kasut BATA terakhir yang dimiliki masih lagi elok, tetapi tidak selalu dipakai kerana tumitnya 'semakin tinggi'.  Masih dalam keadaan baik dan akan dipakai bila rasa teringin berkasut tinggi.  (Macamlah tinggi sangat kan..)

Tetapi sejak kebelakangan ini, mencari kasut yang sesuai dengan harga dan rekabentuk menjadi semakin sukar.  Bila jumpa 'design' yang sedang elok, harga pula tak sepadan (mahal sangat).  Kadang-kadang 'design' kasut memang dah elok sangat2 tetapi tumit tinggi la pulak.  Yangbaik memang tak sesuai sangat pakai kasut tumit tinggi terutama yang lebih dari 2 inci.  Itupun dah kira tinggi. 

Dengan umur yang semakin meningkat tambahan pula dengan berat badan yang susah nak stabil (berat badan naik dengan senang hati tetapi susah sikit nak turun).  Dengan itu, kasut 'flat' atau tapak rata adalah lebih sesuai bagi wanita yang banyak bergerak terutama ketika terlibat dengan pengendalian program jabatan. 

Kasut hitam ini, walaupun design yang ringkas tetapi sedap dipakai... maksudnya selesa dan senang dibawa berlari (?).  Jenamanya tak ingat, dah tanggal dari tapaknya.  Harganya berpatutan sekali dan rasa sungguh berbaloi. 

Sayangnya atas kecuaian sendiri atau juga kerana kesilapan pihak lain yang tidak menjaga keselamatan pengunjungnya.  Kasut ini dengan tidak sengaja telah terlanggar besi cerucuk yang tertanam di satu laluan mengakibatkan ia terkoyak (sedikit).   Kasut ini akhir tersimpan dalam rak kasut dan menanti tukang kasut untuk dibaiki (jika boleh). 

Menariknya, kasut ini walaupun tersimpan sekian lama (hampir 6 bulan atau lebih) permukaannya tidak terkoyak atau 'tersopak', masih elok tidak seperti sesetengah kasut yang akan 'tersopak' bila lama tidak memakainya.

Inilah sebahagian dari perjalanan dan kisah kasut. 
Sekian adanya.

.

World Sleep Day 2012

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia


World Sleep Day 2012

Tarikh:  17-18 Mac 2012
Masa:  10:00am - 10:00pm
Tempat:  Berjaya Time Square (LG Concourse)

11 Mac 2012

Berhenti Mengharap

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,




Untuk kesekian kali, tajuk Berhenti Mengharap diutarakan. Tetapi dalam situasi yang berbeza.  Berhenti mengharap bukan bermakna berputus asa tetapi lebih kepada kurangkan kebergantungan kepada orang lain.  Juga bukan kerana tidak percaya tetapi lebih kepada membina keyakinan diri dan keupayaan diri untuk menyelesaikan sebarang pertikaian dan urusan.

Berhenti mengharap dengan harapan orang lain tidak menyalahkan kita atas kesilapan yang bukan kita lakukan kerana kita terlalu banyak mengharap kepada orang lain untuk menyelesaikan urusan kerja kita.

Sentiasa berwaspada atas setiap tutur kata, perbuatan dan juga tulisan.  Bertanggungjawab atas setiap apa yang berlaku ...berat juga nih.  Macam mana yer?

(>-<)

?

10 Mac 2012

Lagi gambar dalam banglo contoh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Baru-baru ni, tak berapa ingat tarikhnya bila Yangbaik sekali lagi bersama keluarga melawat ke rumah contoh MRCB di Puncak Iskandar.  Kali ini sempat lah merakam beberapa keping gambar dalam banglo contoh.  Mungkin juga boleh dijadikan idea untuk menghias rumah.


Yangbaik juga baru menerima surat kelulusan pinjaman perumahan dari Bahagian Pinjaman Perumahan.  Insya-Allah dengan adanya kenaikan gaji bermula 1 Januari 2012 sempatlah menyimpan sedikit demi sedikit untuk rumah idaman yang bakal disiapkan menjelang tahun 2014... jika mengikut jadual.  Apa pun kita mampu merancang, semoga perancangan kita diberkati Ilahi dan dipermudahkan segala urusan.



Baiklah berbalik kepada gambar baru yang sempat dirakam.  Jom kita hayati koleksi gambar yang tidak seberapanya ini.  Maklumlah Yangbaik belum lagi menjadi Jurugambar bertauliah... sekadar memenuhkan hobi dahulu...

Layan lah ye..


 kawasan luar banglo yang dmaksudkan....lanskapnya menarik...
boleh dijadikan contoh untuk lanskap terbaik


 

sebaik sahaja pintu utama dibuka... terus disambut dengan cermin besar dan bunga antik...menarik!


 

gambar 3 dalam 1; siling, wallpaper dan langsir/tingkap di ruang tamu


 
laluan dari ruang tamu ke dapur, kiri dan kananya adalah bilik.  Sejurus melepasi ruang tamu terdapat ruang untuk ke kolam mandi di sebelah kiri.


laluan dari ruang makan menghala ke ruang tamu pula... gembira ria dua beradik tu berlari... awas! terlanggar lampu kaca tu... jenuh kena bayar pulak...


ruang makan keluarga dan tetamu berasingan dari dapur.  Perasan tak wallpapernya sama ruang tamu.  Contoh aje kan...


kamar utama @ master bedroom terletak bersebelahan kolam mandi...memang luas boleh main sorok-sorok lagi... ngeee

sekian adanya...cerita bergambar yang tak seberapa...jika ada yang berkenaan boleh terus hubungi MRCB @ SIDEC di Seri Iskandar...promosi....  mana tau boleh dapat diskaun ker...

(^-^)
.

9 Mac 2012

My Pinky Moments

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


My Pinky Moments

Sungguh-sungguh teruja sangat nak berkongsi memori indah merah jambu bersama Eyriqazz.com dan madammondoq.com.


Sebelum bercerita lebih panjang... meh lihat gambar si merah jambu yang ingin dikongsikan bersama.



walla.... pinky habis gitu. 
Gambar ini dirakam ketika Inas Insyirah belajar melakar di atas kertas lukisan abangnya (Alif) dan diberi tunjuk ajar oleh ayahnya yang merupakan bekas pelukis terbaik di zaman sekolahnya... di mana tumpahnya kuah jika tidak ke pinggan nasi.

Yang sebetulnya gambar ini terdapat dalam empat (4) siri.  Memandangkan penganjur memberikan syarat dua (2) keping saja ... maka inilah gambar terbaik pilihan ayahnya.

So!!! kepada kawan-kawan blogger sekalian, moh kita ramai-ramai sertai My Pinky Moments Contest.  Tarikh tutup contest adalah pada 31 Mac 2012.  masih banyak masa lagi untuk dapatkan mana-mana gambar kenangan yang berasaskan warna pink.

Hadiahnya menarik sekali, antaranya:
Tempat Pertama : RM100 + Duit Kertas RM20 baharu
Tempat kedua : RM50 + Duit kertas RM1 dan RM5 baharu
Tempat ketiga : RM30 + duit kertas RM1 dan RM5 baharu
Hadiah saguhati x 5 = RM10 Cash/top up

Dan... dijangka akan bertambah sekiranya penaja bertambah lagi.... dan lagi ... dan lagi.

Apa lagi?  Untuk mendapatkan penerangan lanjut... sila klik SINI

Untuk makluman (ayat skema macam surat rasmi pula), Contest ini dianjurkan oleh Eyriqazz.Com dan Madammondoq.com ditaja bersama HazmanFadzil.Com , Alyzafisol.com , Blogr.my , Sharidawati.blogspot.com dan Enveeus.Com"


Last but not least, Think Pink
(^-^) 
.


Baru iPad 3

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

The new iPad (iPad baru)

Agak mengejutkan juga (bagi yangbaik) sementelahan iPad2 baru saja berada di pasaran tidak sampai 2 tahun dan kini keluar pula iPad baru.  Ingatkan iPad3... betul tak lepas 2 datangnya 3... tetapi 'baru' pula perginya.

Banyak kelebihan antara iPad2 dan iPad baru.  Blogger ariffshah dan amanz awal-awal lagi dah buat kajian terperinci dan laporan mengenai iPad baru.... teruja nak dapatkan iPad baru.

iPad2

Dengar khabar harga iPad2 dah runtuh sebanyak RM300.00.

iPad2 idaman hati
harganya mahal tidak terperi
iPad baru nama diberi
keluaran baru dunia IT

...



Blog dan Tanpa Nama

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Dalam apa juga keadaan dan apa juga yang dilakukan seringkali kita akan berhadapan dengan sesuatu yang tidak kita ketahui.  Dan sesuatu yang tidak diketahui ini seringkali akan mengganggu tumpuan kita terhadap apa yang kita lakukan.  Seoalah-olah ada peminat misteri ... seperti artis.

Tanpa nama.  Itulah di antara pengomen atau peminat setia yang sering singgah di blog.  Lazimnya Tanpa nama tidak kita kenali sebaliknya Tanpa nama yang mengenali kita ... blogger.

Mengapa Tanpa nama?  Itulah persoalan yang sering berlegar di pemikiran blogger.  Sudahlah blog pun tak berapa popular, nak menulis pun tak berapa pandai... kadang-kadang tajuk lain isi cerita pulak lain... tak sepadan langsung.

Namun bagus juga ada Tanpa nama, kerana secara tidak langsung bertambahlah pengomen di dalam blog.  Walau apa pun... tapisan komen tetap ada tidaklah bulat-bulat komennya di'publish'.

Siapa Tanpa nama?  Tidak diketahui apa, kenapa, siapa, bila dan bagaimana Tanpa nama boleh ujud.  Adalah menjadi harapan (?) Tanpa nama ini bukanlah berniat tidak baik terhadap blog tetapi untuk menjaga keselamatan dan 'privasi' dirinya.  Biarkan. 

Hobi Tanpa nama?  Sesiapa yang merasakan dirinya Tanpa nama berilah jawapan yang pasti untuk setiap persoalan yang diutarakan.

Tak suka Tanpa nama?  Bukan tidak suka, tetapi tak berapa berkenan dengan cara demikian, walaupun begitu kehadiran Tanpa nama tetap dialu-alukan... selalulah beri komen yang bernas dan membina untuk kemajuan diri sendiri dan juga blog ini... komen biasa-biasa pun tak per...

Sekian.

.

8 Mac 2012

Hari Wanita Antarabangsa | 8 Mac

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Hari ini hari wanita sedunia atau hari wanita antarabangsa.  Tetapi... kenapa tiada pula wanita-wanita di sekitar yangbaik hatta yangbaik sendiri menerima sepotong kek atau secangkir susu secara percuma.

Adakah?   Siapa ?

Bukan ke bagus kalau setiap kali sambutan hari wanita, semua wanita diberikan cuti kerja atau jika bekerja digandakan emolumen mereka untuk satu hari itu... sahaja...

Ish..... merepek jer..

.

Ada apa dengan darjat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Ada apa dengan darjat
Di mana letaknya nilai darjat
Nilai darjat bukan pada wang
Nilai darjat letaknya pada hati

Apa terjadi bila darjat tiada
Penting sangatkah darjat
apa kepentingan darjat
Untuk diri sendiri, dunia atau di mana

Catatan tersentap kerana darjat orang sanggup lakukan apa sahaja sehingga sanggup menjatuhkan maruahnya sendiri

Jadi diri sendiri... tak perlu kejar darjat

*

7 Mac 2012

Kebaikan dalam Berbagai Hal

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Sekali lagi berkongsi keindahan kehidupan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...