FOLLOWER

30 September 2011

Take the quiz to see How Malaysian Are You

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,


Batik Malaysia ?  Jadikan wall paper pun cantik juga, cubalah!


keputusan kuiz untuk yangbaik (aye le tu) baru 90%.  Ingatkan 100%, rupanya masih belum cukup.  Nak cuba lagi, tengok pula apa pula keputusan.


Sekian. Aku Anak Malaysia Merdeka!

*.*

29 September 2011

Shell FuelSave Day - Malaysia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Teringat pada bulan yang lepas Shell telah buat kempen pembelian 3 biji gelas percuma dengan pembelian Shell Helix Ultra 4L, 2 gelas dengan Shell Helix HX7 4L dan 1 gelas dengan Shell Helix HX5 3/4L.  Kalau tak ingat baca kat Dapat Gelas Ferarri .  Kempen berkenaan telah tamat pada 30 Jun 2011


ini adalah gambar sebenar gelas berkenaan.  ada 6 biji mengikut keluaran kereta ferrari

Sekarang ni, Shel sedang menganjurkan satu lagi kempen hebat iaitu Shell FuelSave Day.  Program berbentuk pendidikan ini diadakan untuk mempelajjari bagai hendak menjimatkan minyak dan mengurangkan kos perbelanjaan kenderaan.  Hebat kan?
 

Peluang untuk sama-sma mencipta rekod Guinness World 

Maklumat mengenai acara berkenaan.  Harus tidak lupa siapa itu.... yang turut serta dalam pasukan berkenaan... Siapa?... Tengok lah...
Jangan lupa juga... masuk adalah percuma dan untuk ahli Bonus Link.. ada bonus juga menanti.  Nak Register? CLICK HERE TO REGISTER NOW
 
bIG fUEL-sAVINGS, bIG aRTISTES.

Eh.. okeh lah... ada Ning Baizura, Rosevelt, Suki Low pun ada termasuklah Diplomats Of Drums dan Freeloaders.

Tunggu apa lagi... jangan lepaskan peluang untuk mencipta nama dalam Guinness World Record,  nama untuk negara kita Malaysia tercinta.

Entry ini khidmat masyarakat.  
Orang Memberi Kita Merasa.
Terima kasih kepada Nuffnang.
Semoga BE yang diberi itu berkekalan lama di situ... 

Sekian.
*.* 

Hari ini

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Hari ini 29.9.2011 hari terakhir Kursus Induksi Modul Umum Bil. 148/2011.
Hari ini, Kursus Induksi ini diakhiri dengan Ujian/Peperiksaan. 
Hari ini, maka berangkat lah pulang semuanya
Hari ini, semua gembira kerana sebentar nanti mereka akan berjumpa yang tersayang setelah hampir 14 hari berkampung di Pusat Latihan UiTM

Hari ini.... dapat surat CTR... sebelum cuti kena inform bos dulu.

Sekianlah catatan untuk hari ini...

gambar di atas... gambaran aktiviti di sini sehingga hari ini... credit picture to azrul kerana gambar ini diambil dari album "memori induksi 148 2011" dalam album kamera azrul... tq.

Semoga kita semua berjaya dan lulus dengan cemerlang..

Selamat!!!

Peraduan kecil untuk semua

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

"letakkan header ini di entry penyertaan"

Oleh kerana dalam seminggu dua ini aye akan mengikuti Kursus Induksi dan berkemungkinan tiada kesempatan untuk mengemaskini blog sudah tentu akan hambarlah kunjungan ke blog ini. 

Justeru itu untuk memberi sedikit peluang kepada para pengunjung ke blog ini, aye dengan rela hati menganjurkan 'Peraduan kecil untuk semua'. 

Peraduan ini mudah sahaja, apa yang mesti dilakukan ialah:

1.  Buatkan satu entry dengan tajuk "Peraduan kecil untuk semua oleh yangbaik".  Ceritalah apa sahaja dalam entry berkenaan tiada paksaan.  Di dalam entry berkenaan perlu diletakkan gambar header di atas.
2.  Tinggalkan link entry berkenaan ke ruang komen di entry ini.
3.  Itu sahaja.

Hadiahnya akan dikemaskini bila ada kelapangan semasa kursus kelak.

Tarikh tutup :  29 September 2011, jam 23.59   12:00 tengahari.

Pemenang akan dipilih melalui cabutan oleh 5 orang.  Bermakna akan ada 5 orang pemenang.
Sekian. selamat untuk semua semoga berjaya.

28 September 2011

Budak lelaki Malaysia muka macam Korea

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia,


Bunyi tajuk macam la terdesak sangat.  Sebenarnya itulah hakikat yang harus kita terima pada masa ini apabila terdapatnya keinginan untuk melihat mula lelaki Malaysia dalam wajah Korea.


Lelaki di Malaysia tidak kah akan terasa atau sedikit terkesan dengan aliran remaja sekarang.  Apabila terlalu banyak disogokkan dengan cerita-cerita dari luar yang lebih menarik minat remaja dan menghakis jati diri bangsa.  Lelaki asing lebih dibanggakan dan lebih dipuja.   

Manakan tidak cerita tempatan pula berkisar keganasan, berhantu dan merempit sana sini tak kira masa.  Paling tidak cerita lawak atau cerita cinta yang ntah ... inikah budaya atau wajah filem Malaysia sekarang yang lebih mempromosi kan keganasan dan kesusahan serta kehidupan yang tidak seimbang dengan wawasan negara menuju tahun 2020. 

Penerbit dan pengarah filem sewajarnya memahami kehendak wawasan 2020 negara dan turut sama menyumbang pencapaian wawasan berkenaan.  Dari apa yang ada sekarang, filem Malaysia langsung tidak menampakkan usaha membantu pencapaian wawasan 2020.  Sebaliknya lebih kepada hiburan dan keuntungan semata.

Sepatutnya semua pihak harus berusaha ke arah mencapai hasrat negara untuk menjadi negara yang rakyatnya bermoral dan beretika.

Dan... maaf lah tidak pula diletakkan pula muka lelaki Korea di sini walaupun tajuk di atas ada menyatakan perkara itu.


Sekian.

Wordless Wednesday | Retro Raya 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Rahsia yang tersendiri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Rahsia! Semua orang mempunyai rahsianya yang tersendiri dan rahsia itu tidak mungkin akan diceritakan kepada orang lain melainkan atas perkara-perkara tertentu dan atas kepercayaan kepada seseorang yang lain.

Di dalam Arahan Keselamatan pula, dokumen terperingkat Rahsia disimpan di dalam peti besi manakala warna kulit fail peringkar Rahsia adalah merah jambu dengan berpalang merah.  Dan pada kebiasaannya sesiapa yang memegang Rahsia sering terdedah kepada ancaman.  

Sudah menjadi kelemahan manusia sering terpengaruh dengan perkara-perkara luar biasa dan sering menjadi sasaran pihak-pihak yang berkepentingan.

Kelemahan manusia itu adalah
  1. keinginan menunjuk-nunjuk
  2. cuai patuhi arahan
  3. tidak cermat ketika bercakap, dan
  4. cuai kerana ketagih alkohol atau dadah.
Sajalah nak cerita perihal Arahan Keselamatan pula.  Bukan kerana nak jadi penceramah tetapi sekadar ingatan. 

Memanglah manusia itu lemah, apa juga rahsia yang diketahuinya nak diberitahu kepada orang lain.Sedangkan rahsia sendiri pun kadang-kadang tidak boleh diceritakan kepada orang lain melainkan atas-atas sebab tertentu.

So???

Sekian lah... *-*

26 September 2011

Mencari yang terbaik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Mencari yang terbaik! Semua orang sudah pasti mengharapkan yang terbaik dalam setiap laluan kehidupannya.  Tidak kiralah sama ada pasangan hidup, anak-anak, kerjaya dan sahabat.

Lelaki pasti akan mencari wanita yang terbaik untuk dijadikan pasangan hidupnya.  Sesekali diperhatikan juga watak dan tingkahlaku.  Ada yang berpacaran sekadar untuk mengisi kekosongan waktu di kala kesunyian.  Sedar atau tidak apa juga tindakan yang dilakukan akan mempengaruhi apa yang akan terjadi pada masa hadapan kita dan juga masa hadapan negara juga.

Dengan itu, jadilah warga yang terbaik untuk negaranya.  Hentikan 'vandalisme' ke atas warga lain.  Hormati hak dan perasaan orang lain dan pasti kita akan mendapat yang terbaik dalam hidup kita.

*-*

Tersasar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

sumber gambar:  Google.com dengan kata kunci fokus dan imej (perlukah dimaklumkan?)
Jangan hilang fokus anda.  Fokus sebenar untuk membuat nota dan siapkan buku kerja serta assignment individu dan kumpulan.
Tetapi... seketika tersasar dari landasan hanya kerana blog ini... memang tak boleh blah... bila ada jer peluang dan ruang nak ambil kesempatan...
Tumpukan kepada titik fokus anda dan sasaran anda
Tewaskah aku...

Tak taulah nak cerita apa, agak-agak lah boring jer baca blog ni... tak best langsung, dok buat cerita tergantung dan sekerat jer... pernah beberapa kali ditegur kerana suka buat cerita tergantung... apa nak buat bukan niat macam tu... dah dok elok menaip tiab-tiba... idea hilang. Masa log in tadi elok jer idea tu berlegar kat kepala 'hotak' ni, tiba-tiba 'dia' pergi singgah pun tak lama...waaa


Semoga aku mampu siapkan dan mencapai sasaran dan matlamat...

Oh blog...

*.*

25 September 2011

Bukan jaga tepi kain

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Bukan hasrat nak jaga tepi kain orang. Sebab orang itu tidak pakai kain.
Bukan hasrat nak menyibuk, sebab orang itu tak sibuk
Bukan hasrat nak ambil tahu, sebab orang itu tidak tahu bahawa dia akan jadi subjek untuk entry ini

Saja la... nak tanya selesakah anda dengan pakaian anda itu.
Anda pakai tudung... Masya Allah cantik...
Anda memakai baju yang cantik dan 'branded', sayangnya baju itu ketat dan singkat bila menunduk... tak sanggup mata memandang
Anda memakai seluar yang panjang juga dari yang berjenama popular, sayang lagi seluar itu sendat dan padat... macam balut nangka...

Memang lah elok memakai tudung, suci sungguh hasrat dan niat anda untuk menutup aurat.
Tetapi bukanlah lebih baik lagi jika disusuli dengan memakai baju yang longgar dan labuh sikit menutup punggung
Lebih manis juga jika memakai seluar yang longgar sikit dan tidak ketat
Dan elok juga jika tidak dihiasi dengan mekap yang tebal ...

Usah disalahgunakan istilah "don't judge a books by it's cover".  Anda bukan buku dan ada bukan hakim, apatah lagi majistret jauh sekali...

Seksa mata yang memandang, seksa lagi mulut nak menegur

Bukan nak jaga tepi kain awak sebab awak tak pakai kain... ..

Boleh faham ker?  Buat-buat lah faham sikit... semoga bermanfaat untuk semua...

Sekian.

*.*

p/s:  memang tak ada gambar... sebab tak suka letak gambar ...

Yang terjadi kadang-kadang sukar digambarkan

Assalamualaikum,


Banyak kejadian yang terjadi dalam hidup seharian.  Terjadi secara sengaja iaitu memang kita sedar dan kita buat atau kita tempuhi juga.  Terjadi secara tidak sengaja di mana tanpa kita duga dan tanpa kita rancang terjadi di luar pengetahuan kita. 

Tidak boleh dikatakan tanpa kawalan kita kerana kita tidak mampu mengawal kejadian sekitar kita sebaliknya kita yang harus bersedia untuk mengawal diri bila berhadapan dengan kejadian yang tidak kita duga.

Hari ini, seketika terasa hendak menjadi lalang... kata orang lalang itu perumpamaan bagi manusia yang tidak teguh pendirian. Boleh kita 'twist' sikit maksud lalang itu supaya tidak disamakan dengan perumpamaan orang? 

Kita katakan begini... lalang itu memang lembut batang dan daunnya tetapi liat dan agak sukar juga untuk dipatahkan atau diputuskan... untuk menghilangkan lalang perlu dimesin dengan mesin rumput paling tidak sebulan sekali dan tidak beberapa hari kemudian mula mengeluarkan pucuk muda yang semakin kuat (umpama pendirian).

Atau juga bisa terjadi lalang itu diracun dengan racun rumpai yang paling kuat kuasanya... Selang beberapa hari atau minggu kemudian... tumbuh semula tunas baru.  Menguatkan akar tunjangnya.

Ada juga ketika lalang itu harus ditebas dan dicangkul akar umbinya agar tidak tumbuh kembali.  Namun...... selang beberapa bulan atau minggu kemudian... pucuk muda mengintai-ngintai dari celahan akar nya yang lembut mengurai... barangkali kerana tidak menggunakan syampoo clear (yang modelnya dengan angkuh sekali bangga kerana menjelang 2012 walaupun dunia diramalkan akan kiamat... dia mempunyai rambut yang ikal... konon!!!).

Jadi, kita harus ambil semangat positif dari lalang yang kuat dan teguh serta fokus untuk memajukan diri... Harus ada semangat itu dalam diri kita iaitu kita tidak harus cepat lemah semangat bila tersalah membuat pilihan.

Pilihan itu agak sukar untuk digambarkan kerana kita hanya manusia mampu berdoa agar diberi kekuatan dan dikurniakan kehidupan yang terbaik untuk seisi alam.

Agak sukar digambarkan di sini apa maksud sebenar tetapi itulah yang telah tersurat untuk dinyatakan disini pada ketika ini.  Andai dibaca berulang-ulang kali... ada yang tersirat di sana sini... itulah kehidupan.


Nak juga

Assalamualaikum



Nak juga update blog... maaf yer, sebab sekarang ni sedang penuh sesak dengan maklumat dan info... Kursus Induksi... dalam masa yang sama sedang memproses menghadam dan menyisih maklumat untuk peperiksaan pada 29 September 2011.

24 September 2011

Yang amanah dan khianat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Tunaikanlah amanah kepada yang telah mempercayaimu dan janganlah engkau berkhianat kepada yang khianat kepadamu.  (HR Abu Daud)

23 September 2011

24 September 2011 | Bukan kerana Memey Suhaiza

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


(sumber gambar)
Banyak peristiwa dan kejadian yang berlaku pada 24 September 2011, bukan sahaja kerana  majlis perkahwinan yang dikhabarkan mencecah RM12 juta, pasangan kontroversi, Memey Suhaiza dan Norman Hakim yang bakal diijabkabulkan 24 September ini tetapi banyak lagi peristiwa berlaku terutama di sekitar Pusat Latihan UiTM. 

Ini adalah antara senarai peristiwa yang berlaku:
  1. Majlis Jamuan Terbuka Aidilfitri Parlimen Pasir Salak
  2. *Karnival Tg Tualang
  3. *Majlis Perkahwinan
  4. *Program di Kampar
  5. Konsert Papa Rock di Changkat Tin
  6. dan....yang paling penting sekali pada tarikh yang sama Kursus Induksi Umum UiTM di Pusat Latihan UiTM masih lagi berlangsung dengan topik ; Nilai dan Etika Perkhidmatan Awam oleh TSJ, Pekeliling Kemajuan Perkhidmatan Awam (PKPA) oleh AA dan Motivasi juga oleh AA.  Dengan itu bertapalah lagi kami di Dewan Bestari 1, 2, 3 & 4.  Harus hadir dengan jayanya bagi mendapatkan pendedahan dan kefahaman untuk Peperiksaan yang dijadualkan pada 29 September 2011.
Fuhh!! Tengok tarikh 24 September tu... memang keramat sungguh sebab selain yang tertulis di atas mungkin juga ada peristiwa-peristiwa lain yang tidak sampai ke pengetahuan aye.  Macam wartawan pulak...

okeh siap dulu... nak study nih...huhuhu...

*-*




'

22 September 2011

22 September | Hari Tanpa Kereta Sedunia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat 1Malaysia dan 1Dunia semoga anda semua sihat.  (Skema jer!!!)



22 September adalah Hari Tanpa Kereta Sedunia.  Oleh kerana dunia sekarang dan penuh sesak dengan kereta dan adakalanya sukar untuk mendapatkan tempat untuk letak kenderaan.  Kemungkinan program ini diadakan bertujuan untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar dan mengurangkan kesesakan lalu lintas terutama di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Putrajaya, Pulau Pinang, Ipoh atau juga Kota Bharu.  Itulah adalah antara bandar-bandar di Malaysia tidak termasuk bandar-bandar besar di seluruh dunia seperti Taiwan, Kota Jakarta, New York atau kota London. 

Kempen ini memanglah amat baik, namun agak sukar mendapatkan maklumat mengenai kempen ini.  Secara kebetulan tengahari tadi "terlihat" berita di TV3 mengenai kempen yang dilakukan oleh pihak KTMB dan terbaca berita semalam di Utusan Malaysia Online mengenai program yang dilakukan oleh Syarikat pengangkutan awam, Rapid Penang Sdn. Bhd. (Rapid Penang) pada 21 September 2011.  Rapid Penang Sdn Berhad telah mengedarkan sebanyak 500 tiket bas percuma kepada orang ramai sempena sambutan Hari Tanpa Kereta Sedunia.  


Semoga kempen yang dilaksanakan oleh pihak-pihak berkenaan mampu memberi kesan positif terhadap pencemaran alam sekitar sekali gus menyumbang kepada suasana dan udara yang segar.

Sekian.  Semoga dapat memberi manfaat kepada semua.

Yang baik di sebalik hati nurani

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Tanpa kita sedari sebenarnya banyak perkara atau kejadian yang baik di setiap kejadian.  Dengan itu dalam ketika hendak berbicara berhati-hatilah.

Justeru itu, buat sementara waktu hayati dulu petikan maksud hadis yang tertera:
Lisan orang yang berakal muncul dari balik hati nuraninya. Maka ketika hendak berbicara, terlebih dahulu ia kembali pada nuraninya. Apabila ada manfaat baginya, ia berbicara dan apabila dapat berbahaya, maka ia menahan diri. (HR Bukhari dan Muslim)

Semoga bermanfaat. 

Sekian.

*.*




,

21 September 2011

Akan tutup dan tidak akan buat lagi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Akan tutup dan tidak akan buat lagi!  Bunyi ayat tu macam merajuk atau bunyi macam satu perjanjian.  Jika merajuk mengapa dan jika berjanji untuk apa pula?

Nak kata merajuk tak juga tapi macam segan dan malu pula... bila buat sesuatu tiada sambutan, nak buat rumah terbuka tak sempat, nak buat gathering dengan kawan-kawan sekolah rendah pun tak sempat.

Nak cerita macam mana kalau dah tak pandai nak cerita. 

So moral of the story...
  1. tak perlulah susah-susahkan diri untuk membuat sesuatu yang bukan diluar bidang kepakaran atau bukan kepandaianpun.  Bukan sahaja tak pakar tapi tak pandai pun saja jer nak pandai-pandai dan tunjuk pandai.
  2. kalaupun tak pandai dan tiada sambutan tidak semestinya merajuk dan terus tutup tetapi harus juga bersabar dan bertahan seperti yang dijanjikan.
Tetapi!!!
Kalau dah janji nak tutup aurat seperti pakai tudung, pakai baju labuh atau pakai pakaian yang sopan dan tidak menjolok mata teruskanlah niat murni itu... jangan pula diulang lagi perbuatan lama...

Sekianlah dulu... malas nak cerita panjang-panjang... kalau ada masa dan ada idea nanti tulis.  Cuma sekarang ni dok sibuk cari bahan untuk tugasa individu dan tugasan kumpulan. Idea nak menulis entry dalam blog tu memang ada tapi tak dapat nak perah sangat sebab dok jammed dengan nota dan ceramah...

Wei... kami kat kursus Induksi ni...pandai jer curi masa nak buat entry yer...

*.*

Wordless Wednesday : Acer Aspire One di genggaman

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Acer Aspire One Happy! di Genggaman

16 September 2011

16 September Cuti Umum Malaysia | Pendaftaran Kursus Induksi Khusus UiTM

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Selamat menyambut Hari Malaysia.  Hari ini adalah juga hari pendaftaran peserta Kursus Induksi Khusus UiTM bagi kumpulan pengurusan dan sokongan 1 di Pusat Latihan UiTM.  Berkenalan dengan 2 orang peserta dari INTEC dan UiTM Sabah.  Namanya.... dah tak ingat... memory power dah loose... dah hilang 15%...

Seperti biasa catatan ini tidak bergambar kerana tiada mood nak bergambar sebab tidak dapat beli lagi hajat hati iaitu iPad2.  Lepas pendaftaran tadi tinjua jap kat TESCO Kampar, dah jumpa harganya RM1600 ++ tetapi tiada pilihan, salesboy kat situ buat tak tau jer.... blah lah... tunggu apa lagi dah orang tak sudi nak layan kita kan sibuk dengan awek baju hitam seluar pendek jer... tak sesuai langsunglah nak layan makcik yang bertudung ni...  so sad..

Kembali semula ke cerita di Pusat Latihan UiTM, hari ini juga merupakan kali pertama aye menjejakkan kaki ke Dewan Makan baru di Pusat Latihan UiTM.  Sedih? Tidaklah tetapi rasa teruja yang teramat sangat macam hotel pulak, sebab dewannya besar.  Satu yang perlu diubah adalah hiasan dan pemakluman di dalam Dewan Makan itu serta kedudukan petugas di Dewan Makan.  Sesuatu perlu difikirkan oleh pengusaha dan juga mungkin pengurusan...

Maaf lah cerita ni lompat-lompat sikit, balik dari TESCO Kampar singgah pula kat D Manis Boutique... ejaannya tak berapa tepat tetapi sebutannya lebih kurang gitula, hajat hati nak cari blazer untuk pakai esok, blazer yang dah ada ni tak berapa sesuai la.  Sayangnya sales girl kat situ tak faham apa itu 'blazer' ... ??? Bila disebut jaket ditunjukkan pula blouse hitam berbunga hitam yang kelihatan seperti blazer lebih kurang... tak sesuai lah 'yang'... kita nak pakai untuk urusan rasmi bukan untuk pi sosial hanging... so bad... baliklah... tunggu apa lagi. 

Ingat nak beli 'twister' edisi terbaru di KFC sebelah... dah lah penuh orang pulak... waktu dah menunjukkan jam 7.00 mlm.... tak jadi juga... Balik rumah terus...

Sekian, sahaja sebahagian daripada detik-detik bersejarah yang dilalui oleh seorang 'yangbaik' pada 16 September 2011.

"*.*"

.

15 September 2011

16 September Hari Malaysia Cuti Umum

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


16 September 2011 (Jumaat) adalah Hari Malaysia.  Tahun ini merupakan tahun ke-2 sambutan Hari Malaysia dijadikan Cuti Umum.  Dan buat julung-julung kalinya sambutan Hari Malaysia pada tahun ini (2011) dirayakan bersama Ulang Tahun Kemerdekaan Malaysia ke-54.  Transformasi Berjaya Rakyat Sejahtera.


Selamat Menyambut Hari Malaysia.

AKU ANAK MALAYSIA MERDEKA!

Sandra Azwan is my 400th virtual friends

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Harus nampak dengan jelas angka 400 itu kerana ia adalah milik Sandra Azwan.  Hebat sangatkah Sandra Azwan sampai nak buat entry untuk dia.   Nak kata hebat nanti ada orang kata over acting pulak... apa pun nak dijadikan panjang punya jalan cerita ... after join the contest "Malaysia's Next Top Female Blogger 2011"... strightly sandra azwan jadi sahabat maya yangbaik... so.. it is fare and square... orang memberi kita merasa... tempias glamour... walaupun tak lah glamour setara mana ala-ala makan ikan gelama masak asam ada lah...

I have to say sorry here because the picture above actually I picked up yesterday.  Coz of work (schema reason) I manage to make the story today... huis... tergeliat jari ni nak menulis dah jadi macam patuk ayam la pulak... Kalau keme baca tu agak-agak broken sikit biasalah I'm not english family oriented.  Rojak languange oriented... hehehe.

Esok (16/9/2011) dah nak daftar Kursus Induksi Khusus di Pusat Latihan UiTM. Alamatnya lagi susah nak update blog...

Kalau kome ada baca ni... kita jumpa sana yer...

Sekian

*.*



>_<

~


14 September 2011

Yang ada di Surau itu hak milik awak seorang kah?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Harta yang ada di surau itu biasanya bukanlah hal milik individu terutama yang diwakafkan seperti telekung, sejadah, rak kain dan cermin muka.

Ada pula seorang hamba ini bukan seorang bahkan mungkin juga lebih orang yang beranggapan kemudahan yang ada di Surau itu seperti hak untuk kegunaannya seorang.  Contohnya meletakkan tudung di rak dengan melepasi semua palang.  Tak taulah macam mana nak gambarkan.  Tapi sesiapa yang pernah mengalaminya pasti terasakan.  Tidak terfikir kah oleh insan itu bagaimana orang lain nak meletakkan tudung mereka di ampaian itu.

Hello!!! bukan awak seorang saja yang ada tudung cantik tau.  Orang lain pun hado gak... Kalau awak dah letak tudung awak tu penuh palang macam mana orang lain nak letak tudung pulak... Nak letak atas lantai ker...

Nasib baiklah orang lain ada ikhtiar hidup... Kalau tidak... sendiri jawab lah...

Sekian.

*.*

Wordless Wednesday | Gambar raya lagi?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Riang Ria Raya Aidil Fitri 2011

13 September 2011

Malaysia's Next Top Female Blogger 2011

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera


 


1) Mengenai Blog ini (yangbaik.blogspot.com)
Blog ini mula dibangunkan sekitar tahun 2008 dan pada awal pembabitan blog ini adalah sekadar untuk mengisi ceritera berkaitan kisah suka dan duka dalam kehidupan harian selain daripada berkongsi pendapat dan pandangan dalam kehidupan untuk manfaat dan kebaikan bersama. Kurang pasti pula siapa pengunjung tetap blog ini, kerana blog ini tidak mempunyai niche yang khusus seperti fesyen, remaja, sukan, gossip atau hiburan. Mungkin juga sesiapa sahaja yang terlibat dalam dunia fesyen seperti remaja perempuan atau remaja lelaki yang gemarkan sukan dan bidang permotoran pernah mengunjungi blog ini. Namun aye mengalu-alukan kehadiran semua pengunjung ke blog ini untuk berkongsi rasa dan naluri dalam hidup bernegara.

Blog ini hanya akan dikemaskini setelah mendapat idea secara spontan atau apabila sesuatu kes telah siap dibuat siasatan.  Masa untuk mengemaskini blog ini tertakluk kepada mood pemilik blog ini iaitu paling kurang 1 hari sekali dan pernah juga mencapai 9 kali sehari (entah angin apa yang menyerang tak tahulah, mungkin dah terlebih idea).

2) What is your personal style?
Gaya saya adalah santai dan bebas tetapi masih mengekalkan sifat-sifat seorang isteri solehah dan ibu mithali (hanya setelah bergelar ibu).  Contohnya bila keluar untuk bersiar-siar wajib dibawa bersama beg besar yang boleh mengisi keperluan anak seperti botol susu dan lampin atau 'wet tissue'.  Namun saya juga tidak mempunyai gaya berfesyen yang tetap kadang-kadang terikut-ikut juga aliran fesyen semasa tetapi masih mengekalkan ciri-ciri seorang muslimah dan mudah bergerak serta selesa.


3) A picture of you in one of your favorite outfits:
Inilah antara 'outfit' kesukaan ketika keluar bersiar-siar bersama keluarga.  Saya jarang sangat keluar dengan kawan-kawan sepejabat melainkan ketika berkursus.

4) Are you the next Malaysia’s Top Female Blogger 2011? Why?

Nak jadi next Malaysia's Top Female Blogger untuk tahun 2011 belum tentu lagi, tetapi kalau termasuk dalam golongan itu amatlah berterima kasih.  Mengapa saya termasuk dalam golongan itu saya sendiri kurang pasti mungkin juga kerana setelah memasuki contest ini makanya secara tidak langsung Sandra Azwan telah mempromosikan blog saya.  Tq.


5) I love to read ‘Life with Sandra…..’ because?
Saya suka mengunjungi blog 'Life with Sandra....' kerana dari blog ini saya dapat pendedahan dan pengetahuan mengenai dunia fesyen terkini bukan sahaja di Malaysia tetapi juga mungkin dunia fesyen keseluruhannya.  Namun saya mengharapkan Sandra Azwan akan turut memaparkan 'architect' fesyen untuk dunia muslimah sebenar bukan sekadar untuk berfesyen kerana mengikuti aliran semasa tetapi kerana sunnah untuk menutup aurat. 


Sekian adanya.  terima kasih

Guna Syampoo apa di Surau?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Syampoo apa yang anda guna? Maaf ini bukan iklan syampoo.  Adakah kerana anda menggunakan syampoo 'CLEAR' maka dengan sukahati anda mengibas-ngibaskan rambut ketika berada di dalam Surau.  Helooo!! Ini surau la... tempat nak solat bukan saloon rambut.  Tak tau ke dengan mengibas-ngibaskan rambut itu anda telah menyumbang kepada pencemaran di Surau. 
Pencemaran berkaitan dengan rambut lah... apa lagi?  Bila dikibarkan rambut tu dan dibuatnya berguguran ke lantai tidak itu menyusahkan orang dan akan mengotorkan Surau.  Kalau di rumah sendiri bolehlah. 

Inikan surau sapa yang anda bayar untuk membersihkan surau? Tiada kan?  So jagalah kebersihan surau.



Demam lah pulok...


Yang baik meraih kebaikan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia

gambar hiasan:  kenangan nasi lemak sambal sotong

Setiap yang dilakukan sama ada tutur kata atau perbuatan perlu memberi kebaikan kepada orang lain tidak lupa juga kepada hidupan lain yang melata di muka bumi.
Cuma kita kadang-kadang terlupa atau sengaja buat-buat lupa dengan membuang sampah merata-rata.
Selepas makan janganlah dibuang kulit rambutan atau kulit dan biji mata kucing keluar kereta, terutama ketika kereta sedang bergerak. 
Dibuatnya di belakang kita ada motorsikal kan ke 'naya'.

Tidak semestinya dalam perbuatan sahaja mesti buat baik. 
Ketika kita diam juga perlu 'buat' baik.
Janganlah nak menjeling tak tentu pasal.
Nak mencebik sana sini.
Mulut dah diam, tangan dan kaki pun tak buat apa-apa, tapi ada jer yang menyakitkan hati dan perasaan orang.

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Semoga Allah merahmati orang yang baik bicaranya dan meraih kebaikan atau yang diam dan menghindari keburukan.  (Ibnu Mubarak)

**********


12 September 2011

Hidup bukan sekadar pilihan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Hidup bukan sekadar pilihan sebaliknya apa yang terjadi adalah telah tersurat.  Hanya kita yang perlu bijak meneliti apa yang tersirat di sebalik setiap kejadian.  Dalam kitaran hidup dan kejadian siang dan malam, kita sering diberi pilihan untuk berbuat baik atau sebaliknya.  Maka setelah diberi pilihan, pilihlah dengan bijak dan akal yang bestari untuk membuat baik.  Mengapa mesti memilih untuk membuat yang lain yang tidak baik yang kita tidak suka sebenarnya. 

Sesuatu yang terjadi sama ada kita sedar atau tidak kadang-kadang itu bukan pilihan kita tetapi kita telah terpilih untuk melakukan itu.

Tanpa kita sedari apa yang kita lakukan telah mendatangkan kesusahan kepada hati kita sebenarnya kerana terpaksa memikirkan hati dan perasaan orang lain.  Tetapi dalam kesedaran itu adakah kita akan insaf dan berfikir untuk tidak melakukan sesuatu yang di luar kotak pemikiran yang positif. 

Kita sering disogokkan dengan istilah 'lakukan sesuatu yang di kotak pemikiran anda'.  Adakah kita sedar kadang-kadang yang berada di luar kotak pemikiran kita boleh juga mendatangkan mudarat kepada hidup kita dan hidup orang di sekeliling kita terutama orang yang kita sayang.

Apa yang ada di luar kotak pemikiran anda adakala di luar kawalan perasaan dan naluri kita sebagai manusia biasa.  Berfikir dengan waras sebelum melakukan sesuatu yang berada di luar kotak pemikiran.  Dikhuatiri apabila berfikir di luar kotak pemikiran akan mendatangkan sesuatu yang diluar kawalan akal yang waras.

Apa sebenarnya yang berada di luar kotak pemikiran. 
Walaupun kita berfikir dalam kotak pemikiran tidak semestinya kita seperti katak di bawah tempurung.

Kita adalah apa yang kita pilih dan pilihlah untuk membuat kebaikan dan kebajikan kepada orang yang memerlukan bukan sekadar untuk kepentingan diri sendiri.

Sekian.

*.*




Hari yang lemau

Asalamualaikum dan selamat sejahtera,



Lemau bukan Limau bukan juga Mak Limah atau Leman
Lemau tu kalau biskut macam masuk angin
Lemau tu kalau untuk orang macam... lemah jerh...

huhu....kalau nak tau korang lemau ke tidak meh tengok gambar ni...


*.*


*.*


*.*


*.*


*.*


*.*


*.*


*.*


&
*.*


&
*.*


&*.*&


"








pas tu... korang komen sikit apa yang korang nampak...



11 September 2011

Selami makna di sebalik Das Auto

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,




Das Auto - masa depan,masa lalu dan masa kita sekarang .

Adakah kita benar-benar menghargai kenderaan yang kita gunakan dalam perjalanan seharian?
Kebijaksanaan membina sebuah kereta telah mendapat perhatian, luar biasa dan dan sering dikenali sebagai mainan baru. Kebanyakan kita tidak mengambil kira setiap hasil titik peluh dan setiap orang yang menghasilkan kereta yang kita pandu hari ini.

Volkswagen, ia adalah masa lalu, sekarang dan masa depan kita. Jenama yang membina Kereta terutama pada zaman kanak-kanak kita dahulu mahupun zaman datuk kita. Menghargai bentuk Kubah yang unik dan mampu digunakan untuk satu-satu barangan dengan keluarga dan rakan-rakan anda kerana ia mempamerkan apa yang berlaku di bawah hud dan sudah tentu, apa yang Volkswagen inginkan.
 

Hujung minggu ini kita akan faham mengapa Volkswagen adalah masa lalu, sekarang dan masa depan kita. Dan kini anda akan tahu kenapa mereka panggil "Kereta." (Das Auto.).

 

 

Aktiviti 11 September 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Aktiviti hari ini 11/9/2011, selain daripada kerja lebih masa adalah mengemas rumah.  Seperti biasalah kan dah jadi tanggungjawab terhadap anak-anak juga.  Oleh kerana semalam dengan tegar dan gigihnya selepas membeli juadah untuk berbuka puasa yang ke-6, berkejar pula ke kedai perabut yang konon-kononnya nak tengok saja.  Tetapi hati dah terpaut dan tertawan dek harganya yang berbaloi kebetulan duit pula cukup di tangan. Apa lagi beli lah almari pakaian untuk mereka berdua seperti digambar tu... Alif dan Diena... suka kemain lagi.

Semalam tak sempat nak kemas sebab lepas buka puasa terus ke rumah jiran tetangga menghadiri majlis rumah terbuka.  Bila balik anak-anak nak tidur macam pula nak punggah kain baju tu.. Tu yang dijadikan cerita pagi tadi sebelum ke tempat kerja angkat almari tu letak di bilik... dan tinggalkan mereka untuk mengemas di rumah.  Petang ni, tengok dulu apa yang sempat nak buat.

Itulah sebahagian cerita dan aktiviti pada 11/9/2011. 
Tiada kaitan langsung kan dengan apa yang sedang heboh diperkatakan sekarang ni... hehehe.... tak moh cari publisiti murahan la...
Sekian.

*.*

Toyota Vellfire | Yang garang dan 'sporty'

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Agak lama juga mencari idea dan mengumpul jalan cerita mengenai kereta Toyota Vellfire.  Memang agak ketinggalan jugalah sebab Toyota Vellfire ini dikeluarkan sekitar tahun 2007 atau 2008 kalau tak silap jangkaan.  Kalau silap memang silaplah sebab aye baru jer nak buat cerita mengenai Toyota Vellfire ni pada tahun 2011, dah melepasi 3 tahun. 

Toyota Vellfire
sumber gambar ini dan gambar-gambar berikutnya
berkaitan Vellfire adalah dari paultan.org
Cerita aye pun taklah sangat tentang Vellfire ni, cuma sekadar menempel gambar yang dipinjam dan adalah ayat-ayat skema yang seperti biasa-biasa.  Entah bila nak jadi luar biasa ? Tunggulah!
Walau apapun pada aye, Vellfire ni... belum lah dapat dimiliki lagi.  Baru jadi impian untuk memiliki tetapi belum dalam genggaman... hahaha macam angan-angan Mat Jenin saja.  Tetapi berangan tak salahkan? Bukan kena bayar pun.

Toyota Vellfire memang nampak agak lebih aggresif dari MPV yang lain memandangkan bentuknya yang agak 'garang' namun ia kelihat 'sporty' juga dan memang menarik ditambah dengan warnanya yang memang antara tone warna dalam perhatian aye...



Toyota Vellfire
Kemasannya memang tak akan pernah kalah... jika mampu akan jadi kenyataan seperti pepatah Melayu "Alah membeli menang memakai".  Akan tiba jua...mampukah ia menjadi milikku... eh eh terbalik... boleh lah..


Toyota Vellfire
Pandangan dari sudut lain pula... fuyyyooo ... makan tidur dalam Vellfire saja..



Toyota Vellfire
Lihat pula kemasan dashboard.... walla... walau aye tak mampu memandu lagi dapat pegang dan duduk pun jadi lah.... mana nak cari showroom Toyota yang ada Vellfire?

~~~~~~~~~~
 Credit the picture to the Author
After dabbling for years in the IT industry, Paul Tan started this site initially as a general blog covering various topics of personal interest. He noticed readers were paying alot of attention particularly to the motoring stories. One thing led to another and passion has turned into full time unbiased coverage of the Malaysian and global automotive industry since 2005. Paul Tan is also the executive producer of the Driven motoring TV show on 8TV.

Sekian.


_/--\_
0     0    ..... ada rupa kereta tak?...ngeh ngeh ngeh...


>.<

Pendapatan Terumpuk | Al kisah Rumah Terbuka

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Baru pulang dari rumah terbuka jiran tetangga.  Jam 12.00 malam?
Tidak lah... jam 9.30 malam jer... itupun balik cepat sebab bawa anak-anak, kalau tak bawa lagi cepat balik kot...
Rumah terbuka di siang hari dah pasti terlepas sebab kojer yeop!!!

Esok punya rumah terbuka Datuk Rafidah Aziz di Kuala Kangsar tak dapat pergi, rumah terbuka di ADUN Parit pun tak dapat juga nak pergi. Deme buat siang jam 11.00 pagi sampai 2.00 petang.  Mana nak buatnya 'awak' kojer sampei jam 3.00 petang.  Kalau2 ada Rumah Terbuka tengah malam buleh teman pergi... udah siang... tak mandang la jawabnye...

Apa ke jadahnya pula nuleh rupe ini? Haish... tergeliat jari nak naipnye... inikan pule nak mbaca... udah le dulu... nak cerite pasai pendapatan terumpuk pulak yer..

Hei kome tau ke apa tu Pendapatan Terumpuk?

ha... ini teman salin bulat-bulat dari Nuffnang,
Pendapatan terumpuk merupakan pendapatan yang dijana daripada kempen mCPM yang sedang berjalan di dalam blog anda. Jumlah pendapatan ini hanya akan digabung bersama jumlah pendapatan semasa anda selepas kempen mCPM tersebut tamat.


Maknanya meh tengok gambor nie
 Maknanya jumlah yang terkumpul semasa kempen Mamil Gold SS dan Celcom Channel X Thematic sedang berjalan tak masuk lagi dalam Pendapatan Meter.  Bila kempen-kempen untuk Pendapatan Terumpuk dah tamat baru la masuk jumlahnya. Berapa Ratus? Jangan tanya berapa ratus, ada setengah boleh sampai ribu riban...macam Redmummy.com atau Cikepal.blogspot ...  tapi blog aye idak la sampai banyak tu... Gamaknya deme tak nak berkempen sangat kat blog aye nie... sebab tak glamor.  Maklumlah bukan Top Blogger pun...
 Entah lah nak buat macam mana lagi... yang pastinya kena rajin le kemaskini blog ni.  Kalau dapat update sampai 20 kali sehari...???? BOleh!!! Sapa kat tak boleh antara rajin dengan malas jer...

10 September 2011

Kelebihan dan kekurangan kerja lebih masa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Kelebihan dan kekurangan kerja lebih masa


gambar hiasan

Sebelum menulis tentang kelebihan dan kekurangan kerja lebih masa, apa kata kita selusuri dulu soksek soksek dan desas desus yang sering memanaskan telinga...

Situasi 1:
-  Kerja lebih masa ni seronok ke?
-  best la dapat kerja lebih masa, bos takder boleh ngulat..
-  kerja ke hari ni, anak sapa jaga?
-  Banyak la masyuuuk, dah kerja hari minggu kan.
-  Tak masak lagi la hari ni?

Situasi 2:
-  Umi nak ke mana hari ni?
-  Umi kerja ke hari ni?
-  Tengahari nanti nak makan dengan siapa?
-  Bila nak keluar jalan-jalan?
-  Tak dapat balik kampung la.. macam ni.

Macam tu lah situasi yang akan hadapi bila bekerja lebih masa.

Memang lah kerja lebih masa ni dapat masyuukkk... tapi tak banyak mana pun yang boleh masyuuuk....  tambahan kerja gomen... kalau kerja kilang carsem ker kilang mattel ker tak pun kerja kilang kat bayan lepas... masuk banyak la jugak.

Time kerja lebih masa bukan masa untuk mengulat atau mengulorr.  Kerja lebih masa adalah atas keperluan jabatan, kalau tak buat akan memudaratkan perkhidmatan. Walau apapun alasannya bila nama dah naik kerja hari Sabtu dan Ahad, apa nak buat... terpaksalah batalkan semua perancangan keluarga dan tangguh ke masa lain dan datanglah kerja dengan suci hati dan niat yang ikhlas untuk bangsa dan negara... ala sebagai ganti jugak kan ... kadang-kadang time kerja ada kecemasan pulak kat rumah kena ambil cuti kecemasan tak pun kerja 'half day'.

Kelebihan kerja lebih masa adalah secara tidak langsung dapat menyiapkan kerja-kerja yang tidak sempat disiapkan semasa hari kerja biasa.  Tetapi bukan lah syarat untuk tidak menyiapkan kerja seperti biasa pada hari kerja biasa.  Maksudnya begini, ketika sedang bertugas semasa ketiadaan pelajar atau pensyarah maka bolehlah siapkan kerja-kerja pejabat semalam ataupun siapkan kerja yang boleh dilakukan pada hari Isnin.  Sebab... hari Isnin ini ada majlis sambuat mega raya aidilfitri... kena tugas jaga meja hidangan pula... so tertangguhlah kerja-kerja pejabat.  Dah ada peluang buat kerja hari ni, buatlah.  Sementara rehat ni... kita bloggging la... lalalalla

Kekurangan kerja lebih masa pula adalah hari ini ada majlis sambutan hari raya aidilfitri di TASKI dan rumah kawan di Sungai Galah... maaf lah tak dapat pergi.  Wakilkan aje kepada 'orang rumah' dan anak-anak.  Semoga mereka berbahagia.  dan tambahan lagi satu... tak dapat balik kampung melawat mak dan mak mertua... tunggu minggu depan pula... jika ada peluang...

Walau apa pun kelebihan dan kekurangan yang ada itu semua adalah pelengkap dalam kitaran hidup kita.  Satu kita terlepas mungkin akan dapat lebih baik dari yang telah lepas.  Peluang yang dapat ini kita gunakan sebaik-baiknya...

Sekian...


Terima kasih sudi baca entri Kelebihan dan kekurangan kerja lebih masa

Yang naik lagi adalah harga top up

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Harga top up pula naik 6%.  Khabarnya ia adalah untuk caj perkhidmatan.  Dengan itu secara tidak langsung nilai top up juga akan bertambah.  Tiada lagi prepaid bernilain RM30.00 tetapi akan jadi RM31.80.  Boleh jadi juga akan jadi RM28.20.

Heboh di pejabat pasal harga top up pula naik.  Apa nak buat kan sekarang semua barang dah naik harga.  Adakah kenaikan harga ini ada kaitan dengan kenaikan harga minyak atau harga barangan lain seperti caj elektrik atau harga gula?


Mengapa mesti dinaikkan harga sampai 6%.  Jika dinaikkan juga, apa pula mekanisma kawalan yang dilakukan oleh pihak berkenaan bagi penjualan prepaid di kampung-kampung atau kawasan pendalaman.  Pernah terjadi bila beli prepaid RM10.00, "caj perkhidmatan" yang dikenakan adalah 50 sen.  Kalau beli RM5.00 dikenakan tambahan 20 sen.  Apa kes? Antara mahu dengan tidak terpaksa juga beli kalau tidak dalam dunia handphone yang serba maju ini kita akan terputus hubungan dan dengan kata lain hilang punca untuk berhubung.

Di Pejabat sekarang ni heboh nak beli top up banyak-banyak nak jimat sementara menunggu kenaikan 6%. Adakah cara ini berbaloi? Bagi sesetengah orang lagi kenaikan ini memang membebankan. 

Memang tidak dinafikan bila tiba masa kita akan berhadapan dengan berbagai-bagai kenaikan harga.  Cuma tak sangka pula harga prepaid akan naik secepat ini atau sehingga 6%.  Adakah selepas ini akan tumbuh semula pondok-pondok telefon awam bagi cendawan lepas hujan. 

Sedang berfikir sejenak.....


$*.*$


.

Keyakinan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,





Ihsan (salah satu kedudukan ruhani tertinggi) adalah menyembah Allah seolah-olah engkau melihat-Nya; dan jika engkau tidak bisa melihat-Nya, maka yakinlah bahwa Allah melihatmu.
(HR Bukhari, Muslim)

Susah ke jadi blogger???

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Pertama kali sebelum ada blog sendiri kita akan tertanya-tanya 'Susah ke jadi blogger'.  Walhal apa makna blogger pun tahu.  Nak jadi blogger memang tak susah asalkan celik IT dan tahu guna komputer atau laptop boleh saja buat blog sendiri.  Sebelum bina laman blog sendiri kita perlu fikirkan tujuan (niat) utama untuk membuat blog.  Jangan pula buat blog semata-mata untuk mengutuk orang atau menceritakan kisah peribadi orang lain.  Kisah peribadi sendiri juga perlu ditapis kerana tidak semua kisah peribadi itu sesuai ditayangkan untuk bacaan umum.  Sekali saja menjejakkan kaki ke dunia blog hidup pasti "tidak tenteram".  Ha???  Jawapan untuk itu akan diperolehi setelah jadi blogger.  Perasaan itu hanya blogger saja yang tahu.


Blog memberikan ulasan atau berita mengenai sesuatu tajuk, umpamanya kesihatan atau alam sekitar, atau berita tempatan, sesetengah blog pula lebih kepada diari kisah peribadi seperti kisah keluarga, kisah anak-anak dan kisah rumahtangga. 

Blog yang tipikal menggabungan teks, imej, dan pautan ke dalam blog, laman web, dan media lain yang berkaitan dengan topiknya. Keupayaan para pembaca untuk meninggalkan ulasan mereka dalam format interaktif merupakan ciri yang utama untuk banyak blog.

Kebanyakan blog umumnya adalah blog teks, walaupun sesetengahnya bertumpu pada gambar foto (blog foto), video (vlog), muzik (blog MP3), atau audio (podcasting), dan merupakan sebahagian rangkaian media sosial yang lebih luas.

Istilah "blog" merupakan kata lakur untuk perkataan "web" dan "log" (Web log). "Blog" juga boleh digunakan sebagai kata kerja yang membawa pengertian "untuk memeliharakan atau menambahkan isi kandungan ke dalam blog."

Pada bulan Nov 2007, Technorati, enjin carian blog, sedang menjejaki melebihi 120 juta blog, meningkat dua kali ganda sejak awal Januari 2007 [1] 

Menjelang tahun 2012 agak-agaklah dah berapa juta blog yer?  Daripada jutaan blog yang telah wujud itu berapa pula bilangan Top Blogger ? 

Fikir-fikirkan.

*-*

9 September 2011

Nak bercontest juga...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Dok tertanya-tanya sendirian nih, sapa lah yang nak join contest yangbaik.
Dah banyak hari dah publish contest... tu tapi senyap jer...
susah sangat ker... atau terlepas pandang
kalau agak-agak susah nanti aye senangkan...
stop sat.... nak kaji semula contest tu... nampak macam susah jer...

Akhlak mulia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,




Akhlak yang paling mulia adalah menyapa mereka yang memutus silaturahim, memberi kepada yang kikir terhadapmu, dan memaafkan mereka yang menyalahimu.
(HR Ibnu Majah)




Sekian.  Semoga bermanfaat

Hantu Bonceng 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia


 sumber gambar
Hantu Bonceng ditayangkan di pawagam serentak pada 31 Ogos lalu di 80 pawagam di Malaysia, Singapura dan Brunei, lebih 500,000 penonton telah menyaksikan filem lakonan Zizan Razak dan Juliana Evans ini di pawagam berdasarkan perkiraan tiket yang bermula daripada tarikh filem ini ditayangkan sehingga 4 September lalu.

Menurut Ahmad Idham pengarah filem berkenaan, "Hantu Bonceng" adalah sebuah komedi ringan yang mempunyai mesej.

Best sangat ker tengok filem Hantu Bonceng ni.  Daripada review yang sempat aye jenguk kat youtube, nampak macam bagus jer.

Maaflah aye tak dapat nak review panjang-panjang filem ni, sebab tak tengok sepenuhnya.  Seperti yang lepas-lepas juga ayat skema aye ... tak pergi panggung.  So, tunggu ajelah CD keluar baru beli kalau tidak pun tunggu keluar di TV. 

Nak buat cerita pasal Hantu Bonceng la sangat... konon.  Tapi tak tau nak bercerita sebab tak tengok lagi.  Apa pun kisahnya filem Hantu Bonceng, telah berjaya mendapat kutipan sebanyak RM5 juta dalam tempoh lima hari tayangan, sekaligus mencipta sejarah dengan kutipan tiket tertinggi ketika musim perayaan.

Hm... agaknya berapa kutipan keseluruhan nya yer?  Kita tunggu jer lah...

SAYA ANAK MALAYSIA MERDEKA.

.

8 September 2011

Lawatan ke Klinik Desa bersama Inas Insyirah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia


Hari ini 8/9/2011, adalah hari lawatan ke klinik desa di Felcra Nasaruddin Bota bersama Inas Insyirah.
Lawatan biasa-biasa untuk dapatkan perkembangan klinikal berat badan, ukur lilit kepala, panjang dan perkembangan psikomotor... eh ehe... seperti pergerakan tangan dan kebolehan komunikasi... ba ma da... lalalla.. heee

Berat Inas dah naik sikit...

Gambar terbaru Inas Insyirah setelah berusia 8 bulan ketika di Klinik Dr Azhar dan Rakan-Rakan akan dikemaskini petang atau malam ini. 

Sekian.... *.*





.

Generasi Muda

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Wahai generasi muda, barangsiapa di antara kamu telah mampu berkeluarga hendaknya ia kawin, karena ia dapat menundukkan pandangan dan memelihara kemaluan. Barangsiapa belum mampu hendaknya berpuasa, sebab ia dapat mengendalikanmu.
(HR Muttafaq Alaihi)

7 September 2011

Soal hati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Soal hati atau tanya hati?  Mana satu. 
Maksud aye tentang soal hati adalah berkaitan kehendak hati. 
Apa yang terjadi atau apa yang berlaku sedikit sebanyak berkait juga dengan hati atau soal hati!

Apa juga alasan yang kita bagi hanya hati kita yang tahu
Terpulang kepada kita untuk memberikan seribu alasan
Yang pasti alasan itu adakah kita percaya
Atau sekadar alasan untuk menutup mata orang
Sedangkan hati kita tidak rela dengan alasan itu

Ada kaitan ke alasan dengan soal hati
Ada....
Kerana dari hati itulah kita bertindak
Andai tidak dikawal ia akan membinasakan kita
Kerana hati kadang-kadang tidak mampu mengawal kita
Andai kita tidak menggunakan akal
Namun akal ada ketika akan bersengkongkol dengan hati juga...
Ada ker?

Ada lah kerana ia adalah soal hati
Tak perlulah nak kecil hati
Dengan apa orang kata
Kalau kita sendiri sering menyakitkan hati orang
Tak perlu juga bimbang dan ragu dengan keputusan orang
Andai kita sendiri tidak percaya dengan keupayaan diri...

Soal hati kita
Mana satu yang kita nak pilih

Hari Rabu Yang Bisu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,




Doa apabila menghadapi tekanan atau stress

Semoga dipermudahkan segala urusan