FOLLOWER

31 Mac 2011

Bila bosan tahap gaban

Selamat sejahtera,

Bila bosan tahap gaban
eh tahap gaban yer?

ha ah... boring sangat sangat neh...
ntah apa2 jer rasanya...
nak cakap pun tak reti dah jadi macam baby umur 3 bulan...

nak jerit nanti orang marah



eh korang borang bosan buat buat?
atau nak tanya macam nih... kenapa bosan?
atau macam nih... bila bosan?
atau macam nih .... apa yang bosan?
atau boleh juga... bagaimana bosan????

jawab leh...

Bisa memberikan manfaat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

catatan ringkas....


Salah satu bentuk kelalaianmu terhadap dirimu sendiri adalah Anda berpaling dari Allah, yaitu saat Anda melihat sesuatu yang dimurkai oleh-Nya, lalu Anda berlalu begitu saja tanpa melakukan amar ma'ruf nahi munkar karena takut kepada orang yang tidak bisa memberikan manfaat maupun mudharat bagi Anda.

(Abu Abdurrahman al-'Umari az-Zahid)

30 Mac 2011

Dapat tugas baru | Tekaan tepat dapat hadiah :-)

Selamat sejahtera,




(gambar cari kat google, nak nyatakan laman web mana banyak sangat.... carilah sendiri)

Dapat tugas baru dan yang paling pasti bukan sebagai penyanyi... huhuhuhu.... aye tak pandai menyanyi... kalau menyanyi kat dapur boleh la... opps jangan silap lagi.... kalau anak dara maca Heliza yer lah tak boleh nyanyi kat dapur nanti kahwin dengan orang tua.... twink....

aye udah ada dua (2) anak dara.... tak kisahlah kalau nak nyanyi kat mana pun kan...cuma tak boleh ler nak nyanyi kuat-kuat sebab suara tu kan ker aurat.... heheheh.... dan sebab kedua takut nanti turun lagi hujan tak sempat nak angkat kain di jemuran pulak.... kihkih...

okeys...  Back to the story... aye dapat tugas baru sebagai penyemak.... eh... ada per.... tapi tugas tu untuk aye jer.... orang lain tak dapat yer... sori... naik lori!!!!!!!!


tugas apa nak tau tak?... tak yah la...kalau nak tau jugak... teka sendiri... sesapa yang betul dapat hadiah










SERIUS NI!!!!





nanti upload gambar hadiah tu.... nak menyemak jap...

.

29 Mac 2011

Malam ini kasih!

Selamat sejahtera,


Malam sikit eh... malam ini kasih - kalau ingat cuba sebut atau nyanyi macam lagu keroncong nyanyian hetty koes endang... boleh?  Tak boleh ler... sebab lagu tu dah lama... tapi masih terngiang-ngiang kat telinga nih... hehehe

Malam ni nak tidor awal ler... itu pun kalau si jari runcing dan putih gebu yang busyuk masyam tu tak berjaga.... kalau tidak haru... esok nak kejer nih... nak blogwalking pun broadband ni punya la slow mlow... kalau minum minum 3in1 dah abih dah tak abih muatturun blog benn... hehehe

dah pi tidor... esok bangun awal...

Rasa tak selesa

Selamat sejahtera,

Rasa tak selesa sangat 2 - 3 hari ni

Rupa rupanya hari ini ayer terlupa... eh bukan lupa tapi tak jumpa kat mana letak name tag... bergegas nak pi kerja, bukannya lewat pun masih awal lagi ... tapi nak cepat punya pasal sebab hari ini ada audit lagi pulak malam tadi bos bagi mesej pagi ni nak jumpa ada discussion tepat jam 8.00 pagi... huh... awalnya...

dah sampai ofis rasa macam orang asing pulak sebab tak pakai name tag... walaupun buat selamba tapi ... tak boleh masyukkk la...

buat jer kerja cam biasa... macam tak der apa2...

layan...

entry ntah apa2... tu pun nak citer... zzzzz... grrrrrrrrr

Malas - Dasar atau ape?

Selamat sejahtera,


Malas....



malas







malas....



emang dasar pemalas....




malas buat kerja....



malas nak layan....




malas nak buka mata - mengantuk la tu...


malas nak jalan kaki pi cafe.....



malas nak tumpang orang.... nak balik sendiri gak... jalan kaki?


malas malas malas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



malas buat kerja...ketuk sikit jalan sikit macam paku dengan tukul...




pemalas...
























































rajin kan korang .... sampai ke sini.... timasih.....


heheheh

28 Mac 2011

Monolog sambungan sebuah pengharapan yang tertinggal

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


... sambungan kisah sebuah pengharapan yang tertinggal...

-  Kita mengharap kepada keadaan.  Adakah keadaan mampu membantu kita, lantas ia menjadikan kita berserah kepada nasib semata-mata tanpa perlu berusaha.  Sama seperti tawakkal, setlah berusaha sehabis ikhtiar dan daya upaya maka nasih mana yang menyebelahi kita, kita akan terima dan reda.  Namun adakah kita sepanjang masa bergantung kepada nasib yang baik... bagaimana sebaliknya?


-  Mengharap kepada masa.  Sama ada tempoh untuk sesuatu yang akan berlaku itu dipanjangkan kerana kita kurang bersedia.  Atau mengharapkan masa itu tidak akan berlaku kerana kita langsung tidak bersedia.  Adakah itu boleh dijadikan ukuran untuk kita tidak berusaha atau berhenti berusaha.  Dan harus ingat masa juga bukanlah alasan untuk kita melarikan diri dari sesuatu yang kita tidak suka.  Suatu masa... saat itu akan tiba juga sama ada kita sudah bersedia kurang bersedia atau tidak bersedia.

-  Mengharap kepada alam dan suasana.  Bagaimana harus kita menyerahkan harapa kepada alam dan suasana .... tidak terduga dek akal...

-  Semua pengharapan itu andai bergabung akan kembali ke bahu kita.  Kerana kita tidak mampu "berdiri di atas bahu gergasi" yang begitu tinggi lantas menjadikan kita gayat dengan ketinggian itu.  Kita juga tidak mampu menyaksikan harapan itu berlalu pergi tanpa kembali lagi.



-  Bukankah lebih kita kita terus berusaha memperbaiki diri dan meningkatkan kefahaman tentang tugas dan tanggungjawab serta bersedia untuk dikritik dan ditegur.  Daripada teguran itulah kita belajar dan mampu berdiri sendiri.  Dan, janganlah kerana takutkan teguran lantas menjadikan kita tidak berusaha dan menyalahkan semua yang ada di sekeliling kita... kononnya 'orang itu/orang lain' tidak boleh harap .  Bukankah harapan itu ada juga pada kita?...

layanzzzzzzzz

27 Mac 2011

Terkini dari Churp Churp

Selamat sejahtera,

Dapatkan maklumat terkini dari Churp Churp Share di yangbaik.blogspot.com

Antaranya:

MAD - RM38.80 for Steam Rice + Meng Kom + Kerabu Mango + Vegetables of the day + Thai Steam Fish Fillet + Green Curry Chicken + Tom Yam Seafood + Stuffed Crab + Chinese Tea at #BravoCafe

Tom Yam? Green Curry? Mango Kerabu? #BravoCafe is offering RM38.80 for a meal for 2-3pax. Only at #MilkADeal

~~~~~~~~~~~~~~~~~

26 Mac 2011

Blogger lama tak sombong lah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,






Blogger lama tak sombong lah! Mana ada blogger lama dan otai ni sombong, tak der yang kedekut ilmu.  Tengok macam blogger seperti denaihati, eyriqazz, benashaari, arriffshah, redmummy, yanmie, cikgudahlia dan banyak lagi yang aye kenal secara online jer... bersua muka memang tak pernah. 

Banyak tips menarik dari mereka bagaimana untuk meningkatkan jumlah pengunjung ke blog anda.  Bukan itu sahaja, banyak lagi tips yang menarik dari mereka seumpanya berkaitan google pagerank, nak tambah pendapatan dengan nuffnang ke advertlets atau pun yang terkini heartbeat... mungkin juga ada lagi yang terkini .... itu terpulang lah.

Kalau lah kita sebagai blogger baru minta tips dari mereka secara langsung bagaimana untuk meningkatkan pengunjung atau pendapatan atau rekabentuk blog... aye rasa bukan mereka tak bagi... kita perlu usaha lebih... sebab dalam blog yang aye senaraikan kata atas tu (bold) terdapat banyak tips-tips menarik dan untuk itu kenalah usaha lebih,... geledah blog mereka... carilah apa yang patut dan belajar terma-terma serta bahasa dalam blog yang kadang-kadang agak mengelirukan.

Bagi aye, walaupun dah lama berblogging, tetapi masih lagi terkial-kial mencari makna tersirat di sebalik istilah istilah tertentu seperti bounce rate... ada kat blog denaihati... dan macam-maca istilah lagi.... antara rajin dengan tidak dan bagi masa sepenuhnya untuk mendalami ilmu blog.

Aye ni bukanlah jenis rajin sangat nak membaca sebab tu lah malas nak ambil degree... huhuhu.... tapi aye nih suka juga bila dapat tau benda baru  ada hati nak baca... cuma sekadar dah tau cukup... tu jer... itu sebablah blog nih... tak meningkat ningkat pagerank nya sedangkan blogger lain yang baru dari aye pun dan lebih tinggi.

Iklan jap: contest iPad 2 Malaysia di blog denaihati masih lagi berjalan.  Kepada yang berminat sila lah klik kat gambar iPad kat belah kiri ni yerk.

ini adalah contoh gambar yang aye maksudkan... jangan klik kat gambar ni... tak kemana pergi nye... klik kat side bar... anda ada selangkah lagi untuk mendapatkan iPad 2 Malaysia secara percuma.



sekian, cukuplah dulu... kalau ada apa2 nak kongsikan jangan segan segan beri pandangan anda yerk...


Rehat sekejap

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Sempena hujung minggu ni, setelah penat bekerja selama 5 hari makanya hari ini tuan blog ni bercadang nak rehat sekejap "take a break with a kit kat".

Bukan nak rehat kat rest house ke hotel atau chalet... tak buleh nak pi mana jugak pun..

dok jer kat rumah layan kerenah anak2 bagi pembantu pulak rehat.

sekadar hiasan:  gambar dua beradik yang sedang asyik berdekatan Jeti ke Pulau Pangkor di Marina Wings di Lumut pada waktu malam

25 Mac 2011

Rasa macam dah jemu

Selamat sejahtera,



Rasa macam dah jemu!
Rasa macam dah jemu?
Rasa macam dah jemu.
Rasa macam dah jemu, bila diri seperti tak dipedulikan

Nak buat apa bila dah rasa begitu?

Buat bodoh!
Buat bodoh?
Kenapa bodoh!
Kenapa bodoh pulak?
Sebab dah tak tau nak buat apa, buat bodo jer la...
Kalau tak nak buat bodoh... buat pandai, jangan pandai-pandai pulak nanti orang marah...

Sana sini orang buat ketupat
biarpun raya lambat lagi

layan jer la... perasaan yang perasan bodoh tu...

ntah bila nak pandai tak tau la...

INGAT!!!!! Jangan buat pandai-pandai... orang tak suka bila awak asyik memandai-mandai buat keputusan... tau!!!!

Kita ada kawan | Siapa pula musuh kita?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1 Malaysia,


Kita ada kawan sahabat rakan dan taulan
Semua itu menjadi teman dalam perjalanan hidup kita
Ada yang rajin memberi pandangan dan pendapat tentang sesuatu peristiwa
Tak kurang juga yang rajin memberi nasihat kepada kita
Ada juga yang bawa cerita tentang orang lain kepada kita... cerita tentang apa? macam2
Tak ketinggalan juga yang suka mengutuk kita ... depan atau belakang

Adakah itu semua memberi kesan kepada kita?
Sudah tentu...
Kerana dengan adanya kawan... kita tidak keseorangan dalam hidup
tak kisahlah kawan macam mana pun

Jangan sampai berkawan dan akhirnya menjadi musuh pula
Kerana bukan sedikit yang berkawan itu bagai gunting dalam lipatan
tak kurang juga bagai musuh dalam selimut...

Pandai-pandailah bawa diri dan berkawan
jangan sampai bermusuhan hingga membawa mudarat pada diri dan maruah diri...

okeys...

24 Mac 2011

Mengapa hati ?

Selamat sejahtera,

(sumber gambar dengan kerjasama Mr. Google)

Luka di tangan nampak darahnya
luka di hati terpendam jiwa dan raga ... lalu hadapkan sepenuh jiwa dan raga ke hadrat Ilahi, memohon ketenangan dan kesejahteraan...

.

Monolog sebuah harapan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

sumber:  mr. google (rumah seni)
Izinkan aye bermonolog tentang harapan....

-  Dalam hidup ini kita sentiasa mengharap.  Mengharap pada diri sendiri, mengharap kepada orang lain, mengharap kepada keadaan, mengharap kepada masa, mengharap kepada alam dan suasana.

-  Ada kala kita keliru dengan harapan... mengapa sukar mengharap atau tiada harapan.

-  Sememangnya harapan itu andainya tidak terlaksana seperti yang diharapkan akan membuatkan kita kecewa... mengapa kecewa dengan harapan... andai diri sendiri tidak boleh diharap???

-  Kita mengharapkan kepada diri sendiri.  Andai diri tidak berjaya, kita akan hilang kepercayaaan kepada diri sendiri lantas menjadikan kita seperti hilang akal... tak mampu berfikir ... tak mampu mencari harapan baru???

-  Kita mengharap kepada orang lain pula bila kita tasa kita tak mampu laksanakan harapan kita itu.  Namun tahukah kita orang yang kita harapkan itu mampu laksanakan apa yang kita harapkan itu?  Disitu... kita patut teliti dan yakin dengan keupayaan orang lain.  Jika tidak, andainya tidak berjaya... adakah kita akan salahkan orang itu... atau salah kepada harapan kita... kita sukar menelah apa sebenarnya harapan orang dan harapan kita sendiri pun...

.....sekian dulu harapan yang belum selesai...

23 Mac 2011

Tips untuk menjadi blogger yang berjaya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1 Malaysia,


I'm back....yang baik in da house....


weh okeh dak tag lain kat atas tuh... ngeh ngeh ngeh... perasan lagi pagi-pagi nih... eh mana orang lain tau jam berapa aye buat entry nih... kalau taip malam kata pagi... kalau taip pagi kata malam.... dan bla bla bla.  Okeh back to the topik kita pagi ini iaitu Tips untuk menjadi blogger yang berjaya, iaitu

1.  Celik IT
ini paling penting kerana hanya yang celik IT saja tau cara-cara nak 'operate' pc atau laptop bukan untuk menjahanamkan yer....

2.  Ada Blog
Sudah tentu ada blog.  Kalau tak der blog kena pi buat satu, atau dua atau tiga... ikut suka lah.  Tapi buat permulaan satu pun cukup dulu... kalau tak tau... belejar ... korang kan cerdik IT.

3.  Ada cerita
Dah ada blog mesti ada cerita, kalau tak der cerita macam mana nak berjaya bila dah buat blog then terbiar kesepian jer blog tuh... kesian tau... kat blog yang sunyi sepi.... buat lah cerita apa apa pun yang penting janganlah cerita macam dalam diari pulak... jemu baca... kalau aye pun tak berapa suka sebab nak baca kisah peribadi orang pulak...

Sekian dahulu tips yang sempat dikongsikan bersama.  Ada idea nak tambah?  sila jangan segan segan berikan pandangan anda di ruangan 'Pandangan.  Pandangan anda amat dihargai. 

Terima kasih.





.skema pulak yerk...
*

Sikit-sikit lama-lama jadi bukit | Strawberry White Coffee

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


dah lama tak hadap lappy nie... update pun dah agak lama jugak...
entry semalam tu... entah bila punya auto-publish tak ingat dah....



okey nak cerita pasal menabung pulak...
korang menabung kat mana yek... kat Tabung Haji ker atau tabung ayam or tabung kat bawah bantal jer...
jangan terkejut pulak ada orang menabung kat bilik belakang ... hheee..h... yang tau jer ekkk.

tabung aye lambat lagi nak penuh... erk aye maksudkan tabung kat nuffnang... hajat hati nak tunggu sampai RM1K... entah bila buleh tercapai tak tau lah sekarang nie pun masa dok taip catatan nie ... tabung tu baru jer berisi sebanyak tak lebih RM100.00.  Malu plak nak tunjuk kat korang ...

tak per lah... kena selalu rajin menyimpan... I mean rajin buat entry yang berkualiti dan jalan-jalan promosi blog... tapi sekarang nie tak dapat lah nak selalu sangat jalan2 kat alam maya nie... jalan2 kat ofis pun dah jenuh tak cukup masa dah... sampai dah tak cukup jam... huhu...sampai jalan2 kat rumah pulak....

udah lah celoteh panjang-panjang... perasan jer ntah sapa yang baca entry ni ... melainkan tersasul tak pun tersesat jalan... eh korang kalau dah terserempak kat entry nie... jangan segan2 pulak tinggalkan pandangan korang... ada kelapangan kelak... aye join pulak blog korang... yang tak sempat ni pi lagi... sori yek... nanti aye bawa rombongan kak kiah ke sana... nak tunggu kak limah balik dulu... hehehe...

huh... apa punya citer tak tau lah... mengarut meraban tak tentu pasal macam kena histeria pulak...

layan............



tambahan cerita  .... Genting Strawberry White Coffee dari Bro Eyriqazz dah lama sampai, baru minum hari minggu lepas, sepaket dinikmati satu keluarga... hu.... sedap!!!... untung juga anak2 tak minat kopi, tapi sebab dengar strawberry semua nak rasa.... terima kasih kepada bro eyriqazz kerna beri peluang kepada aye sekeluarga menikmati kelazatan kopi genting... kalau ada jual kat sini ... nak jugak cari...

sekian.

21 Mac 2011

Panggilan Pulau yang tak menjadi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Panggilan pulau yang tak menjadi kerana telah dibatalkan
sebenarnya beberapa hari yang lepas, bahkan mungkin juga minggu lepas
sudah terasa semacam kena pergi ke Pulau Pinang atas urusan kerja
tetapi kerana beberapa urusan yang melambak kat Perak, makanya ...
panggilan itu terhenti juga...sesekali terasa seperti fuhhh semangat, selamat tak jadi pergi, tetapi di sebelah pihak lagi terasa seperti satu kerugian pulak... namun jeruk buah pala itu yang memanggilku akan ku sahut jua... walau bukan sekarang!

nampaknya belum sampai seru lagi untuk aye ke Pulau Pinang
seperti yang dijadualkan sepatutnya jatuh pada hari ini Isnin 21032011

tunggu next lawatan pulak yer... tahun depan kot

dah lama tak ke Pulau Pinang...

19 Mac 2011

Carilah yang halal lagi baik!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat seluruh warga Malaysia,


dengan gigihnya mengemaskini blog ini untuk kesekian kalinya pada hari Sabtu....


~~~~~~~~~~~~~~
Bertakwalah kepada Allah dan carilah rezeki yang telah ditetapkan oleh Allah untukmu dengan cara yang halal, karena sesungguhnya jika Anda mencarinya dengan cara yang tidak halal maka Anda tidak akan mendapatkan melebihi apa yang telah ditakdirkan untukmu.  (Muhammad bin Sirin)

18 Mac 2011

Marah dan kesannya sama seperti Tsunami

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Tsunami yang melanda di Jepun secara logiknya adalah kerana berlakunya gempa bumi.  Namun disebaliknya berbagai telahan dan andaian dibuat.  Didoakan semoga rakyat Malaysia yang berada di Jepun selamat.

Marah dan kesannya sama seperti Tsunami.

Bayangkan Tsunami seperti perasaan marah.  Kemarahan itu dilepaskan sesuka hati tanpa kawalan dan tanpa menghiraukan maruah diri atau maruah dan perasaan orang yang dimarah.  Tetapi bagi Tsunami mana ada perasaan yang tahunya marah jer... tak kiralah apa yang ada didepan semua dilanggar.

Tetapi bagi kita sebagai manusia yang mempunyai akal dan fikiran waras masih mampu berfikir baik dan buruknya akibat daripada kemarahan kita.  Bukan sahaja maruah orang yang dimarah itu tercalar, tetapi maruah kita juga akan tercalar.  Kerana lama kelamaan akan hilang rasa hormat orang pada kita kerana kita asyik marah.

Nak cerita banyak-banyak bab marah nih memang tak sudah.  Namun bagi kita yang sering menjadi mangsa kemarahan, banyakkan bersabar kerana marah itu menunjukkan kelemahan orang itu bukan kelemahan kita.  Memanglah kesilapan itu tidak patut kita lakukan, namun sebagai manusia biasa kita juga ada ketika tersilap juga dan jangan pula dijadikan sebagai alasan untuk sering buat salah.  Semoga kesalahan yang tak sengaja dilakukan itu menjadikan kita orang yang lebih berhati-hati di masa depan.

~~~~~~~~~~~~


Tsunami Alert for New Zealand, the Philippines, Indonesia, Papua New Guinea, Hawaii, and others. Waves expected over the next few hours, caused by 8.9 earthquake in Japan.(11/3/2011) - Sumber:google.com.my

17 Mac 2011

Aku tak suka dia benci | Bukan Hikayat Merong Mahawangsa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,



(sumber gambar:  google.com - tiada kaitan dengan jalan cerita tapi suka dengan watak anak burung yang berkepala besar.. ada cerita jugak tentang kepala besar !!!)


Dia kata dia benci ditipu, Aye pulak... tak suka ditipu
Ada beza ke 2 perkataan tu, Yer... Benci tu tak suka lah dan... tak suka tu kan ke sama dengan benci

Memang nyer sape yang suka ditipu...
mulut cakap lain tapi tangan buat lain... manis kat mulut jer
mulut kata buat yang sebenarnya tak buat pun... macam kita tak tau
itu yang sakit... dan menyebab .... tak suka!!!!


(sumber gambar:  timeoutkl.com)


Cerita ni... tak der kaitan langsung dengan Hikayat Merong Mahawangsa yang baru ditayangkan
Maaf! bukan niat nak buat cerita tapi .... cari publisiti gak...
sebab dah lupa jalan cerita pasal tak suka dan benci... neih...


.

16 Mac 2011

Here's your chance to be a proud owner of iPhone 4. Whoa!


Selamat sejahtera 1 Malaysia,

If you are already an existing iPhone 4 user and still feels like a loner because friends and family around you are still not an iPhone 4 user yet?

Always have trouble finding companion to beat your Fruit Ninja's high score? Or if the birds are getting more angry because there is no one else to play with?

Now here's your chance to purchase an iPhone4 without needing to subscribe to a line! Yes, you can buy the phone at DiGi's RRP!

All you need to do is to sign up or just upgrade it from a iDiGi RM88 to either RM138 or RM238. Now, spread the love and share it with your friends, you might soon be able to go on multiple player on Fruit Ninja! Yeeehaaaa!

Promotion ends on April 3, 2011.


Whatsapp. Fruit Ninja. Cut The Rope. Tap Tap Revenge. Angry Birds. FaceTime. Wow! I can't wait to get my hands on the new iPhone4 with #DiGiiPhone4. All you need is to upgrade your phone line! Get yours today!


From today onwards, my life is going to change. I no longer need to depend on SMS, let alone MMS. Why you ask? Because I can now be a proud owner of an iPhone4! Thank you, #DiGiiPhone4 http://t.co/QUpcNNg

15 Mac 2011

Biru !!!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



You Are Blue
Anda yang biru


You are a philosophical and often inspired person. You are the master of ideas.
Anda mempunyai falsafah sendiri dan sering jadi idola.  Anda mempunyai idea bernas


You are open to many points of view. You believe that it's important to communicate and not judge.
Anda berfikiran terbuka (pandangan yang pelbagai).  Anda percaya yang penting adalah komunikasi bukan hukuman


You have a worldly perspective, and you're always looking to broaden it.
Anda berfikiran luas, dan anda sering berusaha untuk meluaskan lagi pemikiran itu.


You are a true people person, but you also value your solitude and personal space.
Anda adalah diri anda, tetapi anda juga suka bersendirian dan memeluarkan ruang untuk hal peribadi.



Siapa Anda itu?







adakah ubat gigi biru?


Tidak!!!!



atau



atau seperti pelabuhan ini?




Tidak juga....


adakah anda berbaju biru hari ini?



siapa pun anda.... jadilah diri sendiri dan yakin dengan kebolehan anda.

.

13 Mac 2011

Broadbands are the best inventions

Selamat sejahtera 1Malaysia,



Earn points five times more with just a simple step!

Now the new generation of us, we need to be constantly connected to the internet, long before people will say no music no life, but for this generation, no internet no life.

You will feel uneasy, your palms will be sweaty and your heartbeat will beat irregularly if one day you are disconnected from the internet world.

Broadbands are the best invention, and DiGi is giving you the most affordable rates in town, as low as RM38 per month, you get to surf the internet up to 3GB! Not a broadband subscriber yet? Well you know it's never too late to subscribe to DiGi Day plan now.

Not good enough? How about this, if you have Bonuslink card, you will get 3 times the point when you pay your bills on your 6th - 12th months, then there you will unlocked the major 5 times rewarding points for every RM1 when you pay your bills on the 13th month onwards. Get a broadband for yourself and your friends today, you know you need it! Have fun sharing!

Bonuslink has changed my life. Not only I can use it when I am pumping petrol, it serves me well when I am shopping too. And now it's collaborating with DiGi? Too cool to be true! #digibroadbandbonuslink









Musim Cuti Sekolah, semester break dan kerja pejabat ?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia.com,


Cuti sekolah dah bermula untuk seminggu lagi.  Sebelum cuti sekolah, cikgu akan bagi kerja sekolah untuk dibuat kat rumah yang akan dipanggil kerja rumah...

eh kalau kerja kat rumah yang sememangnya mak mak dok buat setiap hari tu... nak panggil apa pulak?... kerja yang tak sudah sudah termasuklah kerja pejabat yang kadang-kadang terpaksa bawa balik ke rumah... perlu ker? OT kat rumah pulak ... tapi siapa yang nak bayar?  Bos tak nampak kalau kita bangun pukul 4.00 pagi untuk siapkan kerja pejabat... well semoga hasrat dan kerja yang dibuat pada masa yang tak dituntut elaun OT dapat menggantikan masa masa yang terbuang semasa kerja di pejabat lantas menjadikan gaji yang kita dapat itu solid halal tanpa syubhah...




pasal semester break pulak? tadi terjumpa iklan tentang hari terbuka dari Taylor's College dari Nuffnang.com.  Itu menandakan cuti semester dah tak lama lagi... bermaksud juga... exam pun dah dekat jugak... get prepare guys.. bukan saja student yang sibuk... staf HEA lagi sibuk tambahan lagi staf yang jaga exam...  ada meeting lagi....

..

Travel sambil dengar radio Era

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Nak travel ke mana cuti sekolah nie?  Kesian anak-anak depa yang dapat cuti tapi umi dan ayah tak der cuti ler, cuti hujung minggu jer... So kena lah apply cuti untuk bawa anak-anak pergi melancong.  Tak perlu melancong ke luar negara, dalam Malaysia pun dah cukup bagus.  Banyak tempat-tempat menarik.  Dan... yang penting tak perlu apply cuti untuk banyak hari, cukup jer untuk 2 hari... Cukup eh?... Opss sebelum tu pastikan juga kerja sekolah anak-anak dah siap yerk...

nak tengok tempat melancong yang menarik termasuk tempat makan?  Dapatkan semua maklumat di Mas Treveller.  menarik sangat... klik juga pada gambar kat bawah nie



Ha... kalau nak melancong perlu duit yang banyak kan.  So sambil-sambil melancong tu dengarlah radio Era, ada peraduan kat situ... boleh dapat hadiah RM ribuan ringgit...






macam mana?   buleh layan jer....


*p/s:  cerita hujung minggu:  mr hubby dah ke perlis nun subuh kedaung tadi... majlis akad nikah adik, aye dan anak2 tak dapat lah nak ikut travel sambil dengar radio... esok nak kerja, anak2 pun kurang sihat.... rehat jer kat rumah... ntah bila dapat ikut pi jenjalan tak tau la... tak dapat lah nak buat blog pasal majlis tu...isk3

12 Mac 2011

MAD - RM10 (Harga Biasa: RM20) untuk 24 keping Biscotti Tuscan Asli dari Bisquisito, Taman Desa [Diskaun 50%]

Selamat sejahtera 1Malaysia,



Milk A Deal (MAD):  RM10 (Harga Biasa: RM20) untuk 24 keping Biscotti Tuscan Asli dari Bisquisito, Taman Desa [Diskaun 50%]


Antara syarat2:

•RM10 untuk sekotak yang mengandungi 24 keping Biscotti 4 perisa, dibungkus dalam 4 pek individu dan setiap pek mengandungi 6 keping Biscotti. Perisa-perisa yang terkandung di dalam ialah: Tutty Fruity, Almond Mango, Wholemeal Marble dan Pecan Butterscotch


•Untuk setiap pembelian 5 kotak, PERCUMA 6 keping Biscotti berperisa Pistachio Cherry

•Tempoh penebusan: 18 Mac 2011 - 18 Jun 2011

Cepat cepat tawaran pada harga diskaun ini akan berakhir pada 15 Mac 2011.
 
Untuk keterangan lanjut sila klik pada gambar di atas.
 
Terima kasih.

Sakit kepala apa ubatnya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,



sakit kepala!!!!!
sakit kepala ada macam-macam sakit
ada yang sakit kepala bahagian atas saja... doktor kata itu tanda stressssss
ada yang sakit seluruh kepala sampai kebelakang... itu bahaya... kerana tak cukup tidur dan tak cukup rehat juga tanda-tanda darah tinggi akan tiba...
ada yang sakit kepala sebelah saja... kata kawan-kawan itu tanda migrain....atau kerana resdung atau kerana selsema yang kuat....

apa ubat sakit kepala????

suatu masa dulu (belum berkurun lagi) hubby aye sakit kepala yang teramat sangat... kesian tengoknya... sampai habis sebotol minyak cap kapak dituangnya atas kepala tapi tak juga hilang sakitnya...
lalu dengan sedikit ilmu yang diperolehi dari pembacaan... aye ambilkan ais hancurkan masukkan dalam beg plastik ikat kuat2 kemudian balut dengan tuala 'good morning' dan tuam atas kepala kat kawasan dahi... baru nampak lega....

lagi senang kalau makan panadol takpun apa-apa aje ubat tahan sakit yang ada kat farmasi... tetapi kita taklah boleh bergantung sangat dengan ubat-ubatan nie... nanti hilang pula daya tahan sakit.

eh... cerita sakit kepala ni... puncanya mungkin juga sebab lama sangat mengadap laptop tu... tak hingat dunia...


BEN ASHAARI : BLOGGER LELAKI vs PEREMPUAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia.com ,


Ben Ashaari : Blogger Lelaki vs Blogger Perempuan (bukan episod cari gaduh!!!)

Apa pasal la pulak pagi-pagi nih, memang dok kering idea nak menulis sebab semalam punya cerita.  Tiba2 terjumpa idea nak buat cerita.  Dah macam tsunami yang melanda Jepun pulak.... memang dasyat... eh itu nak buat citer lain.  Catatan ini pasal Blogger Lelaki vs Blogger Perempuan.  Saja-saja pulak nak menyibuk kat sini.

Okehlah dipendekkan cerita yang dah memang sedia pendek nih, aye nak jawab assignment nih..

1.Dalam memberi pendapat dalam entri , apakah blogger lelaki benar benar ikhlas ?
  • ikhlas atau tidak bergantung kepada blogger tu lah... ada sesetengah nampak macam main2 jer tapi kalau ikhlas dari jauh mana pulak aye tau kan... tapi kat blog aye tak ramai blogger lelaki yang bagi pendapat.


2.Blogger lelaki malu nak letak gambar ? Kenapa ?
  • heh!  bab ni kena tanya depa la pasai apa.  Tapi kalau ikut penasihat aye, kalau letak gambar takder privasi dan tak yah lah nak glamor sangat... yer ker...

3.Pada pendapat anda , kenapa lelaki berblog ? Secara umum ..
  • Secara umumnya lelaki berblog adalah untuk mengisi masa lapang daripada dok mengumpat dan melepak tak tentu pasal. Paling penting dapat lupakan masalah peribadi dan dapat kurangkan aktiviti merokok... heheheh ada betoi ka?

4.Blogger lelaki lebih mudah dapat ramai follower berbanding perempuan ? Kenapa ?
  • Sebab kan.... eh lelaki kan sering dikaitkan dengan pepatah "perempuan keliling pinggang", mana ada pepatah untuk perempuan "lelaki keliling pinggang"... ngeh3.  Jujur aye katakan sebab blogger lelaki pandai buat ayat (ada tarikan kat ayat) dan catatan pun taklah peribadi sangat...  

5.Blog lelaki yang anda wajib masuk setiap hari ..
  • Soalan ni ... macam jerangkap samar la pulak... alaaaa... dah tau kan? Blog Bro Benashaari.com, Bro eyriqazz.com, denaihati.com, pakweku.blogspot.com ... bla bla bla... ada lagi... tapi tak dapatlah nak taip semua sebab ini adalah antara blog yang wajib diterjah setiap kali aye online... yang lain tu jangan kecik hati pulak... ada juga singgah tengok mood bila baca tajuk jer...

6.Jika anda blogger lelaki , apakah yang akan anda letak dalam blog anda ..
  • susah nak jawab... sebab dah bahagia sebagai perempuan dan tak nak pikir sebagai lelaki pulak... ngeh3

sekianlah adanya... okeh siap..

11 Mac 2011

Bukan kerana publisiti | Mahal bukan Murah lagi bukan!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Dah agak lama tak menyibuk dengan bloger nih... kalu dulu setiap kali dia buat segmen mesti nak join, kalau tak join rasa macam satu kerugian pulak.  Tapi sekarang nih tak dapat lah nak menyibukkan diri untuk join segmennya... tambahan dengan segmen yang berteraskan gender... heee tak kuasalah... bukan aye anti gender XX tu... sebab kalau tak der XX takder la YY kan?... heheh betoi ka...

Yang sebenarnya rasa macam tak selesa jer nak buat entry ni... kot2 nanti dia baca pulak dah jadi blog panas tak kena kutuk kaw kaw macam kopi kow pulak... tapi ada ker dia baca blog nih... rasanya tak pernah kot... sapalah aye... yer lah lagi pulak dah lama tak masuk segmen dia, senarai dalam blog list dia pun dah terkeluar... dah due kot... sebab dia buat segmen baru untuk masuk blog list baru 2011... aye tak buat entry utnuk segmen tu..  rasa cam malas sebenarnya culas.... hah!!! culas tu ape...  pi cari kat kamus dewan bahasa...

Erm... nak bagi tau ker sapa dia tu... tak yah lah... buat koleksi peribadi sendiri dah lah..."yang tau jer"

Di larang membuat bida'ah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,


Pada penghulu hari ini.... hanya ini dulu yang sempat diadakan...



Tidaklah suatu kaum membuat suatu bid'ah di dalam agama mereka, melainkan Allah akan mencabut sebagian sunnah dari agama meraka sebanding dengan (bid'ah) yang mereka buat. Dan Allah tidak akan mengembalikannya lagi kepada mereka hingga hari kiamat.(Hassan bin Athiyyah)












terima kasih.

10 Mac 2011

Aduhai! Hanya kerana ubat gigi jer...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

(sumber gambar:  google.com)

Aduhai! hanya kerana ubat gigi sahaja rumah tangga boleh jadi pecah belah.  Opss! tolong yer... bukan rumah tangga aye, sebab rumah aye memang dari dulu tidak bertangga, cuma guna tangga untuk cuci kipas atau betulkan lampu kalimantang yang sering berkelip kelip macam lampu disco... tak kuasa lah.  Heh.. dah lari tajuk pulak... kejar balik dan tangkap semula. Hm... kenapa ada yang tak percaya ker hanya kerana ubat gigi (ulang lagi sekali yer kawan2) sesebuah rumah tangga boleh jadi goyah.  Manakan tidak semasa dok asyik masyuk bercinta memadu asrama ketika bulan cinta, mana pernah terpikir pasal ubat gigi...


(sumber gambar:  google.com)

Kalian tau tak bagaimana pasangan wang kalian guna, I mean picit ubat gigi? Tak tau kan.  Melainkan yang sudah sah berumahtangga of course le depa tahu macam mana partner depa picit ubat gigi.  Ada yang picit macam gambar kat atas (abaikan jenama kerana apa-apa jenama pun boleh jadi jugak!!!)... Eeee.... mesti geramkan... terutama kaum wanita yang sering dikaitkan dengan cermat dalam memicit ubat gigi...

Jangan terkejut andai ada punca perceraian hanya disebabkan oleh sebab cara memicit ubat gigi.  Namun bagi kita yang masih berakal dan punyai tahap kesabaran perkara sebegini tidak sepatutnya berlaku, biarlah bagaimana sekalipun pasangan kita memicit ubat giginya... lantaklah... asalkan kau bahagia, tak perlulah kita susah payah memikirkan mengapa begini jadinya.

(sumber gambar:  mr. google.com lagi...)

Okeylah, kepada pengeluar ubat gigi di Malaysia, tak kiralah apa jenama sekalipun apa kata kali ini jadikan pemegang ubat gigi (seperti gambar di atas) sebagai hadiah percuma.  Selama ini kita sering diberikan hadiah seperti mug, gelas, piring, pinggan dan mangkuk.... yang aye rasa kurang berkaitan dengan ubat gigi.  Aye tak pernah jumpa lagi benda tu (pemegang ubat gigi) di mana-mana atau sebagai hadiah dari ubat gigi.  Tak tau pulak kalau-kalau pernah ada, mungkin aye tak perasan dan tau guna...

Sekian.

p/s:  apa pula ubat gigi yang anda semua guna.  Adakah ianya Zaitun, Mukmin, Raiya, Colgate, Darlie, Oral B, Sensodyne atau apa saja pastikan ianya suci dan halal.... yang penting ia juga bebas dari bahan yang memudaratkan.

....

9 Mac 2011

Hari ini dan esok

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,



Hari ini... lambat update
hari esok... belum tentu lagi dapat update
ke'busy'an mula melanda...

maka dengan itu merosot lagi ....lawatan
idea yang dah tersimpan...ingat nak buat cerita tentang Apple iPad 2 di Malaysia
eh alih tak alih macam dah nak keluar pulak iPad 4... betoi ke...nanti nak kena google jugak neh... sambih menggigihkan semangat yang semakin hilang dan semakin lemau....

opss esok hari khamis kan?
kena bawa miss nina... eh Miss Inas & Miss Diena ke KIA kat Felcra Nasaruddin Bota
dengar khabarnye Miss Inas akan diberi suntikan lagi... demam ke idak tengoklah nanti...

layan...

8 Mac 2011

Kertas dinding lakaran masjid

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


berkongsi gambar menarik yang bertajuk Mosque Sketch Art Wallpaper IslamicStyle Gallery: Wallpapers & Pictures

p/s:  selamat hari wanita buat semua wanita di seluruh dunia, semoga wanita akan terus dihargai dan dihormati...

7 Mac 2011

Hari Isnin yang indah | Permulaan tahun 2011?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,

Gambar hiasan - Koleksi peribadi yangbaik

Hari Isnin yang indah
Indahnya Isnin ini kerana ia berwarna biru
atau juga Monday Blues...

Hari Isnin pertama bagi tahun 2011...
bermakna dah mula kerja lah nih...
Maka dengan itu bermulala sesi sibuk menyibuk...

Bahang iPad 2 sudah terasa...
tidak mungkin juga kerana kesibukan kerja pasti mengatasi masa untuk mengemaskini blog...

Lepas ni, mungkin tidaklah dapat selalu atau hari-hari kemaskini blog...

Namun, masa dan ruang pasti di cari... semoga berjumpa

Akhir kalam, ucapan selamat menjalankan tugas dengan penuh dedikasi dan semangat waja yang membara untuk diri sendiri dan negara... amin.


6 Mac 2011

Esok untuk apa?

Selamat sejahtera 1Malaysia,




Hari ini hari Ahad.... masih lagi bercuti
menghabiskan sisa-sisa cuti yang ada
sambil makan-makan bersama keluarga dan bersantai di Hotel ....berangan jer

Hari Ahad... hari minggu..
ada masa cuba search maklumat mengenai Apple iPad 2  di Malaysia...

Esok pulak... untuk apa?
Esok hari Isnin
Hari yang seringkali dikaitkan dengan warna biru
Mengapa Biru?
Mungkin kerana sayu...

5 Mac 2011

Gantian yang lebih baik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,



Tidaklah seorang hamba meninggalkan sesuatu karena Allah, kecuali Allah akan menggantinya dengan sesuatu yang lebih baik daripadanya dari arah yang tidak dia sangka-sangka. Dan tidaklah seorang hamba menganggap remeh hal yang diharamkan, sehingga ia mengambil yang tidak baik, kecuali Allah akan memberinya sesuatu yang lebih berat daripadanya.  (Ubay bin Ka'ab)

~~~~~

Suatu terimaan itu sukar untuk ditinggalkan
Tambahan lagi setelah sekian lama ia dicari
Suatu terimaan itu adakala diganti dengan yang lebih baik setelah ia berikan dengan ikhlas.


~~~~~~~~~~~~~

Oh! Gadis Semasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,


Tiba-tiba keluar idea nie... ada kaitan tak dengan model Gadis Semasa Sunsilk... oh! tidak.... dia bukan model gadis semasa atau mana-mana agensi modelling
Sekadar mendapatkan idea untuk menambah semangat berblogging... kenapa anak2 pulak jadi mangsa,...ini bukan mangsa dera... tetapi koleksi peribadi... capture by Nokia N95. Nak beli Canon DSLR belum mampu lagi... So inilah hasilnya... berbaloi jugak!

Gadis semasa ini baru bersiap-siap untuk jalan-jalan keliling kawasan perumahan pada waktu petang... jalan-jalan makan angin... memang aktiviti wajib setiap hari itupun kalau tak hujan.
p/s:  kereta merz kat belakang tu adalah milik datuk Sofea, datang dari KL melawat Sofea dan mummynya


Eh! senget pulak.... Gadis semasa sedang menunggu ayahnya bersiap-siap untuk jalan-jalan naik kereta... pergi rumah Opah kat Lekir atau Batu 45... pada setiap hujung minggu sekiranya ayah tak bekerja pada hari Sabtu atau Ahad.
p/s:  Kereta hitam kat belakang model nie boleh diabaikan keran telah menjadi milik orang lain.

Hah!... inilah rupa Gadis Semasa bila bangun pagi... rambutnya kusut dan mengerbang, memang selalu kena usik... lepas mandi nanti okeh le... mandi pakai baby bath dan shampoo... Pureen atau Johnson atau Anakku... pilih saja mana satu.

sekian... terima kasih kerana sudi melayan kerenah ibu Gadis Semasa ini....

4 Mac 2011

Nak Menyorok dan mencari iPad 2

Selamat sejahtera,


Nak menyorok dan menyamar macam belalang kat daun tu... ececehhh... sang belalang tu ingat orang tak nampak.... dah nampak.... senyap-senyap tangkap cahaya (gambar) guna nokia N95 jer canon DSLR tak mampu beli lagik... agak2 kalau tangkap gambar belalang tu guna kamera kat iPad 2 okeh tak... ke lagi cantik warnanya... boleh terus publish kat blog ke tak pun kat flickr...

layan....

3 Mac 2011

Kebaikan hati yang kita tak nampak

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


gambar hiasan:  Bunga azalea yang berkembang di sebuah taman di Jepun


















Setelah sekian lama bermain dengan kata-kata, ada masa kita kekeringan idea untuk berkata-kata, ada ketika itu kita mahu mendiamkan diri, tetapi mampukah kita melihat saja apa yang berlaku di sekeliling kita?  Mahu tidak mahu kita akan bercakap sendiri... kalau orang lain dengar dah dicopnya kita sebagai 'hilang skru' tak pun ada 'wayar dah putus'.

Andai ada yang tidak berkenan di hati, pasti hati akan berkata-kata mungkin juga itu menandakan masih ada sedikit kebaikan di hati kita.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kebaikan menghidupkan cahaya dalam hati dan kekuatan dalam beramal. Sedangkan keburukan menyebabkan kegelapan dalam hati dan kelemahan dalam beramal.  (al-Mu'tamir bin Sulaiman at-Taimi)

2 Mac 2011

Apple iPad 2 Malaysia antara kehendak dan keperluan untuk teman setia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,

Apple iPad 2 di Malaysia antara kehendak dan keperluan.

Apple Inc merupakan sebuah syarikat multinasional Amerika dalam pasaran peralatan elektronik pengguna, perisian komputer, dan komputer peribadi. Produk hardware terkenal yang terbaik keluarkan syarikat Apple merangkumi Macintosh dari komputer, iPod , iPhone dan iPad .


iPad pertama

iPad adailah komputer tablet, diperkenalkan pada Januari 2010, dan dilancarkan pada bulan April, 2010. iPad ini terutama dipasarkan sebagai platform untuk media audio dan visual seperti buku, majalah, filem, muzik, dan permainan, serta web. Dengan beratnya sekitar 680 gram, menjadikan iPad antara smartphone dan komputer riba yang paling kontemporari. iPad menjalankan sistem operasi yang sama dengan iPod Touch dan iPhone .


iPad kedua

iPad 2 adalah generasi berikutnya dari Apple iPad tablet yang dilancarkan pada tahun 2011. iPad 2 lebih ramping, resolusi paparan serupa dengan iPad saat ini, dan lebih ringan serta saiz skrin 10 inci. Khabarnya iPad2 dilancarkan di Malaysia pada 2 Mac 2011.



Harga iPad

Buat masa ni hasil dari pencarian dari google.com harga iPad 2 adalah sekitar RM2300.00 hingga RM4500.00, dijangka antara harga yang termurah di rantau Asia. Mungkin juga kerana dasar yang diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia untuk menggalakkan rakyatnya lebih celik IT atau juga kerana tukaran wang.



iPad Kehendak atau keperluan

Pada zaman teknologi maklumat di alaf baru, semua gadget yang berkaitan dengan IT seakan sudah menjadi satu kemestian. Kehendak kepada gadget yang canggih dan terkini adalah kerana mengikut trend terkini dan juga gaya hidup mewah ala-ala zaman moden. Manakala keperluan adalah bagi benda-benda yang perlu dalam hidup seperti untuk kemudahan dalam menguruskan kehidupan mahupun kerja-kerja harian di pejabat.

Jadi, adakah iPad itu satu kehendak atau keperluan? Terpulang kepada kemampuan kewangan dan kebolehan IT serta minat individu ke atas gadget IT yang terkini yang semakin meluas.





*.*

1 Mac 2011

Bila bercinta dengan tasbih

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,

Bila bercinta dengan tasbih.  Sejak bila mula bercinta dengan tasbih dan mengapa bercinta dengan tasbih?

Bercinta dengan tasbih memang bagus, hari-hari dan saban waktu setiap detik hati akan sentiasa berzikir ingatkan Allah.

Tapi... jangan pula bila tiada tasbih di tangan hati mula lupakan Allah.  Allah itu sentiasa di hati, walau tanpa tasbih, kerana tasbih itu pada aye hanya sebagai alat untuk membilang dan memudahkan kita untuk berzikir kerana ia dapat memberikan penghayatan dan bilangan zikir yang telah diungkapkan oleh lidah atau juga hati.

Kelebihan tasbih yang lain adalah bukan sahaja untuk membilang dan menggerakkan buahnya untuk zikir kepada Allah.  Aye ingin kongsikan antara kelebihan tasbih selain dari di atas.... sebelum tu aye mohon maaf dan mohon pengertian ini bukanlah ajaran songsang atau ajaran sesat... tetapi sekadar berkongsi pengetahuan dan pengalaman yang diperolehi dari seorang Ustaz.  Eh... celoteh panjang pulak...

Caranya (ewah... macam resepi pulak)... pegang tasbih di bahagian atas atau kepala tasbih dan dibiarkan tergantung di atas makanan atau minuman tanpa menggerakkannya (tangan mesti tetap dan tidak bergoyang).  Dalam beberapa saat, perhatikan tasbih itu dengan sendirinya akan bergerak dalam bulatan sama ada dari kiri ke kanan atau dari kanan ke kiri seperti pusingan jam atau lawan arah jam.

Tasbih berkenaan akan bergerak dalam kelajuan yang berbeza mengikut kekuatan zat makanan atau minuman tersebut.

Pergerakan tasbih mengikut arah jam (kanan ke kiri) bermaksud makanan tersebut adalah baik dan sesuai untuk dimakan.

Sebaliknya jika tasbih berkenaan berputar berlawanan arah jam (kiri ke kanan) memberi makna makanan berkenaan kurang sesuai atau tidak elok untuk kesihatan dan cuba kurangkan pengambilannya.

Kesimpulan:
1.  Biarpun makanan yang diambil itu adalah dari sumber yang halal atau sememangnya halal tidak semestinya ia baik dan sesuai untuk dimakan dalam kuantiti yang banyak. 
2.  Yang pentingnya anda cuba sendiri di rumah dan perhatikan apa yang berlaku dan kaitannya dengan pengambilan serta kesihatan.  Sebagai contoh makanan segera dan nasi.

Sekian, semoga mendapat manfaat

Suami isteri itu seharusnya bagaimana

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,


Suami isteri itu seharusnya bagaimana?  Seharusnya siapa sahaja yang sudah berumahtangga mengetahui bagaimana sepatutnya suami isteri itu harus berlangsung.  Bukan itu sahaja bahkan sesiapa sahaja yang bakal mendirikan mahligai 'bertangga' itu harus mengetahui apa sepatutnya.

Berkongsi pandangan dan tips berumahtangga hasil dari tontonan rancangan Semanis Kurma bersama Dato' Ustazah Siti Norbahyah di TV9 beberapa hari lepas.  Dalam kehidupan berumahtangga, suami isteri itu seharusnya:

1.  Saling sayang menyayangi
2.  Saling hormat menghormati
3.  Saling bertolak ansur
4.  Saling percaya mempercayai
5.  Saling faham memahami

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...