FOLLOWER

30 Disember 2009

Ada Apa Dengan Pemberian; untuk terus hidup atau untuk kehidupan?


"sikap MEMBERI...
Biasanya kita akan memberi kepada seseorang apabila ada sesuatu acara tertentu"


Salam, ayat di atas adalah sebagai intro untuk apa yang nak diceritakan pada entri kali ini. 

Dalam ketandusan idea... AYE dapat email lagi dari seorang rakan dan nak kongsikan isi cerita tu dengan semua orang... lebih kurang macam MEMBERI jugak.
~~~~~~~~~
Bermula cerita....
Buatlah kebaikan kerana ia akan "terus hidup" selepas kita mati.
Ingatlah bahawa ada amalan kebaikan yang kita lakukan, pahalanya terus kekal & mengalir walaupun selepas kematian kita.
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Apabila mati seseorang manusia itu, akan terputus daripadanya segala amalannya kecuali 3 perkara; iaitu sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan & anak soleh yang senantiasa mendoakannya." (Riwayat Muslim no.4310)

Mari kita teliti ketiga-tiga perkara dalam hadis ini.

Pertama, amal jariah.
Bagaimana kita mampu membina rumah anak yatim, masjid, sekolah, hospital & lain-lain jika kita tidak memiliki sikap MEMBERI kepada orang lain?
 Orang yang bakhil tidak akan melakukannya.
Mereka seolah-olah ingin membawa harta pulang ke kubur!

Kedua, ilmu yang bermanfaat yang diajarkan kepada orang lain.
Ilmu hanya akan menjadi amal jariah sekiranya kita mengajarkannya kepada orang lain.
Mengajar itu ertinya MEMBERI ilmu.
Hadis inilah yang menjadi prinsip hidup para ulama yang mana hidup mereka dipenuhi oleh episod mencar, memahami & menyampaikan ilmu.
Bertitik tolak daripada hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: "Sampaikan daripadaku walaupun sepotong ayat" (Riwayat al-Bukhari no.3274)

Ketiga, doa daripada anak yang soleh.
Ianya terhasil oleh sikap MEMBERI ibu atau bapa.
Dengan segala jerih payah ibu bapa mengorbankan segala-galanya untuk membesarkan anak; dari aspek fizikal, pemikiran, emosi & kerohanian anak-anak.
Untuk itu, ibu bapa rela memberi segala-galanya untuk anak.
Hasilnya, anak itu menjadi anak yang soleh.
Tanpa sikap memberi ibu bapa, tidak akan terbentuk anak yang soleh.
Ingatlah betapa Allah melimpahkan ke dalam jiwa ibu bapa sifat kasih sayang.
Sayang kepada seorang anak tidak berbeza dengan anak-anak yang lain.
Malah, jika anak meragam, memberontak malah serhaka sekalipun, masih ada ibu bapa yang berbakti (memberi) kepada anak-anak tanpa meminta balasan.
Dilimpahkan juga ke dalam jiwa ibu bapa sifat rajin, prihatin, simpati & empati yang tidak terhingga.
Sewaktu anak masih kecil, segala keperluannya diberikan.
Ibu menjaga anak siang & malam-menyusukan, memandikan & memakaikan pakaian-satu tugas yang dilakukan berulang-ulang tanpa rasa jemu.
Bapa, akan sentiasa bekerja memerah keringat untuk menyara hidup keluarga tanpa rasa jemu, letih & bosan.

Bukankah ketiga-tiga di atas berasaskan sifat MEMBERI?

Inilah kebaikan & kelebihan sikap MEMBERI.
Manusia berperanan sebagai hamba Allah & khalifah di bumi.
Sebagai hamba, kita mesti menjadi manusia yang baik.
Sebagai khalifah, kita mesti memberi kebaikan.
Hanya orang yang baik dapat memberi kebaikan, Dan kita tidak akan menjadi orang baik selagi tidak memberi kebaikan.
Bukankah ini membuktikan bahawa hidup ini untuk MEMBERI?
Ya memberi kebaikan!

Sumber : Majalah Solusi
~~~~~~~~~~
CATATAN AYE:  HIDUP BERANI UNTUK GAGAL

24 Disember 2009

Ada Apa Dengan TAQARRUB?


Assalamulaikum dan salam sejahtera,

Berikut aye ingin kongsi pengertian satu perkataan yang diterima melalui email dari seorang rakan.  Perkataan ini memang dah biasa dengar tapi tak berapa kisah sangat, cuma bila dah dapat artikel ini... baru terbuka hati aye untuk mengamati pengertian dan maksud 'TAQARRUB' iaitu berkaitan dengan amalan yang dilakukan untuk mendekatkan diri kita dengan Ilahi.

Antara isi kandungan artikel berkenaan adalah seperti berikut:

1. SOLAT

Dirikanlah solat tepat pada waktu, selalu berdoa dan berdzikir kepadaNya. Dengan solat, berdoa dan dzikir kepada Allah, Inya Allah hati menjadi tenang, damai dan makin dekat denganNya.

2. SOLAT TAHAJJUD
Dengan solat tahajud, dengan izin Allah, ia akan cenderung mendapatkan ketenangan. Pada tengah kesunyian malam akan dirasakan suasana hening dan tenang, yang semua itu hanya dapat terjadi atas izinNya. Pada malam hari, manusia tidak lagi disibukkan dengan urusan pekerjaan ataupun urusan-urusan duniawi lainnya sehingga dapat lebih khusyu’ ketika menghadap kepadaNya.

3. MENGINGAT KEMATIAN
Kematian sebenarnya sangat dekat, lebih dekat dari urat leher kita. Dan dapat secepat kilat menjemput kita.

4. MEMBAYANGKAN TIDUR DI DALAM KUBUR
Membayangkan tidur dalam kubur yang sempit, gelap dan sunyi saat kita mati nanti. Semoga amal ibadah kita selama di dunia ini dapat menemani kita di alam kubur nanti.

5. MEMBAYANGKAN KEDAHSYATAN SIKSA NERAKA
Azab Allah sangat pedih bagi yang tidak menjauhi laranganNya dan tidak mengikuti perintahNya.

6. MEMBAYANGKAN SYURGA
Kesenangan duniawi hanya bersifat sementara, sangat singkat dibanding dengan kenikmatan di akhirat yang tidak dibatasi waktu.

7. BERGAUL DENGAN ORANG-ORANG SOLEH
Bahawa tingkat keimanan kita boleh turun atau naik, untuk itu perlu dijaga agar tingkat keimanan kita tetap tinggi. Oleh itu hendaklah kita mendampingi orang-orang alim dan soleh supaya kita sentiasa terdorong berbuat kebaikan.

8. MEMBACA AL QUR'AN DAN MAKNANYA
Insya Allah dengan membaca Al Qur'an dan maknanya, akan menjadikan kita makin dekat denganNya.

9. MENAMBAH PENGETAHUAN KEISLAMAN
Pelbagai cara menambah ilmu antara lain dengan membaca buku, berdiskusi, mendengar kuliah yang bermanfaat, melayari internet tentang pengetahuan Islam, melihat video Islami yang dapat meningkatkan keimanan kita dan sebagainya.

10. MERASAKAN KEBESARAN ALLAH SWT
Merasakan kekerdilan diri dan kehebatan Allah atas semua ciptaanNya seperti alam semesta yang tidak diketahui luasnya beserta semua isinya.

11. MERENUNG SEMUA KEJADIAN ALAM YANG TERJADI
Semua itu mungkin berupa ujian keimanan, peringatan, atau teguran bagi kita agar kita selalu ingat dan mengikuti perintahNya. Bukan makin tersesat ke perbuatan maksiat atau perbuatan lain yang dilarang olehNya.

12. MENSYUKURI NIKMAT ALLAH SWT
Jangan selalu melihat ke atas, lihatlah orang lain yang lebih susah. Begitu banyak nikmat yang diberikan olehNya. Saat ini kita masih boleh bernafas, masih boleh makan, minum, berkeluarga, mempunyai apa yang kita miliki saat ini, masih mempunyai pancaindera dan masih bernafas, diberi kesempatan hidup. Masih patutkah kita tidak bersyukur dan tidak berterima kasih kepadaNya.
 
~~~~~~~
Catatan: 
Artikel lain yang berkaitan dengan taqarrub boleh didapati di sini (Mutiara Hati)
 
'HIDUP BERANI UNTUK GAGAL'

23 Disember 2009

Monolog: Untuk Apa Aku Di Sini? Ada Orang Kata 'Mengabihkan Boreh Jo'



Untuk apa aku di sini?
Tadi aku ada idea (boleh pikir)
Tapi tak tau nak cakap apa
Bila dah lama-lama terbiar idea tu... macam lenyap plak
Apa taknya, asyik dengar orang jer yang cakap
langsung hilang idea

Nak cakap apa... apa yang aku pikir tadi

Apa perlunya aku di sini
Andai hadirku hanya untuk mendengar
"Masuk telinga kiri, keluar telinga kanan" (vice versa)
aku di sini hanya menunggu
Menunggu giliran ... untuk apa?
Orang bercakap aku dengar
Orang faham... aku... faham ke?
Ntah macam tak paham tapi buat-buat paham...

Apa mereka bincang
Aku rasa ... maca pernah dengar
Tapi kenapa aku rasa terasing
Kerana.... ahhh aku tak penting
Atau ... kerna aku tak ambil pusing

Aku di sini masih menanti
Menanti giliran untuk apa?
Untuk menamatkan cerita
Cerita orang yang tak habis-habis

Sekali lagi...
AKU TERSASAR...

NOTA:  HIDUP BERANI UNTUK GAGAL, lakukan yang terbaik semoga bahagia hidupmu... jangan ganggu hidupku lagi...

21 Disember 2009

Ada apa dengan siapa kita?



Salam.  Dah beberapa hari aye tak kemaskini blog nih, hari ni AYE nak kongsi artikel yang baru diterima melalui kiriman email oleh seorang rakan.  Moga-Moga dapat dijadikan renungan dan ingatan.  Selamat Membaca.
Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s

Siapakah orang yang manis senyumannya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan...

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
 Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya...

Siapakah orang yang mempunyai akal?
 Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka..

Siapakah org yg KEDEKUT ?
......

16 Disember 2009

Monolog4: Istimewakah Aku Andai Tak Bisa Bersuara @ Bila Suara Ku Sumbang

ISTIMEWAKAH AKU ANDAI AKU TAK BISA BERSUARA DAN BERBICARA SEPERTI BIASA ATAU KERANA SUARAKU SUMBANG?

Aku anak istimewa
Kerna aku tak sama seperti anak lain
Itu gelaran yang aku terima
Kerna memang aku tak sama anak lain
Bukan aku seorang... malahan ramai lagi
Bukan salah gelaran itu
Andai aku faham maksudnya
Sudah tentu aku orang paling gembira
Kerna aku anak istimewa

Tetapi... itu semua hanya gelaran
Tidakku tahu takdir hidupku begini
Memang tidak ku pinta dilahirkan begini
Ibu, bapa, nenek juga datukku juga tidak sangka begini aku dilahirkan
Namun itu semua sudah suratan

Aku tak bisa bersuara... tingkahku juga tidak sempurna
Tentu susah kalian menjaga aku
Namun jauh disudut hatiku...
Aku tidak mahu kalian susah... kerna aku sendiri sudah cukup susah
Dari riak wajahmu... ku lihat derita
Derita... kerna melahirkan anak sepertiku yang tidak sempurna
Maafkan aku...

Lantaran itu... aku kini ditinggalkan
Datuk dan nenek tempat bermanja
Ibu dan bapaku dimana
datuk dan nenek sudah cukup derita

Memang ku sedar... namun ku tak upaya
walau untuk mengungkap sepatah kata
sedangkan gerakku ku juga tidak sempurna

Biarlah... hadirku disini mungkin seketika cuma
Aku harap... kesusahan kalian tak lama
cuma ku pinta ... berilah ku peluang untuk hidup bahagia
Bahagia seperti anak yang istimewa.

~~~~~~~~~~
Catatan Aye:
Monolog ini terhasil setelah melihat 'drama' anak istimewa di depan mata.  Lantaran hati ini berbicara... cuba menyelami isi hati mereka...
Inilah hasil yang tak seberapa... mungkin juga kerna Aye tak cukup menyelami hati mereka... kerna Aye bukanlah anak "istimewa'.  Maaf




15 Disember 2009

Ada Apa Dengan Peninggalanmu

ADA APA DENGAN PENINGGALANMU?
hari ini kau pergi lagi...biar seketika cuma
aku disini... tetap setia

....blurrrr.....
~~~

14 Disember 2009

Keputusan carian terkini Hidup Berani Untuk Gagal


Gambar di atas memaparkan keputusan carian terkini bagi Hidup Berani Untuk Gagal pada 14/12/2009, jam 15.03, menggunakan browser Internet Explorer.  Sorry... AYE tak ade dan tak tau nak guna Mozila Firefox.  By the way, gambar dan keputusan tu untuk koleksi AYE jer... sebab kalau ikutkan syarat yang dikenakan oleh penganjur (Denaihati) antaranya adalah menggunan Mozila Firefox.

Kedudukan blog aye di tangga ke-10.  hmmm.... ada la skit rasa bangga.... Opps... bukan megah.... sebab aye baru jer berkecimpung dalam dunia blog ni...

Apa pun nak dapatkan maklumat lanjut mengenai contes ni... sila klik di sini
dan di sini ada citer sikit tentang citer aye....

~~~~
HIDUP BERANI UNTUK GAGAL

9 Disember 2009

Ada Apa Dengan Hidup Berani Untuk Gagal, Apa kaitannya dengan EGO yang tercalar


Salam hormat semoga selamat hidupmu dan hidupku walau dimana jua berada
Semoga terus berbakti di muka bumi Allah dengan penuh rasa hormat dan syukur
Nak dijadikan cerita... dah memang suka bercerita... cakaplaaa
kelmarin 'EGO' ku tercalar, takut juga dimarahi oleh suamiku...
Tercalar nya 'EGO' ku itu... kurasakan ada kaitannya dengan keberanianku untuk gagal
Walau hakikat yang sebenarnya aku ni pengecut (kekeke)
Cerita EGO yang tercalar bermula dalam perjalananku pulang dari surau selepas solat zohor untuk masuk ofis dan ketika di suatu simpang .... apabila aku rasa aku mampu dan aku agak aku memang boleh
Walau hakikatnya memang tak boleh kerana tak cukup 'ambik' (apa ya?) hmm... hahh selekoh!!!...(hentam ajelah)
Nasib juga tak serius... cuma tercalar dan luka sikit jer... aku masih 'bisa' bangkit sendiri... walau sebenarnya ketika itu aku mengharapkan ada orang datang membantu...
Tetapi... nasib baik juga (nasib lagi) tak ada mata yang memandang... (mungkinkah?) (Kalau ada yang nampak... rasa malu jugak... hmmm....)
Ya juga... sebab senyap jer lepas tu... tak der dengar citer apa-apa pun.

Lepas jatuh aku bangun sendirian dan terus ke pejabat dengan penuh rasa macam-macam... kenapa jatuh.... patutnya tak jatuh... tapi jatuh juga... apa sebabnya?
Masuk ofis aku kejer seperti biasa melaksanakan amanah tugas...
dalam pada itu aku terima satu perkabaran... mungkin benar... aku tak periksa kebenaran itu...
Kerna aku yakin dan pasti berita itu memang benar...

Selepas apa yang aku lakukan... aku terfikir sejenak adakah aku bersalah atau tersilap langkah... hanya kerna aku mahukan yang terbaik untuk kumpulanku dan memberikan hasil kerja yang terbaik... aku dikatakan berlagak...??? apa ni... aku tak faham

Ya... selepas berfikir berkali-kali aku rasa... mungkin aku perlu 'slow' skit
tapi tak boleh juga... sebabnya kerja itu mesti disiapkan dan

Ha ahhh... baru ingat... aku mesti kurangkan 'laser' itu...
buat kerja dalam diam... bak kata pepatah 'diam-diam ubi'
Jatuh motor memang sakit... tapi tidak sesakit ditikam dari belakang ... walau ku tahu siapa... tapi biarlah... semua itu kerana salahku juga...
Walau apapun yang terjadi... aku pasrah dan yakin semua ini adalah untuk pengajaran dalam hidupku juga.


8 Disember 2009

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL

lagi sekali... aye gunakan tajuk entri yang sama... tak apa kot.  Yang sebenarnya oleh kerana tajuknya sama... isi cerita pun mesti sama jugak.  Apa yang aye nak kongsi adalah adakalanya kita memang perlu berani dan berani itu perlu bertempat dan pada masa yang betul.  Walaupun keberanian kita itu mungkin juga akan menimbulkan kemarahan atau ketidakpuasan hati orang lain, apa yang pasti kita berani kerana kita benar dan kerana keberanian itu jugalah kita perlu tanggung risiko dan kesannya (itulah yang bermaksud gagal, betul tak?)  Dan apa yang dimaksudkan dengan berani hanya kita sendiri yang mampu mentafsirkan maksudnya.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Akhirnya, tujuan tajuk di buat adalah untuk mempromosi contest HIDUP BERANI UNTUK GAGAL yang dianjurkan oleh pemunya blog Yang Terbuku Dihati @ Denaihati (http://denaihati.blogspot.com/2009/12/contest-hidup-berani-untuk-gagal.html)

Contest ini berjaya dianjurkan atas sokongan sponsor yang sentiasa bermurah hati iaitu DSGClicks, Berani Gagal Network, One Malaysia Blogshops, Anisha Online Mall dan Saudacare.


1. Contest mudah sahaja iaitu dipenghujung contest (tarikh penutup akan diumumkan kemudian), blog yang tersenarai di sesawang pencarian google.com menggunakan page the web berdasarkan browser FireFox dengan kata kunci "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" pada ranking 1 - 5 akan memenangi hadiah bernilai RM500 setiap seorang dan pada ranking 6 - 10 akan memenangi hadiah bernilai RM250 setiap seorang.

2. Kepada yang rajin mempromosi contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" akan mendapat hadiah RM10 untuk setiap referral. Lebih banyak referralnya maka lebih banyaklah hadiahnya.

3. Hadiah bertuah untuk penyertaan ke 10, 25, 50, 75, 100 dan seterusnya setiap gandaan 25 bernilai RM50 mengikut urutan link yang dihantar melalui ruang komen.

Syarat-syarat contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL"

1. Terbuka kepada Satu Dunia Melayu yang mempunyai weblog samada berbahasa Melayu atau English.

2. Buat satu entri bebas di weblog ANDA dan wajib ada perkataan "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" dan saya tahu contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" dari blog : contoh saya tahu contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" dari blog suka duka pentas dunia @ yangbaik

3. Dalam entri Anda wajib ada nama-nama sponsor dan tolong update bila ada sponsor baru.

4. Dalam entri jangan lupa backlink kepada Denaihati

5. Tinggalkan komen dan link entri anda di posting contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" di weblog Yang Terbuku Di Hati.

6. Jangan lupa subscribe blog ini (Yang Terbuku Di Hati) melalui email dan aktifkan.

7. Follow Twitter @Denaihati dan klik button retweet di entri ini.

8. Follow Facebook @Denaihati dan kongsikan link contest ini dengan teman-teman Facebook ANDA.

9. Tambahkan link blog Denaihati ke dalam bloglist ANDA untuk terus monitor contest ini.

10. Hadiah hanya untuk weblog sahaja, website forum dan website umum tidak dikira, seandainya bukan weblog maka peserta seterusnya akan dikira sebagai pemenang. Hanya 10 weblog teratas dikira sebagai pemenang.

11. Penganjur berhak mengubah atau update syarat-syarat mengikut kesesuaian pada bila-bila masa.

Keputusan
Pemenang akan diumumkan 2 minggu selepas tarikh tamat contest (akan diumumkan kemudian).

Pertanyaan
Boleh bertanya terus melalui ruang komen, twitter @Denaihati, facebook @Denaihati atau tinggalkan pesan di contact. Jangan lupa untuk lawat blog ini untuk melihat update terbaru.

"HIDUP MESTI BERANI UNTUK GAGAL UNTUK KEJAYAAN YANG LEBIH CEMERLANG PADA TAHUN 2010".
~~~~~~~~~~~~~~~~
Itulah salinan garispanduan yang ditetapkan oleh penganjurnya.

7 Disember 2009

Monolog 2: HIDUP BERANI UNTUK GAGAL, pandang ke belakang sejenak untuk meneruskan perjalanan

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL KERANA HADIRKU DI SINI SEKETIKA CUMA
hadirku di sini seketika cuma
hadir bersama seribu impian (malahan mungkin juga jutaan)
dengan harapan tinggi menggunung
namun tangan tak tercapai awan
nakku petik bulan dan bintang
buat hiasan neon nan gemilang

ku kutip, ku siram, ku anyam, ku kitar
belanja berhemah ku amal
moga menjadi teladan rakan dan taulan

seusia ku di sini...ku lihat, ku senyum, ku belai...
biar seketika aku bersuara

awalnya ke terasa sepi...di akhirnya ku tertawan
ku ubah cara... ku tunjukkan jalan moga dicontohi
walau ada ketikanya aku kantoi
kantoi bukan bermakna tewas, tapi sebenarnya aku lemas
ada masanya aku cemas...ku gagahi ku lawan, kerna
Hidupku berani untuk gagal

seketika ku lihat...wah!!! hebat ideanya
memang kreatif... ku biar, harapanku semua yang lain turut teruja...dan menjadi ikutan

tanpa ku sedari... ada mata lain memerhati
meneliti... bukan mencaci walau tak puas hati
namun hati itu tidak bersuara
ku tidak tahu

ada ketika hati itu... mungkin juga membodek aku... agaknya
namun aku masih waras
ada ketika hati itu bersuara
tak juga ku peduli... kerana dia dan dunianya
tidak sama dengan duniaku
walau suara itu suara kebenaran (ku ikut dalam diam)

kini ... aku tiada lagi di situ
dunia ku kini sudah berubah
sungguh aku teruja dengan dunia baru ku ini
wah... apa lagi ...
"ku gembira di sampingnya, ku dibelai tiap waktu, hari esok kan ku nanti, kita akan bersama"

ketika aku di sini.. di dunia idamanku... indahnya
indah hanya sementara
walau manis... tetap ada pahitnya

sungai itu...dulu yang ku tinggal pergi
kini ku rindui
deruan angin, kicauan burung juga...'ombak lombong'

hati itu masih di sana dengan dunianya
ku terharu juga terkila kerna ia masih disitu
(Bila nak tukar? Ntahla! mungkin di sini dunia ku... ku pasrah)

hati itu seketika seolah-olah mengtuk hati ini
ingin membisikkan sesuatu... namun tak kesampaian...
kerna di sini.. dunianya berbeza
tak sama dengan di situ
lagi pulak suasa di situ bukan lagi bawah kawalanku

Namun,
seketika aku seakan terdengar bicara hati itu
katanya "lihatlah! inilah hasi peninggalanmu"
mengapa ya?

hati itu... biarpun tidak suka
namun apa daya... aku tiada kuasa (bukan gila kuasa)

cerita kini... manusia maju... kreatif pada tempatnya jimat juga pada tempatnya
mungkin juga waktu itu.. ah.. siapapun tidak tahu apa akan terjadi pada masa depan... kesan dan akibatnya

harimau mati meninggalkan belang, manusia pergi meninggalkan nama

Masih tidak mengerti?
sayu... pilu...apa jua tinggalan... baik atau buruk atau tidak tahu atau tiada apa-apa
ada ketika si celupar berbiacara
kerna lumrah dan adat manusia (agaknya, semua ke?)
mahu menegakkan benang basah atau kerna maruah diri tercabar atau kerna suka suka

mulut ini membisu seribu bahasa
telinga ini terasa panas membara... kepanasan
namun... ia berlalu begitu saja
menahan marah serta kesian

bicara manis mengguris kalbu, menanam tebu di tepi bibir
barang yang lepas biar berlalu, jadikan ia sebagai tabir

nukilan hati luahan simpati
walau ia tiada makna
mengubat luka di dalam hati
agar mata terpejam lena... aku ingin tidur lena

Sebelum tu... jangan lupa contest HIDUP BERANI UNTUK GAGAL weiii......

ulangan
Contest HIDUP BERANI UNTUK GAGAL ditaja oleh:

1. DSGClicks
2. Berani Gagal Network
3. One Malaysia Blogshops
4. Anisha Online Mall dan
5. Saudacare

contest dianjurkan oleh denaihati
~~~

4 Disember 2009

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL

Salam... suka juga aye dengan tajuk entri kali ni... sebabnya ia adalah berkaitan contest yang dianjurkan oleh blog Yang Terbuku di Hati @ denaihati .  Aye tahu mengenai contest ni melalui blog tu jugak... memang betul terbuku di hati... Apa yang terbuku?... Aye nak join contest dari awal lagi... tapi sekarang baru dapat join... sekarang dah tak terbuku lagi... hehehehe

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL
Dah lama dulu aye 'dengar' ungkapan ni... tapi tak berapa faham...Kenapa mesti gagal, kalau dah hidup?... lama juga aye cuba memahaminya... at last... aye faham juga
ungkapan ni.... aye rasa lebih kurang sama dengan ungkapan orang dulu-dulu;
"Kalau tak dipecahkan Ruyung Mana Dapat Sagunya"  Kalau Aye salah tolong betulkan ..

Sponsor Contest
Contest HIDUP BERANI UNTUK GAGAL ditaja oleh:
1.  DSGClicks 
2.  Berani Gagal Network
3.  One Malaysia Blogshops
4.  Anisha Online Mall dan
5.  Saudacare

Wahhh... meriahnya....

Andainya berminat nak sertai contest ni.. klik kat sini denaihati .  Cuba lah... jangan tak cuba.. sebab hidup ini mesti berani untuk gagal (kan?)... kalau tak cuba tak tau.

Selamat .....
~~~

2 Disember 2009

Antara "Salah Siapa, Ummi Kenapa Begini, Antara Aku Dia dan ... & Ada lagi"

Tada.... aye muncul kembali.  Kali dengan tajuk yang agak panjang jugak iaitu gabungan tajuk-tajuk yang dijanjikan bagi melangsaikan janji .... jadi tajuknya jadi begini ; Antara "Salah Siapa, Ummi Kenapa Begini, Antara Aku Dia dan ... Ada lagi"

1.  Salah Siapa
Bukan nak cari salah atau nak menyalahkan sesiapa tapi tajuk ni... macam tajuk drama la pulak.  Aye nak citer cam ni... bukan lah salah sesapa andainya apa yang kita inginkan atau hajatkan tak kesampaian tetapi ... bukan juga salah diri sendiri ... atau ... dan ...  jangan sesekali menyalahkan pada takdir.... kerana apa yang kita inginkan itu pasti akan kita dapat bila tiba masanya... cuma kita tak sabar... betul tak?  Prasa ni aye andaikan sebagai motivasi dan ingatan untuk diri sendiri.

2.  Ummi, kenapa begini (Ungkapan yang sering dilontarkan oleh anak-anak aye)
Macam mana nak jawab?  Pikir-pikir punya pikir jawabnya ...hmm jenuh juga cari jawapan... bak kata pepatah; menarik rambut dalam tepung, tepung tak berselerak rambut jangan sampai putus... apa citernye nih?  Citer cam nih:-

soalan:  Ummi, kenapa hujan?
jawapan:  Allah turunkan hujan sebab pokok nak minum.
jawapan semula:  Oooo.... baru adik paham...
(Ummi terkesima... bisik hati... dah paham konsep ke anak aku nih... tak pelah minta-minta tak tanya lagi soalan sama).

Ada orang kata dan mungkin jadi pegangan kita semua anak-anak cakap jujur.  Memang betul anak-anak cakap yang betul... tapi tak seharusnya kita percaya sepenuhnya... sebabnya?  Mana mungkin dia boleh jumpa Upin & Ipin malam tadi... mimpi lah tu...
Sebenarnya aye nak kaitkan dengan satu citer mengenai artis alim *** (mungkin kerana semua orang kata begitu)... apabila anaknya ditanya mengenai perbandingan hidup dengan mak sendiri dengan 'mak baru'. 
Dan jawapan itu membuatkan hati aye terguris walaupun ia bukan anak aye... hanya kerana dapat hidup mewah dengan 'mak baru ' jasa mak yang mengandung dan kesusahan melahirkan dilupakan begitu saja... dek kerana kesibukan mak menguruskan rumah tangga dan adik beradik lain... maka kebahagian hidup dengan 'mak baru' lebih dibanggakan ... hanya kerana 'mak baru' itu tiada apa-apa tanggungjawab lain melainkan membelai dia seorang... anak anak!!! 
Dan lebih melukakan hati 'ibu' ini apabila ayahnya mengatakan anaknya bercakap yang benar..."Anak-anak cakap betul, dia tak menipu".  Ayah ayah!!! memang lah anak tak menipu tapi.... ntahlah nak kata apa lagi.

3.  Antara Aku, Dia dan ...
Pernah tak suatu masa kita dibandingkan dengan orang lain
Dan bila dibandingkan... kita rasa nak jadi macam orang tu...
Tapi kita tak mampu kerana kita adalah kita...
Walau 'seburuk' mana pun kita.... Kita adalah kita
Maka jadilah diri kita yang seadanya dan berusaha untuk menjadi yang terbaik dari kalangan yang terbaik. YEZZA!!

4.  Dan.... ada lagi?
... macam-macam... erk...  sebabnya bekalan letrik terputus semalam... idea dah hilang terbantut.  Nak cari citer lain plak..

nota:  sambung dari draf yang tertinggal.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...